Автоимунен тиреоидит на Хашимото (27)

• 74 536
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
  • UK
Не знам,аз също се зачудих, защо по толкова много фолиева киселина .По принцип се пие един път на ден.Каза, че при мен било хубаво да е в тези дози.Рових се из нета, и видях че и други жени са приемали по толкова.В петък ще се консултирам и с втори лекар. Simple Smile
При някои има неусвояване на фолиевата киселина (но това се установява, чрез изследване) и затова се изписва в по-голяма доза от обикновената. На мен, ми бяха изписани също по 2 таблетки по време на бременност и по време на инв. процедура. Аз пия неофилик Мета Peace

# 691
  • София
Не знам,аз също се зачудих, защо по толкова много фолиева киселина .По принцип се пие един път на ден.Каза, че при мен било хубаво да е в тези дози.Рових се из нета, и видях че и други жени са приемали по толкова.В петък ще се консултирам и с втори лекар. Simple Smile
При някои има неусвояване на фолиевата киселина (но това се установява, чрез изследване) и затова се изписва в по-голяма доза от обикновената. На мен, ми бяха изписани също по 2 таблетки по време на бременност и по време на инв. процедура. Аз пия неофилик Мета Peace
Безотговорно е без генетично изследване да се предписва такава конска доза на бременна! Shocked
duni не ми казвай,че Визев е казал това.

Изследването се казва MTHFR, дори да има мутация една таблетка дневно Неофолик мета е достатъчна... Tired

# 692
Здравейте!
Имам въпрос.Водих малката да й вземат кръв,защото миналата година й бяха завишени идни от антителата и не можаха да й взех кръв от вената/не улучиха такава/,а й взеха от пръста.Уж можело и така?! #Cussing out
Дали резултата ще е реален според вас?
На някой друг да му се е случвало?!

# 693
  • Бургас
А как разбрахте, че са ѝ завишени антителата?
Все пак би трябвало да е някакъв ориентир резултатът, щом са казали, че може и така.

# 694
А как разбрахте, че са ѝ завишени антителата?
Все пак би трябвало да е някакъв ориентир резултатът, щом са казали, че може и така.

При профилактично изследване на годинката,поради това,че аз съм с Хашимото.

# 695
  • до една звездичка
Абе, тази болест нали не беше наследствена, да няма някакво ново тълкуване напоследък?  ooooh!

# 696
  • Бургас

Питам те понеже на мен не са ми казали да правя профилактични изследвания докато е малко детето, а ме притеснява моето Хашимото. Всички обаче са категорични, че ако детето го наследи, това обикновено се случва и изявява в една доста по-късна възраст /като рискът е много по-голям за момичетата, но се случва и при момчетата/.

Освен изследването за вроден хипотиреоидизъм /той няма връзка с Хашимотото/ в родилния дом и това на годинаката, други изследвания правили ли сте? И детски ендокринолог ли ви посъветва да ги пуснете?

# 697
  • София
Аз знам, че има наследствен фактор за Хашимото. ПИтах Начев кога трябва да се направи изследване на дъщеря ми, той каза след 10 г. възраст, до тогава да не съм се тревожела.

А за кръвта от пръстта не знам, според мен едва ли може, тогава нямаше да се  налага да ни дупчат постоянно и нас.

# 698
Мон...не сме правили други изследвания освен тези.
Честно казано и аз незнам,защо ги пуснах,но питах педиатърката дали трябва понеже съм с Хашимото,а така или иначе щяха да й вземат кръв и тя ми даде направление за ендо,а тя пък ми пусна ТСХ,ФТ4,ТАТ и МАТ.
Само едните антитела бяха завишени,както писах и трябваше на 6 месеца да направя контрола,но аз ги пуснах почти след година.
За вземането на кръв от пръста и мен ме съмнява,но казаха, че имали метод на изследването и така вземали кръв,когато се наложи от бебе,и аз незнам. newsm78
Иначе резултата излезе и според тях всичко е наред.
Ето стойностите:
ТСХ-3,38/0,27-4,2/
ТАТ по-малко от 10/0-115/
МАТ-15,97/0-34/
За момента спирам да се вкарвам във филми и да тормозя детето,поне до 10 години/ще се доверя на мнението на Начев/.
Ще се моля до тогава да няма симптоми или признаци за Хашимото! Praynig

# 699
  • Бургас

Пожелавам ти го от сърце  Hug

Ако имаш възможност, можеш да отидеш с резултатите при някой добър детски ендокринолог, просто за консултация и успокоение.

И щом изследванията са наред, детето няма оплаквания и видими проблеми /изоставане в растежа, умственото развитие, прекомерно наддаване на тегло и още няколко неща ми изброиха, но сега ми изскочиха от ума/ не се тормози повече, всички лекари, с които аз съм говорила, включително и детски ендокринолог, ми казаха същото - че няма смисъл да се боде детето за изследвания и че ако наследи Хашимотото / в пъти по-често се случва при момичета/, то обикновено това става в доста по-късна възраст - 10 г и много повече понякога.

# 700
Аз имам следния въпрос към всички дами, които имат дечица (да са ви живи и здрави) Embarassed
Какъв е риска за плода, ако ТСХ е високо и си с поставена диагноза Хашимото, защото и антителата са много над нормата?
На мен не ми дадоха особено задоволително обяснение защо да не пробвам да забременея!
Доколкото разбрах има опасност да не задържа плода, или да не родя здраво бебче  #Cussing out
Това ли е, или аз съм останала с грешни впечатления?
И ако е така, за бременните жени с тази диагноза правят ли се някакви допълнителни изследвания за установяване дали на ембриона всичко му е наред?
Благодаря предварително  Hug

# 701
  • София
sun&clouds тези опасности-аборт или увредено дете- ги има дори и да нямаш Хашимото Simple Smile Действай смело, досега не съм чула някоя с Хашимото да е родила увредено дете. Никакви допълнителни изследвания не се правят, само при бременност ТСХ и ФТ4 се следят на 30 дни и при нужда  се коригира дозата хормон.

Цитат
На мен не ми дадоха особено задоволително обяснение защо да не пробвам да забременея!
Не разбирам кой идиот ще ти казва да не забременяваш с Хашимото newsm78 #Crazy

Слънчице радвам се за резултата не детенце Hug

# 702
Правилно си разбрала. Хубаво е да се смъкне ТСХ-то  под 2 преди бременност.
Ние не сме правили никакви по-специални изследвания, освен феталната морфология и биохимичния скрининг, но тях повечето момичета ги правят и нямат общо с Хаши.
По-специфичното при бременност е че всеки месец изследваш ТСХ и ФТ4, които доста шават (поне при мен де).
Антителата не съм ги изследвала от години и нямам никаква представа как са. Изследвала съм ги единствено за поставяне на диагнозата и след това не съм ги мислила

# 703
Скрит текст:
И на мен ми казаха, че за фолиевата киселина няма проблем след 1/2-1 час да я пия, но понеже я приемам само веднъж дневно, обикновено оставям доста повече време, нямам зор да я пия непременно сутринта и нея.
Моята логика е, че колкото и да не си влияят изобщо, щом има такава възможност, колкото по-голям интервал, толкова по-добре.
Но ако държиш да е сутринта, не пречи уж.
Скрит текст:
Не държа да е сутрин, но много често забравям да я пия, а така покрай l-тироксина се сещам и за нея. Но ще почна да я пия вечер преди лягане.
duni_g , стискам палци ! fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover

Според Начев, при мен Хашимотото е наследствено и както и други споделиха, предава се най-често от майка на дъщеря и се отключва или след 10г. или както е в моя случай след аборт(или раждане, до 3 месеца).
При евентуална бременност има проблем само ако не се следят TSH+Tf4 и не се пият хапчета според резултатите (дозата се увеличава/намалява).[/color]
Дано цял живот да няма проблем с ЩЗ  Praynig !

# 704
  • SOFIA
Момичета, припомнете ми моля кога беше най-добре да се направи  изследване на TSH спрямо цикъла.

Общи условия

Активация на акаунт