Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 20

• 70 633
  • 746
  •   1
Отговори
# 540

_re_ge, за пръв път виждам такъв начин за учене на съгласуване на род и число и съм  озадачена. Не съм изучавала специалните техники, но не знам този подход с учене на правила от малко дете доколко е правилен, губи се спонтанността и желанието. Дъщеря ми не е имала проблеми с граматика, но аз прилагах подхода от учене на английски. Съвременните системи са с много разговори, учене на словосъчетания. Същото е и при българския - при системите в ДГ има разговори и обобщения, най-нормални приказки - един петел, една кокошка, едно пиле, тази принцеса, този принц. Не знам дали го правите поне по 40 мин. да му четеш приказки и от там децата научават . А и за някои неща зреят по бавно. Можеш да питаш и учителки как се преодолява този проблем.

Таня,
за съжаление, това, което важи за подхода на обучение на децата с някакво друго разстройство в развитието, не важи за децата от аутистичния спектър, защото мозъкът им е устроен различно. Все едно да сравняваш вкусовите качества на черешите и вишните. Това, което се опитваме да направим с нашите деца е да ги превърнем във вишнап.  Но не съм убедена, че е възможно по Лисенковски/Мичурински. newsm78 Simple Smile

# 541
  • София
Благодаря ви за съветите за хомеопатията. Аз имам определени съображения, а и на сайта на Боарон има и моно и комбинирани препарати. Знам, знам ще кажете, че са различни и сигурно е така Simple Smile Аз миналата година давах солфур йодатум, защото предполагам съдържа мини дози йод. Някак от физична гледна точка ми се струва, че едно лекарство трябва да съдържа в много разредена доза съответната субстанция. Но признавам подхождам традиционно - има препарат, има субстанция. А и силно вярвам няма да навреди.

Иначе не знам какво мислите за силата на организма, аз само споделям няма да участвам в дискусия, че много време отделих. Мен ме е доста страх от грип, вируси и други заразни болести. Дъщеря ми е ваксинирана с първите ваксини, не е реваксинирана, от страх. А и констанца в един пост ми каза, че ще има имунитет, но по малък Simple Smile И си мисля, че около нас цъкат доста вируси и зарази и неваксинираните деца, или ако предполагаме от ДАН теорията, че нещо им работи по трудно в тялото, ще изкарват по тежко заразите. И вчера прочетох за 7 годишно починало от грип в Пазарджик и 3 годишно починало от менингит в друг край. Менингитна ваксина въобще нямаме, не влизаше в първите. Та за това гледам малко от това, малко от онова, поне си мисля, че правя нещо...а дано да имаме късмет всички. Praynig

_re_ge , благодаря ти за обясненията. Вярвам, че ще има ефект Hug

констанца, вярно дъщеря ми не е с ГРР, нито с аутизъм, тя имаше логопедични проблеми - с изразяването и разбирането на речта, които израсна и навакса. Но много често редовите учителки и логопедки /такива извън Свети Никола/ я бъркаха с ГРР. В момента няма особено профилирани специалисти за терапия на определено нещо. Питала съм специалистите "Добре щом мислите, че е с ГРР, какво ще се промени в работата ви, терапевтирайте я по този начин, щом така мислите" Нищо не се променяше, нямат 2 подхода, просто си е търсене на извинение.
Стана ми интересно при _re_ge, защото проблема с бъркането на род и число го има и при други деца, извън ГРР, и мисля, че се терапевтира по по друг начин, но не съм запозната подробно. Все пак не пречи една майка да проучи как се учат и децата без диагноза, но със същия проблем. Например да попита познати учителки дали са виждали деца с проблем със съгласуването на род и число и какво правят.

Много успехи на всички!         bouquet

Последна редакция: ср, 30 яну 2013, 10:19 от TanyaMG

# 542
Таня,
не знам какво е това, поговорка ли, реплика ли на здравомислещите селски хора от миналото, когато е имало много повече болести от сега, но винаги ми идва на ум, когато се каже, че някой някъде умрял от еди си какво. Тя е: "Хич, може ли живо магаре да умре?!"

Менингитът не е отделна болест. Може да се причини от различни вируси и бактерии и ваксина има само за три "форми". У нас се прави ваксина срещу Хемофилус инфлуенце, който предизвиква тежки заболявания у малките деца и хора със силно снижени защитни сили (напр. носители на ХИВ). Така че, прави си, каквото си правиш укрепващо за детето и не давай ухо на тези "новини". Да не забравяме, че има и специфични противогрипни лечебни средства (Тамифлу). Миналата година дадох Тамифлу на нашето момче, когато имах сериозни основания да считам, че кара грип.  Simple Smile

# 543
svinia007, и твоят линк е интересен. Аз много харесах линка на констанца от този пост с обобщенията на професор Адамс. Изчела съм го до минерали Simple Smile Той е подобен на твоя линк но е по мненията на много хора, средно 1500-2000 души са участвали в проучванията. Има и много интересни професорски съвети и споменаване на различни изследвания Simple Smile

За хомеопатията - всеки си решава, но това са много разредени субстанции - Cina е разреден пелин . Предполагам, че 3-4 гранулки са равнозначни на половин чаена лъжичка отвара от пелин.  Аз ще го слагам в чай с още няколко билки /мащерка, мурсалски чай, лайка, бял равнец, бъз и чай от боровинка/, всичко става розово и подсладено с мед се пие. Между другото попаднах и на China, което е хининово дърво, пише че е за острици. С хининово дърво в супер разредени дози е малко вероятно да си навредиш. Преди години имаше аналгин-хинин и го пиехме при простуда. На хомеопатията й нямам много вяра, но сигирно ако пиеш 5-6 неща, все едно си изпил няколко чая и ако не си много зле, ще се подобриш newsm78 Нищо не очаквам да излекувам.

За ноотропила - нещо важно според мен, което четох преди време. Активната му съставка е пирацетам и за нея в уики пише - http://en.wikipedia.org/wiki/Piracetam - "Piracetam is a cyclic derivative of GABA" . Аз го разбирам, че Пирацетам е производно на ГАБА - една добре позната и силна аминокиселина, която ДАН я изписват и някои деца я понасят доста добре. Също баба ми и дядо ми пиеха пирамем със същата активна съставка и мисля, че си отложиха скрелозите с по няколко години. Така, че препарата може би не е лош. Аз се опитах да пия GABA самостоятелно, но не ми понесе, но си е до човек.

_re_ge, за пръв път виждам такъв начин за учене на съгласуване на род и число и съм  озадачена. Не съм изучавала специалните техники, но не знам този подход с учене на правила от малко дете доколко е правилен, губи се спонтанността и желанието. Дъщеря ми не е имала проблеми с граматика, но аз прилагах подхода от учене на английски. Съвременните системи са с много разговори, учене на словосъчетания. Същото е и при българския - при системите в ДГ има разговори и обобщения, най-нормални приказки - един петел, една кокошка, едно пиле, тази принцеса, този принц. Не знам дали го правите поне по 40 мин. да му четеш приказки и от там децата научават . А и за някои неща зреят по бавно. Можеш да питаш и учителки как се преодолява този проблем.

От линка на професор Адамс - http://autism.asu.edu/Docs/2012/Summary_dietary_nutritional_medi … tments9-30-12.pdf

Research – Treatment
One study [Waring and Klovsra 2000] also reported high levels of urinary sulfite in children with
autism, suggesting that there was a problem of converting sulfite to sulfate in the mitochondria. In
38% of cases (14/38) urinary sulfite and sulfate levels improved by giving 50 mcg of molybdenum
(an essential mineral), presumably since the enzyme for converting sulfite to sulfate (sulfite
oxidase) contains molybdenum.
One study [Adams et al 2011] involved treatment with a multi-vitamin/mineral supplement that
included molybdenum and MSM. After three months of treatment, there was a substantial increase
in both free and total sulfate in the plasma, but levels were still below normal. This suggests that
additional treatment, such as Epsom salt baths, are necessary to normalize sulfate levels.

Изследвания - Лечение
Едно проучване [Waring and Klovsra 2000] също отчете високи нива на сулфит в урината
на децата с аутизъм, което предполага, че е налице проблем при конвертирането на сулфита във
сулфат в митохондриите. В 38% от случаите (14/38) нивата на сулфит и сулфат в урината са се подобрили, когато се дава по 50 мкг молибден (основен минерал). Вероятно подобрението от приема
на молибден  може да се обясни с това, че ензима, който конвертира сулфита във сулфат
(сулфит оксидаза) съдържа молибден.
Едно проучване [Адамс и др 2011] разглежда лечение с multi-vitamin/mineral добавка с
включени молибден и MSM (Methylsulphonylmethane). След три месеца на лечение, е налице значително увеличение, както в свободното, така и в общото количество на сулфат в плазмата, но нивата все още са под нормата. Това предполага, че
допълнително лечение, като бани с английска сол са необходими за нормализиране на нивата на сулфат.

50 mcg молибден е към 70% от дневната доза

Whistling

Давам (мажа) от време на време с MagnaZinc™, който съдържа в една доза:

Magnesium Sulfate Heptahydrate - 60 mg    
Zinc Sulfate  - 30 mg    
Sulfate - 77 mg

Купих си го от тук - http://www.ourkidsasd.com/products/2906|MagnaZinc%E2%84%A2-Our%20Kids...

Имам и MSM (Methylsulphonylmethane), но с него мажа много по-рядко, но определено
има полза. Гледам да не прекалявам нито с MagnaZinc™, нито с таурин и др. съдържащи
sulfur (сяра?), но си ги имам и ги давам понякога.

Ползвам този MSM -

Natrol- MSM with Glucosamine-Creme-4-Ounce -

http://www.amazon.com/Natrol-Glucosamine-Creme-4-Ounce-Tube/dp/B … ywords=msm+natrolzi

Tози MSM ми помага, когато ме заболят трите букви, кръста или гърба от много седене
на стола пред компютъра, наистина облекчава болката, освен това помага и по друга линия,
защото сулфитите и сулафатите са необходими за най-различни функции в тялото.

Някои деца са чувствителни към сулфити и не ги толерират, а други имат нужда точно
от това - сулфити и сулфати.

Всъщност съм много доволна от този крем, но дори и с това много хубаво нещо MagnaZinc™
гледам да не прекалявам. Молибдена, хрома и мангана са много важни. Когато ДАН доктора ни
изпрати да парвим кръвен тест за минерали не намериха никакъв молибден и хром в плазмата
на детето и от тогава давам минерални добавки с молибден и хром.

Съмнява ме, че сме от тази група аутисти, които имат проблеми със сулфацията и метилацията
и като се оправят тези две неща, като че ли децата стават почти като невротипични.
Моето не мога да го окачествя още като невротипично, защото още имаме от хиперактивността,
макар и в поносими (според мен) граници и заради проблемите с разнообразното харанене
(self restricted diet).

Whistling

Прочетете Therapies for Methylation/Glutathione/Oxidative Stress - стр. 40, 41, 42 от
от линка на професор Адамс - http://autism.asu.edu/Docs/2012/Summary_dietary_nutritional_medi … tments9-30-12.pdf

Другото, което ми се струва е, че може и да сме имали някакъв проблем с карнитина,
защото MCT oil (Medium-chain triglycerides) в малки количества ни дейвства много добре.
Не съм изследвала карнитин никога, а само предполагам.

Последна редакция: ср, 30 яну 2013, 21:16 от svinia007

# 544
  • София
констанца, благодаря и дано да са ни устоичиви магаретата Simple Smile
От Тамифлу и аз съм много доволна - давах началото на 2011 година при първи симптоми и по препоръка на педиатъра.

# 545
Направо се учудвам след това трудно проговаряне как сина ми не бърка родовете, но изпитваше затруднения при множественото число на думи, които не е чувал в множествено мисло /словоне, ножове ит.н./ #Crazy
Прави ми впечатление, че някой думи като ги членува ги членува неправилно не казва телевизора, а телевизорът, часовникът, чукът. Непонятно ми е защо така го прави като е много по лесно окончанието да е на "а", а не на "ът". Множественото число на думите се оправи и не ги бърка толкова, но това с окончанията незнам как да се корегира.
И друго ми е странно как така звука р в повечето думи го казва правилно, а звука в, който уж е раннен го артикулира правилно едва преди една година. Иначе казваше "д" вместо "в".

# 546
за съжаление, това, което важи за подхода на обучение на децата с някакво друго разстройство в развитието, не важи за децата от аутистичния спектър, защото мозъкът им е устроен различно. Все едно да сравняваш вкусовите качества на черешите и вишните. Това, което се опитваме да направим с нашите деца е да ги превърнем във вишнап.  Но не съм убедена, че е възможно по Лисенковски/Мичурински. newsm78 Simple Smile

Констанца много добре написано !
и точно!  а аз изписах половин страница и май пак остана мъгливо обяснението ми.

А това за магаретата не бях го чувала , но е страхотен народен бисер.

Направо се учудвам след това трудно проговаряне как сина ми не бърка родовете, но изпитваше затруднения при множественото число на думи, които не е чувал в множествено мисло /словоне, ножове ит.н./ #Crazy
Прави ми впечатление, че някой думи като ги членува ги членува неправилно не казва телевизора, а телевизорът, часовникът, чукът. Непонятно ми е защо така го прави като е много по лесно окончанието да е на "а", а не на "ът". Множественото число на думите се оправи и не ги бърка толкова, но това с окончанията незнам как да се корегира.
И друго ми е странно как така звука р в повечето думи го казва правилно, а звука в, който уж е раннен го артикулира правилно едва преди една година. Иначе казваше "д" вместо "в".

Това е интересно и то много .
Замислям се.
И при нас това пълно стържещо членуване го има. Като роботски говор, неестветвено ... но то какъв естествен говор след като първото изречение от две думи направихме Септември 2011. За множественото число за сега ние  не показваме проблеми , но в съгласуването по род  Да. При нас родовете не се бъркат при животните. Чудех се защо. Специалистите го обясниха много просто - защото е очевадно че Лъвът Е Той и Един , лъвицатя е Тя и Една и лъвчето е То и Едно. и така за всички животни. Но иначе как да прумееш че кашкавалът е Той, а машината е ТЯ.  Колко време ви отне за да преодолеете проблемите и по важно как. Нещо по специално , защото  вече пробвам методи всякакви, отворена съм за предложения.
Синът също заменя букви понякога, макар и а се смята че няма артикулационен проблем. Да кажем Ф със Х (худболист ! ) и Л с В. Подозират дислексия. но пък се научи да чете...

# 547
Re-ge, а съюзи кога започна да използва, местоимения? Бъдеще време използва ли?

# 548
При моят син има проблем, когато говори например за раницата си "Дай ми ГО" , защото по навик явно му е по-лесно всичко да е в мъжки род и не се замисля. И аз не му давам нищо докато не каже правилно. Обикновено стоя и чакам с въпроса "Дай ми ........( раницата) " Чакам да се сети че е женски род и да употреби правилното местоимение "я". Иначе не бърка род и число. По български с граматиката е безпогрешен Simple Smile. Имаше трудности да разбере защо 'есен", "радост" , "смелост" и др. завършващи на съгласен звук са от женски род. Но просто ги запомни докато ги срещаше в текстове и уроците. Казвам :"Казва се - една есен... " и той го научава още от първия път.

# 549
Мами,
интересно е да продължим разговора за езиковите проблеми при децата от спектъра. Аз бих споделила малко по-нататък опита с нашето дете, ако решите да продължим в тази посока.

Сега ми се иска да кажа нещо за една книга на Олга Богдашина, която ми попадна наскоро. Това е "Theory of Mind and the Triad of Perspectives on Autism and Asperger Syndrome. A View from the Bridge", 2006 (Теория на мисленето и триадата от перспективи по отношение на аутизма и синдрома на Аспергер. Поглед от моста)

Миналата година бях пуснала откъс от нещо нейно, което май не предизвика голям интерес. Въпреки това, реших да преведа една микроскопична  част от тази необикновена и възхитителна за мен книга. Авторката е украинка, педагог, която работи като консултант и лектор във Великобритания (има инфо в интернет).

Трите перспективи са: на учените в областта на аутизма, на самите аутистични личности и на родители на аутистични хора. Може да се чете или по-скоро е добре да се чете "хоризонтално" - всички засегнати въпроси са дадени и в трите части под едни и същи заглавия. Какво казват едните, вторите и третите. И затова подзаглавието е "Поглед от моста", т.е. опит за свързване (самата Богдашина има син от спектъра).  Ако представлява интерес, ще ви преведа още нещо, което за мен е още по-интересно - възгледите на аутистични хора за начина им на мислене, обучение и възпитание.

Това откъсче е от главата "ТЕОРИИ" на втората част.

"Всички теории, претендиращи да обясняват аутизма и официално признати за правилни (или поне обещаващи) са на не аутистични изследователи.  Основният им недостатък е, че не зачитат (или игнорират) гледната точка на аутистичните хора: „Вие отричате нашата реалност…вие ни игнорирате…на нас не ни е позволено да съществуваме, ако не се вписваме във вашата теория”  (Gerland 1998, p.32).
    Изначалната грешка на много „теоретични конструкции” е, че те се опитват да описват и обясняват аутизма, използвайки методите и възприятията на не аутистичните (Morris 1999). Ето защо:

Теориите за същността на аутизма се появяват и изчезват. Аутистичното поведение и начин на живот не се променят с публикуването на нови революционни резултати.

Един доктор или едно ново направление не са достатъчни за създаване на цялостна картина на състоянието аутизъм. И толкова много пъти се неглижира човешкия аспект  (O’Neill 1999, p.24)

ToM
   „Теорията на мисленето” и „липсата на ТоМ”  са полезни теоретични конструкции  за това, че на аутистичните хора е много трудно да разберат  перспективите на другите, да разпознаят и разберат чувствата, мислите и намеренията на другите. 
    Но това също е едностранно. Не аутистичните хора разпознават ли лесно  чувствата и намеренията на индивидите от аутистичния спектър? При положение, че аутистичните и не аутистичните хора не споделят едни и същи усещания поради сензорни различия и различия в обработката на информацията, не е ли трудно и на не аутистичните да разберат перспективите на аутистичните индивиди? Не е ли по-логично да се приеме, че на аутистичните хора липсва (имат проблем с) Теорията на не аутистичното мислене, докато не аутистичните индивиди имат проблеми с интерпретирането на Теорията на аутистичното мислене?  Rolling Eyes

# 550
Какви теории, какво мислене?
Хайде бляскайте Холивудските усмивки и на Конференция. Да се види за пореден път кой мисли, кой не мисли. А през това време тези приятели още по-хитро са го замислили - да почерпят децата с 5 % солна киселина. После си давайте СМС-ите за Българската Коледа, за шоуто на Дарик и парите ви хоп в портмонетата на ето тези усмихнати човечета в Бяло и на центровете за деца с аутизъм, които ги пропагандират и водят в БГ.

https://cdn.bg-mamma.com/ysqV/8f2acd3c.jpg

Въпрос 1 - Това са откровени мошеници?
Въпрос 2 - Това са 100% мошеници?
Въпрос 3 - Това са същите ония мошеници, които ви вкараха паразитите в главите?

Наградата за всеки, който отговори на верния въпрос е дим да го няма от тази група https://www.facebook.com/groups/560271113999596/.
Е освен ако не му се пие белина със солна киселина #Crazy

# 551
ПРЕВОД ОТ MOJO BULGARIA (English only)

ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ КЕРИ РИВЕРА, екипът на MMS и Андреас Калкър:
Както може би знаете, аз съм на конференцията в Прага. Първата от многото,които ни предстоят. Преди малко Андреас имаше изявление и обяви няколко неща. Той прави лабораторни тестове върху MMS и неговите деривати непрекъснато. Педантичен е и е винаги в търсене най-доброто.

ОФИЦИАЛНО: АКТИВАТОРЪТ 50% ЛИМОНЕНА КИСЕИНА СЕ ЗАМЕНЯ С 5 % ХИПОХЛОРНА КИСЕЛИНА .

Лимонената киселина е добра .... но тази е още по-добра. Много по-добра. Не сме грешали преди, но сега ние би трябвало да започнем да се справяме много по-добре. Съотношението е пак 1:1, като 50% разтвор на лимонена киселина, но времето за активиране е от 30 до 40 секунди. И вероятно по този начин можете да използвате повече MMS. Така че, просто преминете от лимонена към хипохлорна киселина при същото дозиране и след това, щом видите, че нещата вървят добре започнете да увеличавате и вижте, дали ще можете да дадете малко повече. Пожелавам ви бързо излизане от спектъра на аутизма!

5% Хипохлорна киселина е 5%-ов разтвор на солната киселина, която може да бъде заместител на 50% лимонена киселина. Това е нов алтернативен активатор, който в момента е експериментален. 50% лимонена киселина е препоръчителен и доказан активатор.Въпреки това, децата с алергия към мухъл или царевица може да имат реакции към него. Ако лимонена киселина причинява проблеми, тогава 5% хипохлорната киселина може да я замести, за да видите дали има подобрение.5%-вият разтвор на хипохлорната киселина се използва точно по същия начин като 50% лимонена киселина . Една капка хипохлорна киселина за всяка капка MMS, изчакайте 30-40 секунди за активиране. Хипохлорната к-на активира по-бързо, но това е нормално. Ако решите да я използвате, моля да се свържете с нас, така че да можем да съберем повече данни. Благодаря ви.

Информация от сайта ММS България:

Човешкото тяло произвежда високо ефективен антимикробен разтвор, наречен хипохлорна киселина, за да се бори с инфекцията. Белите кръвни клетки, освобождават този естествен оксидант, за да се бори с нахлуващите патогени.Хипохлорната киселина, произведена от имунната система на човешкото тяло:
1. Реагира лесно, с многообразие от микробни подклетъчни съединения.
2. Пречи на техните метаболитни процеси.
3. Убива отделната незащитена бактерия, в рамките на милисекунди.
Когато нахлуващ патоген или инфекция застрашава човешката клетка, имунната система на организма реагира, унищожавайки патогена, преди той да навреди на клетката. Нахлуващите патогени, са погълнати от белите кръвни клетки, наречени неутрофили, чрез процес на фагоцитоза.
А. Когато рана разрушава човешката кожа, създава портал за нахлуването на вредни патогени в човешите клети.
Б. Неутрофилите, които са вид бели кръвни клетки, живеят в човешките кръвоносни съдове.
В. Когато патогените нахлуват в човешката клетка, неутрофилите пътуват до инфектираното място, за да унищожат нахлулите патогени. Първата стъпка в този процес е, поглъщането на патогена.
Д. След като неутрофилът напълно обгражда патогена, той произвежда окислител - хипохлорна киселина. Хипохлорната киселина е биоцид, което означава, че убива органични материали. Веднъж произведена от неутрофила, тя убива бактерията почти незабавно.

До тук с информацията от "лечителите".

Който не знае - ето за солната киселина в човешкия организъм:
http://www.astrazeneca.bg/our-medicine/gastrointestinal/?itemId=6222048

Колко от вас все още искат да почерпят децата си с новото чудотворно лекарство на Кери Ривера и компания?

# 552
Помислих си, че това не може да е истина. Но го открих на официалния сайт на ММС http://www.mmsbulgaria.com/2011/12/2.html Следващата стъпка може да е капка безвреден цианкалий или вана с безвреден лечебен разтвор на натриева основа. Mr. Green

Под благосклонния поглед на двете ни организации "Аутизъм", която кани тези хора и "Стъпка за невидимите деца на България", която не само е допуснала на фейсбука си "MOJO" за приятел, но  официалният й сайт е гласувал "харесвам" на обявата му.  Mr. Green

# 553
   Констанца, имам някакъв спомен за Олга Богдашина . Споменавала си за нея и преди ,наистина ....

Цитат
„Теорията на мисленето” и „липсата на ТоМ”  са полезни теоретични конструкции  за това, че на аутистичните хора е много трудно да разберат  перспективите на другите, да разпознаят и разберат чувствата, мислите и намеренията на другите.  
    Но това също е едностранно. Не аутистичните хора разпознават ли лесно  чувствата и намеренията на индивидите от аутистичния спектър? При положение, че аутистичните и не аутистичните хора не споделят едни и същи усещания поради сензорни различия и различия в обработката на информацията, не е ли трудно и на не аутистичните да разберат перспективите на аутистичните индивиди? Не е ли по-логично да се приеме, че на аутистичните хора липсва (имат проблем с) Теорията на не аутистичното мислене, докато не аутистичните индивиди имат проблеми с интерпретирането на Теорията на аутистичното мислене?

Това е много интересно .

И нерядко чувам " кой е казал ,че нашето неаутистично мислене е норма ,а тяхното аутистично - не ? "

Не знам какви наблюдения имате ,но аз лично не виждам нищо нормално в общуването м/у 2 аутистични деца . Когато моето дете се среща с друго подобно ,съм на нокти ...... Обикновено те рано или късно започват да се бият (да се бутат ,да се карат , да крещят .... )
     Въпрос ..... Доколко самите индивиди от аутистчния спектър разбират един друг ?
     Може да прозвуча супер песимистично ,но ..... според мен аутистичните хора са АУТ не само от неаутистите ,но и от целия човешки свят по принцип .....

На знам как се осъществява контакт между възрастни аутисти ..... Осъществява ли се изобщо ? Някой има ли информация / лични впечатления ?

Ако имате други наблюдения , размисли ,споделете ! Ще ми е интересно да ги чуя .  Peace Hug

# 554
Селма,
споменавала съм, че нашето дете, което е с диагноза "ГРР" има приятел "Аспи", с когото се запознаха в "Пумпелина" преди години и си допаднаха веднага. Вече няколко години Марк и детето ходят в града, където живее приятелчето му, а и то идва в София. Пада голяма игра. Нашето момче е дружелюбно и си харесва и други от неговата "порода".

Сприятеляването между хора от спектъра е не само възможно, но и реалност, която може да бъде разбрана, не само, когато човек прочете тази удивителна книга, но и когато навлезе в света на Neurodiversity. Аз съм убедена, че всеки човек от спектъра, дете или възрастен, може да постигне някаква форма на контакт с нас, т.нар. "нормални", стига да има хора, които достатъчно го обичат, които са способни да го разберат с търпение и собствено информиране, обучение и възпитание.

В zamunda има един филм на BBC "Strange behaviour. Taboo" със субтитри на български. Последните два епизода са за възрастни определени като ниско функциониращи аутисти, единият от които е бил в психиатрия в продължение на години още от дете. Спасила го е сестра му. Общото между двамата е, че те започват да използват компютри за комуникация и написват невероятни неща за своя начин на възприятие на света. По-късно се срещат и стават приятели.

Не искам да занимавам останалите с неща, които ще им се сторят фантасмагорични. Има лесни, по-трудни и много трудни начини да се "отвори" една аутистична личност към нашия свят. Зависи какво очакваме. Ако очакваме това да е някой като нас, то никога няма да стане. Това са изначално други хора, с друго устройство на мозъка, с друго мислене и много вероятно с не идентична на нашата биохимия.

Въпросът, защо еволюцията не е затрила мутациите, за които се счита, че са в основата на състоянията от аутистичния спектър, ако те са вредни, все още чака отговора си. А не е ли възможно точно аутистичните да са новото начало на Земята, за което се говори толкова много? Очевидно е, че Хомо сапиенс няма как другояче да се промени. newsm78 newsm78 newsm78 

Общи условия

Активация на акаунт