Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 20

• 70 611
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
.............

Въпросът, защо еволюцията не е затрила мутациите, за които се счита, че са в основата на състоянията от аутистичния спектър, ако те са вредни, все още чака отговора си. А не е ли възможно точно аутистичните да са новото начало на Земята, за което се говори толкова много? Очевидно е, че Хомо сапиенс няма как другояче да се промени. newsm78 newsm78 newsm78  

Очевидно е , че твоите наблюдения са по-различни от моите . Не знам,какво евентуално ще споделят другите родители на подобни деца .....

Аз не отричам ,че аутистичен човек може да влезе в контакт с неаутистичния свят ,да се приспособи към него и т.н..

Обаче ,както нямам наблюдения за нормален контакт между 2 аутистични личности ,тоест за отваряне на един аутист към друг такъв , направо изпадам в ужас от предположенията: Как ще съсъществуват тези хора , как ще взаимодействат един със друг без помощта на неаутистичните такива ,след като броят им (на аутистите) прогресира толкова ?

Наистина съм отворена да

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 03:08 от Селма

# 556
Здравейте,

Извинявам се, че така нахлувам в темата, но искам да ви питам нещо. Майка съм на недоносени близнаци, родени в 35 г.с. по 1900 гр.
Наясно съм с рисковете за преждевремено родените деца - ДЦП, ретинопатия и др.
Скоро обаче прочетох статия, в която пишеше, че голяма част от недоносените деца впоследствие стават аутисти.
Какво мислите? Има ли връзка между недоносеността и аутизма? Вашите деца аутисти недоносени ли са?

Много ви благодаря за отговорите?

# 557
  • София
Може някой да не знае, че конференцията я излъчват на живо, затова слагам линка. http://www.ustream.tv/channel/mms-conference-in-sofia

# 558
Катина, това което не е разрешено за употреба от ИАЛ не прилагам дори на себе си. Crossing Arms

# 559
Re-ge, а съюзи кога започна да използва, местоимения? Бъдеще време използва ли?

Предполагам визираш предлози. За да се използват съюзи трябват сложни изречения. Моето дете ако прави такива се справя по добре със съюзите отколкото със съгласуването. Няма проблеми в строежа на изречението, а в това да съгласува род по скоро, числото е с по малки затруднения. Използва всякво време но никога не може да отговри правилно когато върпосът касае ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ( да кажем преди сън или след сън в градината. " Какво си ял на обяд преди да легнеш да спиш " този въпрос го задавам всеки ден и досега не съм получила отговор. Макар и всеки път да пояснявам какво епреди. Спомена ли обаче вълшебната думичка ( когато има СУПА адски омразна) това е винаги като бутон който отпушва всички правилни отговори.

За предлозите е мъка, но НЕ поради причина че не разбира пространственото им значение ( примерно под над на зад ) а защото му е безкрайно трудно да запомни кой предлог се слага в конкретния случай. Това важи и за думички - първи последен в средата или начало край и прочие. забелязвам че от както чете става по лесно ако има патеричка. например има задача - квадратчета с рисунка и дума описваща рисунката отдолу. Една от буквите е написана с червено и тя може да е в началото в средата и в края ( примерно КОН) и той трябва да каже къде е червената буква. Поне месец се мъчехме защото си мислехме че не разбира категорията. Оказа се че не може да се сети думата. Тогава педагожката му написа три картончета с думите ( НАЧАЛО КРАЙ СРЕДА ) и той започна да подрежда картончетата с картинките под обознаичетлите като му беше много по лесно да се ориентира от първата буква на думите Начало Край Среда ( това епреди да започне да чете а само разпознаваше букви - правеха нещо като цялостно четене -много полезно междудругото )  . С това "подобрение" научи "начало край и среда" за седмица.

Последно разбрахме че не разбира категория всички. На въпрос - всички деца ли играят на снега ( по програма на картинката едно дете лежи в къщи  другите играя навън в снега) синът ми отговаря "всички" и така три пъти. Решаваме с педагожката да сменим върпоса- има ли дете което не играе навън- отговорът е незабавен- Да и посочва болното в кревата дете. Значи ето тези ако мога така да се изразя абстрактни думички ни затрудняват.

Пиша всичко това за да ви дам повод за размисъл, дали когато детето не отговаря всъщност би отговрило 100% правилно но при друга формулировка на върпоса. Преди да сме му лепнали етикет трябва да опитаме и други формулировки. Аз поне знам че комуникирам с "чужденец" ( както правилно беше писала констанца- извънземен марсианец ) и трябва да направя българския по разбираем за него.   Grinning

Но просто ги запомни докато ги срещаше в текстове и уроците. Казвам :"Казва се - една есен... " и той го научава още от първия път.

Ето това при нас не се случва, никога.

Селма
на едно от местата които посещаваме ( фондация за работа с деца със СОП ) често правят срещи на дечицата ( рожденни дни, танци, сбирки, поразници, екскурзии , като ни групират по възраст - ние сме в малката такава- като гледам сме да кажем сме с деца до 8-9 години ) . Там сме всякакви . Честно казано и аз съм си задавал въпроса защо се прави всичко това. Нито едно дете не се интересува от друго. Ако има нещо то е спор или борба за играчка. И едно безкрайно подскачане и извинение на родителите че детето дръпнало това или ударило другото като е мъка, ужасно да го гледаш. Аз затова вече избягвам да ходя. Може би някой на тези срещи се утешава с това че не само детето  му е с проблеми  но това не е моят наичн на мислене. Била съм обаче по случайност един два пъти с големите групи и да (!) наистина виждам определено наличие на комуникация между деца от спектъра - изглеждат като приятелчета, забелязвам че си говорят и поддържат връзка както разбирам от разговорите, но тук говоря за Дауни и аутисти но не от ниското ниво, ГРР-та, хиперактивни . За другите не знам какво да мисля.

Извинете за дългите отклонение но нещо не успявам да се вместя в кратки информативни постове.

# 560
Може някой да не знае, че конференцията я излъчват на живо, затова слагам линка. http://www.ustream.tv/channel/mms-conference-in-sofia

Когато някой е умен може да остане и незабелязан, но когато е глупав и всички го гледат. Презентациите на тези хора са едни и същи и не могат да кажат нищо повече.
Поразете аутизма сега! Май забравихте лозунгите от соц действителноста ни!

# 561
  • София
Здравейте,

Извинявам се, че така нахлувам в темата, но искам да ви питам нещо. Майка съм на недоносени близнаци, родени в 35 г.с. по 1900 гр.
Наясно съм с рисковете за преждевремено родените деца - ДЦП, ретинопатия и др.
Скоро обаче прочетох статия, в която пишеше, че голяма част от недоносените деца впоследствие стават аутисти.
Какво мислите? Има ли връзка между недоносеността и аутизма? Вашите деца аутисти недоносени ли са?

Много ви благодаря за отговорите?
Поне в моя случай не. Големия се роди една седмица преди термин, Малкия 4 дни. Съответно 3600 и 4200 Rolling Eyes
_re_ge, тия предлози ги мъчим сега с големия ooooh! Заменя ги и то не защото не знае кой да сложи, а кара на изуст. Мисли ли - няма проблеми. И сега цяла седмица спазва предписанието на сестрата. Попитая - Аз сега какво да правя като съм болен и тя му отговори - ще играеш на игри. Като се скарам - сестрата така ми каза. В понеделник ще идем да питаме не може ли и малко домашни да се пишат hahaha Поне покрай Цифренката вече смята до 10 събиране и изваждане без проблеми, почти наум. Гого е много впечатлен и ще извадя и Разговорката, че и той да научи от гледането нещо.

# 562
Май забравихте лозунгите от соц действителноста ни!

Аз съм от тези, които не са забравили лозунгите, но и помня, че беше невъзможно МЗ да мълчи по въпроси, които засягат здравето на населението, защото никой не се бил оплакал. В случаи като този експертите му се задействат само след нареждане на министъра, а той по нареждане на премиера. Обикновено след като някой умре или се инвалидизира. Всичко завършва с някое дисциплинарно уволнение, а последиците остават за пострадалите.

А мислите ли, че този текст в сайта на ММС е сложен само за отбиване на номера, да допуснат публикациите в него?!

Информацията на този сайт е с образователен характер и няма за цел да диагностицира, лекува или предотвратява което и да е заболяване, нито да замести лекарски съвет. С използването на този сайт Вие декларирате, че разбирате, че ние не носим отговорност за каквито и да е щети или загуби свързани с употребата на който и да е, от споменатите продукти. В случай, че страдате от някакво заболяване, моля обърнете се към лекар

Не, казано е пределно ясно, че който повярва и приложи продукта/указанията им, поема отговорност за своето здраве и живот, респ. на този, на когото дава препарата или го препоръчва! Mr. Green

# 563

Очевидно е , че твоите наблюдения са по-различни от моите . Не знам,какво евентуално ще споделят другите родители на подобни деца .....

Как ще съсъществуват тези хора , как ще взаимодействат един със друг без помощта на неаутистичните такива ,след като количеството им (на аутистите) прогресира толкова ?

Бих се включила по-нататък след като и други майки споделят наблюденията/вижданията си. Разбирам, че като казваш "количество", това е lapsus linguae, нали?   newsm78 Peace

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 14:53 от констанца

# 564

Аз съм от тези, които не са забравили лозунгите, но и помня, че беше невъзможно МЗ да мълчи по въпроси, които засягат здравето на населението, защото никой не се бил оплакал. В случаи като този експертите му се задействат само след нареждане на министъра, а той по нареждане на премиера. Обикновено след като някой умре или се инвалидизира. Всичко завършва с някое дисциплинарно уволнение, а последиците остават за пострадалите.

А мислите ли, че този текст в сайта на ММС е сложен само за отбиване на номера, да допуснат публикациите в него?!

Информацията на този сайт е с образователен характер и няма за цел да диагностицира, лекува или предотвратява което и да е заболяване, нито да замести лекарски съвет. С използването на този сайт Вие декларирате, че разбирате, че ние не носим отговорност за каквито и да е щети или загуби свързани с употребата на който и да е, от споменатите продукти. В случай, че страдате от някакво заболяване, моля обърнете се към лекар

Не, казано е пределно ясно, че който повярва и приложи продукта/указанията им, поема отговорност за своето здраве и живот, респ. на този, на когото дава препарата или го препоръчва! Mr. Green

Народа си е казал: "Не е луд този който яде зелника а този който му го дава! Но тук май е обратното. Написали са си го на сайта който се хване си е за негова сметка.

Катина вие вероятно правите поне веднъж на ден салата. Със сигурност смесвате натриев хлорит т.е. готварска сол и лимонена или оцетна киселина. Това са съставките, които официално се твърди че съдържа чудното вещество, което лекува всичко. Интересно дали салатата ви мирише на хлор и откъде се получава? Дали ви отговориха на конференцията?

# 565
  • София
Lea.bg - объркала си се нещо  Wink. Аз само пуснах линк към конференцията, а относно въпроса ти какво ми отговориха на конференцията - не знам, защото бях в парка с детето си, а не на конференцията. Но се надявам на теб да ти е свършил работа линка, който пуснах, защото ти имаш мнение за ММС и го споделяш с нас, а аз нямам мнение за ММС, защото не ме интересува достатъчно да чета и слушам за него.

# 566

Как ще съсъществуват тези хора , как ще взаимодействат един със друг без помощта на неаутистичните такива ,след като количеството им (на аутистите) прогресира толкова ?

Бих се включила по-нататък след като и други майки споделят наблюденията/вижданията си. Разбирам, че като казваш "количество", това е lapsus linguae, нали?   newsm78 Peace

Малкия пък харесва за приятелче само друго детенце, което не говори много и се държи като него.

Сега аз ще ви кажа на тема аутуистичните хора и не аутуистичните такива.
Мисля, че съм от спектъра - стеквах предмети (вече се контролирам), липса на очен контакт (пак), липса на приятели извън спектъра, много трудни социални контакти имам и винаги приемам нещата буквално. Което винаги ми е създавало проблеми в комуникацията. Имаше период в училище, когато се опитвах да се впиша - налагаше ми се да играя емоции - наблюдавам околните и подражавам. Уфф или с листче и химикалче си записвах песни от МТВ за да има за какво да си говорим с "приятелките". И отнасяне - просто изключвам всички външни движения и реакции, хората ми говорят, а аз гледам в една точка през тях без да отмествам поглед. Бтв вътрешно съм абсолютно адектватна - просто ми е писнало от тях и от глупостите им и предпочитам да пресъздавам въображаем свят - от книга, филм или нещо друго което ме е впечатлило. Но става въпрос за доста време в които не съм имала никаква реакция - движение или помръдване. Да добавим и че не различавам човешки лица - хората са ми еднакви и ги различавам повече по дрехи, жестове и походка, а лицата им са ми еднакви. За това и попадам в сконфузната ситуация да ме заговорят разни хора и аз да не мога да се сетя какви са и кои са. Наскоро ми се случи да не разпозная баща ми докато не ме хвана за ръката.

Предполагам, че като обясня всичко това вече не влизам в графата нормален. И честно, не разбирам "нормалните" хора. Не разбирам безсмислените пожелания по празниците - т.е ЧНГ, ЧРД - добре. Но след това виждам едни превзимащи се индивиди говорещи неща които не мислят - пожелания се наричат. Последно време и аз се опитвам да ги рецитирам, но винаги ми стои изскуствено. Не разбирам и преиграването на хората за глупости - празни разговори, празни цели.
Честно казано има една математическа специалност в СУ, където нормални няма да намерите или ако има ще са по случайност. Всеки там е по малко от спектъра, можете да ми вярвате за това. И там разбрах всъщност защо хората имат приятели и колко е забавно да има хора със сходни интереси около теб. Защото за съжаление при комуникация с нормалните ми съученици преди това изпитвах направо физическа болка - толкова глупост на едно място или поне на мен така ми изглеждаше. Предполагам, не е глупост но нормалните хора и сега ми изглеждат ограничени. Осъзнавам, че не е така, просто са различни, но контакт с тях не ме влече. Половинката също е от спектъра между другото, въпреки че сам не си го признава. Аз поне от страни изглеждам в норма.  Laughing

Само да добавя - извинявам се на всички от темата, с които си говорим по скайп и си мислят, че съм груба за нещо.  Embarassed
И ми напомняйте как се казвате ако не ви го пише в контакта.  Joy
И ме подсещайте за елементарните думи, които забравям в движение - подобно на думата логопед, маса, балатум - обикновенно слагам кратко обяснение вместо думата като не мога да се сетя как мам*а му беше това. Може и думата на английски.  Laughing

констанца любопитна съм каква диагноза ще ми сложиш.  Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 17:49 от ednakaka

# 567
.............

констанца любопитна съм каква диагноза ще ми сложиш.  Simple Smile
     Вече имаше предположение за диагноза ,но не от Констанца Simple Smile
     Благодаря за споделеното !  Simple Smile

Констанца , вероятно съм употребила неправилна ,но сходна по значението си дума ....

# 568

констанца любопитна съм каква диагноза ще ми сложиш.  Simple Smile

Диагноза няма да ти сложа. Ще кажа само, че си много готина! Hug

През последните години на следването си много харесвах циклофрениците (биполярните, както им викат сега) - най-тъжните хора на света, когато са на единия полюс и най-веселите, когато са на другия. Мислех си, че си приличаме.

Един от изпитите, за които съм чела с най-голям кеф и хъс беше психиатрия. За около година си мислех, че искам да стана психиатър и дори си позволих да оспоря диагнозата на "моя случай", като цитирах персонажи на Достоевски Професорът щеше да припадне и ми писа 4 с отвращение. По-късно, когато случайно се срещнахме на едно парти с проф.Шипковенски и му разказах историята, той се смя от сърце и ми каза: "Очевидно сте знаела много, за да не може да Ви скъса. Със сигурност е заподозрял, че сте се готвили по моите забранени книги".

Ако тогава в България се знаеше нещо за аутизма, сигурно щеше да ме привлече и да изпълня това си желание.

Ще ми е интересно и приятно да чета написаното от теб. Ще знам, че не си от невротипичните и просто няма как да не кажеш нещата така, както ги мислиш.

Опитай се да намериш филма, за който споменах. Първият епизод е за хора със синдром на Турет. Те са най-големите копролалици (лай--думци), след това има епизод за нарколепсията и два епизода за аутисти.  Crazy

Селма,
че е сходна, сходна е, но "количество" е за предмети, а "брой" за хора. Много, много извинявай, опитвам се да се въздържам да не правя такива забележки.  Embarassed През последните години май получих професионална девиация поради преводаческата си дейност. Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 21:31 от констанца

# 569
  • София
Констанца, нещо не ми излиза този филм в замундата. Може ли линк, ако не те затруднява.
И да, всеки има аутистичното в себе си. Простирам дрехите по цвят и големина, щипките да са еднакви. Изпадам в тиха ярост, когато навидя нахвърляно пране. Иначе не, не съм чистница, просто изключение е прането.За тръгването винаги с десен крак и тн...Лвно това - да умееш да подтискаш тези черти, които притежава всеки, а децата ни не умеят. За контакта с учи си го наложих преди доста време. Винаги преди това го избягвах, не че и сега не го правя при хора, които са ми неприятни...

Общи условия

Активация на акаунт