Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 20

• 70 610
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
http://www.DMCA-removal-from-Google/details.php?id=313012&hit=1

Линк към епизода (Strange Behavior/Странно поведение) от поредицата Taboo на National Geographic.

# 571
Констанца, съвсем сериозно искам да ти кажа да напишеш една книга, която да е специално предназначена за студенти по специална педагогика, логопедия и медицина.
Педиатрите и на половина не са запознати с ГРР, аутизма колкото родител на дете от спектъра.

# 572
Констанца, нещо не ми излиза този филм в замундата. Може ли линк, ако не те затруднява.
И да, всеки има аутистичното в себе си. Простирам дрехите по цвят и големина, щипките да са еднакви. Изпадам в тиха ярост, когато навидя нахвърляно пране. Иначе не, не съм чистница, просто изключение е прането.За тръгването винаги с десен крак и тн...Лвно това - да умееш да подтискаш тези черти, които притежава всеки, а децата ни не умеят. За контакта с учи си го наложих преди доста време. Винаги преди това го избягвах, не че и сега не го правя при хора, които са ми неприятни...

Аз също,когато изляза сама някъде и ходя по улиците,изобщо не гледам хората в очите.С които се разминавам.
Но това е умишлено.
Защото всеки поглед ме натоварва ужасно много.

# 573

Линк към епизода (Strange Behavior/Странно поведение) от поредицата Taboo на National Geographic.

Страхотен филм.Благодаря ти Марк.

# 574
  • София
m_marinova_85, Честити бебчета! Казва се, че има известна връзка между проблемите в неврологичното развитие и недоносеността.
А иначе като наблюдение от тази тема няма много недоносени и с аутизъм, но има с други особености - забавяне в говорното развитие, дислексия и подобни.
Но като знаете за тази опасност и следите, с навременна интервенция може да се коригират нещата.

За срещите с други деца с проблеми, на моето дете и на мен ми се отразяваше много добре. Ние се събирахме по паркове и кафенета, ей така непринудено и децата можеха да си общуват, а и ние покрай тях. Дъщеря ми направи първите контакти и усети радостта от общуването и на такива срещи. Имахме една идея за "Срещи с децата", но от форума ни отрязаха, че не може да има такава тема. А бяхме започнали да се събираме около 15 деца с различни проблеми.

Ох да ви питам за тиковете - дъщеря ми от няколко дни има нов тик, като се превъзбуди вечер започва едно леко покашляне. Аз си мислех, че е нещо като алергия, но дядо й каза, че е тик и той имал такъв, и неговия колега Х и той. Сега е образец на "съвременно дете" - слабичко, с очила и тикосана Confused Обмислям да я заведа по-сериозно да й огледат главата.

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 00:36 от TanyaMG

# 575

Мъжът ми е гледал този филм .Даже мисля  съм давала линк към него в ютуб или някъде там преди половин година най-малко.

Аз самата не съм.

Доника, това ,което описваш ,аутистично ли е наистина ?
   За мен аутистичничното е ,когато си "аут" някаква граница в способността си за комуникиране .
   А онези повтарящи се действия не са ли по-скоро към областта на обсесивно-компулсивното ?

Цитат
Простирам дрехите по цвят и големина, щипките да са еднакви. Изпадам в тиха ярост, когато навидя нахвърляно пране. Иначе не, не съм чистница, просто изключение е прането.За тръгването винаги с десен крак и тн...

Да , те често присъстват при аутистите ,но дали това определя аутистичното ?
    Питам се и аз ....  Thinking

За гледането в очи ....
    И аз често не гледам ,но го правя съвършено умишлено . Имам един отворен поглед ,предразполагащ към общуване може би , и по улиците често ми се лепят за какво ли не ...... Затова или се крия зад черни очила или избягвам да се срещам с погледа на другите .....
     Но това не го броя ,като аутистичното ,първо ,защото ми е подвластно (когато искам го правя ,когато не искам - не)  ,второ ,защото очите на другите не предизвикват у мен някакви по-особени чувства /усещания ,каквито изпитват аутистите  .

TanyaMG, чудя се ,защо са ви отрязали от форума с темата за срещи . Ние сме имали няколко такива по отчетните и никой не ни е рязал ......
     Как са ви го обяснили ?  newsm78

m_marinova_85, моето дете е  доносено .  Peace

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 03:39 от Селма

# 576

Мъжът ми е гледал този филм .Даже мисля  съм давала линк към него в ютуб или някъде там преди половин година най-малко.

Аз самата не съм.

Нарочно или ...?  newsm78

# 577
  • София
Селма, за мен беше също необяснимо и до сега не мога да си обясня. Ето я темата Срещи с децата . В първия пост съм обяснила идеята, вече бяхме имали 2 по-разширени срещи. Но към края на първа страница от темата, модератор ни прави забележка, че не може да има такава тема. Не съм чела темата сега пак, защото явно след тази забележка съм се ядосала и не ми се чете...

Но идеята ми да се сетя за това е полезността на начинанието според мен - аз мисля, че беше полезно по начина, по който съм го описала в първата тема. И сега с времето допълнително се сещам, че във Фейс съм виждала снимки от терапевтични центрове, които правят същите неща. Но не всички деца посещават платени центрове. А и когато инициативата е родителска може да се подберат по-добре някои неща.  Дъщеря ми е била на 4,5 години тогава и не можеше да издържи на друга инициатива, например да я запиша в читалището. С времето това се промени.

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 09:33 от TanyaMG

# 578

Мъжът ми е гледал този филм .Даже мисля  съм давала линк към него в ютуб или някъде там преди половин година най-малко.

Аз самата не съм.

Нарочно или ...?  newsm78
    Не . Просто не успявам да си осигуря време и тишината за да го направя .

TanyaMG, прочетох малко от темата и спора ..... Прави ми впечатление типична виртуална "нечуваемост" ,която обикновено лежи в основата на повечето конфликти ...
     Не знам дали ще я довърша .... Rolling Eyes

# 579
  • София
Спомних си защо се получи така в темата за срещи. Тогава, ако си спомняте се направи една реформация и временно се направи един нов подфорум основно заради очната тема.  Нададохме обаче ние вой, че не ни харесва новият подфорум - и си искаме предишното състояние на форума. На модераторите им стана много неприятно, защото бяха положили много усилия да ни направят новото оформление, което ние не харесахме. Върнаха го предишното оформление ( което е и към момента), но остана едно напрежение към нас. Иги, като току що станала модератор се опитваше да върне доверието към нас и се стараеше да спазва малко по стриктно правилата на форума, за да ни оневини може би и имаше наистина добри намерения.
Но тогава се пишеше много във форума имаше дълги седмични тези с по над 50 - 60 страници, имаше много активно форумско присъствие и наистина вероятно е натежавало това на сървърите.

Към днешна дата седмична тема няма, почти никой не пише във форума и много малко са и четящите дори. Сигурна съм, че ако се поднови онази тема или се направи нова такава - мама Иги ще си затвори едното око  Wink и ще си остане темата тук, а не в "календар на събитията". Не вярвам, че ще пречим на сървърите с такава тема и не вярвам някой друг модератор да ни я премести.

На първата ни среща организирана от аутистичната тема се запознах с две майки и две дечица от спектъра, които са и до ден днешен много добри приятели на моето дете.  

Таня, вчера Мишо започна да ме агитира да ти звънна да се видел с Дари. Може би съботонеделно трябва да е виждането, защото другата седмица минава втори срок. Вие май също? Хайде ще се доразберем на лични. В една група във фейса споменаваха, че тиковете са от липса на ......май беше ЕМК. Ще потърся какво беше и ще ти кажа допълнително.

Намерих го: Преразказвам какво са ми отговорили, защото не е коректно да пействам чуждо мнение тук. Общо взето причините биха могли да бъдат
- гъби и/или бактерии
- висок амоняк
- пестициди (това е обаче временно)
- интоксикация с тежки метали
- СИД (начин за успокоение)

Аз лично те съветвам да обърнеш внимание на сливиците, дори на третата - напълно възможно е те да са причина за това покашляне.

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 11:39 от Катина

# 580
Ох да ви питам за тиковете - дъщеря ми от няколко дни има нов тик, като се превъзбуди вечер започва едно леко покашляне. Аз си мислех, че е нещо като алергия, но дядо й каза, че е тик и той имал такъв, и неговия колега Х и той. Сега е образец на "съвременно дете" - слабичко, с очила и тикосана Confused Обмислям да я заведа по-сериозно да й огледат главата.

Таня
моля те сподели за очилата - как се случи, как мина прегледа какво определеиха, как е развитието на проблема..
От два месеца синът ми има едно тиково премигване с очи, сякаш очите му  се пресушават прекалено или уморяват. Има и вечерно главоболие , като от уморени очи. Записахме час про доц. Контрова но при нея се чака по два месеца та до датата има още десетина дни. Аз имам предположения че  е с астегматизъм, може би късогледство  ( кака ни е с проблеми с очите от втори клас,с  диоптър с астегматизъм- лоша наследственопст от мен и моят род та съм наясно горе долу ). Не е неврологично е казала доц. Боянова като бяха мъжът ми е детето в София. Притеснено ми е.

И да, всеки има аутистичното в себе си.

И аз ако започна да описвам себе си няма да се впиша в нормата предполагам. Наистина подтискането на много неща , избягването, мимикрията, дистанцирането, паниката  - всяко нещо което ни дразни и допринася за дискомфорта ни всеки от нас шунтира с методи и похвати изработени с години. Всеки от нас си има странности но доколко е аутистичното в тях. Това за мен е толкова хлъзгава границата че съм по склонна да приема спектъра като индивиди със специфичен темперамент и специфична работа на мозъка отколкото да деля на аутистични не НЕаутистични.

Доника, гледам че сте няколко месеца по големи от нас и щом със дисциплина можете да правите правилни изречения тогава ние просто ви дишаме пушилката  Joy

# 581

http://recepty.bg/rec_za_2-526-Ako-deteto-ima-nerven-tik
http://www.psiholog.co/wp/?p=678
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=8&t=46635
http://www.d-rmario.com/psihika_detail.php?id_p=4
http://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D … detella-pertussis

# 582
  • София
_re_ge, ще ни стигнете и задминете дори Hug А и Хриси е все пак "по-лекия" случай от двамата. Чудя се, ако го бях завела тогава в св. Никола с каква диагноза щяхме да се завърнем. Приемам алалията, поставена от градинското обследване и гледам да не го мисля много много. С него поне обучителни трудности на този етап нямам. Дори прави опит за преразказче с логопедката в Пумпелина. Виж Гого...там не знам какво да мисля, е гледам да е положително де Wink
Таня, Катина, ако знаете от кога се каня да се обаждам за среща, но с този наш непредвидим и натоварен график...Ако се разберете нещо за следкарантината ни - много ще се радвам да се видим. То и с двете деца е доста екстремно, но Хриси ще се заиграе с големите, а Гого ще го залъжа нещо Simple Smile

# 583
  • София
_re_ge, за очилата аз съм писала и преди, че от 5-6 годишна се заглеждах за различни симптоми, подобни на описаните от теб, поради ретинопитията в детска възраст. Сега се сещам, че на 5,5 години дъщеря ми получи едни тикови премигвания по нова година. Аз реших, че са от светкавици, а една специалистка по нова година ми каза, че това е типично за аутистите /като специалистката знаеше, че нямаме такава диагноза от св. никола, но беше казала, че от там са се отнесли несериозно към нас -  както й да е гледам какво е направено, а тя направи добри неща за детето/. Тези премигвания изчезнаха за около 1 месец. На 6,5 години забелязах, че детето има водеща дясна ръка и ляво око /като давах хартия като далекоглед и тя го слагаше на лявото око. И тогава я заведох на лекар... Сега си мисля, че прегледите много зависят от самия лекар. Ние ходим при някак смел лекар - аз я държа, той капе капки и никой не се впечатлява, че реве. Последния път ми каза, че много деца му се дърпат... дори и по-големи. Аз за всеки преглед ходя на 2 местя и на другото ми дадоха капките, аз да се оправям по коридорите. Най-трудно е с капането на капки... иначе детските офталмолози си имат начин с показване, картинки и подобни да направят преглед. Та на 6 години й откриха астигматизъм на дястото око и тя за това ползва лявото за водещо. И други интересни неща ми каза лекаря тогава, че не събира образа от двете очи, а и аз го видях по тестовете. Направихме и очила и тя не ги носеше, но и не забелязвах нужда. До сега във втори клас преди нова година, много ги напънаха да пишат и тя получи едни въртения с очи и глава, и спеше всеки ден след училище - пак прегледи при 2 лекаря и заключението беше подобно - астигматизма си стой -1,5 и вече има и късогледство -1 на дясното око. Явно то е по-слабо. Интересно е, че при тест с двете очи вижда почти до най-долния ред. Направихме нови очила и тя ги носи без протест, казва, че с тях й е по-добре. А като ефект - нормално издържа в училище и при домашните след това. Ще видим за в бъдеще.

И тук се сещам за последния тик с покашлянето, че го забелязах последната седмица, а сме ходили на един зъболекар през седмицата - и аз се възхитих на зъболекарката - професорка от детска стоматология, как успя на едно ревящо дете да довърши кариеса. Убедена съм, че направихме много с нея да предразположим детето, но явно все пак се е стреснала. Надявам се да го преодолеем в следващите дни, днес е по-слабо.
Катина, благодаря ти за подсещането за сливиците - аз съм се загледала в тази област, дъщеря ми има стеснение на едната ноздра и явно ще е добре да направим преглед и там.
Констанца, благодаря за линковете .
Аз исках да ви питам дали децата имат тикове и как ги преодоляват. Пише ,че повечето от тиковете се преодоляват сами, но аз се чудя - ето нашия предишен с очите си имаше причина, този с кашлянето сега го изучавам.

Аз все ви пиша, че детето е добре, но виждате постоянно има проблемчета.

За срещите - аз исках да ви кажа, че е възможно децата да срещнат приятели, да общуват. Дъщеря ми много добре се разбира със сина на Катина, а съм виждала момчета с много добри приятелства. И всеки контакт и общуване е ценно. И си спомням думите на една добра позната "Полагам много усилия да намеря приятели на дъщеря ми", определено и това е ангажимент. А за миналата тема, каквото било било преди 4 години, на човек му се променят нуждите, а и разбиранията.

Поздрави

Последна редакция: пн, 04 фев 2013, 08:24 от TanyaMG

# 584
Костанца, омразата, която живее така пълноценно у теб, ти пречи да разсъждаваш трезво.

Официалната страница във фейсбук на Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" може да я харесва който поиска, без да иска разрешение от някого.

Само че този MOJAT , който е харесал страницата ни, няма нищо общо с ММС измамата , а е родителско Сдружение "VO MOJOT SVET", създадено от баба и дядо на дете с аутизъм в Скопие и е македонска организация, с която си партнираме.

Иначе е съвсем коректно родители, каквито са Асоциация "Аутизъм" и се интересуват от всичко, което има отношение и излиза на пазара, да поканят презентаторите и на ММС метода в България.

Ние възнамерявахме да го направим също, само че смятах да поканим и поискаме мнението на Министерство на здравеопазването, на Агенцията по лекарствата, на Държавна Агенция за закрила на децата, на Института по заразни и паразитни болести, които да се запознаят предварително и на конференцията да са основните, задаващи въпросите, за да могат Компетентните органи, които представляват, да излязат с официално становище след конференицята и да няма съмнение у заинтересованите родители дали е лечебно или опасно средството.

Само една майка прояви гражданска активност и изпрати официално запитване до Изпълнителната Агенция по лекарствата в България, от която отговорът, който е получила е, че използваните продукти при ММС метода, не са разрешени за употреба като лекарствени продукти по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Съветват да се потърси официално становище и от Министерство на здравеопазването.

Последна редакция: пн, 04 фев 2013, 01:45 от Kezaja

Общи условия

Активация на акаунт