СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 366
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Архитектура, Стоматология и Медицина?
Деца ходеха усилено на уроци от рано и имаше конкуренция по изпитите. От липса на работа май не се оплакват, не съм чула поне. В първата си има рисуване.
Всеки вероятно има различен поглед, зависи какво работи и в какви среди се движи. 
Твоето дете колко е голямо? Осми клас? Не знам след 4 години как ще е.

# 541
Ако ще кандидатстваш примерно медицина в Германия определено ти е нужна немска диплома. Децата от лайтунг паралелката учат химия и биология по немски стандарти, различна е от материала в нашите учебници. Има и други специалности в чужбина при които можеш да ползваш само немската си диплома. Със сигурност знам само за медицина, защото детето което познавам ще кандидатсатва в Мюнхен.

# 542
Е, моят се е запътил засега към медицина и ще кандидатства с българската диплома в немски универстет и един от тях е в Мюнхен. Peace

Химия и биология също учи на немски, макар и не преподавана от немци. Тази година ще избират профил и в неговия - химия и биология, ще ги занимават по немски учебници от медицински университети в Гелмания.

Не знам кои ще са тези специалности, достъпни само с немска диплома. Thinking

# 543
Да, в осми клас е и има много време Laughing Но някак си не ми се ще още от следващата година да изключа варианта кандидатстване в България  Thinking И затова ми беше въпросът за лайстунгите - докрай ли се учи всичко на немски, в състояние ли е въпреки това ученикът да полага кандидатстудентски изпити и на български ... те такива мисли ми се въртят  Laughing То ще има РС, посветена специално на това, но още не се е състояла, а и споделеният личен опит е ценен.

# 544
Ох, Русалката преди година-две беше написала направо есе на тема лайстунг паралелките и изобщо НЕГ, даже го бях копирала, но не го намирам, така хубаво и подробно беше описала всичко.

# 545
  • София
Палето е права, няма специалност, която да е недостъпна за деца, неучили в лайстунг. Peace
Питайте Ironic, услужлива мама на студентка по медицина, завършила преди това  шпрахпаралелка в 91 НЕГ. Peace

# 546
Нашето познато дете е с МГ и немски- курс. В Германия има други, завършили същата гимназия, предходни випуски- Стоматология, ако се не лъжа за тях, но то това е избрало. Нямат немска диплома. Имат от бг МГ със засилено изучаване на немски и курсовете.

# 547
Да, в осми клас е и има много време Laughing Но някак си не ми се ще още от следващата година да изключа варианта кандидатстване в България  Thinking И затова ми беше въпросът за лайстунгите - докрай ли се учи всичко на немски, в състояние ли е въпреки това ученикът да полага кандидатстудентски изпити и на български ... те такива мисли ми се въртят  Laughing То ще има РС, посветена специално на това, но още не се е състояла, а и споделеният личен опит е ценен.

Няма проблем да кандидатства и в България. Полагат се матури на български език. А и повечето предмети се преподават и от български учител.

Това знам аз, но все пак не е от извора. Peace

# 548
  • България, София
А за да си дойдем на думата, ще има пробен в СМГ по математика на 17.02.
На 10-ти е изпита. Преместиха го заради референдума, но сега съвпада с олимиадата по биология. Или отново ще го преместят или ще го сложат след обяд (досега не помня такъв случай).

# 549
Vimares, на 10 февруари е пробния изпит по БЕЛ в СМГ. Сега от вас чувам, че на 17.02. има пробен по математика в СМГ.

# 550
При кандидатстване с немска диплома не се прилага сертификат за ниво по езика.
Немската диплома може да се ползува при търсене на работа в процеса на обучение .
Може да се кандидатства за стипендия .

# 551
  • София
Добър вечер на всички:) Сега изчетох мненията от последните две страници, по повод образованието на децата- настоящо и бъдещо...
Най-важно е, детето да си падне на мястото. За 17 години като учител съм се нагледала на какви ли не детски съдби. Аз преподавам в ЕГ. Това, което ще напиша съм писала и друг път, но пак ще го споделя. По повод коментарите на някои от учениците ми, че като са в ЕГ, трябва да наблягат едва ли не само на езика. Да, но повече от 50% от тях кандидатстват за чужди ВУЗ-ове. Казвам им: "Трябва да имате познания и по другите предмети- най-вече по природните науки. В чужбина се конкурирате с хора от съответната държава, за които съответният език е матерен. Няма как да блеснете с езика, трябва да блеснете с познанията си по другите науки. Защото следването е трудно. " Езикът просто ще е трамплин за едно такова обучение, но после?
Иначе децата се променят в течение на годините от 8 до 12 клас. Особено момчетата. Дори и най-големите калпазани започват да гледат по различен начин. Много от тях променят погледа си за учене в положителна посока. Пример с моя 11а клас. В 9, 10 клас, 1 срок имаше едни калпазани- умни, но мързеливи. После не знам, какво им стана, но сега в 11 клас (те са профил МАТ) аз имам 80% ШЕСТИЦИ и няколко ПЕТИЦИ, а не съм човек, който подарява оценки. Напротив, товаря ги:) Обратно, има деца, които изхабени от много натискане и учене до 7 клас, после сдават багажа. Важното е, децата да осъзнаят, че трябва да учат и най-вече да се научат да мислят, да бъдат креативни, не само да гонят дипломата. Е, тук вече е ролята на нас, учителите.

# 552
  • София
бих искала да те питам, че неведнъж съм се замисляла по един въпрос, пък нещо не мога да си дам кой знае колко логичен отговор - как калпазаните в осми, девети и десети клас, изведнъж стават отличници? Най вече от гледна точка на материала, примерно математиката - при нея всичко е навързано логически и операционно и пропуските или завлачването в осми или девети клас как се навакства в десети? Как от четворка става шестица? И при постоянното натрупване на пропуски не сваля ли успеха по този предмет с всяка следваща година, защото синджирът вече се е скъсал някъде? Аз освен с частни уроци и набиване на канчето от родителите, друг начин не се сещам.

# 553
 Joy

Аз пък исках да питам как изобщо са се добрали до 73-то?
Съвсем сериозно, всички мъжки майки около мен, с едно изключение само, са загубили надежда, че момчетата изобщо ще участват в състезанието за по-елитните училища. ooooh!
Мързел, разсеяност, непукизъм...

# 554
  • София
бих искала да те питам, че неведнъж съм се замисляла по един въпрос, пък нещо не мога да си дам кой знае колко логичен отговор - как калпазаните в осми, девети и десети клас, изведнъж стават отличници? Най вече от гледна точка на материала, примерно математиката - при нея всичко е навързано логически и операционно и пропуските или завлачването в осми или девети клас как се навакства в десети? Как от четворка става шестица? И при постоянното натрупване на пропуски не сваля ли успеха по този предмет с всяка следваща година, защото синджирът вече се е скъсал някъде? Аз освен с частни уроци и набиване на канчето от родителите, друг начин не се сещам.
Андариел, има огромна разлика между "умен и мързелив ученик" и такъв, с малък капацитет. Като казах мързеливи, това съвсем не значи двойкари. Тези деца имат база, добра при това, но тя предполага оценка "Добър (4)". С малко повече усилия и работа едно умно и интелигентно дете може спокойно да си докара отлична оценка. Не визирам ученик, който в 9 клас не умее да решава квадратно уравнение. Още повече, че моята летва е височка. Аз решавам изключително много задачи в клас, отделям достатъчно време за всеки материал, не се придържам към годишното си разпределение ( дано не ме чуе някой от РИО  Twisted Evil), в клас винаги има обсъждане, не монолог, не ползвам учебник, особено в 9 и 10 клас (учебникът е за учениците, когато са пропуснали някой час; просто не ми харесва как са написани). Така, че, ако един ученик иска да стане добър, може да го направи. Е, все пак материалът е качествено тесто. Иначе, съм работила и в ПГ, там наистина е трудно, бих казала почти невъзможно през последните години. В повечето ПГ сега влизат ученици, които и таблицата за умножение не знаят. През последните 10 години уви, професионалното образование се срина. Няколкото добри ПГ  в СФ според мен са : ТБГ, НФСГ, Строителният техникум "Хр. Ботев" (СГСАГ)

Общи условия

Активация на акаунт