Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 136
  • 756
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Здравейте. Имам пуснат болничен от 21ви октомври до 3ти ноември. Сега в понеделник трябва да ми се издаде 45-дневния преди раждане. Обаче работодателят ми ме уведоми,че фирмата ще се обявява в несъстоятелност и ще е закрита до две седмици. Въпроса ми е това ще вземе ли отношение спрямо болничните ми и ще има ли проблем да са изплатени? За майчинството мисля,че няма да има проблем,тъй като тези 24 месеца,който ги вземат са преди 45-дневния болничен,а тогава фирмата все още ще е функционирала. Благодаря за отделеното време. Хубав ден.

# 751
  • Пловдив
Здравейте. Имам пуснат болничен от 21ви октомври до 3ти ноември. Сега в понеделник трябва да ми се издаде 45-дневния преди раждане. Обаче работодателят ми ме уведоми,че фирмата ще се обявява в несъстоятелност и ще е закрита до две седмици. Въпроса ми е това ще вземе ли отношение спрямо болничните ми и ще има ли проблем да са изплатени? За майчинството мисля,че няма да има проблем,тъй като тези 24 месеца,който ги вземат са преди 45-дневния болничен,а тогава фирмата все още ще е функционирала. Благодаря за отделеното време. Хубав ден.

Важно ти е в момента на издаване на 45 дневния да си на работа.Иначе оставаш без майчинство.Това при теб ще стане и ще имаш право на обезщетение от НОИ докрая на 410 те дни.През това време ти си плащаш здравната вноска.След 410 те дни си търсиш фирма да те назначи,за да взимаш пари и втората година

# 752
Здравейте!Ситуацията,в която се намирам е следната: в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.Дъщеричката ми е на 1.3 месеца.Работодателят ми иска да се върна на работа в рамките на една седмица и следователно трябва да прекратя майчинството си. Въпросът ми е ще имам ли право повторно да изляза по майчинство?Допълвам,че детето ми не е записано на ясла.
БлагодаряВи предварително!

# 753
Здравейте!Ситуацията,в която се намирам е следната: в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.Дъщеричката ми е на 1.3 месеца.Работодателят ми иска да се върна на работа в рамките на една седмица и следователно трябва да прекратя майчинството си. Въпросът ми е ще имам ли право повторно да изляза по майчинство?Допълвам,че детето ми не е записано на ясла.
БлагодаряВи предварително!
Да, ще имаш.

# 754
  • София

Важно ти е в момента на издаване на 45 дневния да си на работа.Иначе оставаш без майчинство.Това при теб ще стане и ще имаш право на обезщетение от НОИ докрая на 410 те дни.През това време ти си плащаш здравната вноска.След 410 те дни си търсиш фирма да те назначи,за да взимаш пари и втората година

A дали ще е проблем ако почна работа малко след прекратяването на договора и по време на 45дневния болничен?

# 755
Здравейте!
Детето ми е родено преждевременно(в 35г.с.) и стана на 1годинка на 31.10.2013г., терминът ми бе 9 декември 2012г. и съответно по документи ще получавам по-високо майчинство до 09.12.2013г., но когато попълвам  документите за отглеждане на дете до 2г. те с какъв срок ще бъдат - до 31.10.2014г. когато е рождената му дата или до 09.12.2014г., когато е бил терминът ми?Благодаря Ви предварително!

Mалко над твоя коментар питах същото:
Здравейте!
Родих 11 дни преди термина.Скоро ми изтича втората година от майчинството.След изтичане на 410 дни,подадох молба декларация по чл.53 за получаване на майчинство за втората година.Подаването на тази молба беше 11 дни след рождения ден на детето.
Въпроса ми е:Губя ли сега тези 11 дни в плащането?Защото си проверих крайния срок в системата на НОИ и той съвпада с втория рожден ден,а тук някъде бях чела,че края на обезщетението на майчинството за втората година може да не съвпадне с рождения ден.
Втората година винаги съвпада с РД Simple Smile
410 дни се броят от първият ден на 45 дневният болничен. Тези 11 дни няма как да се изгубят, издават ви три болнични листа, трите общо правят 135 дни.
Знам как се изчислява за тези 45,135,410 дни. Реално се губят 11 дни(понякога и повече) от втората година.Излиза,че майките,които раждат преди термина са ощетени с дните,които са преди термина.Втората година почва да тече след рождения ден на детето,а свършва на рождения ден.С две думи втората година не получаваме пари 365 дни.

# 756
  • Пловдив
A дали ще е проблем ако почна работа малко след прекратяването на договора и по време на 45дневния болничен?

Защо бързаш да започваш работа???Ако искаш още от сега да се подсигуриш с фирма за втората година,изчакай да ти минат трите болнични листа.Тогава да те назначат,отработваш 1 ден и излизаш в обезщетение за бременност и раждане 135-410 дни.Декларацията 135-410 дни ще ти я подаде новата фирма

Новата тема   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=746458.new#new

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 18:26 от ♥Elfita♥

Общи условия

Активация на акаунт