На пазар в Лозенград и Одрин - 5

• 205 841
  • 733
  •   1
Отговори
# 615
  • у дома
момичета, има ли карти за Кипа (такива като Била картите тук например), с които можеш да ползваш промоция на даден продукт? Дали мога да си извадя такава, или не биха дали? А за някой друг магазин да знаете? Мерси предварително-

# 616
момичета, има ли карти за Кипа (такива като Била картите тук например), с които можеш да ползваш промоция на даден продукт? Дали мога да си извадя такава, или не биха дали? А за някой друг магазин да знаете? Мерси предварително-
За Кипа не знам дали има, но за Мигрос със сигурност има,обаче нямам представа как се изкарва - на нас един добър човечец ни услужи. Нямахме представа,че има карти, продавачката пита нещо, ама ние като не разбираме  Embarassed и човека подаде неговата карта, та така се възползвахме от добрите цени.

# 617
Синара, значи с теб сме се разминали някъде по пазара в петък  Mr. Green
Чок калабалък беше и пълно с бг и гърци  Grinning Магнетично място и колкото и да си казвах "айде, стига толкова", пак си излязох с една кола парцали  Wink

Макак, късно ми даваш тези координати, а и се оказа, че в джипиеса нямаме карта на Турция. Моят мъж държи да работи само с лицензирани такива и трябвало да плати  Confused

Бяхме с нови телефони и двамата и там нямахме качени джипиеси, въобще логистиката ни куцаше този път много, но пък късметът ни вървеше на макс и намерихме бързо хотела и няколкото неща, които търсехме  Laughing

На мен това с картата ми се случи в Килер - продавачката изломоти нещо, аз й посочих купувача преди мен и тя въведе код от карта и ми излязоха с отстъпка стоките. Само до Марги и Килер стигнахме, то цените там са по-добри от Кипа, както видях на брошурата  Peace

Омиткахме главната и съседните сокаци, времето дори и за някои забележителности не ни достигна  ooooh!

Смятам този път наистина да напиша пътепис, а дано не ме домързи само  Simple Smile

# 618
  • Varna
Сега, някои от вас може да не са съгласни с мен, и да ми опонират. Това е ваше право момичета Hug Но още преди години моя позната туркиня беше ми казала да не купувам, а и да предупреждавам мои познати да не купуват баклавата от складове. Не е качествена като в сладкарниците и е подсладена със глюкоза. Това беше във връзка с една моя приятелка която като се прибра от Турция и ме пита защо баклавата която аз винаги нося е толкова вкусна и пръхкава и като, че ли сега изпечена.

Може просто да опитате да си вкусите от баклавичките които продават в сладкарничките и от тези във складовете. Обикновенно баклавата която е вкусна се прави в самата сладкарница или собствен цех на тази сладкарница.  Не е масово производство. Всяка сутрин носят съвсем прясна и дъхава баклава. Това като дългогодишен опитвач на баклави ви го казвам.  Laughing А и виждам как сутрин носят прясна баклава. Тогава купувам, преди да тръгнем отново към Варна.

Исках да ви бъда полезна, дано сте ме разбрали правилно-

# 619
Делте, напълно споделям мнението ти за баклавата  Hug

Ние опитахме от едно магазинче, където се произвежда на място и беше хубава, точно пръхка и не тече от нея сироп както в Бг. На едното място струваше 14 лири/кг, на другото хапката беше 50 куруша.

Баклава за 8 лири кг струва ми се твърде компромисна като качество  Peace И аз съм опитвала от складовете, не ми харесва.

Фреш от нар едва намерихме с едно сокаче успоредно на главната и беше 4 лири. Но интересно, че ни прихванаха по 2.50 лири. Мъжът ми се разтревожи и ходи да се обяснява с тях, че са ни взели малко, но те казаха "тамам" и даже дойдоха да ни долеят  Grinning

2-3 пъти сядахме в "Балкан Пилич" - това е нещо като закусвалня в началото на главната, точно срещу фонтаните от земята. Ядохме кадаиф, печена дюля с каймак, дондурма и прочие  Simple Smile

Веднъж седнахме и в едно рибно ресторантче, мисля, че гаврос ми сервираха със салата, лют бибер и лук и ни друснаха такава сметка, че ... не исках да се разправям. Преди това бях питала- рибата беше 4 лири, явно бяха решили да ни оскубят, защото сме чужденци  Tired Само там ни излъгаха, никъде другаде  Peace Така че като цяло са честни много.

# 620
  • Варна
Делта, напълно те разбрах(ме).  bouquet
Аз от складове не съм купувала, но отдавна се каним да посетим препоръчаната от теб (дано не бъркам) Гюллюолу в Истанбул.
Тази на Коска съм я зачеркнала от списъка.
Като по-опитна, обаче, подскажи къде в Лозенград купуваш (ако го правиш, разбира се) хубава баклава? Обикновено нямаме избор, но когато ходим сами, бихме могли да опитаме нещо различно.

# 621
  • Varna
Ооо, Беличкеее wavey
И от Одрин взимам баклава, от Лозенград никога не съм купувала. Винаги от центъра купувам. Тази баклаваджийница от която купувам баклавичка и други тестени изкушения се пада на ъгъл, но за съжаление не и знам името. Embarassed Но там на центъра навсякъде е правена или на място или в собствени цехове. Опитвала съм от доста места, чудесна е баклавата.

В Истанбул освен от Гюлюоглу, купувай и от Султанахмет. На самата спирка като слезеш от към Лалели, но отиваш на отсрещният тротоар и малко по нагоре започват баклаваджийници които вече баклавите ги правят на място. Цеховете на някои от тях са отгоре баклаваджиниците. Като съм купувала рано сутрин са ми носели направо с тавите от там. Вкусът е чудесен и е малко по евтина от тази на Гюлюоглу. Но ти знаеш тяхната баклава материалите които влагат са по специфични, като например шамфастъка се събира в точно определено време на годината и там други техни тънкости.  Някои от младите майстори които са работили за тях са отворили свои баклаваджийници точно по Султанахмет. Случи ни се преди две години да говорим с такова майсторче.
Направи ми просто впечатление, че където баклавата се прави на място, дори и да е по евтина от тези известните, вкусът си е си е мммм разкошТ, а и хората влагат естествени материали.  Просто при тях конкуренцията е различна от нашата, но вие всички го знаете.

Някоя от вас купи ли си от бирата която препоръчах?

# 622
Делте, ние с мъжа ми сме върли въздържатели, така че карахме на фрешчета, айрянче и лимонаТа  Laughing

Апропо, тази Улудаг я нямаше ни в Марги, ни в Килер  newsm78

Опитахме я, купих от една будка, но ... исках по-големи количества.

# 623
  • Бургас
Гюлюоглу мисля, че имаше на един от изходите на Капалъ чарши, ако не се бъркам.
Ние мислим да ходим в Одрин по майските празници. Още се чудя дали си заслужава петъчния пазар, за да отидем в петък.
Да питам ходилите тези дни в Одрин - има ли някакви разпродажби из магазините за дрехи и в частност в Марги аутлет?

# 624
  • Варна
Делте, благодаря!

Следващия път ще гледаме да отидем до Одрин и ще имам предвид написаното. А, живот и здраве, след по-малко от месец ще пробваме и препоръчаните от теб в Истанбул. Знам ги тия баклаваджийници, ще ги "прослушаме".

Кливия, лимонаТата е уникална... особено студена в летните горещини. Ние си носим и у дома (по-точно аз купувам, а ММ се муси... ама после пие), но се е случвало да оставя бутилка по-дълго... не е добре, трябва да се консумира бързичко. Разбирай, да не се къта 6 месеца Mr. Green.

miss july, Гюллюолу има различни, поне 2 отделни фирми са. Тази, която препоръчваше Делта, ако съм разбрала правилно, е оттатък моста Галата, на Каракьой, в една жълто-черна сграда, която, всъщност, е паркинг, от ниво 2 нагоре. Другата фирма с това име също има обект близо до пасажерското пристанище... една неделна сутрин стигнахме до него, но беше затворено, а за другата така и не ни достигна времето. Вече знам къде е, живот и здраве тоя път ще я посетим.

# 625
  • Varna
miss july
Права си, точно thumbsup  точно там има едно магазинче на Гюлюоглу, но ми е правило впечатление, че там няма това което предлагат в голямата им сладкарница на Каракьой. Незнам защо е така, но нарочно винаги поглеждам като минавам от там да видя разнообразие....е, не виждам Sad

Кливе,
Радвам се, че си вилняла в Одрин  superuu  Аз, може би след месец, месец и половина ще хукна пак по Туркията и на връщане към България ще мина през ЕдирнетУ. Но определено си заслужава да се поразходи човек до комшиите.

Вие ме заразихте Hug за тази лИмУната Улудаг. Но ако я дяват в по големи количества, ще си остана само с опитването. И аз не съм голяма бираджийка, но някога ми се припива, а, тази Мармара е много лекичка.

С удоволствие ви чета всичките и все едно не съм била никога там, толкова интересно разказвате Hug Благодаря ви  bouquet

Пък, аз като отида към Одрин, ще ви преслушам тука, може някоя от вас да пътува по него време когато аз ще съм там.

Беличке,
Много добре си обяснила, много  bouquet. И да знаеш, че след 17 часа там на Каракьой вече баклавата е почти изчерпана. Чудила съм се при такава скъпотия, как не остава баклава. Обикновенно остава мъничко от най евтината, което не значи, че не е вкусна. Та да знаете, ако отивате по това време да не останете разочаровани. На следващият ден сутринта вече има де, донесли са Grinning

# 626
Беля, аз взех лимонада 1 литър за 1 лира марка Доганай от Марги, както и Шалгам пак литър за 1 лира.

Лимонадата не е истинска, мисля, че 10% не е много да има вътре истински лимон  Peace

С две думи не съм във възторг от вкуса й. Виж, фрешът си е друга работа  Heart Eyes

За шалгама още набирам смелост да го пробвам, ама подозирам, че хич няма да ми хареса  Wink

Делте, Турция е такава екзотика, че никога не ти омръзва  Simple Smile Освен това се оказа, че в Одрин има много места за посещения, дори два дни са малко  Peace

# 627
  • Varna
Така е Кливе wavey
Права си за всичко което си писала по горе Simple Smile

Всичките места в Одрин които са за посещения съм ги опоскала. То е лесно като си със собствена кола и често ходиш нататъка. Но пак ми се ходи, както и на всички вас.

Имаме да правим един голям рЮмонт у дома и после да е живот и здраве се мятаме на червения жребец и отново по пътищата на Турция и на връщане задължително Одрин,  ама винаги. Лозенград някак си го подминаваме или само на Кипата се отбиваме за последно, ако нещо съм забравила да купя.

# 628
  • Варна
Кливия, то е ясно, че не е 100%-ова лимонада, но и марката не си улучила. Твърдо много по-добра е тази на Улудаг. Около 1.60 е в големите маркети литъра, но си струва, определено. Тази с жълтия, а не със сребристия етикет. Поне аз предпочитам нея. Едната е със захар, другата - с подсладител, доколкото знам от момичетата в Истанбулската тема. Опитвали сме и двете, тази с жълтия не е толкова сладка, макар май баш тя да е със захар.

# 629
Улудаг е по-добра от Доганай, да, така е  Simple Smile

Няма Улудаг в Марги и Килер, остава в Кипа да има  Peace

Общи условия

Активация на акаунт