Пости 2013

• 82 991
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Сол, вода, брашно до лепкаво тесто. Разточвам на тънко и мятам на горещ и сух тиган.  Peace
ще се пробва:)

# 391
Здравейте!

Може би са задави въпросите ми, извинете ме ако е така.

- какво означава пост с олио - всякаква растителна храна и олио, изрично е записано "с олио", за да се отграничи от дните на по-строг пост, в които се яде пак растителна храна, но без олио
- по време на пости алкохола забранен ли е през цялото време - принципно когато е разрешен пост с олио се разрешава и вино, концентратите не са много редни 
- секса в крайна сметка забранен ли е, или само в сряда и петък, както пише Надето  Mr. Green -
сексът принципно е забранен, но с благословия на свещеник може всичко. Въпросът е, че това което са й разрешили на Надето важи само за нея и ние не може да се позоваваме на нейната благословия и да смятаме, че и на нас ни е разрешено. Отивате и питате свещеника, при който смятате да се причастявате, като му казвате, че ще постите за пръв път и не сте наясно по този въпрос как да постъпите, защото съпруга ви не пости и т.н. Църквата обикновено проявява снизхождение по тези въпроси, особено към млади семейства, когато единия не пости и т.н., за да не се вкарват хората, на които това не им е по силите, в по-големи грехове. Любен Дилов - син беше споделил, че неговият изповедник, който бил човек с чувство за хумор, на въпроса му "Е хич ли пък не може никакъв секс?", отговорил - "Само ако ти е много неприятно ...."  Joy
- причастие може ли да се получи преди края на постите като причината е, че не успявам, а не някаква като например здравословни проблеми - може, само ако предварително питаш свещеник по този въпрос и той ти определи колко дни да постиш. Аз съм чувала на хора, които постят за пръв път и смятат, че не могат да издържат, да им благославят да постят една седмица в началото и една седмица в края на поста - но това, пак казвам, са индивидуални предписания според човека и силите му. Въобще нещата в Православието са много умерени и разумни, никой няма за цел да те кара да правиш нещо което не ти е по силите, защото така можеш да залитнеш в друг грях. Много е важна в Православието личната връзка с духовника и той индивидуално, според човека, според силите му, според семейството му и т.н. му дава наставления. При нас не е като при католиците, дето отиват да се изповядват на някого, когото не виждат и на когото могат даже и на непознат език да му се изповядат .....

Аз например точно от там започнах, но наистина не ми е ясно защо без олио / ако се има точно това предвид/ , та нали олиото си е слънчогледово  Thinking - Защото поста има различни степени - пост с олио, пост без олио, има и по-строги - напр. суровоядство и други, но тези най-строги степени се спазват само от някой монаси, манастири и т.н. За миряните е преценено, че определени дни трябва да постят по-строго от други, което пък е заради значимостта на тези дни.
[/color]

# 392
Тъй като има доста нови хора в темата, които споделят, че ще постят за пръв път, ще напиша отново правилото, установено за поста в Църковния Устав (Типика) на Българската Православна Църква:

"На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.
В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио). Също такъв строг пост има и за 5 януари и 29 август. В тези 2 дни, когато се случат в събота или неделя, се разрешава "елей и вино".
През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за Кръстовден (14 септември).
Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.
През останалите дни на Рождественския пост, през Петровите пости и в сряда и петък, когато не са в постния период се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците Благовещение, Преображение Господне и Връбница.
През Сирната седмица постът се състои в това - да не се яде месо. Тя и не се нарича постна. Яде се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.
Човек, който се готви за изповед и причастие е необходимо предварително да уточни с изповедника начина на постене. Който е болен или има хронични заболявания да се посъветва също с изповедника и лекаря си."

Това е каноничното правило на БПЦ.  По-строг или по-лек пост се допуска само с лична благословия от свещеник, а не по собствена инициатива или по съвети на други хора! Четете го внимателно, колкото и да е кратко, всъщност съдържа отговори на повечето от въпросите, които поставяте – и за безгръбначните, и за олиото, и за причастието, и т.н.

Мисля, че е добре да се качи пак Типика на първа страница, за да се подхожда с разбиране и осмисляне към правилата за поста, а не само с буквално спазване на календарчето.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 16:57 от Царицата-майка

# 393
Една вкусна, засищаща и  полезна салатка, която ни се дъщеря ми хапваме вечер, придружена с друга зелена.

Салата с киноа, портокал и мента

# 394
  • София
Тъй като има доста нови хора в темата, които споделят, че ще постят за пръв път, ще напиша отново правилото, установено за поста в Църковния Устав (Типика) на Българската Православна Църква:
...
Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.
....

Ето това отговаря и на моя въпрос. Аз така знам, но няколк освещеника ми казаха различно и затова попитах.

Благодаря Царицата-майка   bouquet

# 395
  • The point of no return
Медът не е ли животински продукт? Позволен ли е?

Доколкото съм запозната веганите не го ядат.

От гледна точка на религията - повече инфо тук http://merudia.bg/moje_li_da_se_qde_med_po_vreme_na_posti/

Има и интересни постни рецепти на този сайт  Peace

# 396
  • В царството на игрите:)
- причастие може ли да се получи преди края на постите като причината е, че не успявам, а не някаква като например здравословни проблеми

Причастие може да се получи по всяко време на поста стига да си постил поне една седмица, да си се изповядал и във въпросния ден да се служи Литургия.
Ако въпроса е дали можеш да се причестиш например втората седмица и след това да спреш да постиш, това може да ти го разреши свещеник и най- вече да диктува вътрешния ти глас. Никой нищо не кара на сила в нашата вяра. Има хора, които не постят в истинския смисъл на думата, но през този период  се отказват от нещо, към което са пристрастени. Уважавам този подвиг, но пък така не могат да се причестят, което е най - важното в един пост. За хора, които не са сигурни, че могат да издържат целия, е най - удачно да постят първата и последната седмица Simple Smile И както вече написах в предишен пост, не е важно какво влиза в устата, а какво излиза от нея. Peace

# 397
Здравейте!  Simple Smile
Присъединявам се към вас. Лек и спасителен пост за всички!  bouquet

# 398
  • На острова
Привет!
Исках да видя някакви дали сте оформили рецепти за строгия пост, но явно няма такива.
Сега седя и се чудя какво мога да ям тази първа седмица  Thinking
Нали по време на Коледните пости не съм имала такива чуденки, но понеже Великденския пост ще ми е за първа година и не съм много сигурна. Аз обичам предварително да си измислям менюто за седмицата.
Реално строг пост означава без никаква мазнина, така ли?

# 399
  • София
Привет!
Исках да видя някакви дали сте оформили рецепти за строгия пост, но явно няма такива.
Нали по време на Коледните пости не съм имала такива чуденки, но понеже Великденския пост ще ми е за първа година и не съм много сигурна. Аз обичам предварително да си измислям менюто за седмицата.

Преди няколко дни тука дадох една идея за фалафели - шницели.

# 400
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
аз да питам, в неделя на Сирни заговезни нали се приготвя печено пиле, може ли да го ядем, щом вече сме започнали поста без месо

# 401
  • София
Здравейте! Hug Най-чистосърдечно, без да се заяждам или подигравам, искам да попитам каква е идеята на постите според християнската религия? Благодаря предварително на човека, който благоволи да ми отговори!   bouquet

# 402
  • На острова
Привет!

Преди няколко дни тука дадох една идея за фалафели - шницели.
Видях ги, благодаря! Просто забравих хартията за печене като алтернатива на мазнината.
И мен ще са ми удобни за пренос в работата.
Видях и Симпатикония е споделила за постни супи, ще направя една крем супа от червена леща и повече на плодове ще го карам..
Само да не се объркам несъзнателно..Нали ви казвам, още не съм свикнала на този вид пост и тази седмица, не нарочно разбира се, доядох на детето супата топчета  ooooh!.
Като имайте предвид, че спрях месото от коледния пост насам. Какво ми стана, не знам..Хем знам, че тази седмица е без месо.

# 403
  • София
Здравейте! Hug Най-чистосърдечно, без да се заяждам или подигравам, искам да попитам каква е идеята на постите според християнската религия? Благодаря предварително на човека, който благоволи да ми отговори!   bouquet

Основната цел на постите е  духовното пречистване на човека и опрощаването на греховете му, чрез въздържание от храна , страсти,лоши мисли, осъждане на ближния. Да се обърнем навътре към себе си и да направим душата си по- добра и смирена, да помагаме на хората в нужда. За човек като мен, все още в началото на пътя е трудно да изрази всичко, което означава постът и опрощението. Ако ти се чете, ето някои статии:
ИЗПОВЕДТА - ТАЙНСТВОТО НА ИЗЦЕЛЕНИЕТО
Постите в Православната църква
ПОСТ И ПОКАЯНИЕ

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 22:08 от Надето :)

# 404
  • София
аз да питам, в неделя на Сирни заговезни нали се приготвя печено пиле, може ли да го ядем, щом вече сме започнали поста без месо

Нямам идея къде сте срещнали тази традиция на Сирни заговезни да се приготвя печено пиле. Това или е някоя поредна журналистическа приумица, или пък някаква традиция, която няма нищо общо със църковния канон. На сирни заговезни се яде само млечна храна и яйца. А от следващия ден започва същинския пост.

Общи условия

Активация на акаунт