Да преправим старите мебели с любов - 19 тема

• 81 931
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Аз искам с леко сиво масло да "посивя" или "покафевя" паркетчето, защото е бук и розовее. Да не ми създава сблъсък с мебелите. Обаче... първо трябва да намеря кой да го изцикли без да отнема 5 мм, ами само нежно да свали лака. Нежно! Това за Пловдив, ако някоя има координати и идеи - да свирка.

# 571
  • Бургас
Да се изкажа и аз по темата - скоро обработвах с масло корков под. Пробата с безцветно не ми хареса, защото пак се появи жълт оттенък и затова смесих бяло и безцветно Осмо в равни пропорции. 14 кв. м спалня я намазах сама за около 3 часа, като ползвах почти суха четка и освен това забъсвах остатъците с парцал, защото в корка не попива така, както в дървото. Като краен резултат се получи много естествен цвят, една идея по-белеещ и сивеещ от естествения цвят на корка. Безкрайно съм доволна и ако сега трябва отново да избирам не бих сложила на под лак никога.
Янтра, за същия под, който описвам горе и аз исках да посивя - получи се, но първоначално купих масло дъб-антик - също се получава много хубав цвят - един сивеещо-чернеещо-дъбов (егати обяснението ooooh!) Просто при мен трябваще да стои светло и затова бялото реши проблема.

В кухнята на острова намазах дъбов икейски плот с осмо - много красиво и естествено стои и си точа и меся на него, после забъсвам и е като ново

# 572
  • Пловдив
Моето е голямо помещение, 40 квадрата хол, самия паркет е стар буков, стандартни паркетини, на рибя кост. Има дефекти, които аз намирам за ефекти и харесвам. Според мен придават характер и индивидуалност.

# 573
  • Пловдив
Да се изкажа и аз по темата - скоро обработвах с масло корков под. ...

Radinna, а как махна лака от корка?

# 574
  • Бургас
Да се изкажа и аз по темата - скоро обработвах с масло корков под. ...

Radinna, а как махна лака от корка?
Купих натурален - няма лак

# 575
Янтра, защо мислиш, че ще ти свалят половин сантиметър? При циклене се сваля около един милиметър, но зависи от шкурката. Ако се ползват по-фини шкурки, ще се свали и по-малко, но като дойдат на място трябва да се уговориш с тях да слагат само фини шкурки. Може би ще се наложи да заплатиш малко повече, защото фините шкурки се задръстват по-бързо и ще имат по-голям разход майсторите, тъй като ще се наложи да подменят шкурката по-често. Също така е възможно на места да не успеят да свалят стария лак на 100 %, ако действат само с фината шкурка /все пак това е дърво, паркетините не винаги са с абсолютно еднаква дебелина, някъде има невидимо с просто око измятане, потъване, вдлъбване/.
И нещо друго, което не е за пренебрегване: цикли се с въртящ диск. Т.е. 100 % е сигурно, че дървото ще се стърже напреко на жилките, а не по посока на жилките. Ще се получи пресичане. За да намалят този дефект, майсторите първо минават с едра шкурка, която освен лака, обира и дребните неравности, а след това финьосват с дребна шкурка. Ако паркетът ти не е нареден на "рибя кост" или други фигури, а е нареден успоредно /паркетина до паркетина/, съм сигурна, че ако ти сама се хванеш с един лентов шлайф, ще го направиш перфектно

# 576
  • Пловдив
Рибя кост е. Аз съм далеч от идеята да го правят идеално. И даже да има лак тук-там ще си го харесвам. Обичам несъвършенства. Оставила съм си тук-таме из апартамента. Имат си история.

# 577
Мога ли помоля някой, който ползва под или мебели. омаслени с осмо поне от година, да покаже на снимка малък участък как изглежда.

# 578
  • ГОре на черешата...
Кучо, моля, моля, моля, поне на ЛС - покажи ми как стана пода и напиши точно какви лакове смеси Rolling Eyes?

А мен в магазина тая защо се опитва да ме убеди, че лазурен+безцветен не става, ммм Crossing Arms?

аз лично бих използвала лазурен лак и след това безцветен лак за паркет.

Може ли име на лака/фирмата, линк, картинка - да отида и директно да си купя, а не да ми свалят звезди от небето...

# 579
  • Когато нямам работа ... просто седя и си хубавея
Кучо, моля, моля, моля, поне на ЛС - покажи ми как стана пода и напиши точно какви лакове смеси Rolling Eyes?

А мен в магазина тая защо се опитва да ме убеди, че лазурен+безцветен не става, ммм Crossing Arms?

аз лично бих използвала лазурен лак и след това безцветен лак за паркет.

Може ли име на лака/фирмата, линк, картинка - да отида и директно да си купя, а не да ми свалят звезди от небето...

много се надявам ред шу да се включи, за да даде информация- за мен нейния под е съвършен!

# 580
  • Gone with the wind
Ох, марки не помня (а уж беше скоро  Crazy), но имаше някакво съобразяване на видовете лакове - не помня вече, трябва да питам. Ето тук се вижда замазаното петно, наречено дюшеме. Ще го снимам утре, пък ако е слънчево - още по-добре.

# 581
много се надявам ред шу да се включи, за да даде информация- за мен нейния под е съвършен!

Аууу, чак ме засрами  Embarassed

И аз си го харесвам, нямам снимки сега да го покажа.

Но когато го правих още нищо не знаехме за маслата, сега сигурно бих го направила с масло, защото с лака ужасно много мирише, после с дни ме боля главата.
Иначе подът е старо дюшеме и ужасно много исках да е бяло, но да прозира. Естествено разни майстори ме убеждаваха как няма да стане и аз ги помолих само да го изциклят и сама, собственоръчно си го боядисах, като баща ми през цялото време ми дуднеше на главата как ще прецакам хубавото дюшемето и пак ще трябва да го циклим. Добре че ММ ме е оставил да правя каквото си искам  Laughing
Първо го мазах с тониран бял лак, може би 2 ръце и после с двукомпонентен лак за паркет запечатах. Ами вече 5 години някъде и си е ок. Вярно, не е в най-натоварената стая, като казвам това нямам предвид, че ако натоварена няма да издържи, но все пак споделям. И понеже в 2 други стаи е дюшеме, но обработено по стандартния метОд и лакът е потъмнял, и така жестоко ме дразни, че си мечтая да го белна и него та се оглеждам и за масла, ама като знам мръсотията от цикленето каква е  Sick

Последна редакция: чт, 07 мар 2013, 15:01 от red shoe

# 582
  • ГОре на черешата...
Ред шу, много благодаря Hug! Ако ти остане време все пак можеш ли да снимаш?
Какъв лак точно да търся?

Изчезвам на фризьор, довечера ще се включа.

П.П. Златни сте! Ще покажа и питам после и за стария вграден гардероб, абе...ще ме изгонят от вкъщи ама А да видим...

# 583
А ето намерих една снимка, на която се вижда малко. В действителност като че ли не розовее толкова. Иначе дюшемето е много старо, 100 годишно, никога не е пазено, имаше 100 пласта кафява боя и на места от ходенето беше издълбано със сантиметри, та не е съвършено особено от тази страна, от която е снимано  Embarassed

Последна редакция: чт, 07 мар 2013, 15:22 от red shoe

# 584
  • Gone with the wind
Много е хубаво!

Общи условия

Активация на акаунт