Отговори
# 30
В правилника на нашата градина, който ни четат всяка есен, дори изрично е записано: "Детето се предава/взема лично на/от учителката в групата"

# 31
  • Sofia
На тазгодишната родителска среща се опитах да се преборя за това - да се изпращат децата до фоайето от учителката или лелята, все едно, но някой да вижда кой ги взема. Опитах се да обясня, че така всеки може да открадне дете. Аз лично миналата година съм вземала дете на съседка по домофона - никой не ме попита коя съм, пратиха ми я.  ooooh! Директорката ми каза, че до сега за 30 год такова нещо не се е случвало.  Shocked Що за довод е това не разбрах. Никой от родителите не ме подкрепи. Гледаха ме....  Shocked Не знам аз ли съм параноичка и луда.....  newsm78

# 32
И това го има ...  newsm78
Ми не се е случвало и не дай си Боже да не става

# 33
  • Sofia
В групата на сина ми сме влизали на родителската среща само. Всяка сряда може да отидем и да погледаме детето половин час по време на някое занимание. Естествено никой не ходи, колко са родителите без работа в 10,30 сутрин. В яслата отидох веднъж, защото съм на работа от по-късно. Не пускат вътре, а гледаш през един прозорец. Тази година не съм ходила, казах на учителката , че имам тази възможност, тя взе да се пули като малоумна и изписка- ама всеки път ли??? Хем може, ама ако може, да  не идвате. Думи нямам.
Гледам, че тук някои питат- какво толкова ще му гледам на детето? Какво ли- детето си в среда, в която прекарва по-голямата част от деня си. Искам да видя как се държи с другите деца, с учителките си, искам да видя с какво играе. То пък остава и от детето си да не се интересувам.  Shocked
Направо ми е писнало да коментирам условията в градините ни.

# 34
  • София
аз лично получавам снимки - виждам, как се държи детето в градината, когато мен ме няма и съм спокойна - не виждам смисъл да вися там, детето да се чуди - при мен ли да дойде, при другите деца ли да стои...

# 35
Всяка сутрин водя децата до групите, т.е. до техните стаи. Вечер ги вземам пак от там. Родителите си събуват обувките или си слагат калцуни като влизат в градината.
В групата на големия, някои от родителите пускат децата сами нагоре (на втория етаж са), но вечерта така или иначе трябва да се качат за да ги вземат. Няма кой да извика децата.
Доволна съм от този ред. Всеки ден виждам книжките и рисунките на децата. Проверявам таблата пред групите за поставени съобщения. И винаги, ако е необходимо, мога да разменя 2-3 думи с учителките.
Не съм в София.

Същото е положението и при нас и го одобрявам напълно. Сутрин си изпращам детето до тяхната стая и го предавам на учителката, вечер - обратната процедура. Виждам рисунките на таблото, съобщенията от госпожите. И понеже я вземам почти последна, докато чакам да прибере играчките, си говоря с госпожите.

# 36
Тази забрана за влизане на родители, винаги ми е била странна...

Интерсено как се осъществява ежедневният контакт родител-педагог?
Как родителят може да "хвърли" един поглед върху атмосферата в групата, децата,
дори играчките и всякакви други неща?
Как се опознава и може да размени дума с останалите родители?

И като родител и като педагог, работил в детска градина,
мога да заявя, че "мотаенето" на родители в помещението по никакъв начин не пречи на останалите деца. Ако и твоята майка/баща те е завел до там, поседял е и си е взел чао,
няма как да те издразни следващият пристигнал. При нас сутрешното приемане на деца си беше цял ритуал, на родителите дори им предлагахме чай и кафе, разменяхме си актуални неща за детето, ей така неангажиращо си приказвахме, въобще една приятелска и релаксираща атмосфера. Peace

Относно хигиената - влизаше се с обувки. Почти никое от децата не носеше пантофи.
Това го решиха самите родители на гласуване, оказа се че така или иначе и вкъщи са с обувки.
Помещенията се проветряваха всеки ден по няколко пъти.

# 37
Изинете ме, но ЩЪКАНЕ НА ВСЯКАКВИ ХОрА в групата това е тъпо! Хайде не мислете, че ако сте вътре в групата ,нещата са различни А дали в този момент не вредите на другите на деца?~! Хайде стига, това е глупаво! Ако нямате ДОВЕрИ ПО-добре сами си гледайте детето! Иначе се получава феномена на свекървата!!!!!

# 38
  • София
Изинете ме, но ЩЪКАНЕ НА ВСЯКАКВИ ХОрА в групата това е тъпо! Хайде не мислете, че ако сте вътре в групата ,нещата са различни
Ами по-различни са...за съжаление...В началото взимах детето си на обяд...и така или иначе отивах във време, в което няма родители...та доста крещят учителките...като ме видеха някакси тона се намаляваше...та хайде да не си говорим врели некипели...Ясно е, че с групи от по 30 деца е трудно, ясно е, също, че при наличието на родител, учителките не си позволят неща, които по принцип правят само при децата. Peace Пък и децата могат да говорят..и ако в яслената група няма много информация, то в първа и нагоре, картинката е доста добре описана!
По принцип съм против влизането на родители в групите, но в прериода на адаптация, може би ще е по-леко за детето, ако поне до гардеробчето го изпратиш или влезеш с него до там. Относно мръсните обувки - ужасно е в периода на калта...На каката гардеробчетата са до врата на касата, където родителите се редят и плащат. Та най-редовно се преджапва през тази мърсотия и се влиза в групата, където има килимче, децата играя по цял ден, хранят се. Същото е като ги водят по кабинетите за допълнителни дейности...Прекосяват се цели коридори, за съжаление последния път бяха доста кални, по пантофи....Мисля, че би могло да има решение...НО реално го няма!

# 39
Просто не знам как е възможно да се заблуждавате, че всичко е наред, ако нямате дори минимален поглед върху ситуацията. Аз не бих могла.
Знам как работи вариантът с присъствието на родители - никакви проблеми няма, останалите деца ти се радват, участваш в игрите им, ако искаш, и т.н. Не е "седиш вкопчен в твоето", както някои си го представят. Но това е възможно, ако обстановката не е "военна", а приятелска, разбира се.
По-голямата част от първите 2 месеца на дъщеря ми в градината бях там (тя беше на 2 г. без малко). Беше лято, повечето време бяхме с децата навън. Но по принцип при нас е разрешено като правило родителите да влизат и дори се поощряват да участват в заниманията.
Влиза се с калци - каквито винаги има на разположение, или по чорапи (което лично аз предпочитам, особено зимата в калта).
Никога не бих позволила детето ми да прекарва деня си в място, до което нямам достъп,информация и определени механизми за контрол. Че то в затвора пускат на свиждане.

Мисля, че това е практика, утвърдена в България по незнайни причини, която задължително трябва да се промени. От гледна точка - обикновена хуманност. Жалко е, че и много частни градини действат по тертипа на държавните в добро и в лошо (то законът какъв ли избор им оставя?), и като цяло и в тях майките и татковците не са желани. Въпреки че децата там не са по 30 в група, материалните условия са добри, учителките повечко и т.н.  Прави впечатление и друго - че немалък процент от родителите ги устройва всъщност да "метнат" детето сутринта и да не се интересуват какво става оттам нататък. Това бетонира порочната практика. За щастие, има все повече и от другия вид.

Последна редакция: сб, 29 дек 2012, 14:06 от Параход

# 40
  • София
Знам как работи вариантът с присъствието на родители - никакви проблеми няма, останалите деца ти се радват, участваш в игрите им, ако искаш, и т.н. Не е "седиш вкопчен в твоето", както някои си го представят.
Мдаа, ако всички родители са нормални и пак лично аз имам много НО.... В нашата група родителите са оки, но съм виждала и пиян родител да си взима детето. Не бих допуснала да седи цял ден в групата, има разни миризливковци и т.н.. ПРавят се какви ли не изследвания преди детете да тръгне на ДГ и какво... накрая още 30 броя родители вътре - не ми харесва, 30 броя виждания за възпитание на детето, 30 муцуни - кои симпатични, кои не. Да не говорим, че помещенията не са за 30 деца, а ако влязат и дори и половината родители...какво ще стане? Не мисля, че едно ясленче, което се разделя за първи път от семейството ще му е по-лека адаптация с още 20 непознати + 2 учителки. Та дори и в първа група синът ми трудно свикна с викащата леля + 2 учителки. За яслата не знам, но какво се случва в ДГ има достатъчно информация и детето доста добре разказва за ежедневието си там. Винаги мога да попитам учителката за нещо, което ми е разказано, друг е въпроса какъв ще е отговора. В Дг си имат занимания, има си някакъв правилник и не смятам, че там могат да се мотаят родители. Най-вероятно има родители, които си "мятат" детето в Дг и не се интересуват, но все повече са тези, които се интересуват. А дали практиката е порочна или не...може би трябва да се обсъжда от хора, които децата им посещават ДГ в БГ, които са чакали 1 2 години детето им да влезе в ДГ и не могат да си позволят частна защото там цената е 10 пъти по висока и не винаги грижите са по-добри. Спирам до тук , за да не спамя...И всъщност в БГ повечето родители са работещи и не могат да си позволят 1 2 месеца да стоят в ДГ с детето си.

# 41
Ами и аз съм работеща - стоях, преди да ми свърши майчинството... не след това Simple Smile хем да съм сигурна, че като се върна на работа, ще мога да се концентрирам върху работата си, а няма да се тревожа дали детето реве в градината и дали му тече носът (е, това се случва все пак).

Естествено, че групите няма как да са по 30 деца, за да се прилага този модел. Също, не е необходимо да има 20-25 родители - ако децата постъпват по различно време, този проблем изцяло решен. Отделно, не всеки родител желае да присъства - мисля, че статистически са около 50%, ако имат пълни права. Яслените групи конкретно, няма никакво основание да са над 10 деца - освен, разбира се, кофти съотношението търсене-предлагане. За което родителите нямат никаква вина.

И последно - имало пияни, мърляви, несимпатични майки и бащи. Е... ако приемаме, че родителите са идиоти или просто не отговарят на изискванията ни, значи и децата им са такива? Как тъй детето ни може да прекарва цял ден с такава компания, години наред, а пък родителят, за няколко дни, е проблем? А как гарантираме, че учителката не е пияна/мърлява/несимпатична?
Наистина, излишно е да задълбаваме - не искам да разводнявам повече темата, за мен тя е интересна. Практиката за адаптация с родителите не е никак лоша - доказано. Но ни липсва фундаментът, върху който тя да се приложи. Както казах, надявам се с времето това да се промени.

# 42
  • София
Параход виж много ми харесва идеята, но на този етап не само, че е немислимо, но и определено не ми допада идеята. Адаптацията рядко протича за няколко дни и определено ще ми е проблем..да изтърпя някой нелицеприятен за мен, както сигурно ще има обратното. Писах много и го изтрих, защото задълбах в тема различна от тук обсъжданата:))) Накратко ще напиша, че  към днешна дата или дори след 2 3 години, икономическата криза, в която се намират по-голяма част от семействата, все по-осезаемото  отделяне на две класи - бедни и богати /почти липсва средна класа/  по никакъв начин няма да допринесе за налагането на такъв модел. Абе иска ми се още да пиша...но спирам:))))

# 43
  • София
Честно казано, предпочитам някои родители да не влизат в групите, например мъж ми - той е такава майка-орлица, че е 100 пъти по-добре изобщо да не припарва до детската градина... и сега съм се ужасила, защото обеща на ситната, че ще присъства на рождения й ден в детската - направо ми става лошо от сега, какъв ред и дисциплина ще въведе, така че останалите деца да слушат неговото... а представете си един подобен представител 10-тина дена в групата на децата ви?

# 44
Няколко пъти съм се качвала. Няколко пъти госпожите да ме замолвамли да се кача до групата, в която е детето. Ако имам желание и време, мога да измисля (всеки родител на дете от групата може) някаккво забавление за децата и след предварителна уговорка да участвам/ме в дейността на групата. Пазачите перфектно познават децата и хората, които ги взимат и оставят. А опасност за взимане на дете от непознат някак не откривам. Децата ако не си намерят познато лице насреща, когато слязат не мога да си представя как точно биха реагирали. Според мен ще си търсят правилния човек и това би привлякло сериозно внимание. До сега не ми е се случвало да няма и други родители, когато взимам детето. Та и с определен брой родители вече сме свикнали да се срещаме и съответно се познаваме.
Колкото пъти съм нарушавала забраната да вляза по-навътре от позволеното, толкова пъти личното ми отроче ме е гонило да отида и да си го чакам там, където трябва. Във фоайето.  Wink Правилата не могат току така да се нарушават. 

Общи условия

Активация на акаунт