Да преправим старите мебели с любов - 19 тема

• 81 950
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
Опитай на някоя вратичка от вътрешната страна, а защо не боядисаш и само вратичките?
Така ще си направиш сметка за евентуалните "подводни камъни"

# 511
колориткен, екстра е табуретката! Никога не бих казала, че това е "първи опит".
Секцията - не знам каква ти е идеята. В смисъл плътна боя ли ще нанасяш, или искаш да прозира дървото. Ако е с плътна боя, то аз бих препоръчала мързеливия начин - боро контакт + боя две три ръце отгоре, а накрая протъркване на ръбчетата с фина шкурка. Аз вече само така действам. Изобщо не се занимавам да свалям стария лак. Даже и не разглобявам.

# 512
baibibi, а местата с чепове как ще изглеждат след боята?

# 513
baibibi, много неща прочетох тук и видях  Simple Smile, може би затова табуретката е така успешна,гледам си я с часове  Laughing.За претапицирането ми помогна съпруга(много неща умее той, ама е като вързан за работата си и рядко намира свободно време). Смятам обаче, че с постоянстовото да настоявам ,че ще се получи, му писна и започна да играе по моята свирка Twisted Evil. Искам секцията да е по-плътна -да и да е светла.Откакто намазах корпуса на спланята и гардероба с бял латекс цялата стая грейна.Искам светлина-това е. И един въпрос-бироконтакта разрежда ли се при нанасяне?

# 514
Не се разрежда, достатъчно е рядък  Peace

Поздравления и от мен за табуретката, приказна е.

# 515
baibibi, а местата с чепове как ще изглеждат след боята?

Ха-ха! Ами като място с чеп си изглеждат, но боядисан. Няма лошо да прозира текстурата на дървото /жилки, чепове, цепнатини/. Ако човек се стреми към идеално гладка повърхност, то по-добре е да си вземе ПДЧ или МДФ - плоскостите са идеално гладки  и еднакви.
На мен лично ми харесва да се "вижда", че онова, под боята, е дърво. Затова и боядисвам с четка, а не с валяк или с пистолет.
Боро контакт е доста воден по принцип. Не се разрежда. Топва се само върха на четката /необходимо е съвсем малко количество/ и после се размазва дотогава, докато се получи равномерно покритие на цялата повърхност /да не стои на капки, да няма ненамазани участъци/. След около час може /всъщност трябва/ да се нанесе първата ръка боя. Втората ръка - след 24 часа. Трета - след още 24 часа. Боята на водна основа съхне много бързо на допир /за час-два/, но всъщност си остава една влага, неуловима за ръката и погледа. Затова е добре между слоевете да има достатъчно време, за да е изсъхнал долният съвсем. Така и покритието става по-здраво, а и по време на нанасяне няма опасност да се подкожуши. По-добре е няколко ръце с леко разредена боя и на тънко, отколкото една или две ръце, но с гъста боя и дебел слой.

# 516
Колориткен, много ти е хубава табуретката!

# 517
и на мен много ми харесва табуретката, красавица е станала. Съвсем нов живот добива, а съм сигурна, че и секцията ти ще стане прекрасна в бяло.
baibibi, много ме обнадежди постът ти относно мързеливия метод  Joy Имам един скрин наследство, който виждам в бяло със страшна сила. Обаче имам една чуденка, и сега чекмеджетата му влизат доста трудно и стегнато, какво би станало ако се нанесе два-три слоя боя.... или да оставя страниците на чекмеджетата небоядисани? Те са и нелакирани дори, естествено дърво. Честно казано не ми се нрави много тази идея, но май това е единственият начин?

# 518
baibibi, и на мен ефекта с четката при боядисване ми харесва много повече, като следва жилките на дървото. Ще следвам точно инструкциите и съветите ви,убедена бях , че вие ще ме насочите в правилната посока.Само още мъничко да се затопли, за да мога да се разпростра нашироко .Секцията все пак е доста стара и на места има леки наранявания, но се надявам, че с тях ефекта ще стане по-добър.Отново ви благодаря за отзивчивостта  bouquet

# 519
.... Обаче имам една чуденка, и сега чекмеджетата му влизат доста трудно и стегнато, какво би станало ако се нанесе два-три слоя боя.... или да оставя страниците на чекмеджетата небоядисани? Те са и нелакирани дори, естествено дърво. Честно казано не ми се нрави много тази идея, но май това е единственият начин?
Колкото и да не ти се иска това е единствения вариант - без боя по тях  Sick
Аз точно, защото хич не ми се нравеше подобен вариант си боядисах чекмеджетата на бюфета от всякъде  Rolling Eyes и сега си запират, а преди вървяха по мед и масло  hahaha пооошкурих малко водачите...ама си влизат с напасване  Mr. Green  но пък си е по-естетично спор няма... така, че не съжалявам  Peace

колориткен и аз да похваля табуретката  Hug

# 520
Нямам ни едно чекмедже, независимо дали е от антична мебел и нова, на което страниците му да са боядисани или лакирани. И като преправям спазвам тая особеност - в смисъл, че не барам страниците, освен ако не са повредени.
 Lois, ако чекмеджетата запират и влизат трудно, то добре е да изшкуриш малко от страниците - като отнемеш дори и половин милиметър, веднага ще започнат да се движат по-мазно. А, ако не са обработвани с нищо, то една ръка боя няма да увеличи дебелината им, просто ще попие навътре в дървото и само ще го оцвети. Но, ако продължи да стърже при вадене и прибиране на чекмеджето, то ще се продерат страниците и ще си личи повече къде е запирало.
Шкурене и натъркване с восък ще смаже търкащите се повърхности и чекмеджетата ви ще се прибират по-безпроблемно /ако не са на релси/.

# 521
  • София
Здравейте майсторици рових, рових но не открих някоя от вас да е слагала механизми (плъзгачи) на чекмеджета на стари мебели без такива?.... и става ли? какъв модел би трябвало да са?

# 522
  • В градината...
Колориткен, много ти е колоритна табуретката  Peace

# 523
Шкурене и натъркване с восък ще смаже търкащите се повърхности и чекмеджетата ви ще се прибират по-безпроблемно /ако не са на релси/.
Чудех се една ръка масло дали ще даде добър ефект. Имам едни икейски масла, които така и ще си останат, та може да опитам на едно чекмедже какъв ще е ефектът. Или пък сапун, навремето си спомням баба ми, като не се закопчаваха разни ципове метални, ги търкаше със сапун - работеше безотказно. Боро контакт смрадлив ли е? Тоест, може ли в стаята да се нанесе?

KaMu, според мен няма как да стане, защото не е предвидено място за водачите. Трябва да прекроиш изцяло чемеджетата, за да се отвори място за механизъм. Мен лично ме дразни колко място отнемат тези механизми. 

# 524
  • Русе
А ако се сложат такива водачи за плавно прибиране, примерно на Блум, те лягат отдолу на чекмеджето, а не отстрани. Те дали няма да станат?

Общи условия

Активация на акаунт