Коледна звездичка грее, Октомврийче все повече се смее!

• 25 939
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Привет, момичета! Страшно бър3о напредвате! Simple Smile
Честита Нова 2013-та година - нека тя да донесе на нас, бебетата и семействата ни много 3драве и положителни емоции!
Хайде сега и по темите:
3а повръщането:nade_91, Мишо вече е на 2 месеца и половина, на смесено хранене с преобладаващо и3куственото - все още си повръща, по малко постоянно - 3а да не сменям дрешките по 100 пъти на ден съм му в3ела лигавници с копче или с лепка на вратлето - 3а по-лесно слагане и махане - и така сменям само лигавника. В началото повръщаше много повече - по-често, на фонтан и по-голямо количество, но след като коригирах начина на хранене с шишето повръщането 3начително намаля - течността в биберона трябва да е успоредна на пода, т.е. той винаги да е наполовина пра3ен, бебето да се храни само в и3правено положение - главичката да е облегната почти до рамото на хранещия, а с ръка подпираме дупето, често оригване - ние оригваме на всеки 30-40 мл, и 3адължително поне 20 мин и3правено положение след нахранване.
След като 3апочнах да процедирам така - повръщането почти и3че3на.
По-отворено стомахче о3начава, че сфинктерът - кръглото мускулче, което дели стомаха от хранопровода не е достатъчно ра3вито все още и не успява да 3адържи храната в стомахчето при легнало положение или при по-силно оригване и тогава се получава повръщане.
Някои бебета - включително и Мишо повръщат и когато се ра3вълнуват повече, когато ритат по-силно - например, когато го съблечем по дупе, на него му е толкова хубаво, 3апочва едно ритане, гукане, пеене и т.н., но все още неукрепналата нервна система не успява да движи правилните мускулни групи и бебето само неволно преди3виква повръщане от вълнението си.
Нощно хранене: Мишо се храни около 21:00 и 3аспива около 23:00, събужда се 3а хранене в 4 и 30ч., т.е. пау3ата е около 7 часа - сам си направи то3и режим, сам 3апочна да пропуска храненето в 00:00, а това в 3:00 премести а 4:30, педиатърката иска да отстраня и него, но а3 ще го остявя сам да се откаже, когато е готов, както сам се отка3а от другото. Странното е, че след хранене в 4:30, което не е пълноценно, 3ащото много му се спи и хапва по-малко 3апочва да се буди пре3 час до към 7:30 - и като цяло тогава сънят му е неспокоен, предполагам се дължи на това че хем му се спи хем е гладен.
Пф, дълго стана, 3а което ме и3винете.

# 316
3а спането в леглото на родителите и кърменето в леглото: Докато бях бременна си мечтаех само 3а то3и момент, в който ще спим  с бебето, а то когато е гладно просто ще си суче, бе3 да има нужда да плаче или да чака да му приготвят АМ. 3а съжаление не успях да го постигна - 3а кърменето, тъй като при нас все още то3и процес не е пълноценен и сме на смесено хранене, но Мишо спи при нас често. Когато 3аспи в леглото си - го оставям там, но нощем след храненето в 4:30 го в3емам при нас - и не ме е страх, че ще му направим нещо - и а3 и мъжът ми спим дълбоко, но родителските инстикти си ка3ват думата - 3апочнахме да се събуждаме много по-лесно и бър3о. Според мен бе3 страх и притеснение трябва да се радваме на те3и моменти, 3ащото няма да усетим кога ще дойде времето, когато бебетата ни сами няма да искат да спят при нас и сами ще пожелаят да спят в отделна стая. Гушкайте бебетата си, не ги лишавайте от контакт с вас от страх, че ще се ра3гле3ят или нещо подобно, напротив - по то3и начин според мен ще растат по-сигурни и 3наейки, че са много обичани.

# 317
И последно : Mr. Green
Въпрос към консултантите и към всички: Как точно преценявате, че е къс френулумът на горната устна и то3и на е3ика.
3ащото 3апочвам да си мисля, че това е причината Мишо така и да не успя да 3асуче добре - храни се смесено, суче от гърда не повече от 5 мин след което 3апочва да плаче и да ръмжи, сменям гърдите - 5 мин суче и пак така. Когато суче не усещам гърдата да се и3пра3ва, Мишо прави гълтателни движения, но дали успява да направи нужния вакум. От шише пие като натиска биберона по-скоро бе3 да прави вакум и да 3асмуква. Дали неуспехът ми с кърменето може да се дължи на къс френулум... Rolling Eyes
Благодаря предварително 3а отговорите.

# 318
Благодаря ви за отговорите  Hug
madame_fiffi ще пробвам твоите методи   bouquet и се надявам да спре с  повръщането Simple Smile

Моята сладурка днес бая си поспа (и още спи)  и усещам как тази нощ няма да се спи  #Cussing out #Cussing out #Cussing out ,почва да си променя режима и не ми се мисли ...  #Cussing out
 П.С Не е повръщала от снощи ,но си мисля че е защото след хапване заспиваше веднага... newsm78 Вече си мисля ,че е от това че много се свива и надига,рита ,гърчи се от коликите  Tired  newsm78

Приятна вечер Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 17:21 от nade_91

# 319
  • София
Колкото и да са стабилни, не бих рискувала да сложа в това високо столче 8-10-килограмово въртящо се, навеждащо се и поскачащо дете  Peace

Ясно, мерси!  Peace Може и да си спестя покупката. Ако няма смисъл от люлката (на два месеца е), няма нужда на практика да купувам скъп стол за хранене, който не ми е и необходим сега.  

# 320
  • София
Колкото и да са стабилни, не бих рискувала да сложа в това високо столче 8-10-килограмово въртящо се, навеждащо се и поскачащо дете  Peace

Ясно, мерси!  Peace Може и да си спестя покупката. Ако няма смисъл от люлката (на два месеца е), няма нужда на практика да купувам скъп стол за хранене, който не ми е и необходим сега.  

Поразгледах и почетох за тези столчета  Simple Smile, повечето производители ги дават до 3 години или 15 кг. Но от личен опит знам, че децата на около година и половина вече искат да седят "като възрастни" на обикновен стол на масата. Т.е., ако се захраните на 6 месеца, теоретично ще го ползвате най-много 1 година, и то не на всяко хранене, особено лятото, когато ще сте повече време навън  Peace

# 321
Всеки си има своите разбирания за спането на бебто при мама и при тати, но категорично не съм съгласна с твърдението, че ако детето не спи при нас, не се чувства достатъчно обичано!!! Дори напротив. Рано или късно, всеки родител ще реши, че вече е време дедето да спи в своето легло (освен, ако не го остави само да реши къде ще спи, след като е вече на няколко години). Та когато реши да премести детето да си спи само и понеже няма как да му обясните намеренията си, то ще започне да се чуди, защо изведнъж мама и тати не го искат в своето легло и какво е направило, че сега го слагат да спи само и един вид вече отхвърлено. От самото си раждане до сега, то е свикнало да усеща телата на родителите си до своето и изведнъж недоумява, какво се случва. Да, разбира се, че постепенно ще свикне и ще се научи да спи само, но през това време ще плаче, не от инат, а защото не разбира, какво се случва изведнъж и именно тогава, според мен няма да се чувства достатъчно обичано. Когато обаче още от новородено се научи да спи само, после няма да я има тази липса и така, то никога няма да се чувства необичано, защото не знае, какво е било другото, тогава за него това да спи само ще е нормалното. Според мен, в случая не става въпрос за глезене, а за това да не объркваш детето си и да се чувства зле в един по-късен етап.

Плюс това, има хиляди други начини да покажеш на бебчето си, че е безкрайно обичано и да му осигуриш близост до тялото ти и до това на баща му. Аз непрекъснато гушкам бебето си, когато има нужда от мен, никога не я оставям да плаче сама и когато е много разстроена я гушкам да спи в мен, но нощно време знае, че спи сама и винаги, когато я оставям в леглото и казвам "Спинкай спокойно мое ангелче, мама е точно до леглото и ще съм там цялата нощ и винаги, когато се събуждаш ще виждаш мен". В никакъв случай не искам да влизам в конфликт с никой, нито да налагам мнението си, но не искам и някой друг да ми налага своето, но не смятам, че щом не спя в едно легло с бебчето си, то се чувства по-малко обичано!  Peace  Hug

Относно спането през деня и спането вечер. Според авторката на книгата, която чета, за да спи бебето добре през нощта, трябва да спи добре и през деня, защото те не са като възрастните, ако не си спал много време, да каталясаш и да спиш дълго. Напротив, ако те не спят много време през деня, се превъзбуждат още повече и не искат да спят и през нощта, поне така е според книгата. От както я прочетох видях, че има нещо вярно, защото когато Доника на спеше по цял ден и си казвах, а сега през нощта ща спи, но не спеше и тогава и ако заспи беше много неспокойна и постоянно се будеше. Не говорим за сън през целия ден, а спане по половин-един час между храненията. От както реших да практикувам това, Доника заспива най-късно 23.00 (снощи заспа още в 22.00) часа и след това се буди към 4-5 за ядене в просъница и после пак си продължава да спи. Единствено не спи между храненията от към 18.00 до 23.00 ч.  Simple Smile

Относно люлката. Нашата кукла много се радва в нея. Преди я използвах, като заспи да я сложа там да се люля и да спи по-дълго, но сега ако имам да си свърша нещо и на нея не и се спи, я слагам вътре, пускам музиката и играчките да се въртят и тя много се занимава самичка и си стои доста дълго време там, радвайки се:)

# 322
аз също съм от дълбоко спащите по принцип..от както станах майка се будя сравнително лесно. Когато беба спи с мен в леглото ми прави впечатление, че доста я пазя. Имайки предвид, че принципно мноо се въртя, сега както заспя така се събуждам Simple Smile и за нея винаги има място. А иначе бях голям противник за спането на деца в леглото на родители...явно съм грешала. Всъщност то си е до усещане..
 за захранването - Аз харесвам пюретата на хип, но съм взимала и на ганчев, и на гербер. Като цяло, обаче съм се стремила да си правя пюретата сама. Купувала съм готови или ако не мога да намеря продукта, с който искам да захраня, или ако нямам време да сготвя. Имах възможността да си набавям повечето неща с домашен произход. Вярно отива мн ого време и си е голяма играчка, но стига да има желание човек не е невъзможно. В крайна сметка майчинството се дава, за да се грижи жената за детето май вече. Сега се надявам да мога пак така да процедирам и ще започна пак захранването като навършим 6 месеца живот и здраве, както при баткото.

# 323
  • София
Относно спането през деня и спането вечер. Според авторката на книгата, която чета, за да спи бебето добре през нощта, трябва да спи добре и през деня, защото те не са като възрастните, ако не си спал много време, да каталясаш и да спиш дълго. Напротив, ако те не спят много време през деня, се превъзбуждат още повече и не искат да спят и през нощта, поне така е според книгата. От както я прочетох видях, че има нещо вярно, защото когато Доника на спеше по цял ден и си казвах, а сега през нощта ща спи, но не спеше и тогава и ако заспи беше много неспокойна и постоянно се будеше. Не говорим за сън през целия ден, а спане по половин-един час между храненията. От както реших да практикувам това, Доника заспива най-късно 23.00 (снощи заспа още в 22.00) часа и след това се буди към 4-5 за ядене в просъница и после пак си продължава да спи. Единствено не спи между храненията от към 18.00 до 23.00 ч.  Simple Smile

А пише ли за каква възраст става въпрос?  newsm78 Зарчето от горе-долу една седмица като придремне между 18 и 23 часа по 40-50 минути (т.е., след двете хранения, които са в 18 и 22 часа), след това отказва да спи категорично  Tired А през деня спи по 3 часа (хранене-будуване 1 час-три часа сън). Аз си го обяснявам единствено с това, че вече е по-голям и му трябват повече часове без сън, за да се изморява достатъчно  Thinking

# 324
мамита искам да ви питам, какво ше правите с пюретата, ще давате ли/понеже знам че има и за 3 месеца/ или ще захранвате малките след 6-тия месеци коя марка ви харесва, че гледах в нета май на хипп и на гербер са най-добри

Аз смятам да захранвам след навършени 6 месеца. Надявам се дотогава кърмата ми изцяло да стига на бебка Simple Smile
А иначе за пюренцата и аз много се ровех из нета, коя майка от кое е доволна. Ама всичко е индивидуално, както с памперсите Wink И все пак реших, когато започнем да е с марката Хип. Ползвам тяхната козметика и съм доволна. Вярвам, че и с пюренцата ще сполучим  Peace

# 325
За много години и от нас! Живи и здрави вие и хората около вас!
Ние изкарахме чудесна Коледа при моите родители, с много подаръци, детски смях и игри в снега. На Нова година си бяхме у нас, че баткото се разболя и нямаше как да се съберем с другите. Но пак ни беше хубаво Simple Smile

Четох ви, много теми сте обсъждали. Ще се включа по които помня.

madame_fiffi, ако имаш предвид къса юздичка, то тогава като си повдигне езичето, то става малко като сърчице. Дали стана ясно  Rolling Eyes  Ето това имам предвид. Доколкото съм чела, не е задължително да е проблем за кърмене, но е по-трудно май. Нека консултантите да обяснят по-подробно.

Относно столчетата за хранене - всяко дете е различно - има деца, които много си ги харесват и до късно се хранят в тях. Не че е проблем това, че са тежки и се въртят - имат си колани, друг е въпросът детето дали иска да стои вързано. А има и различни модели - такива, които се захващат директно за масата, такива, които се слагат на обикновен стол с цел да се повдигне детето, както и стандартните високи столчета с табла отпред - въпрос на вкус. Но е хубаво детето да се храни с всички на масата.  

Аз също спя с бебето в леглото, още от родилното. Както и с баткото така правех. Кърмя само легнала нощем и понякога заспивам още преди да се е нахранило бебето и така до следващото кърмене. Иначе вечер след като се изкъпем и нахраним, си го слагам в креватчето като заспи (дали на гърда или на ръце).

Захранване - едва след 5,5месеца (най-вероятно, че откакто имам дете съм спряла да се заричам или да осъждам действията на другите), то детето само ще си покаже кога е готово. Малко труден период ни се пада за захранване, когато няма пресни домашни продукти, ама какво да се прави. Ще чакаме лятото.

редактирам се: моят син също спи редовно през деня, имам предвид след всяко хранене, по 30-40 мин, с редки изключения. Най-много спи на разходка навън, може и повече от час да откара. Но такъв дълъг сън от 3ч през деня никога не е имал. Деси, по кое време Зарко спи толкова? Нощният ни сън е много спокоен, малчо се буди да хапне един път около 3 и то в полуспящо състояние и след това чак рано сутрин пак яде, след което пак си заспива много бързо. И така до към 9 (а днес чак до 10 спахме всички, не е било никога това)

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 18:21 от dion

# 326
  • София
Деси, по кое време Зарко спи толкова? Нощният ни сън е много спокоен, малчо се буди да хапне един път около 3 и то в полуспящо състояние и след това чак рано сутрин пак яде, след което пак си заспива много бързо. И така до към 9 (а днес чак до 10 спахме всички, не е било никога това)

Обикновено яде в 10 сутринта, будува около час, след което до следващото ядене (в 14 часа) спи почти непробудно. В 14 яде, будува един-два часа, спи почти до 18 часа, яде, след което започва само да придремва и да капризничи. След храненето в 22 часа до следващото ядене в 2 са само капризи, а от 2 до 5 са коликите и плачът  Tired, от 5 до 10 спи (това е нощната 7-часова пауза без храна) и цикълът се завърта отново  Simple Smile

Оказах се права в разсъжденията си (за първи път отварям книгата на Лоранс Перну  Embarassed) - на тази възраст трябва да спи между 16 и 18 часа, явно затова капризничи така  Sad

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 18:46 от -=Деси=-

# 327
  • София
Здравейте и от мен! Да ви е честита новата година, нека да донесе на всеки от вас това, което му е липсвало през 2012-та.Аз получих най-хубави подарък - станах майка и за мен няма по-хубаво от това.  Two Hearts
Искам и да ви почерпя ( с малко закъснение), че и аз имах имен ден на 1-ви:

Деси,
ние имама същото шише с дрънкалки и с тази дето си я показала, Ади също си играе Laughing

mvsh
- напълно споделям мнението ти за спането в отделно легло. Даже мисля Ади като стане на около 6 мес да я отделям в нейната стая, но ще видим, да не се заричам. Peace

Относно режима
- Ади от 2-3 седмици вече си прави доста дълга нощна пауза. Вечер към 10/10:30 и е последното хранене след банята и после заспива моментално - както я сложа, така заспива. Буди се сутрин 7-8 часа и тогава я взимаме за малко при нас в леглото да й се порадваме, защото тя е толкова сладка - смее се,гука, ритка, кефи се много докато се усети, че е гладна Mr. Green Дано и за напред да е така. Аз още от първата нощ я слагам на пълна тъмнина да спи и мисля, че това оказва влияние за здравия сън.

Имам един въпрос - съжалявам, ако сте го обсъждали в предната тема, но не смогнах да я изчета. Моля кажете ми къде си водихте децата на ортопед. Аз водих Ади при един Атанасов в Надежда, но май нещо не ми вдъхва доверие. каза, че всичко било наред, ама за профилактика да сме й купели еди-кои си ортопедични гащички и на 4 месеца пак да водим. На всичкото отгоре ни взе 25 лв за прегледа, защото ехограха не влизал по здравна каса!!! В последствие разбрах,че ехографа се поема от ЗК и мои познати не са плащали. Много  се ядосах, и му нямам доверие на тоя доктор,и мисля да отида на второ мнение за тия гащички, за това моля ви препоръчайте ми някой свестен и да не лъже за ехографа. Благодаря предварително smile3525

# 328
  • София
Щастлива жена, явно доста хора имаме това шише  Mr. Green

На ортопед бяхме при доктор Венелин Алексиев, страшно съм доволна от него и като лекар, и като човек, взе 40 лева за прегледа, но го препоръчвам с 2 ръце  Peace Иначе преглежда и в Детска Ортопедична Клиника в Горна Баня, но още като звъннах ми каза, че не е против да ни приеме и там, но апаратурата е под всякаква критика и ние затова решихме да отидем в частния кабинет и да сме спокойни.

# 329
  • София
За столчетата за хранене, една приятелка ще ми даде, ползвала го е много с първото си дете, но с второто изобщо не е, просто на някои деца им харесва да седят там, на други не. Че е високо не ме притеснява, има си колани, а и като е с табличката е доста трудно по-малко дете да излезе от него, но ще видим колко ще го ползваме  Simple Smile

За спането в леглото при мен, всячески го избягвам, особено откак веднъж се облегнах на Танчето  Mr. Green, а и на нея не й пука особено къде спи, не се трогва ни най-малко от това, че е до мене, стига да й се спи си спи абсолютно навсякъде и във всякакви странни пози  Joy Много смешно се трупясва понякога, както се дере се прозява няколко пъти, потърква очички и изведнъж заспива най-дълбокия и непоклатим съм  Joy

Щастлива жена, малко на патерица, честито, да сте живи и здрави и ти и семейството ти  bouquet  На ортопед бяхме при д-р Николай Димитров, преглежда при Мазнейкова (аз там раждах и затова си ходихме там) и в Горна баня, като при Мазнейкова апаратурата е по-добра. Доволна съм, никакви гащи не ни е препоръчвал, дори каза, че няма смисъл да ходим пак на 6 месеца на профилактичен защото нямаме проблеми, а чак няколко месеца след като проходи е добре пак да се направи един профилактичен. За УЗ правилно са ти казали, не се покрива от здравната каса, покрива се само самия преглед, който иначе щеше да ти е още 30-тина лева.

На нас днес ни отложиха ваксината, с тези алергични реакции сме и с атопичен дерматит и лекарката не пожела докато има екземки да й слага ваксина, изписа ни пак някаква хомеопатия и една серия на Мустела за атопична кожа, взех и гела за къпане и кремчето, чакаме до понеделник, уж до тогава щели с тези мазила да минат, ама не ми се вярва много.

А като чета тук (не визирам конкретно тази тема, а въобще в целия форум), ССФ (средностатистическата форумка) никога не си оставя бебето да плаче, то расте кротко, щастливо и усмихнато, освен това  в къщата й е винаги чисто, подредено и всеки ден има нещо сготвено, май аз съм нещо сбъркана и ми липсват тези суперсили или пък са ми дали дефектно бебе в родилното  Mr. Green Ми и да я взимам на ръце и да не я, като й се плаче все си плаче, някои дни си плаче по цял ден, а и аз имам нужди и не мога само да я разнасям, оставям я понякога и сама да си поплаче и не изпитвам угризения а за останалите изброени дейности няма какво да си говорим, когато и каквото успея да направя.

Общи условия

Активация на акаунт