Дете със Синдром на Реклингхаузен или Неврофиброза

• 11 797
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам син на 2г. и 5месеца, преди два месеца след посещение при невролог му поставиха диагноза Синдром на Реклингхаузен или другото му наименование Неврофиброза от първи тип.
При него това заболяване е наследствено, съпругът ми също го има, но не бяхме запознати с това преди да забременея. Забелязахме, че детето има кафяви петна по цялото тяло с диаметър от 0,5 до 2 см, също така размерът на главата му беше по-голям от нормалния за възрастта му и най-притеснителният фактор за нас беше този, че изостава с развитието си. По препоръка педиатър го заведохме на преглед при доц. Иванов - детски невролог, в Пловдив и лошата новина беше на лице. За да не натоварвам темата няма да цитирам статиите които съм чела, но в общи линии ще ви запозная с болестта с мои думи. Това е генетично изменение на 17та хромозома, характерно е, че при всеки се развива по различен начин, не е възможна прогноза и не се лекува. Лекуват се измененията и усложненията които настъпват вследствие на болестта, а те се задълбочават с времето. Основните рискове са предразположението към развиване на туморни образования, проблеми със слуха, зрението, изкривявания на костите, физическо и ментално изоставане в развитието, психически проблеми. И така тази диагноза е факт за моето детенце, но от тук насетне на къде? Той още не говори, изостава и физически от връстниците си, а искаме да го стимулираме да се развива, какъв е пътят? Има ли някой, който да даде съвет и сподели опит?
Пиша тук с идеята ако има и други хора със сходна съдба да споделяме пътя си, защото никак няма да е лек. Ако имате близки и познати с тази диагноза, моля пишете в какво състояние са, с какво са се сблъскали, има ли рехабилитация, специални методи за подпомагане развитието на децата с тази болест! Ще бъда много благодарна на всеки отзовал се, надявам се да си бъдем полезни в името на нашите деца и тяхното бъдеще!

# 1
здравей,
аз и двамата ми сина имаме такива петна.Още не знаем от кой тип  предстои преглед от дермматолог.
Иначе виждаш от лентичката ми възрастта им.Големия има малко поведенчески проблеми но го отдавам на това че е недоносен.От три години търся майки на децца с такъв пробрем.Ще се радвам да си споделяме
оставям ти скайп  milaimincho
там можем по обстойно да поговорим и обменим опит!!!

# 2
Ние сме с различна диагноза, т.е. все още без такава, но последиците са същите-забавено психомоторно развитие. Ходихме на рехабилитация в Пловдив, която беше много ползотворна за двигателното развитие на детето, но пък от нея започна да прави едни стряскания, които преминаха в пристъпи.
При вас заболяването доказано ли е? Ние също сме пациенти на проф. Иванов, той много диагнози ни сложи и доста отхвърли, сега пак се върна на тези които беше отхвърлил. Доста е сложно диагностицирането.
Ние сме на година и осем месеца, от скоро ходи доста неуверено, казва баба и мама, но не целенасочено.
Вашето дете как се развива-ходи ли, как е фината моторика, играе ли си с играчки?
Можете да попитате Иванов за рехабилитация и посещения при психолог и логопед.

# 3
Здравей, благодаря ти, че сподели и вашата тежка съдба, съжалявам, че ви се налага да го изживявате това и споделям болката ти, надявам се детенцето ти да има забележителни успехи в развитието си и да ви радва много Hug
Вие къде ходите на рехабилитация и кои специалисти сте посещавали в Пловдив, имам предвид психолог и логопед? Какви изследвания и тестове ви правиха, как се отразиха на детето, имаше ли полза от това въобще? Аз също се притеснявам да не стресирам сина си допълнително с подобни неща, защото той и без това си има доста неестествени поведенчески прояви, пък и много често боледува и вече изпитва ужас от болнична обстановка и медицински лица. Може би ако всичко е под формата на игра няма да е такъв шок за него, ако имаш време ще се радвам да ми разкажеш по-подробно Rolling Eyes
Иначе той проходи на година и два месеца, но мноооого нестабилно, правеше по няколко крачки и падаше, успяваше да се задържи след около шест месеца, може би. Относно говоренето си говори на свой си бебешки език, аз лично, както и всяка майка, предполагам, си го разбирам какво иска, но другите не успяват, защото звуковете които произнася не наподобяват думи или това което иска да каже. Единствените думи които произнася са мама, баба, деде и дай. Всичко останало са някакви звукове, които не знам как му хрумват, например сешоара нарича "джим" и аз нямам представа защо Laughing, повечето неща се опитва да обясни и покаже със знаци. Искам да направим консултация с логопед в Пловдив, препоръчай ни някой, ако си запозната, благодаря предварително! С играчки си играем, но си е още като бебенце baby_neutral

# 4
Ще ти пиша на лични, за да не пълним темата.

# 5
Помолете модератор ако желаете, да премести темата ви в Деца с увреждания и хронични заболявания.
Там има по-голям шанс да се свържете с родители с подобни проблеми.

# 6
Моя син е на 32 и скоро се установи, че страда от неврофиброматоза, обърнете се към доцент Поптодоров в Пирогов. Той е Президент на Българската асоциация по неврофиброматоза и може да ви даде съвет какво да правите, защото ако е това заболяването детето трябва да се наблюдава профилактично. Само специалист може да каже какво да наблюавате. При сина ми всичко започна от болки в кръста на 20 години, иначе няма умствени проблеми, има 2-3 петънца, които не се набиват на очи, аз чак сега ги забелязах,  но в него са си расли тумори по гръбначния мозък на воля необезпокоявани , докато тази година не се стигна до операция и ако бяхме о знаели от какво страда щяхме да вземем мерки по-рано. Моя съвет е и да се консуктирате с клиники в Европа по неврофиброматоза. Болестта е коварна и трябва да се внимава много. Аз изчетох много материали и имам информация, но това, което ще кажа е, че трябва да отидете до доцент Поптодоров и той ще ви обясни нещата, направете го непременно. kterzieva@unix-bg.org

# 7
Обадете ми се , ще ви обясня някои неща, които правим , ще се опитам да ви помогна с моя опит, сина ми пие едни хранителни добавки и му помогнаха. -0897959027

# 8
Създадохме група във Фейсбук, с цел да се улесни комуникацията. Ако имате  близки и познати болни от Неврофиброматоза, включете се, ще си бъдем от полза!
http://www.facebook.com/groups/481959901839904/
 Hug Hug Hug

# 9
Има клиники в Европа по неврофиброматоза , някои от които са специално за деца, но трябва да имате възможност да отидете там. При това заболяване е много важно правилния подход при наблюдението , но от Германия например, където аз писах ми отговориха, че не могат да консултират пациент,когото не са виждали, макар,че им изпратих всички дискове от Ядрено магнитен резонанс и епикризата. Според мен едно мнение можеха да дадт, става въпрос за пари. От Манчестър обаче получих мнение и съм доволна, но пак трябва да се ходи, не става така с писма.
Щом се е проявило заболяването толкова рано непременно ще изисква добро управление и наблюдение и поне едно посещение на специализирана клиника. Това е сериозно.

# 10
Здравейте на всички!На 27 години съм и имам това заболяване.Баба ми също го има,майка ми ,аз ,а сега и двете ми деца...SadВ началото и аз имах само петънца и лунички навсякъде по тялото ,но от 7-8 години започнаха да ми излизат т.н туморчета или "пъпки" им викам аз....Нещо ужасно е ....ходя  да ми махат с лазер,но те продължават да излизат....а за развитието на децата ми няма какво да ме притеснява,пази Боже....не знам защо вие се притеснявате,моята дъщеря проговори сравнително късно към 3 години,сега е на 3години и половина,но не мога да кажа ,че има проблем с развитието си,също и за малкия ми син.Не зная дали има почва на притеснение и при вас,защото нито майка ми,нито баба ми,нито аз имаме някакви увреждания...при майка ми неврофиброматозата е  на главата при скенер и я откриха,незнам какво друго да кажа ..според мен не се притеснявайте...най-лошото са тези образувания по цялото тяло..ако някои друг знае нещо да сподели...

# 11
Това е синтезирана информация от интернет. Дано ви е от полза.
Това е едно от много редките заболявания. Нарича се още неврофиброматоза I тип. Наименованието идва от името на учения, който го е открил - Фридрих Реклингхаузен, професор от Кенисбърг. Само един на 3500 човека страда от това заболяване.

Болестта се проявява с образуване по кожата и подкожната тъкан на нервни сплетени или прави плътни еластични възелчета от 2 мм до няколко 2-3 см в диаметър. Областта на кожата над тези участъци може да има повишена или понижена чувствителност. Увреждането може да бъде или множествено, или на ограничен участък от тялото.
Освен това на всяко място на кожата или лигавицата могат да се появ т пигментни петна с цвят «кафе с мляко». Понякога те приличат на лунички. Петънцата може да са само 5-6, но може да са и много повече. Обикновено се появяват под мишниците.
Освен възли и петна възможно е болният с това заболяване да получи намаляване на слуха и изкривяване на гръбначния стълб.

До този момент причините за болестта на Реклинхаузен не са точно установени. Известно е, че понякога тя има семеен характер - боледуват поколение след поколение, при това два пъти повече мъже, отколкото жени. От нея човек може да се разболее както в детството, така и във всяка друга възраст.

Повечето изследователи са на мнение, че причината за заболяването е или нарушение във вътреутробното развитие, или нарушение в дейността на ендокринните жлези - щитовидната и надбъбречната.

Възлите са доброкачествени тумори и по принцип не са опасни, но е по-добре да не се третират по никакъв начин. Към оперативно лечение се прибягва само тогава, когато възелът боли, или при козметичен дефект. Трябва максимално да се стремите да избягвате травмите. Трябва да избягвате и преките слънчеви лъчи по отношение на тези възли.

Задължително трябва да повишите и имунитета си.

# 12
Здравейте! Искам да попитам някой правил ли е генетичен тест за неврофиброматоза?

# 13
Да,генетичен тест съм правила в Геника. Правят и пренатална диагностика на болестта.

# 14
Ние правихме два теста в майчин дом и в геника. И двата теста са отрицателни, но аз продължавам да се притеснявам, понеже дъщеря ми има петна. Не знам колко може да им се вярва и колко са достоверни.

Общи условия

Активация на акаунт