Увеличена нухална гънка в 10 г.с.

• 10 657
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • София
buttinsky, в Надежда знаят какво и кога точно да измерят, не се притеснявай за това. Изчакай си спокойно прегледа и може да разпиташ подробно там кога пак да отидеш за следваща ФМ. Аз бях на първата в 12 и 3 дни, а на втората в 22 седмица. Втората просто има повече органи за разглеждане вече. За собственото ти спокойствие бих те посъветвала ако нямаш други проблеми да пътуваш за прегледи до София.
Въпросната гънка вече с друго наименование и носа на мен ми ги мерят на всеки преглед, има си размери и форма, която била важна да се следи  Rolling Eyes

# 16
Бамба, мен за БХС ме насочиха към Михова и аз при нея си запазих час.
Шефкетова ми беше казала за началото на януари да е някъде, но да говоря с д-р Михова, която така и не можах да дочакам тогава. И си запазих час по телефона, най-ранната възможност беше за 16.01. Не знам дали трябваше да си запазя час и при д-р Стаменов. Ти при него ли продължаваш да ходиш или при д-р Сигридов?
Ходенето всяка седмица в София в един момент започна да ме притеснява заради не особено удобното возене в автобусите до София и отделно заради това, че всеки път трябва да се обяснявам на шефовете. Но поне за тези по-важни изследвания виждам, че ще е по-добре те да ги направят.

# 17
  • София
buttinsky, успокой се  Hug

Нухалната транслуценция- NT  или т.нар измерване на пространството (кухината) между кожата и вратната мускулатура на бебето се прави единствено и само между 11-та и 13-та гестационна седмица. Това е норма в гинекологията! Тогава се гледа и за наличие/липса на костици на носа - NB.
Преди 11-та седмица е груба проява на супердилетантщина да се мери NT и NB.

След това в 20-та г.с се прави фетална морфология, което казано още по-просто е обстоен преглед на всички органи на бебето - от пръстите на краката до главата.

# 18
Сега като гледам снимката от ехографа. Веднъж е измерено бебето на дължина и веднъж разстоянието от това, което би трябвало да е вратле, до стените на плодния сак. Нямам възможност да сканирам снимката, но така го виждам.

# 19
  • София
Сега като гледам снимката от ехографа. Веднъж е измерено бебето на дължина и веднъж разстоянието от това, което би трябвало да е вратле, до стените на плодния сак. Нямам възможност да сканирам снимката, но така го виждам.

Да, но няма как да е вярно, това което е измерено. Просто защото нормата е дадена за 11-13-та г.с. И бебето трябва да си стигне тези седмици и съответният размер, за да бъде изследването точно.
Но дори то естествено пак не се приема за 100-процентов маркер за Даун, защото едно леко мръдване на ръката на АГ-то и измереното вече не е вярно.

# 20
Ох, момичета, благодаря ви. Не знам какво щях да правя без вас каквато съм паника.
 Hug Hug Hug

# 21
  • София
Ох, момичета, благодаря ви. Не знам какво щях да правя без вас каквато съм паника.
 Hug Hug Hug

Виж сега, запази нервите за след има-няма 31 седмици  Mr. Green
Разбирам те, че е дълго чакано и желано бебче, но паниката винаги е супер лош съветник  Hug

# 22
  • София
Бамба, мен за БХС ме насочиха към Михова и аз при нея си запазих час.
точно тя ти трябва  Simple Smile

# 23
  • София
Нухалната транслуценция- NT  или т.нар измерване на пространството (кухината) между кожата и вратната мускулатура на бебето се прави единствено и само между 11-та и 13-та гестационна седмица. Това е норма в гинекологията! Тогава се гледа и за наличие/липса на костици на носа - NB.
Преди 11-та седмица е груба проява на супердилетантщина да се мери NT и NB.
След това в 20-та г.с се прави фетална морфология, което казано още по-просто е обстоен преглед на всички органи на бебето - от пръстите на краката до главата.
горе долу така стоят нещата.
Копирам ти от един мой учебник да видиш и да се поуспокоиш  Hug
•NT- нухална транслуценция ( пространството м/у кожата на гърба и вратната мускулатура на плода) - НОРМА до 3 мм
◦измерва се в 10-14 г.с.

# 24
Buttinsky, не живея в България, и не знам как се практикува феталната морфология, но тук тези изследвания се правят задължително след 12 г.с. В 10 г.с. е прекалено рано да се мери нухална транслуценция. Не се притеснявай и направи изследването в периода, в който трябва да се направи.

# 25
Buttinsky, имам някакъв спомен, че на мен лекарката ми беше казала, че бебето трябва да е над 45 мм за мерене на НТ. На мен ми направиха първата ФМ в 12гс+4дни, бебето беше 57мм, НТ 0.9мм. Има време още за правилното мерене, не се притеснявай сега  Hug Стискам палци скоро да ни кажеш, че всичко е наред  Hug

# 26
buttinsky, ето това е сайтът на лабораторията, която прави тези изследвания - http://genetika.maichindom.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%86%D … 0%B8%D0%BD%D0%B3/ и са описани най-точно изискванията. Мисля,че е много важно да се направят първите замервания точно - затова е добре да се отиде в специализирана клиника - по-нагоре са ти ги препоръчали - макар и да са за София - Фемина, Марков и още една две ( на сайтовете им има също информация за изследванията). Там правят много обстоен преглед и колкото повече информация има толкова по-добре.
Ако имаш притеснения можеш да пишеш и във форума на този сайт -  http://lmpbg.org/new/home/index_new.htm. Проф. Кременски е изтъкнат специалист и освен това е много внимателен, човечен и отговаря на всички - той може да ти даде най-точна информация.
Не се поддавай на паниката, много е рано за конкретни притеснения (лесно е да се каже, трудно да се направи - ама все пак)! Весели празници!

# 27
Позволявам си не по темата да попитам нещо, понеже днес за втори път срещам писано за бебета ин витро и притеснения за генетични изменения - при ин витрото не се ли изследва ембриона преди имплантирането му за генетични проблеми? Мислех, срещала съм го някъде като информация, че така се прави и тъкмо хора с риск от такива заболявания зачевали ин витро. Или това е отделна екстра и не се предлага при стандартното ин витро?

# 28
  • София
не се изследва ембриона, освен ако не се поиска предварително, няма и особен смисъл, скъпичко е.

# 29
Позволявам си не по темата да попитам нещо, понеже днес за втори път срещам писано за бебета ин витро и притеснения за генетични изменения - при ин витрото не се ли изследва ембриона преди имплантирането му за генетични проблеми? Мислех, срещала съм го някъде като информация, че така се прави и тъкмо хора с риск от такива заболявания зачевали ин витро. Или това е отделна екстра и не се предлага при стандартното ин витро?

Това изследване се прави само в определени случаи (неуспешни процедури без ясно обяснение) и дава 10 % отклонение в резултата. Т.е. това е твърде голямо отклонение и твърде скъп тест.

Генетичните малформации не са заболявания. Сериозната литература отрича връзка между ин витрото и тях.

Надявам се, че Бутински ще си направи изследването в 11-13 седмица, непосредствено след ФМ (в един ден се прави) и ще се успокои. Дори и да излезе по- голям риск, важен е и вторият скрийнинг и евентуално амниоцентеза.

Общи условия

Активация на акаунт