Тийнейджърите и джобните пари

• 21 613
  • 130
  •   1
Отговори
# 30
  • ...живея на последния етаж...
Направо си е до детето - едното ми е много спестовно, обаче другото .........
Пък и двете са си наши!

# 31
  • Пловдив
Whistling Whistling Whistling Колкото и да дадеш се изхарчват

Абсолютно вярно!  ooooh!

Разбира се под джобни разбирам точно джобни, покривам всички останали разходи и не плащам допълнително за домашни задължения (има си хас и да плащам, на мен някой плаща ли ми за готвене и чистене?).

А как процедирате с искания за по-скъпи покупки? Дъщеря ми иска Самсунг Ноут 2 (не че няма смартфон, пак на Самсунг, но Ноут 2 бил "много по-готин"). Говорили сме по темата, но за подобен род придобивки вече имам категорични изисквания, свързани с отличен успех. Е, примирила се е, че за да го получи, ще трябва да си седне на д-то и да положи определени усилия  Grinning.

# 32
  • София
ох това за "Изчисти си стаята и ще ти дам 10лв" никога не съм го разбирала.... Имахме едни познати, които така си подкупваха децата... и не станаха по-чисти.

Иначе за по-скъпите покупки - на детето разбирам, че му е кофти, че другите имат по-скъпи неща, обаче трябва да му се покаже, че ако няма нужда не му трябва...

# 33
  • София
ох това за "Изчисти си стаята и ще ти дам 10лв" никога не съм го разбирала.... Имахме едни познати, които така си подкупваха децата... и не станаха по-чисти.

Иначе за по-скъпите покупки - на детето разбирам, че му е кофти, че другите имат по-скъпи неща, обаче трябва да му се покаже, че ако няма нужда не му трябва...

Е как да няма нужда ... само попитаи и ще ти се изтъкнат поне 10 неща, които старият телефон не прави  Mr. Green Mr. Green

# 34
  • София
никак - казваме какъв е максимумът, който можем да отпуснем като бюджет, ако изобщо приемем за нужна исканата покупка и толкова! Покупките вкъщи не са обвързани с успех или нещо подобно, а с наложителността и бюджета ни. При изключителни случаи и постижения можем да направим на детето подарък, но то е след постижението и изненада за детето.

# 35
  • София
Аз не знам как се получи това с племенникът ми, но той откакто мина вече втори клас изооообщо не се впечатлява от модата на телефони и маратонки в класа... Даже се скара на майка му, че му купувала не знам си какви скъпи маратонки, като щял да ги скъса.
Не мога да го проумея и затова ми се стори че децата някак си... могат да осъзнаят и сами, че нов телефон не им трябва.
Макар че обкръжението си играе голяма роля...

# 36
Whistling Whistling Whistling Колкото и да дадеш се изхарчват

И аз не съм съгласна. При нас не е така.
 Имам две тийнейджърки. Аз съм малко по-различна майка.  Simple Smile
 Когато бяха по-малки никога нямаха джобни - отиват за 3-4 часа на училище и се прибират, хранене в къщи. Но въпреки това никога не са били лишавани - ако ми поискат пари за нещо, получават( за дребните неща веднага, за по-големи-след обсъждане). Когато пораснаха и се включиха в семейния бизнес - започнаха да получават "заплата". Получават я септември... и я харчат през цялата учебна година . В момента мога да се похваля със две здравомислещи деца - хем знаят цената на парите, хем се научиха да си разпределят бюджета.
Аз се включвам вече само за по-едрите проекти: самолетни билети, лагери, турнета, курс по английски, шофьорски курс и други подобни. А когато пътува по-голямата в чужбина винаги е с моята кредитна карта. И нямам проблеми . Peace

п.п. Да добавя, че те също не се впечатляват толкова от модата при дрехите и телефоните.

# 37
  • burgas
Дъщеря-17 г 20 лв на седмица .Има карта за градския транспорт.Основните хранения закуска,обяд и вечеря са в къщи,Джобните и са за хапване в голямото междучасие.Понякога и стигат и за кафенце с приятелки.Всякакви други разходи покривам допълнително.Синът ми е първи клас-няма джобни.Купувам му каквото иска за училище приготвям и сандвичи.

# 38
Дъжеря ми е на 11 г. и получава по 2 лв. на ден. Сега ме пазари да й давам по 15 лв. за цялата седмица. Мисля да й ги давам. Също така знае да спестява. Миналата година си спести 700 лв. за лаптоп. Ние доплатихме още 300 лв. и й купихме един чисто нов и качествен лаптоп за Новата Година. Много беше доволна че успя да спести толкова. Беше и много удовлетворена. Тази година обаче малко се разпусна. Харчи по доста. Е, не всички джобни, но харчи повече от миналата година.

# 39
  • София
Ако парите са за закуска, как точно се спестява? Детето стои гладно? Детето си взема от къщи или яде повече, за да не си купува в училище?

# 40
На детето му се прави закуска от вкъщи и му се подготвя всичко. Два садвича, кекс или там какъвто сладкиш сме правили, някаква вафличка или пакетче с бисквити и вода. Иии... два лева ако иска да си купи някаква джунджурийка или нещо друго от лавката.

# 41
  • Велико Търново
Моята дъщеря е на 7 г.,давам й по 1 лв. на ден,но като я гледам каква е "спестовница" Confused.....надявам се като поотрасне да започне да спестява/не от левчето,разбира се Wink/.

# 42
  • Варна
Дъщеря ми на 11г - джобните й са 5лв на ден. Купува си обяд от заведение тип "Домашна храна за дома". Остатъкът е само за нея, всички други разходи тетрадки, моливи, химикали, списания купувам аз. Успява и да спести, но за кратко Laughing

# 43
  • София
На 14г.-3лв. на ден от понеделник до петък.

# 44
  • през девет планини в десета
Голямото ми дете е в първи клас , плащам му обяд и отделно му давам по 2 лв. на ден , но не ги харчи .

Общи условия

Активация на акаунт