Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 677
  • 756
  •   1
Отговори
# 465
Ако е свястна и докато минат тези 6 месеца не те махне, ще вземаш майчинство  Simple Smile

# 466
Дай боже..Благодаря за информацията Simple Smile Задължена съм ти :* Hug

# 467
Възможно ли е докато съм в болничен, работодателя да не ми плаща осигуровките и затова от НОИ да не ми е изплатен болничен, които е от края на май месец.

# 468
По принцип трябва да ти плаща осигуровките, щом си на трудов договор. Можеш да провериш в НОИ дали ти ги е плащал на място със сигурност, по интернет не съм запозната дали може  Simple Smile

# 469
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home
Ето тук може да проверите дали имате дупка в здравните осигоровки

# 470
Здравейте, имам следния въпрос. На трудов договор съм, но ползвам болнични. Но, едно не ми е ясно, като си проверявам стажа в сайта на НОИ, и осигурителния ми доход за всеки месец е различен. Примерно, този месец пише, че е 118 лв и някакви стотинки, миналия е бил двеста и нещо, по другия е бил друга сума и така. Та, това ще окаже ли влияние на майчинството ми? На 8 часа ме осигуряват? А й, защо се получава така? Лошо ли е?

# 471
  • Пловдив
Месечно размера на болничният зависи от работните дни в месеца.Да,тези месеци влизат в базата за обезщетението ти и ниския болничен се отразява

# 472
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте, имам следния въпрос. На трудов договор съм, но ползвам болнични. Но, едно не ми е ясно, като си проверявам стажа в сайта на НОИ, и осигурителния ми доход за всеки месец е различен. Примерно, този месец пише, че е 118 лв и някакви стотинки, миналия е бил двеста и нещо, по другия е бил друга сума и така. Та, това ще окаже ли влияние на майчинството ми? На 8 часа ме осигуряват? А й, защо се получава така? Лошо ли е?

И при мен така се получава, звънях в НОИ и не разбрах защо. Напр. когато съм била на 4 часа, среднодневното ми е било 21лв. и стотинки. Сега съм на 8 часа и среднодневното ми е 16лв.  Shocked  попитах защо така се получава, че когато съм била на 4 часа и са ме осигурявали на по-ниска сума съм получавала по-високо обезщетение, а сега когато съм на 8, по-ниско, нищо не можаха да ми отговорят, на всичкото отгоре беше една жена, която искаше само тя да говори и ме хвърля в 10-та глуха и ми обяснява неща, които знам, но не и това, което ме интересува, като я върна на въпроса и ми се караше "Госпожо, оставете ме да довърша!", а тя е мълчала 10 сек. преди да я питам пак за среднодневното  #Crazy иначе 3 пъти ми обясни как ще ми се изчислява майчинството, не че това не го знаех  Crazy

Да ви кажа добре, че е форума, че ако тръгнеш да търсиш инфо от НОИ и можеш направо да се гръмнеш...  ooooh!  Първо трябва да отидеш лично, като отидеш лично и започнеш да им обясняваш ти казват, че е индивидуално и докато не проверят по лични данни нищо не могат да кажат, даваш им лични данни и пак си тръгваш без информация  Rolling Eyes

# 473
  • Пловдив
Сега съм на 8 часа и среднодневното ми е 16лв.  Shocked  попитах защо така се получава, че когато съм била на 4 часа и са ме осигурявали на по-ниска сума съм получавала по-високо обезщетение, а сега когато съм на 8, по-ниско,

Не е ненормално да ти се получава така.Базата е 18 м и това,че последните месеци си била на 8 часа дава малко отражение в 18 те,през които си била на 4 ри часа
Обратното също важи.През по-голяма част от базата си била на хубави осигуровки и това че последните примерно 3 месеца си била на 4 ри часа не ти намаля драстично обезщетението

# 474
Моят случай е първия - аз от май 2011г. съм на 4 часа; от април 2013 съм на 8 часа, а излиза, че през януари 2013, когато съм била на 4 часа и 18 месеца назад също, са ми изчислявали среднодневно на 21лв., а сега когато имам 3 месеца на 8 часа и двойно по-високи осигуровки, среднодневното ми е 16 лв. как ги смятат не можах да разбера и към кого трябва да се обърна, за да провери защо се получава така също не разбрах  Rolling Eyes

# 475
  • Пловдив
Знаеш как ги смятат-18 м назад.Ако смяташ,че си ощетена пишеш мейл до НОИ,където са подадени болничните.Ще разгледат случая,ще ти върнат отговор и ако има грешка ще я коригират
Не знам защо се занимавате да звъните по телефона или да ходите на място.90 процента от ситуациите се разрешават с мейл

Другото много важно е,че се гледа осигурителната сума,а не отработените часове.Погледни си осиг доход за двата болнични 18 м назад и би трябвало да ти стане ясно

# 476
Знаеш как ги смятат-18 м назад.Ако смяташ,че си ощетена пишеш мейл до НОИ,където са подадени болничните.Ще разгледат случая,ще ти върнат отговор и ако има грешка ще я коригират
Не знам защо се занимавате да звъните по телефона или да ходите на място.90 процента от ситуациите се разрешават с мейл

Другото много важно е,че се гледа осигурителната сума,а не отработените часове.Погледни си осиг доход за двата болнични 18 м назад и би трябвало да ти стане ясно

За мейла си права, наистина, ще им пиша да видим защо така се получава  Thinking

За осигурителната сума - точно това е, че не се е променяла надолу, а нагоре, а среднодневното  честно казано не очаквах да се промени изобщо, а още повече да се повиши, защото предполагам 3 месеца на по-висок осиг. доход не оказват толкова голямо значение, но пък в никакъв случай не съм очаквала да се намали. Rolling Eyes

Ще им пиша един мейл да видим какво ще кажат  Thinking

# 477
  • София
Здравейте! Мен ме интересува на какви обезщетения имам право. Работя на ТД на 4 часа, 215 лева. Ясно ми е, че ще получавам майчинство в размер на МРЗ. Ако доходите на член от семейството са под 350 лева, ще имам ли възможност да получавам и социалното майчинство, или първото изключва второто? Освен това ме интересуват и еднократните помощи и коя помощ кога се получава. Малко ни е несериозна счетоводителката и явно трябва всичко да си знаем ние. Благодаря ви предварително  Hug

# 478
Мисля, че щом ще вземаш майчинство не може да вземаш и социалното майчинство. А за еднократните можеш да вземеш помощта, която вземат всички за раждане на дете 250 лв за първо, 600 лв за второ и т.н Ако има някой по запознат сигурно ще ти отговори по-подробно, аз знам от това, което съм чела  Grinning
А и детски, ако имате доход под или точно 350 лв на член от семейството.

# 479
  • Пловдив
Ще им пиша един мейл да видим какво ще кажат  Thinking

Да,задължително пиши

Здравейте! Мен ме интересува на какви обезщетения имам право. Работя на ТД на 4 часа, 215 лева. Ясно ми е, че ще получавам майчинство в размер на МРЗ да,две години по 315 лв.разбирам,че имаш достатъчно стаж ,нали така?. Ако доходите на член от семейството са под 350 лева, ще имам ли възможност да получавам и социалното майчинство, или първото изключва второто? да,изключват се взаимно.няма как да ти дадат две майчинства,нали така  Освен това ме интересуват и еднократните помощи и коя помощ кога се получава. -еднократна помощ за раждане 250 лв за първо дете,детски ако отговаряш на дохода-350 лв бруто на човек.за двете подаваш след раждането в социалните Малко ни е несериозна счетоводителката и явно трябва всичко да си знаем ние. разбира се,че за помощите трябва да се информираш ти и да търсиш информация ти.това не е задължение на счетоводителя.не е и въпрос на добра воля,защото много от тях са минали през това преди много години и наистина не са наясно.няма и причина да са наясно с помощи,социално майчинство,детски и прочие пари свързани със социално подпомагане Благодаря ви предварително  Hug

Общи условия

Активация на акаунт