На море в Гърция 2013 - 1

• 123 987
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
  • София

Тодоричка,
и ти ме уби със задача. Ами, ето какво научих: повечето от летните разписания (след 1-3 юни) не са готови и публикувани.
Икария е особена дестинация - през сезона има един ферибот седмично от Кавала (пише, че е на Nel, но Nel не са вкарали лятно разписание също); има и от Пирея като продължение на линията Тинос-Миконос (на него също му няма лятното разписание, дали беше на BlueStar или на Hellenic?  newsm78 'ем съм пътувала с него...) Тези и двете са дълги пътувания, ако сложиш и до Атина, доста масраф става.

Иначе лятото се препоръчва да се вземе ферибот от Самос - 2.5 ч., eжедневни курсове. Доколкото разбирам, почти винаги се ползва този вариант. До Самос две възможности: едната е със самолет, другият - с кола до Турция, от Кушадасъ ферибот до Самос и оттам за Икария.
Важно е да знаеш, че има две пристанища - Агиос  Кирикос и Евдилос, който не са близо едно до друго (островът е доста дълъг).

Параход  отново изчерпателна, както винаги. Така си и мислех, че още няма качени летни разписания, защото аз също гледах сайтовете и на Nel  и на  Hellenic. Това за седмичния ферибот от Кавала и аз го видях. Сайта на Икария, който открих е доста добре подреден:

http://www.island-ikaria.com/

Точно се чудех какви са вариантите от Турция с кола и ти чудесно ме ориентира. Видях, че са две пристанища и че острова наистина не е много малък. Идеята е да сме колата, така че ще вървя към варианта Самос - Икария. Още веднъж благодаря.

# 121
Това, което ме смущава, е че турският ферибот Кушадасъ-Самос е само за пасажери, мисля, че има и гръцка линия (но не съм я търсила), дано на нея да успеете да качите кола.

# 122
  • София
Дааа, забелязах че от Кушадасъ до Самос не качват коли. Гръцката линия още нищо не ми дава за тези дати, но май има опции и за кола. Явно и там не е актуализирано лятно разписание. Аз просто исках да се ориентирам за цени, за да планирам бюджет. Иначе настаняването на острова е на прилични цени и ме устройва, но държа да сме с колата,за да обикаляме плажовете. Не обичаме да стоим на едно място   Mr. Green   Ще продължавам да ровя.

# 123
Видях цените на острова, разтърсващи са - има студиа по 15-20 евро за  полунисък сезон Simple Smile Ти искаш да съчетаеш Икария с Кушадасъ ли? Островът е интересен, още навремето като ходихме на Сирос и Миконос и го видях на линията на ферибота, ми стана любопитен.
Има и топли минерални извори да се плацика човек, освен в морето, макар че в тия жеги в топла вода ли да се накиснеш?

# 124
Благодаря на отговорилите за инклузива...Абе да си кажа притесняват ме цените на храната- нямам представа - скъпо ли е- колко би ми излязла една вечеря в таверна... newsm78
Иначе и аз сега се размечтах за любезни келнери на брега на морето... Не за келнерите де, за таверната

# 125
  • София
Видях цените на острова, разтърсващи са - има студиа по 15-20 евро за  полунисък сезон Simple Smile Ти искаш да съчетаеш Икария с Кушадасъ ли? Островът е интересен, още навремето като ходихме на Сирос и Миконос и го видях на линията на ферибота, ми стана любопитен.
Има и топли минерални извори да се плацика човек, освен в морето, макар че в тия жеги в топла вода ли да се накиснеш?

Цените наистина са много прилични. Минералната вода ще е бонус, макар че в тези жеги едва ли ще ни се кисне (за края на Август го планирам) Не точно Кушадасъ. Програмата ми е по-амбициозна, но да видим:

Истанбул, Кападокия, Памуккале, Ефес и за десерт една седмица на Икария мързел и обикаляне на плажове.

Еххх мечтиии. На мъжо ще му щръкне косата като го информирам кво замислям. За сега е очарован от Икария и е за, но за останалото още не знае кви му ги мисля   Mr. Green

Благодаря на отговорилите за инклузива...Абе да си кажа притесняват ме цените на храната- нямам представа - скъпо ли е- колко би ми излязла една вечеря в таверна... newsm78
Иначе и аз сега се размечтах за любезни келнери на брега на морето... Не за келнерите де, за таверната

Amantes цените естествено варират, но мисля че 50-ина евро поне ще отидат за нормална вечеря за двама с бутилка вино примерно.

# 126
Аз таковата.. май не съм за тая тема... 50 евро за вечеря? ! Никът  ми е Амантес, а не Рокфелерантес..

Грубо изчислено за храна - закуска обяд и вечеря ще отидат към 2000 лв  за 6 дни??Shocked
или и това е малко, че не смятам детето на 8 г. ooooh!

# 127
Amantes, не е точно така сметката, въпреки че цените в таверните наистина могат да бъдат плашещи на пръв поглед (само ако не си попадал никога в ресторант западно от Калотина...).

Разбира се, че могат да се похарчат и много повече, но общо взето 1000 е/2000 лева е напълно разумен бюджет за двама души и едно дете, за седмица, със спане и всичко. Аз не виждам как в Бг ще получиш добра услуга за по-малко пари.

Ето как:
нощувки 40 евро на нощ - студио с тераса, двор и т.н. (има и по-евтини, но ти слагам нещо прилично) - 280 е.
Ресторанти: пряяяяко сили 80 евро на ден (50 за сериозна вечеря с алкохол, 25-30 за обилен обяд в ресторант, но с готвено меню и без много узо, вино и т.н.) - 560.
Закуската, смятам, спокойно можете да си я хапвате в студиото, на верандата или на двора, без да се обременяваш много с готвене - правиш едно кафе, купуваш бугаца или гевреци за 1-2 евро, мюсли, сандвичи...
Дотук са 840, и то ако всеки ден по 2 пъти се храните в ресторант - ако направите 1-2 пъти барбекю на двора (всички къщи имат) и хапвате гирос или нещо друго на крак 1-2 пъти по обяд, ще спестите 150-200. В магазините цените са доста приемливи. Да речем, намалихме до 700-750.
Останалите 250, смятам, са добър бюджет за плажни развлечения и напитки, детски лунапаркове, бутилки узо и рецина на терасата, джунджурийки и т.н.
Имай предвид, че с тази схема, която съм ти дала, всички ще се върнете с минимум по 2 кила отгоре, така че може и малко по-малко да е яденето Simple Smile

Писано е много пъти и друг път за бюджетите на почивките, на мен лично тази тема не ми е много интересна, но ако искаш, ще ти дам още конкретна информация. Както и останалите в темата (всъщност, ако не те мързи да се разровиш назад, има).

# 128
Да, ще помисля- то има и време.. Има ли все пак някакви ранни записвания, да излезе по -изгодно

# 129
Не, за кръчмите няма ранни записвания Grinning
За хотелите има, но хубавите оферти са повечето off-season и, всъщност, вече са коментирани в темата. Малко четене помага.

Абе остава и да ви убеждаваме, ся, я си стойте в Съни бийч  Sunglasses

# 130
  • София
Аз обичайно като бюджет залагам 100 евро на ден за спане и храна за трима души - 2 възрастни с едно дете на 13 и то края на Август. До сега ни е стигало (визирам последните две лета на Халкидики и по-конкретно Ситония).

# 131
Не, за кръчмите няма ранни записвания Grinning
За хотелите има, но хубавите оферти са повечето off-season и, всъщност, вече са коментирани в темата. Малко четене помага.

Абе остава и да ви убеждаваме, ся, я си стойте в Съни бийч  Sunglasses

Моля-моля на Слънчев бряг съм ходила веднъж през 86-та като дете и нямам никакво желание да ходя там. Нямам предвид за ранни записвания за кръчмите ествествено!!!Може и без подигравки.

Няма да питам нищо повече.Извинявам се, че ви обезпокоих. Изглежда темата е само за избрани, които са наясно с всичко и без да са питали и които никога не са имали нищо общо с Бг черноморието..

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 17:14 от Amantes de la siesta!

# 132
Съни-то беше метафора Simple Smile
Всъщност, много хора в темата питат за пръв път и получават информация, надявам се тя да им е (била) полезна. На самата теб, Amantes, писах в предишния си пост, че ако имаш други конкретни въпроси, с удоволствие ще опитам да им отговоря.

Но, наистина, хубаво е да се уважават времето и усилията на другите - когато се задават въпроси, чиито отговори от 1 г. стоят закачени на първа страница; или пък такива, които изискват някой конкретно да се нагърби с предложение за вашата почивка. Пример за второто: "не сме ходили никога в Гърция, можете ли да ми препоръчате хотел на ниска цена, на хубав плаж, на не повече от 500 км от София, на първа линия и с еди-какво си изхранване?" Ами не, не можем и не искаме да ви препоръчаме - малко ще си размърдате задника и мозъка, още повече, че куцо и сакато вече тръгна да заменя Черно море с Бяло и негативните последици от това са видни в последните 2-3-4 години в почти всяко селце и паланка в Северна Гърция.

Съжалявам за по-острия тон, ако исках да отварям туристическа агенция (или някое от другите момичета респ.), щях да поискам пари за услугите. Тук сме на принципа взаимопомощ и аз самата съм научила много, много неща от другите потребители в темата. Смятам я за една от най-полезните в бг-мама. И, странно, тук като цяло спазват добрия тон дори хора, които по принцип са скандалджии  Wink

Извинявам се за лирическото отклонение.

# 133

Съжалявам за по-острия тон, ако исках да отварям туристическа агенция (или някое от другите момичета респ.), щях да поискам пари за услугите....

И на мен такъв тон не ми харесва. Живи и здрави.

# 134
Чудесна тема и незамениме постове на Параход!! От първия до последния!  LaughingСтрашно ценна и обилна инфо за едно бъдещо пътуване.
Аз влизам за да разкажа за Корфу, където прекарах новогодишните празници. За първи път отиваме с туристическа агенция и група, обикновено сами си организираме всичко - има booking.com и всякакви възможности за онлайн самолетни билети. Оказа се, че не е трябвало да изневеряваме на традицията - голяма част от обещаното от туроператора се оказа измамно. Или поне "има нещо такова, ама не е точно това" Simple Smile
Острова е много красив, с богата история и великолепни места за разходка и почивка. Интересното е, че главния град Керкира напомня повече за Барселона или Тоскана, вероятно заради продължителното ванацианско присъствие. Препоръчвам ви да го посетите, дори да не е подходящо за плаж има какво да се види и опита! (Тъй като бях извън сезона, трудно ми е да говоря за цени, но ми се струва, че е напълно достъпно. )
Още веднъж благодаря на Параход-а за страхотната информация!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт