Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми след лазерна корекция на зрението...

 • 186 840
 • 352
 •   1
Отговори
# 345
 • Мнения: 966
Мисля, че в нормалния случай оправянето става доста по-бързо. Ако си се оправил след 5 месеца пак добре, че изобщо е станало. Имам преки наблюдения над случай с операция за перде. На едното око сума месеци проблеми, двоен образ, коригираща операция и пак грижи. А на другото - операция и на втория месец всичко наред. Познайте кой прави първата.

# 346
 • Мнения: 1
Четири години минаха. 3 амниотични мембрани и крослинкинг . Не съм имал повече от 2-3 месеца що годе задоволително зрение. В момента образа е двоен, немога да чета нормален шрифт. Мисля че по ясно мнение за или против лазарните корекции неможе да се даде.

Здравей,
Днес попаднах на вашия случай във форума. Стана ми много лична историята ви. Има ли добри новини?
Поздрави!

# 347
 • Мнения: 5
Не си правете лазерна корекция! Носете си очилата и лещите и не си усложнявайте живота!!!  Две години и половина след моята корекция съм отново с очила плюс главоболие и болки в очите. И вместо да се радвам на живота обикалям по разни очни доктори.

# 348
 • Мнения: 817
Много пациенти са доволни след лазерна корекция, така, че мнението Ви е крайно. Субективно, за Вас това може да е най-лошият избор, но обективно не е така. Резултатът зависи от много фактори, които в различните случаи са различни. Има хора, при които лазерната корекция не само, че не е подходяща, ами направо си е противопоказна. Най-важното е да се намери специалист, който да ви го каже, ако сте такъв, а не да прави лазери на поразия заради парите. Другото важно е да се прави с добра апаратура. Смятам, че в България вече има добри възможности.

# 349
 • Мнения: X
Не си правете лазерна операция на очите! Рисковете са много повече, отколкото Ви се обяснява!  FDA алармира за тревожен брой пациенти, които изпитват усложнения като сухота в очите и проблеми с нощното виждане след LASIK. Неслучайно, поствам този сайт:
https://lasikcomplications.com/risks.htm

# 350
 • Мнения: 35
Искам да благодаря на всички, които са споделили в тази тема. Много ми помогна да взема решение за себе си, защото при двама мои приятели всичко е ок след корекцията и бях започнала пак да се замислям дали да не се подложа на това. Е, пак се отказах, както преди няколко години (тогава просто от страх). Благодаря ви, хора, и се надявам при вас с времето нещата да се подобрят.

# 351
 • Мнения: 199
Здравейте, близо шест месеца след лазерната ми корекция и хилядите ми опасения, премеждия и неприятни преживявания в ежедневието, мога да заявя, че зрението ми значително се е подобрило.Малко преди навършване на петия месец, след ставане от сън с огромна изненада установих, че виждам страхотно и на далеч.Особено, на пряката слънчева светлина се вижда всеки един детайл, макар и много надалеч.Зрението ми наблизо е добро, като се има в предвид, че съм далекоглед, преди операцията виждах силно размазано и наблизо и надалеч.Nerd   И още ярката светлина и лъчите от осветителните тела силно намаляха и образите почти се нормализираха. Също и двойните и размазани образи са почти изчистени. Имах и адска сухота, която продължи близо 3 месеца и която също попремина(да не дърпам дявала за опашката). Но все още са ми размазани сините светлини и отчасти зелените. Но с днешна дата 13 декември, мога да заявя, че всичко това си е заслужавало. Просто трябва време. Лекарите говорят, за подобрение след месец , два , но си трябват поне 4-5 месеца. Не казват истината, защото много от кандидатите за лазерна корекция биха се отказали. Аз самия мисля, че за пълното възстановяване на зрението трябва да измине поне година. Но това си е мое мнение.
Приятели, след оплакванията ми в предишните ми постове, днес близо шест месеца след корекцията мога да кажа ЗАСЛУЖАВА СИ И НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ! ВЪОРЪЖЕТЕ СЕ С ТЪРПЕНИЕ, МНОГО ТЪРПЕНИЕ...И ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РАДВАТЕ НА СВЕТА ПО НОВ НАЧИН!
Поздрави!
LASIK или PRK беше операцията ви?

# 352
 • Мнения: 5
Здравейте,
Казвам се Цветан Химчев и искам да споделя моят опит с лазерната корекция на моите очи с +5.5 далекогледство.
Моята беше Lasik и беше извършена преди близо година и половина. Искам да споделя моят опит с цел да предпазя и други хора да не попадат в моето положение.
Всички знаем, че това е инвазивна корекция с цел подобряване на зрението. Независимо дали е Lasik или PRK принципа е един и същ отстранява се епитела посредством капаче (Lasik), разрез (Smile) или се изпарява (PRK) и след това ексхимерният лазер коригира стромата без значение дали сте далекогледи или късогледи принципа е един и същ.
Всичко е супер но в повечето клиники няма да ви кажат какво да очаквате нито в Турция нито където и да било.

Моята корекция беше извършена с последното поколение лазер на Visx Star 4s във Варна от Хубанов. За миналата година това беше най-добрият лазер преди да пуснат на Carl Zeiss новият.
Независимо от лазера той има ограничения, които Американската агенция по храни и лекарства е описала. (Ще прикача линк)
Ta накратко какво се случи при мен. Операцията беше "успешна" в резултат на пряка дневна светлина виждах добре. Проблемите започваха като не е добре осветено. Получават се така наречените аберации от висок порядък (high order aberrations). Те са в следствие от така нареченият refractive inducted irregular astigmatism или накратко казано неправилен астигматизъм. В повечето клиники ви казват, че това ще отмине с времето. Е да на някои отминава за други като мен остава. Изразява се във влошено виждане вечерта с двойни образи, линии и отблясъци. С кратък пример като гледам луната под нея и около нея виждам още 7 луни ясно знам коя е истинската но е дразнещо защото не е това очакваният резултат. Да виждам но виждам с "бонуси". И тъй като за мен е важно зрението (да ме пита човек защо се подложих уж да си помогна а тя каква стана) получих резултат, който ми позволява да функционирам но не и да живея пълноценно. И тъй като вдигнах ръце от тези така наречени доктори, които до последно отричаха какво са ми направили се образовах малко по темата. И ако си мислите, че това е най-страшното, че ще виждате странно не дойде след 6-7 месец сухотата в очите за мой късмет успях да я овладея за около 3-4 месеца. След като обиколих всички възможни клиники за да успея да я преборя. Преборих я и сега е в някакви търпими граници. Тя се получава защото се прекъсват нервни окончания в епител-а и никой не може да ви каже дали, кога и доколко ще се регенерират.  Та след стотици левове капки вече мога спокойно да кажа, че от 2 месеца сухотата е търпима. Преди операцията никога не съм имал а съм софтуерен инженер  и седя по 10-12 часа пред компютъра. Та да се  върнем на това. Ще кажа, че който все пак е решил да се подложи има няколко неща за които е просто задължително да се изследва за да минимизира тези рискове.
Тъй като максималната зона на третиране без така наречената преходна зона е 6 милиметра (от там идват повечето проблеми нощем) и до 2 милиметра преходна зона.
1. Задължително замерване на големината на зеницата в пълен мрак (скотопично състояние), в полумрак и в осветено състояние. Ако зеницата ви в пълен мрак е над 6 мм НЕ СТЕ ПОДХОДЯЩ КАНДИДАТ и шансът да имате проблеми нощно време клони към 100%.
2. Задължително тест за сухи очи. Ширмер и Времето за което се разпада слъзният ви филм (TBUT). Ако той е под 10 секунди НЕ СТЕ ПОДХОДЯЩ КАНДИДАТ
3. Задължително говорете с оптометрист или офтолмолог, който е специализирал рефрактивна хирургия да ви обясни какво точно ще се случи.
4. Ако диоптрите са ви прекалено високи (+) или -( )НЕ СТЕ ПОДХОДЯЩ КАНДИДАТ.

Ако четете това и вече сте се подложили и имате проблеми вечер или сухота било то леки, средни или тежки има неща, които могат да Ви помогнат да тествате какво ви е състоянието:
На първо място НЕ СЕ ПОДЛАГАЙТЕ НА ВТОРА ПРОЦЕДУРА. Няма кой да ви гарантира нищо а и за жалост биомеханиката е много малко позната.
За теста за влошено нощно зрение.
Във всяка аптека продават капки за глаукома с бримонидин или пилокарпин, които свиват зеницата. Ако проблемите ви изчезнат или размерът им се повлиява вероятно имате неправилен астигматизъм.
 
При влошено нощно виждане:
1. Преглед при оптометрист и очила. Ако това решава проблемът ви нощем се възползвайте (при повечето потърпевши е комбинация от остатъчен диоптър и неправилен астигматизъм) Добър начин за определяне на остатъчен диоптър е замерване през твърди лещи.
2. Ако състоянието ви с очила само подобрява остротата но не и качеството следващата стъпка е да пробвате твърди газопропускливи лещи (те елиминират неправилният астигматизъм в моят случай и се радвам на една луна а не на 7 или 2 стоп знака)
3. Последен вариант е така наречените склерални лещи, които лягат на бялото на окото (склерата) и лежат върху специален разтвор. Изработката им е много прецизна но струват и много пари в България едни такива лещи са 500-900лв за брой и могат да изкарат няколко години (те се предписват ако имате нетърпима сухота защото не лягат на роговицата а между нея и лещата има тънък течен разтвор).

За сухотата:
1. При леката форма изкуствени сълзи БЕЗ КОНСЕРВАНТИ на всеки час.
2. При по-тежката форма консултация с доктор и изписване на циклоспорин.
3. И най-крайният вариант ако горните две не дадат резултат серумни капки изработени от вашата собствена кръв. За сега не съм намерил къде в България къде ги правят.

За последващи усложнения като haze, epithelial ingrowth, ectasia и DLK  няма да говоря тъй като в моят случай за сега няма. Ако някой има въпроси с радост бих му съдействал и отговорил.

Клиники с които съм имал досег:
Vision - София
св. Николай Чудотворец - Варна
Resbiomed - София
Луксор - Пловдив

Източници:
https://www.facebook.com/groups/LasikComplicationsFaceBookGroup
https://lasikcomplications.com/
https://www.fda.gov/medical-devices/lasik/lasik-surgery-checklist

Общи условия

Активация на акаунт