Коледна звездичка грее, Октомврийче все повече се смее!

• 25 939
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте аз нямам много време да пиша, но ви прочитам "по диагонал". Моето мишле стана на 3 месеца на 2ри онзи ден бяхме на консултация, качил е точно 3 кг от раждането до сегаи е пораснал с 6 см. вече е 6.100кг и 56см. изцяло на АМ е от самото начало.

Искам да питам мамите на момченца как са пишлетата при вас? Нашата докторкаа каза, че още не се е забелило...

# 541
  • София
Искам да питам мамите на момченца как са пишлетата при вас? Нашата докторкаа каза, че още не се е забелило...

А ти мислиш да го правиш ли? Аз съм противник на това нещо  Peace Пиша набързо, че моят звяр се събуди. Пишлето няма как да се забели до 7-8-годишна възраст, при някои - и до пубертета. След мъничко ще ти пусна една статия да прочетеш, моята лекарка е на същото мнение  Hug

Това е статия на проф. Бранков, светило в своята област http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=966

Ето тук прочети за т.нар. фимоза или защо не трябва да се забелват бебетата
http://pippilotamentolka.wordpress.com/2011/01/17/phimosa/

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 20:06 от -=Деси=-

# 542
Аз също не пипам пишлето.

# 543
  • София
Не пипам пишката и не смятам да го правя. Смятам, че ще се заголи по естествен начин и ежедневната хигиена след смяна на памперс и къпане е достатъчна. На 3-месечна възраст няма как да се забели без външна намеса, противоестествено е.

# 544
Много ви благодаря момичета първо детенце ми е и чувам различни мнения, а и педиатърката всеки път го гледа и прави някакви физиономии...

# 545
Здравейте мами, днес не сме спали целия ден и сега също, тати си играе с нея докато си почина малко  Sad. Вампиряса туй дете или си играе или мрънка ужас...
Цикъл още нямам, а не си спомням как беше с каката  newsm78
Милинка, пази се че и аз така нали бях болна близо 10 дни с маска ходех из нас, да знаеш сменя се на 2-3 часа, казаха ми го в аптеката.
По този повод казвайте какво пиете за имунитет че вече се побърках. Сега съм си взела витамин С и Ехинацея, аз витамини не мога да пия защото ми става лошо от тях. #Crazy

# 546
Сега прочетох за пишлето ,ще се обадя да кажа на моята приятелка,нейното е момченце .А относно това аз да питам мамите с момиченца -педиатъра ми каза при всяко къпане да и разтварям хубаво (срамните устни ) на малката за да не били зараснали и да не се налага операция  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 .Не знам дали да го правя това ????? Вие какво мислите ????? А  аз одеве се оплаках че нямам цикъл и преди  малко хоппп  Mr. Green сещате се  Mr. Green  newsm44 най накрая -мога да се похваля че нямам болки , а преди да забременея много ме болеше,та сега си се радвам  newsm44 ,а и вече не съм толкова изнервена  Mr. Green

# 547
  • USA
Наде, не го слушай този лекар. Недей да пипаш.

# 548
А относно това аз да питам мамите с момиченца -педиатъра ми каза при всяко къпане да и разтварям хубаво (срамните устни ) на малката за да не били зараснали и да не се налага операция  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 .Не знам дали да го правя това ????? Вие какво мислите ?????

Поне веднъж на ден леко разтварям срамните устни на Елина и ги почиствам внимателно, защото редовно се събира част от акото там, а ние доста си акаме. И от чисти хигиенни съображения го правя. И аз между другото се чувала, че било хубаво да се разтварят често срамните устни, за да не зарастват  Thinking

# 549
  • София
Това срастване, за което пишете, може да се появи до 2-годишна възраст, но най-често е следствие на лоша хигиена.

Доколкото съм чела (то при момченцата е почти същото) - половите органи на момиченцата се мият под течаща вода отпред назад (към анусчето), без сапун. Желателно е срамните устни да не се разтварят изцяло, ако е попаднало ако - чисти се с крайчето на пеленка. Ако има смегма от външната страна - маха се с тампон, напоен в топла водичка. Вътре е желателно да не се пипа нищо, както и да не се дърпа, тегли и т.н. Не съм капацитет, де, това го пиша по спомени  Peace

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 22:06 от -=Деси=-

# 550
Веднъж дневно се почиства по-обстойно под течаща вода, за да не се получи срастване от кремчетата, които използваме. Това ми каза миналия път нашия педиатър и аз така правя Simple Smile

# 551
  • София
Деси, помня, че с теб коментирахме норми за килограми при бебетата. Сега попаднах на една по-ясна табличка, публикувана от български педиатър, ако ти е полезна.
Късметче, знам за смяната на маските, макар и да го правех на по-дълъг период. Ще почна по-често да ги сменям.

# 552
  • София
Деси, помня, че с теб коментирахме норми за килограми при бебетата. Сега попаднах на една по-ясна табличка, публикувана от български педиатър, ако ти е полезна.

Мерси  Hug Според нея сега Зарко вече е в горната граница за 3-ти месец   Confused

# 553
  • София
Андрей не сме го водили още на втората консултация, но и той върви по-едър. Ще го видим как е идната седмица.

# 554
Въпрос към консултантите

Аз кърмя изцяло и без шишета. Не давам добавки, чай, вода и т.н. Също така никога не съм се цедила.

Аз се връщам на работа на първи април. Бебо ще е на 5 месеца навършени. Искам да продължа да кърмя сутрин и вечер и ако иска през нощта. Евентуално обмислям вариант дали ще мога да го кърмя и на обяд, но ще е много сложно и не искам всички да се изнервим. Да се цедя на работното място ми изглежда безкрайно непрактично, неудобно и в конфликт с професионалните ми задължения и може да ми създаде проблем с работодателя. Обмислям кое е най-добро, кое е възможно...Моля ви да ми кажете как трябва да се подходи. Например четох, че на седмица може да се заменя по едно ядене, за да не е стрес...Тоест, ще са нужни няколко седмици, за да заменя дневните кърмения и трябва да започна март да се подготвя.

Кое е по-добре? Да се започне със захранване 4ти, 5ти месец или да давам АМ? Или да почна да се цедя сега и да складирам за момента, в който тръгна на работа?

Много ми е трудно. Не живея в България, нямам отпуск по майчинство като в България и дори 5 месеца да съм с детето е геройство тук. Моля да не бъда съдена...как трябва да се кърми до годинка и т.н. Искам най-доброто за детето си, но без излишен стрес за цялото семейство, защото и за бебето не е добре майка му е стресирана.

Благодаря предварително.

Разбирам, че ти предстои завръщане на работа след няколко месеца. Както и да се развият нещата, не е необходимо да даваш обяснения на някого и никой няма право да те съди – ти си майката на Филип, само ти познаваш най-добре своето дете, себе си, семейството си и ситуацията, в която сте поставени, затова и само ти имаш правото да прецениш как да постъпиш. Hug Не бива да се измъчваш или да се разстройваш, ако срещнеш някакво неодобрение; важното е да се чувстваш комфортно, да си спокойна и уверена, да подходиш с много любов, много гушкане и положителни емоции и да се наслаждаваш на майчинството и на многото хубави моменти, които ви предстоят. Heart Eyes

Има доста държави, в които майчинството е съвсем кратко, но много майки са продължили да кърмят месеци, дори и години, след като са се върнали на работа и успешно да съвместяват работа и кърмене. Пожелавам и при вас да се получат нещата и да се напаснете в удачен и за двама ви ритъм.
Виждам, че обмисляш няколко варианта как да постъпиш. На около 6 месеца, когато бебето започне да проявява повечето признаци за готовност, може да започне и захранване, като се препоръчва до около годинка да няма заместено млечно хранене – все още основната храна на бебето е кърмата (която му осигурява около 75% от дневния калориен прием), а твърдите храни имат по-скоро допълваща роля – за запознаване с вкус, консистенция и пр., не толкова „за наяждане”.

Чудесно е, че от сега обмисляш как да продължиш да осигуряваш на своето бебе най-оптималната за него храна, когато не сте заедно. Има повече от два месеца, през които бихте могли да се подготвите за тръгването ти на работа и това да се случи сравнително плавно и щадящо и за давама ви, доколкото и ситуацията го позволява. Вариант, който и ти самата споменаваш, а също и dion ти предложи, еда започнеш от сега да изцеждаш кърма, за да натрупаш някакви запаси, когато започнеш работа. Ако мислиш, че това е приложимо при вас, ще опитам да ти дам насоки как би могла да се изцеждаш по-ефективно, как да съхраняваш кърмата и т.н. През времето, което ти остава да си все още у дома, би могла да изцедиш кърма, която да дават на Филип, докато ти си на работа и така да не се притесняваш с какво ще го хранят.
Доста майки, които се връщат по-рано на работа, продължават да кърмят през времето, когато са със своето бебе, и да се изцеждат, когато са разделени. Има ли вариант да започнеш с по-късо работно време, за да имате възможност по-плавно да се настроите? Дали ще е възможно да се прибираш в почивката, за да кърмиш Филип; или да го водят при теб (на работа, или близко удобно място, за да го кърмиш)? Разбирам, че според теб по-скоро не е удачно да се изцеждаш на работа и се притесняваш и от проблеми с работодателя. Би ли споделила – какво точно те притеснява (работна среда, колеги, отношение; липса на условия за изцеждане или за съхранение на кърмата; лично неодобрително отношение от работодателя или друго – дали си обсъждала с него какво те вълнува, имало ли е кърмещи майки сред колегите ти и т.н.) – понякога, когато се обсъдят нещата, може да се разгледа и друга гледна точна и да се намерят удачни варианти за справяне (извини ме, че те питам така директно и толкова много неща Blush, но ако познавам по-добре ситуацията, мога да съм по-полезна с информация и идеи - ако те притеснява обсъждането на тези неща и ще се чувстваш по-комфортно, би могла да ми пишеш на ЛС Peace). Ако обмислиш нещата и прецениш, че може да опиташ да се изцеждаш и на работа, без това да ти причинява негативи, би могла предварително да го обсъдиш с работодателя/колегите си. Все повече майки продължават д кърмят и да се изцеждат, след като започнат работа и доста от тях споделят, че за тях е било по-стресиращо как да обяснят на работодателя и/или колегите си, а всъщност са срещнали разбиране и одобрение и самите неща са се получили съвсем благоприятно.
В държавата, в което живееш, има ли ЛЛЛ или друга организация, подкрепяща кърменето? Ако да – би могла да се свържеш с тях, за да ти дадат информация и насоки, които да са съобразени и със законодателството - дали то предвижда някакви облекчения за работещи майки, които кърмят (например, в България има специални клаузи в Кодекса на труда за кърмещите майки – ако някой проявява интерес, мога да ги цитирам в друг, отделен пост). Изключително полезно може да е да се почерпи опит от „първа ръка” – от майки, които са преминала през същото - ако ползваш английски, мога да ти изпратя няколко истории, споделени от майки в същата ситуация, които дават много удачни идеи, помогнали им на практика да се справят и да съвместят работа и кърмене (ако има и прокърмаческа организация при вас, би могла да се свържеш с тях – да отидеш на евентуална тяхна среща, да те запознаят виртуално или лично с майки, преминали през тази ситуация и т.н.).

Надявам се, че нещата ще се подредят по най-удачния вариант за теб, за Филип, за цялото ви семейство. Това, което си написала, е много важно – да не е стресиращо, а да е възможно най-плавно и щадящо за всички ви. Понякога обстоятелствата не са такива, каквито ни се иска, но бихме могли да опитаме максимално да си пригодим към това, което искаме, да работят в синхрон с нашите желания, а с ясни идеи, постоянство, търпение, желание и разбиране, може да се постигне много. Ще се радвам да пишеш (тук или на ЛС) – насреща сме, ще се радваме да бъдем полезни, с каквото можем! Hug

Много благодаря за подкрепата на всички момичета и по-специално на консултантите!
Ето и отговорите на зададените въпроси.

Ако започна да се цедя се страхувам, че ще наруша този перфектен синхрон, който имам със сина си. Аз имам точно толкова кърма, колкото му е нужна. Не ми текат гърдите както в началото, събуждам се секунди преди да е примляскал, защото е гладен. Предлагането и търсенето са се напаснали.

За работното място - намалих работното си време на 80 процента и сряда ще си стоя у дома с Филип. Започвам работа в 8ч30. По принцип могат да ми го водят на обяд, но не чудя дали да го правим. Далеч е от работата ми, ще има дни, в които ще вали или той ще е хремав...не искам да е задължение, а и може би аз не всяка обедна почивка ще мога да изляза. Също така трябва и аз да се храня в тези обедни почивки.

Нямам стая, в която да се цедя и няма да ми е комфортно. Няма къде да съхранявам кърмата, а и няма да имам възможност да отделям по 20 мунути всеки 3 часа...да прекъсвам обаждания и професионални задължения.

Знам си правата. По принцип до годинка на детето имам право на доста привилегии, но няма да се погледне добре ако размахвам тези си права...

Не искам да намразя кърменето. Имам приятелка, която се цеди по летища, хотели и т.н., когато е на път заради работата. За мен това е прекалено. Да се притеснявам дали ще ме оставят да мина с пликчетата кърма на летището (нали е течност). Не бих могла да се концентрирам, ако трябва да гледам часовника кога да се цедя и т.н. Превръща се в робуване. Това, че колегите ще го приемат добре се съмнявам.

Ако на ден по час и половина ми отнема да се цедя, после ще трябва по-късно да си ходя, а искам да съм с детето си.

Въпросът ми е

Чисто физиологически възможно ли е да кърмя само сутрин, вечер и през нощта, а през деня да е на АМ и захранване. Как да постигна това?

А ако реша да кърмя на обяд как да постигна този режим?

Филип се храни на поискване.

Общи условия

Активация на акаунт