СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 215
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Много неприятно положение - ни да го емнеш детето по още лекари и да искаш изследвания (а стига да си плащаш лекарите са доста щедри на предложения за изследвания), ни да седиш и да чакаш да "наблюдават" детето! Освен ти сама да започнеш да четеш и да си изградиш някакви хипотези и какво да искаш от лекарите, не зная какво друго да предложа. То и това е рисковано за нервната система на родителите, защото човвек изчита всякакви ужасии. Търсете други специалисти - офталмолог и невролог.
Всички изследвания до момента нормални ли са?

# 616
Лекари да, четене -не   Naughty Не си причинявай това, от личен опит ти го говоря  Peace
Има ли подобрение в състоянието и?

# 617
  • София
Ние точно на офталмолог и невролог бяхме и то на 2ма. Промяна няма в това, което вижда, а изследвания освен при 3те очни лекаря и проверка на очното налягане не са ни казали да правим. Имаше колебания, но последния очен каза, че няма нужда newsm78 Затова не знам какво да правя. То от 4ти само ходим някъде.

# 618
Раник, не знам какво да те посъветвам. По-скоро съм за това да потърсиш и други лекарски мнения, но да не четеш ужасиите по Интернет......Пази си нервите!

Аз да споделя една несправедливост в нашия клас. Момиче, което по принцип е изключително добре по МАТ и е една от отличниците в класа се е представила зле на първи кръг на олимпиадата по МАТ - имаше 60 точки. В интерес на истината всичките й приятелки, вкл. и мойта дъщеря бяха учудени какво се е случило......Да, обаче тази седмица се оказа, че същото това момиче ще ходи на втория кръг на олимпиадата?! Родителите искали преразглеждане на работата и се оказало, че всичко си решило детето - просто не го е нанесла на бланката, защото не знаела, че така трябва.    Аз не го вярвам това, и децата от класа не го вярват. Не може да не знаеш, след като най-малкото си се явявал на пробни изпити.....Чудя се как стават тия неща и как се поправят точки, почти месец след това. Нали работите се носят в Инспектората до 7 дни след олимпиадата?! Децата от класа недоволстват, а мойта красавица ме пита дали това е честно? Снощи се опитахме с баща й да дадем някакво обяснение, но в очите й видях, че не вярва на това, което й говорим.
Писна ми от даскалски несправедливости! Докога ще се опитваме да прецакваме системата? И ей такива случки, пращат мотивираността на децата по дяволите........   

# 619

Писна ми от даскалски несправедливости! Докога ще се опитваме да прецакваме системата? И ей такива случки, пращат мотивираността на децата по дяволите........   

То това е най- лошото  Sad Нека учителите тук кажат дали това е възможно  newsm78

# 620
Нагледали сме се на подобни положения- деца работят в група по контролни и преписват едно от друго /вижда се, никой нищо не прави, обаче/, подсказвания, неписане на двойки за преписване на конкретни деца, на други се пишат, нереално завишаване и занижаване на оценки, според детето и т.н. Имаше го и по мое време, има го и сега. Несправедливостите са по- скоро правило, отколкото изключение.

Наскоро си говорихме с моя приятелка- учителите имаха отношение в основното училище /като в селско даскало, каквито са повечето школа, независимо, че са по градовете/ към различните деца и много да си научиш и да кажеш- четири, ако си създал такива впечатления, и нищо да не знаеш-минимум пет не ти мърда, ако си любимец или връзкар /и двата чешита са си бивали винаги на лице, БГ е селска държава/. Та тя си спомня, как веднъж всичко си казала и й писали четворка, а един съученик се обърнал към нея: "Да не мислиш, че някой тука ще ти пише повече пък точно на теб?!". Грозно, но вярно. В средното училище влезе последна по успех в специалността си и завърши първа. Отношението се промени. Там пък от нея някакво момиче преписало на контролно и тя имала шест, момичето- четири. Селото си е село. Манталитетът ни си е такъв. Аз, за жалост, друго и не очаквам.
Друга приятелка до осми клас, вкл., изкара по математика само с преписване, но в средното остана да повтаря, там пък номерът не минаваше. Материал знаеше докъм ниво трети- четвърти клас горе- долу.

Това, което съм казала на децата, е поне честно от моя страна- не съм живяла по света, но у нас държавата куца и се разкапва точно от липса на контрол, от нееднакво приложение на правилата спрямо всички, от връзките, от подмазваческите отношения, от липсата на справедливост, която дори хората не се стараят да позамажат. Принципно и по света справедливост няма, но има по стабилни граници  и контролец някакъв.
Или отиваш в групата на преписвачите, или си седиш на д-то, учиш и изкарваш реално за каквото си знаеш. Първото е лесно, но е до време, второто- зор и пак до време /от личен опит/. За оценка лично не съм стъпила в училище да споря, но знам, че за други родители това е почти ежедневие. От учители го знам. Някои мира нямат от такива оплаквания.
Споделяла съм и друг път- гледала съм запис от контролни и един- от матура- квесторите се правят на глухи и слепи и ние само се лъжем, че знаем и че ценим нещо обективно.
Основно поради това съм зачеркнала тотално нашенската образователна система, т.е. това е единият от мотивите ми. Гледам да я избутаме с минимум вреди и толкоз.
Гледам аз и децата да не си го слагаме. Промяна няма да има. Към по- зле ще става, ако има вече накъде.
Галка, не се чуди и не се ядосвай. Смисълът е никакъв. Стягайте се в кръста и си гонете вашите цели.
..............
Раник, не знам какво да ти кажа. Не ми е познато това чудо, но търсете и други лекари. И най- вече гледай детето да е спокойно. Чети му задачите, нека то ти казва какви идеи има, поне да не изоставате, но да не се тормози и то.

# 621
Най-гадното е, че това поражда куп въпроси у децата. Не е добре да ги сблъскваме с подобни неща от рано. Как да съм сигурна, че тези оправни родители няма да потърсят преразглеждане и преоценяване и на матурата след време...и оценката да се трансформира в по-висока...
Което поражда въпроса колко много неправда има около тези матури - масово преписване в малките населени места, субективизъм при оценяване ( въпреки прехвалената точкова система, която е създадена сякаш да занижи крайния резултат).
Раник - и моето мнение е , че много хора живеят с  такава особеност каквато се наблюдава при детенцето ти. И по мое мнение това са хора с много остро зрение. Дали не е по-добре да се успокоите и да не стресирате детето допълнително. Времето ще покаже  най-добре. Ограничи й книгите и екрана, за да се успокоят очичките и детето само ще се усети по-добре.
И да не забравя - честито на всички именници в темата! Бъдете живи, здрави и силни, за да имате сила да избутате зимата вън от душите, сърцата, и.. страната ни. Нека да е лято!

# 622
  • София
Добре де, Джуди, тя нашенската система е ясна, ама как ще я избегнеш? Ще го пратиш в АК или в чужбина ли да учи след седми клас? Че то и АК взе да се побългарява с годините. Тук е като черна дупка - каквото нашенската гравитация прихване, всичко се побългарява, включително най-стрикната система или хора.
А аз се чудя с какъв акъл тези родители искат преразглеждане на работата, и то точно на олимпиада. В крайна сметка, да му е обеца на ухото на детето, ако е забравило да отбележи отговорите на бланката - ще му е криво, ще се тръшка, а за изпита това ще му е първата работа - да провери дали е нанесло всичко! (Лично аз съм за това каквото има да се издъни, да става на пробните изпити и на олимпиади, отколкото на самите изпити.) Да не говорим, че влошават положението на детето в класа, а тази година и без това всички деца са изнервени заради изпитите, родителите ги натискат, изостря се конкуренцията, и колкото по-мирни са отношенията на децата, толкова по-добре. Не си заслужава заради първи кръг на олимпиадата другите деца да се настройват отрицателно към това момиче, защото това ще е цялата година, може и саботажи да му правят.
На детето бих казала в прав текст каквото мисля - че най-важното за психичното и физическо здраве на един човек е да може да легне са спи с чиста съвест за собствения си живот и постъпки. Да, несправедливо е, но се случват и такива работи в живота, и щом в момента моето дете не е пряко потърпевшо от ситуацията, по-добре да не си трови нервите, ако не може да го промени. Вече децата са изказали недоволството си, и това ще продължи още, и не му завиждам на момичето как ще живее така още половин учебна година.

Не знам, ама досега детето да е било ок с очите, не бих могла да приема такава особеност. Ами, РаяНикол, какво да направи човек, ако накрая е в задънена улица - гадно-негадно, започва да чете сам и да се лута. Зная, че е кофти и плашещо, ама пък и да седи и да скръсти ръцете не върви.  Peace

# 623
  • България, София
Въпросите на децата са неизбежни. Когато бяха малки се опитвах да оправдая действията на хората сякаш така щях да ги направя по-добри. Сега считам, че това е грешно и се старая се да отговарям честно - това е положението - животът нито е справедлив, нито е еднакъв за всеки. Трудно е - голямото ми дете е със много силно чувство за справедливост и истински страда в такива ситуации. Непрекъснато се хвърля да защитава съученици, позиции и каузи. Класната е вдигнала ръце от нея. Скоро я наказах да пише на тема :"Не позволявай езика да ти отреже главата" - какви ги беше надробила ... хем ме беше яд, хем се смях. Синът ми е по-реален и въпреки че е по-малък му е по-лесно.

Andariel писали сме заедно.

# 624
Ranick преди известно време бях чела, че ако някой вижда петна може да е от бъбреците. Не мога да намеря статия и да ти я пратя. Но една профилактика, ако решиш.
Judy липсата на повсеместен конрол е много голям проблем, като се започне от ежедневието парно, мине се през училища и уноверситети  и се стигне до високите етажи.
Не мисля, че някога ще се оправим за съжаление. Защото точно за един месец всичко може да е в единна БД, но...така му харесва на някой.

# 625
  • Варна
Раник,не знам какво да ти кажа,освен наистина никакво четене из нета и още консултации с други лекари.Все някой трябва да се нагърби,да се разбере от какво е това състояние на девойката ти!Стискам палци! Peace Hug

По повод отличната девойка в класа на Галка защо никой тук не допуска,че може пък наистина да си трябва детето да е на Областен кръг,ако наистина проблема е бил в заграждането.?! Rolling EyesМакар да не виждам защо на всяка цена трябва да се иде на тоз Областен?! CrazyПо тоз въпрос на детето си винаги казвам да си гледа в неговото канче и да не се вълнува толкоз много от успеха/неуспеха на другите,а от неговия собствен. Peace

# 626
Промяна няма да има. Към по- зле ще става, ако има вече накъде.
Галка, не се чуди и не се ядосвай. Смисълът е никакъв. Стягайте се в кръста и си гонете вашите цели.
..............
Джуди, много рано стигаш до този извод (имам предвид, че тепърва ще бъдат сблъсъците с образователната система)! Или е защото имаш повече наблюдения и чрез работата си.
Не  е като да не съм го мислила, но не смея да кажа на глас такова нещо аз, да не вземе да се окаже истина, да не взема да повярвам в това съвсем.
 И тогава как ще караме без надежда, че има оправия? Hug

Галка, гадно е това, нека си е умно детето, но тази олимпиада да я отпише! Какво толкова, или се е засилила до 3 кръг?! Мисля си обаче, че тези, които са "преправили " резултатите са го направили както трябва - във всички необходими списъци, и с подписи, или так акто се прави. Не пречи обаче да се разбунят духовете, че сега това няма да е фатално с олимпиадата, но предстоят изпити.....

На изпита на големия квесторите са шумяли, разхождали се от стая в стая, хрупали солети, имало е много възможности за подсказване - следователно подсказване/преписване е го е имало според мен (хвърчали са помощните книжки)  - все абсурди. От тогава май всяка година подочувам за същото - квесторите не са си свършили работата. Не мога да разбера, толкова ли е трудно това?. Много е жалко за децата, които се смачкват от учене (поне на мойто му идва мнооогого нанагорно, нищо , че аз не го хваля много)

За тази година разбрах, че изпита ще се проведе в техните си училища, но квесторите ще бъдат от други училища (за голения ходихме в друго училище)

Иначе аз също никога не съм се разправяла за оценки, може би защото не съм съвсем в час с какво точно учат въс всеки момент  Embarassed и самата аз обикновено го оценявам по друга скала (добре, че не съм му учителка). А след изпити никога не знам какво да очаквам точно - и двамата - и малкия и големия,  отказват коментари и да сравняват отговори - ще изчакаш да видиш резултатите, казват  ooooh!

# 627
Защо да я избягвам, Андариел? За да я избегна просто трябва да не сме тук. Друг начин няма. Засега сме тук, обаче, работим, изкарваме. Ако не- отдавна да сме напуснали, наред с камарите други хора.
АК изобщо не обсъждам, нито друго конкретно училище.

Все пак- това е реалността. Аз не мога да я променя и е по- добре поне да говоря с децата навреме- да не се палят и ядосват на липсваща справедливост, а да си гледат своята си работа. Другият избор е да станат част от нея. На този етап не са изявили такова желание. Откровено се надявам да не живеят тук след детската си възраст. Наистина.
Матурите, винаги съм смятала така, са си една голяма смешка и безсмислица /основно поради тоталното безхаберие по контрола на изпълнението, идеята бива/, поради което не се  паля толкова и по тях. Почти са ми безразлични, готвим се да знаем и толкоз. Че ще има пак преписвачи и подсказвачи- ще има, няма кой да ги спре, защото у нас няма воля затова. Отчитаме кухи високи резултати също. И не се главоболим.
Запис, който гледах преди  май две години от матура, е от по- голямко населено място. Несправедливостта е тип национална, не местна черта. Пак за жалост.
Твърде развитото чувство за справедливост наистина създава лични сериозни проблеми.

Judy липсата на повсеместен конрол е много голям проблем, като се започне от ежедневието парно, мине се през училища и уноверситети  и се стигне до високите етажи.
Не мисля, че някога ще се оправим за съжаление. Защото точно за един месец всичко може да е в единна БД, но...така му харесва на някой.

На това се нагледах особено в практиката си- тотална липса на контрол и адекватни мерки.
И съм изключително скептична относно каквато и да било промяна занапред.

Камъче, хич не е рано, до извода съм стигнала на база изключително много практически опит в най- различни сфери и работа с най- разнообразни институции. Пак казвам- изключително много съжалявам.

# 628
Раник!!!!!
Денят започва - сега, по БНТ - офталмолог - обади се и питай!

# 629
  • София
И аз това щях да кажа за петната и бъбреците, но ми стана неудобно, не исках да я плаша допълнително. Налягането в очните дъна, доколкото зная, е свързано с кръвното, а кръвното често е свързано с бъбреците. Също май имаше нещо връзка с кръвната захар. Затова попитах дали всички изследвания са в норма. Може и да греша, но нещо такова ми се върти в главата.

Точно, ако не можем да избегнем системата, как да се стегнем в кръста? Просто ще гледаме да вземем най-доброто, до което имаме достъп и толкова! И пак се оказва, да ти кажа, че нашата система не е баш толкова за изхвърляне, колкото си мислим и ни се представя.

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 10:27 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт