Баща му се намеси...

• 33 295
  • 631
  •   1
Отговори
# 405
що, бе, темата се развива чудесно! Все пак се оказа, че на хората им прави впечатление кой как ги нарича и представя, както и те как представят хората до себе си. Не им е все  едно, колкото и да твърдят, че нямало значение.

попутчик е точно човек, който върви с теб по един и същ път. Но това може и да е случаен човек, с когото просто сте в една посока, и на следващия кръстопът всеки да кривне по своя път. Не се уточнява нито за колко време, нито за лоялност, нито нищо.  Peace

Нещо като съратник, но по-миролюбиво?  Laughing
Хареса ми, особено пък след дефиницията.

# 406
имам колега, който на жената, с която имат дете на 7 години и връзка от 10, казва и я представя като "приятелката ми". На мен ми е странно и отчуждено, някак
А като каква да я представи?Аз лично също така наричам половинката на някого, когато нямат сключен брак.Тъпо е да кажеш "мъжът ти" или "жена ти".Обикновено казвам "майката на децата на еди кой си" и "бащата на децата на еди кой си".Поне аз така разбирам нещата.

# 407
имам колега, който на жената, с която имат дете на 7 години и връзка от 10, казва и я представя като "приятелката ми". На мен ми е странно и отчуждено, някак
А като каква да я представи?Аз лично също така наричам половинката на някого, когато нямат сключен брак.Тъпо е да кажеш "мъжът ти" или "жена ти".Обикновено казвам "майката на децата на еди кой си" и "бащата на децата на еди кой си".Поне аз така разбирам нещата.

Нещо много сложно ми стана ...  newsm78 newsm78 newsm78

# 408
И на мен ми беше сложно докато го писах, klodia Laughing Laughing

# 409
  • Пловдив
Обикновено казвам "майката на децата на еди кой си" и "бащата на децата на еди кой си".Поне аз така разбирам нещата.

Тва обръщение е много тромаво и дълго.Като го кажеш не те ли гледат така  Shocked?

# 410
Обикновено казвам "майката на децата на еди кой си" и "бащата на децата на еди кой си".Поне аз така разбирам нещата.
Тва обръщение е много тромаво и дълго.Като го кажеш не те ли гледат така  Shocked?
Не ме гледат така Shocked Но не мога да го съкратя до неправилното "мъжът ти", "жена ти".Това е.

# 411
     И защо "мъжът ти-жена ти" да е неправилно? Не казваш съпругът/гата ти. Като се запознаете с нова двойка, нима питате дали са се бракосъчетали? Имам приятели, които живеят без брак, но носят халки. По какво да ги различиш от женените, ако не си от най-близкото им обкръжение?  

# 412
Предполага се, че ще съм запозната предварително със семейния им статус Wink Не ми се е случвало да давам определения за непознат за мен човек.

# 413
Имах предвид спонтанните запознанства, които се случват да речем по време на пътуване, на почивка, коктейл с разнородни гости, от различни фирми. А и как би могла да знаеш със сигурност семейния статус на двойка, която говори за себе си като семейство? Дори други близки да ти я представят, не значи че непременно са присъствали на сватбата им.

# 414
Не ме гледат така Shocked Но не мога да го съкратя до неправилното "мъжът ти", "жена ти".Това е.

И на мен ми стана интересно защо е неправилно да се каже "мъжът ми" и "жена ми" от хора, които са решили да създадат семейство и живеят заедно? Пише го някъде или ти така реши?
Според мен тези думи много точно отразяват връзката между хората - не са приятели, не са гаджета, не са бивши, нито донори на сперматозоиди и яйцеклетки, а истинско семейство, с всички произтичащи от този факт последици и взаимоотношения между тях.
И няма никакво значение дали имат сключен брак, или не (и ако да, какъв е той - граждански, религиозен, по каноните на коя точно религия) и дали са си давали клетва за вярност, или каквото там си обещават хората от всички народи и епохи, когато решават да се съберат и да образуват едно цяло - семейството. По-важно е да се погледнат честно в очите и да се разберат, че ако досега са били "аз" и "ти", от днес вече стават "ние". И така се представят в обществото - като "ние".
Изрази като "приятели", БНД (а защо не и осеменителят на еди-коя си?), да не говорим за по-вулгарните, отнасящи се само до секса, но без да включват задълженията и отговорностите на хората един към друг, за мен обиждат двойката като цяло или поне единия участник в нея.
За брака, дето убивал любовта отдавна знаем, но не знаех, че и изрази като "моят мъж" и "моята жена" могат да сложат кръст на свободата на волните птици и да метнат тежки яреми на нежните младежки вратлета.  Laughing

# 415
И аз така мисля  Simple Smile

# 416
  • София
Трещи, наричам го "мъжът ми" за ужас на Краси.  Mr. Green
Щоо?    Mr. Green
Мъж можеш да го наричаш по сто пъти на ден.
Съпруг не можеш, това е законова категория.
На мен пък ми харесва, когато съпругът ми ме представя на свои познати "Това е съпругата ми, Красимира!" ....показва принадлежност, съобщност....
А "мъжът ми", "жена ми" какво е ?
Всички сме жени и мъже.Но не и съпруг/съпруга.
Краси, каква си ми забавна!  Hug
Как така да нямам законово право да наричам мъжа ми съпруг? Някой ще ме осъди ли щото? Както и да е, споко, думата "съпруг" ми е противна, дори ми звучи някак архаично и старческо. Просто не я харесвам, както стана ясно.
А мъжът ми мен ме представя като "Това е жената - Анка".  Joy (Само той ме нарича така, при все че се казвам Антония и всички ми казват Тони или Ани.)
Ако ме нарече "съпругата ми Антония", ще се хиля до припадък.  Mr. Green
Изводът е: който както иска и както му харесва, така да нарича и представя половинката си.  Peace

# 417
Ако ме нарече "съпругата ми Антония", ще се хиля до припадък.  Mr. Green

Абе, зависи от ситуацията. Думите "съпруг" и "съпруга" за мен са официални и се използват при официални поводи. Колкото е смешно да се изрепчиш на майка си или баба си с високомерен тон: "Няма да обиждаш съпруга ми", толкова е и нелепо на официална вечеря с президента, например, той да те представи като: "Това е жената - Анка". Естествено, че ще каже "съпруга", а ти ще стискаш зъби и ще се чудиш как да не се изхилиш.  Laughing

# 418
Къде е авторката ?!!!

# 419
  • София
Защото съпруг е по закон, и формално имаш право да го наричаш така, само ако сте женени. Ако щеш да се венчаеш на някой бряг на Хаваи с някакъв гуру, пак законно не сте съпрузи, защото нямате граждански брак. Хората прекрасно знаят какво означава да се наричат съпруг и съпруга, и това е да са женени пред закона. От какъв зор ще ннаричаш съпруг партньора си, като не искаш да подписваш с него?

Общи условия

Активация на акаунт