Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 234
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,бременна съм - терминът ми е април месец.Имам 9 месеца стаж в хранителен магазин и веднага след това се самоосигурявам като земеделски производител на по-високия доход - 400 лева.Въпросът ми е дали мога да ползвам болнични от другия месец и ако мога ще повлияе ли това на майчинството?И дали въобще мога да взимам майчинство 2 години или ще се класирам само за социалната,която е 1 година по 100 лева?Благодаря предварително!

# 631
  • Пловдив
Здравейте,бременна съм - терминът ми е април месец.Имам 9 месеца стаж в хранителен магазин и веднага след това се самоосигурявам като земеделски производител на по-високия доход - 400 лева.Въпросът ми е дали мога да ползвам болнични от другия месец ако си на високия процент,да и ако мога ще повлияе ли това на майчинството няма да повлияе,ако 18 м преди болничния си осигурена на една и съща сума ?И дали въобще мога да взимам майчинство 2 години или ще се класирам само за социалната,която е 1 година по 100 лева?ако имаш осигурителен стаж 12 м и в момента на издаване на 45 дневния болничен си осигурена с фонд ОЗМ,ще взимаш 2 г.не споменаваш нито едното,нито другото в поста си,за да ти отговоря категорично Благодаря предварително!

# 632
Здравейте,бременна съм - терминът ми е април месец.Имам 9 месеца стаж в хранителен магазин и веднага след това се самоосигурявам като земеделски производител на по-високия доход - 400 лева.Въпросът ми е дали мога да ползвам болнични от другия месец и ако мога ще повлияе ли това на майчинството?И дали въобще мога да взимам майчинство 2 години или ще се класирам само за социалната,която е 1 година по 100 лева?Благодаря предварително!
Забравих да уточня,че последния 9-ти месец стаж в магазина беше 03.2013 и оттогава съм и земеделски производител като март ми се получи двойна осигуровка.

# 633
До момента имам 14 месеца стаж и ако си взема болничен ще усложня ли нещата за майчинството после?И другото е,че 9 месеца съм на минималната заплата, а след това на 400 лева - предполагам се изчислява нещо средно.

# 634
  • Пловдив
До момента имам 14 месеца стаж и ако си взема болничен ще усложня ли нещата за майчинството после?И другото е,че 9 месеца съм на минималната заплата, а след това на 400 лева - предполагам се изчислява нещо средно.

Имаш достатъчно стаж.Месеците без работа в базата ще ти ги взимат на МРЗ за периода.Болничен може да вземеш.Нещата от него не се усложняват.Просто ако работиш докрая обезщетението ще ти е малко по-голямо,отколкото ако си в болничен.Сметни си с този калкулатор http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

# 635
Елфита здравей мила ,аз пак опирам до твоята помощ,
след цялото лято което мина в бебеправене аз видях две 4ерти4ки имам 12 месеца стаж на 27 години съм имам 6 години стаж до тук добре.Та въпроса ми е в момента съм безработна онзи ден бях на интервю за работа и ме удобриха викат ме в понеделник да започвам от 15 октомври ще имам договор мисля да мълча поне до 4-5 месец и като съобщя работодателя има ли право да ме съкрати SadМалко кофти ситуация 4е няма да кажа истината но просто така се получи.Благодаря ти за отговора!

# 636
  • Пловдив
Мама на Вики,да,имат право да те освободят по време на изпитателния срок,ако той е сключен в тяхна полза.Обикновено пускат 6 м изпитателен срок и в тяхна полза.Ти си започни работа.Пък каквото стане.Ако те освободят,ще търсиш друга фирма да те назначи,за да взимаш майчинство 2 години

# 637
Мама на Вики,да,имат право да те освободят по време на изпитателния срок,ако той е сключен в тяхна полза.Обикновено пускат 6 м изпитателен срок и в тяхна полза.Ти си започни работа.Пък каквото стане.Ако те освободят,ще търсиш друга фирма да те назначи,за да взимаш майчинство 2 години
да аз имам познат който може да ме осигури после

# 638
Два месеца преди термина ,или може да ако ме съкратят веднага да се осигурявам при него но да ползвам болничен ако се осигурявам на мин.заплата какъв би ми бил болничния на месец.Благодаря ти мнго и ти желая хубав ден

# 639
  • Пловдив
Два месеца преди термина ,или може да ако ме съкратят веднага да се осигурявам при него но да ползвам болничен да,може веднага след като останеш без работа да те назначи и да излезеш в болничен ако се осигурявам на мин.заплата какъв би ми бил болничния на месец. на повече от МРЗ няма смисъл,защото ти ще излезеш в болничен,а и ти ще си плащаш сама осигуровките.колко ще ти е болничния като сума не може да се каже Благодаря ти мнго и ти желая хубав ден

# 640
Здравейте,разбрах,че тук мога да задам счетоводен въпрос и да получа помощ.Така..На 17 август 2013 ми изтече майчинството,сега съм платен отпуск имам да взимам и за 2013г,но когато свърши и последната трябва да реша какво да направя.Детето ми боледува постоянно и всеки ме съветва да не ходи на ясла,да ама освен мен няма кой да го гледа.Въпросът ми е,кое е поудачно да ме съкратят по удобен за мен член,и да взимам по-голямо обещететие от борсата или да ме пуснат в неплатена?Другият ми въпрс е ако ме съкратят как ще се изчисли размера на обещетението(за времето знам как е) и ако съм съм пък в неплатена прекъсва ли ми се стажа след първия месец. newsm78

# 641
  • варна
На 1.10 детето навършва 2 год. След като превеждат парите с месец назад би трябвало месец октомври да взема пари за септември нали?
В сайта на НОИ нищо не ми пише за м.окт и затова  се зачудих имам ли пари за получаване.

# 642
  • Пловдив
Здравейте,разбрах,че тук мога да задам счетоводен въпрос и да получа помощ.Така..На 17 август 2013 ми изтече майчинството,сега съм платен отпуск имам да взимам и за 2013г,но когато свърши и последната трябва да реша какво да направя.Детето ми боледува постоянно и всеки ме съветва да не ходи на ясла,да ама освен мен няма кой да го гледа.Въпросът ми е,кое е поудачно да ме съкратят по удобен за мен член,и да взимам по-голямо обещететие от борсата или да ме пуснат в неплатена?Другият ми въпрс е ако ме съкратят как ще се изчисли размера на обещетението(за времето знам как е) и ако съм съм пък в неплатена прекъсва ли ми се стажа след първия месец. не,ако е за гледане на дете до 8 години  newsm78

Могат да те съкратят само с разрешение на инспекцията по труда.Аз не мога да ти кажа кое ти е по-изгодно.Неплатения за гл на дете ще ти е стаж.Имаш 11 м неплатен.Може да ползваш първо него и после на борсата
Обезщетението от БТ се изчислява на база осигурителния ти доход 24 м назад.Взимат се 60 процента от него

На 1.10 детето навършва 2 год. След като превеждат парите с месец назад би трябвало месец октомври да взема пари за септември нали?
В сайта на НОИ нищо не ми пише за м.окт и затова  се зачудих имам ли пари за получаване.

Няма какво да ти пише за октомври.Този месец още не е настъпил.През октомври ще получиш майчинство за септември на обичайната дата както досега си го получавала.Не знам защо бързаш да получиш за месец,който още не е изтекъл
1 ви октомври ще ти го платят ноември

# 643
  • варна
Не че бързам ,просто няколко дни преди новия месец пише че в момента се обработват ,благодаря за отговора все пак   bouquet

# 644
  • Пловдив
Ще получиш за септември със сигурност.Споко.

Общи условия

Активация на акаунт