Баща му се намеси...

• 33 293
  • 631
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Ако ме нарече "съпругата ми Антония", ще се хиля до припадък.  Mr. Green
Абе, зависи от ситуацията. Думите "съпруг" и "съпруга" за мен са официални и се използват при официални поводи. Колкото е смешно да се изрепчиш на майка си или баба си с високомерен тон: "Няма да обиждаш съпруга ми", толкова е и нелепо на официална вечеря с президента, например, той да те представи като: "Това е жената - Анка". Естествено, че ще каже "съпруга", а ти ще стискаш зъби и ще се чудиш как да не се изхилиш.  Laughing
Ма не може, какич, понеже не сме официално и законово женени. Га гледаш президентът глобил моя другар.  Joy

# 421
Спокойно бе, президентът едва ли ще ти иска свидетелството за брак. Това да не ти е Краси.  Laughing
Извинявай, Краси, ама направо си те представям как, когато се запознаеш с някого и той ти представи мъжа/жена си, ти първо искаш удостоверение за семейно положение, после проверяваш личните карти, сравняваш имената, ЕГН и другите подробности, изучаваш документите щателно и чак тогава благоволяваш да подадеш ръка.  Joy

ПП Упс, и Андариел.  ooooh!
Абе, наистина ли сте такива буквалисти? А преди въвеждането на гражданския брак, хората не са ли са се женили? Бабите ви, прабабите ви, които имат само църковен, но не и граждански брак, омъжени ли са били, или просто съквартирантки на дядовците ви?

# 422
Цитат
или просто съквартирантки на дядовците ви?

Joy Joy Joy Joy ей не успях да се сдържа ... "Съквъртирантити"  до къде я докарахме ... Ква, беше темата  newsm78 newsm78 , че забравих вече  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 423
  • София
Абе, наистина ли сте такива буквалисти? А преди въвеждането на гражданския брак, хората не са ли са се женили? Бабите ви, прабабите ви, които имат само църковен, но не и граждански брак, омъжени ли са били, или просто съквартирантки на дядовците ви?

Официално/документално не са били омъжени. Според обичайното право се считат за омъжени от момента, в който отидат в къщата на мъжа.

Обикновено казвам "майката на децата на еди кой си" и "бащата на децата на еди кой си".Поне аз така разбирам нещата.
Тва обръщение е много тромаво и дълго.Като го кажеш не те ли гледат така  Shocked?
Не ме гледат така Shocked Но не мога да го съкратя до неправилното "мъжът ти", "жена ти".Това е.

А не се ли обиждат като разберат, че ги наричаш така? И защо "мъжът ти" и "жена ти" да е неправилно? Неправилно би било "законната ти половинка", примерно.

# 424
  • До морето :)
"Пред законите на Република България и пред закона на собствената си съвест, вие сте съпруг и съпруга. На Т. и Н. Христови - ЧЕСТИТО!"  Heart Eyes Любим момент от сватбата.

Иначе дали ще кажеш съпругата ми/жена ми - зависи от ситуацията. В банката си се представяме съпруг и съпруга. Има си по-официални места, където не можеш да кажеш "Жената". Съпругата ви? Съпругът ви?

# 425
Моя близка чака дете в момента, като с мъжа й нямат брак. Ами, не мога да кажа 'гаджето й', след почти 6 години съвместен живот и едно дете на път, нито 'бащата на детето на Пена', при условие, че баща на детето би могъл да бъде всеки и не означава автоматично партньор.

# 426
Шош спомняш ли си какво питаше? Shocked

# 427
  • София
Следващият по-сериозен опит за отделянето на гражданското брачно право от Църквата е приемането на Закона за лицата през 1907 г. Според неговите разпоредби бракосъчетанията задължително се завеждали в специален държавен регистър, а актовете за раждане и смърт се съставяли в общината, в която е станало събитието.[13] Вписването на сключен брак ставало лично от съпрузите до седем дни след извършване на венчанието (чл. 152), а актът за брака се съставял пред двама свидетели и съдържал лични данни за сключилите брак (чл. 153).[14] Във връзка с това се въвеждало задължението - заверен препис от влязло в сила решение за разтрогване на брак да се изпраща от духовния съд до администрацията, в чийто регистър е заведен бракът (чл. 154). Според установената нова система в брачното право изпълнителната държавна власт узаконява брака, а съдебната го разтрогва. Църквата може да извършва тайнството брак и да го разтрогва едва след издадени актове и решения от държавата.

ето, копирала съм - църковният брак след това се е регистрирал в общината. По времето на моите баба ии дядо, това е станало - венчавка в църквата и регистрация. Всичко останало е "приставане", като при циганите. така че, колкото циганинът може да нарече циганката "съпруга", след като са се оженили по тяхните обичаи и вяра, толкова и някоя от вас, която не е официално  сключила граждански брак, може да нарече партньора си "съпруг". Точка! По-ясно и еднозначно от това, здраве му кажи!

# 428
  • София
Шош спомняш ли си какво питаше? Shocked
Авторката зачезна, темата се изроди заради сухарки - буквалистки.
Конкретно по темата бях писала да си помисли за дете. Прегледах стари нейни публикации - тя е над 30 годишна и според мене няма време за иди си - ела си.
За наименованието на съпруга и другарката.
Аз живея с мъж без да сме сключвали брак. Но и в неговите, и в моите представи след като сме заедно значи сме мъж и жена. В родата му така се женят - без подпис в съвета, само канят гости на маса. Обяви ли се с черпене - значи са женени пред света. Това ми харесва.То с подпис или не - като има да става нещо лошо - ще стане.
Като говори за мене  винаги казва жената. Когато пиша тук за него го споменавам като Скъпия.

# 429
  • гр.София
 Авторката приключи сама темата си. Има си достатъчно трудности тепърва -да приключи дългогодишна връзка или да се мъчи да я закрепи.
 А разговорът тук си върви добре-какво му е?

# 430
  • Плевен
Аз пък имам едни познати, които си живеят без брак много години и имат две деца едното на 12, другото на 4. А всъщност жената е омъжена за немец, т.е. преди време е била, но не се е развеждала и от него няма деца. Родителите й не знаят за този брак. Те са доста забавна и весела фамилия. Когато сме били някой път на гости заедно у техните родители някой път бащата на жената е подхвърлял "нямали да се жениш бе Иване за дъщеря ми, те май внуците ще ви изпреварят", пък като си тръгнем въпросния  Иван й казваше "добре де престани да ме излагаш пред вашите, как да се оженя за теб, като си омъжена за друг, вземи им кажи най-после" и това след 15 години съвместен живот  Joy то в началото и аз не знаех.

А между другото, едно време нали нямаше мобилни телефони и още бях ученичка, като ме потърсеше момче по телефона и баща ми вдигнеше, викаше ме и аз отивайки към телефона, чувах как казва на майка ми, която все питаше кой е, "ами зетя се обажда". Пък мен например ме търси някой съученик за домашното. Аз много се ядосвах и все му виках - какъв зет, това е едно момче от училище, пък той "момче, момче... ама за мен всяко момче е потенциален зет".

Това от мен по въпроса, кой, кой е в семейните отношения.

# 431
Преди да се роди детето, аз си казвах "приятеля ми", въпреки че живеехме от години заедно, имахме собствено общо жилище и т.н.,  доколкото мога да си спомня и той говореше за мен по този начин. За мен това определение не  е ни най-малко несериозно. Като се роди детето обаче почнах да се чувствам тъпо да го наричам така - някакси предполага, че детето е от друг мъж, а той ми е станал приятел в последствие Stop Ако ситуацията предполага, говоря за него като за "на Боил баща му", ако не - мъжът ми, а ако ситуацията предполага пък нямам никакъв проблем да кажа "съпругът ми", или пък да не поправя някой, който го е нарекъл. Както някой подчерта, досега не ми се е случвало някой да ми поиска свидетелство за брак...

# 432
Станислава, това възможно ли е?! Би трябвало децата да се водят на немеца, ако ги е родила по време на брак Thinking

# 433
Станислава, това възможно ли е?! Би трябвало децата да се водят на немеца, ако ги е родила по време на брак Thinking

Ако властите в България знаят за този брак, т.е. ако го е регистрирала в ЕСГРАОН. Много българи женени в чужбина пропускат да го направят. А и майката може да оспори бащинството в съда, като в този случай немецът хич даже няма и да знае.

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 21:47 от Анонимен

# 434
  • Плевен
Не на българина си се водят. Не съм питала подробно за процедурата, но доколкото знам по съдебен път единия се отказва, а другия ги припознава. И носят имената на двамата си дядовци. На нейния баща и на Иван на баща му.  Laughing Немеца също има деца от друга жена - немкиня, доколкото знам и внук. Не съм наясно със законите и не съм ги питала в подробности.

Общи условия

Активация на акаунт