Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 265
  • 756
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте и от мен.Имам въпрос,дано да успеете да ми помогнете.
От три години имам ТЕЛК и взимам инвалидна пенсия.Не работя.
Бременна съм в момента.
Интересуваме когато живот и здраве родя, ще получавам ли майчинство от социалните по 100 лв. на месец ако брутния доход на член от семейството е под 350 лв.и ако получавам ще ми спрат ли пенсията по време на майчинството? не Къде мога да получа тази информация? в поделението на НОи в Пловдив. намира се до х-л Лайпциг

# 166
Благодаря за бързия отговор,много сте мили.
Само че аз съм от Варна,но живея в Пловдив и нямам регистрация тук.
Значи във варненското НОИ ще отида.
Още веднъж благодаря!!!

# 167
Благодаря за бързия отговор,много сте мили.
Само че аз съм от Варна,но живея в Пловдив и нямам регистрация тук.
Значи във варненското НОИ ще отида.
Още веднъж благодаря!!!
Щом живееш в Пловдив може да отидеш и там. Това са общи въпроси и не зависят от местожителството.

# 168
Здравейте отново!
Моля, вещите лица да ми разтълкуват това:
"Настоящият договор се сключва за неопределено време,считано от...със срок на изпитание 6 месеца считано от ..."
Въпросът ми е означава ли това че примерно могат да прекратят договора след 1 седмица?
И още какво точно значи "трудов договор със срок на изпитание 6 месеца в полза на работодателя."

# 169
Здравейте отново!
"Настоящият договор се сключва за неопределено време,считано от...със срок на изпитание 6 месеца считано от ..."
Въпросът ми е означава ли това че примерно могат да прекратят договора след 1 седмица? да
И още какво точно значи "трудов договор със срок на изпитание 6 месеца в полза на работодателя." може да се прекрати по всяко време без предизвестие и обезщетение

# 170
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте отново!
Въпросът ми е означава ли това че примерно могат да прекратят договора след 1 седмица? да
И още какво точно значи "трудов договор със срок на изпитание 6 месеца в полза на работодателя." може да се прекрати по всяко време без предизвестие и обезщетение

Да добавя само, че може да се прекрати по всяко време без предизвестие и обезщетение от работодателя, щом е в негова полза.При желание от страна на работника си важи предизвестието...

# 171
  • Правец
Здравейте,
аз нямам нужният стаж за майчинство, а също и право на болничен понеже съм на граждански договор. Но от социалните ми казаха, че мога да получавам социално майчинство и че те ще ми изплатят 45 дневния болничен. Въпросът ми е след, като на 10.4.2013 си подам документите, кога горе долу трябва да очаквам превод на парите?

# 172
  • Пловдив
Здравейте,
аз нямам нужният стаж за майчинство, а също и право на болничен понеже съм на граждански договор. Но от социалните ми казаха, че мога да получавам социално майчинство и че те ще ми изплатят 45 дневния болничен. Въпросът ми е след, като на 10.4.2013 си подам документите, кога горе долу трябва да очаквам превод на парите?

след 15 ти май

# 173
  • София
Здравейте,
надявам се да не се включвам по тема,която вече сте обсъждали.Ако е така моля да ме извините. Praynig
Самоосигуряващо се лице съм в ЕООД(отделно съм на тр.договор в друга фирма),става въпрос за ЕООД-то(където съм собственик и управител),няма назначен персонал,а ми предстои излизане в майчинство.Незнам дали трябва да назначавам друг управител или прокурист веднага с издаването на 45 дневния болничен, или това става след 410 дни болничен.Прочетох доста мнения по въпроса, но нищо от опит,Ако някой от вас има идея или се е сблъсквал с подобен казус, ще се радвам да ми помогне.
Благодаря предварително   bouquet

# 174
Здравейте,
надявам се да не се включвам по тема,която вече сте обсъждали.Ако е така моля да ме извините. Praynig
Самоосигуряващо се лице съм в ЕООД(отделно съм на тр.договор в друга фирма),става въпрос за ЕООД-то(където съм собственик и управител),няма назначен персонал,а ми предстои излизане в майчинство.Незнам дали трябва да назначавам друг управител или прокурист веднага с издаването на 45 дневния болничен, или това става след 410 дни болничен.Прочетох доста мнения по въпроса, но нищо от опит,Ако някой от вас има идея или се е сблъсквал с подобен казус, ще се радвам да ми помогне.
Благодаря предварително   bouquet
Моят случай беше същия и проверявах навсякъде как е най-добре да се постъпи. Не е нужно да се назначава прокурист ако фирмата ти няма да има дейност, т.е. няма да издаваш фактури. Това не означава, че трябва да я спираш!
Искам да попитам как се решава въпроса с ползването на неплатения отпуск за дете до 8 г за самоосигуряващо се лице. Моята счетоводителка смята, че няма вариант за ползването й.
Моля Ви да ме посъветвате как се постъпва в подобен казус!  bouquet

# 175
здравейте,виждам,че тази тема е доста голяма и дълга...четох,четох,но никъде не видях като моя казус.Значи...
бременна съм в 5 месец вече и до сега ползвах само 1 месец болнични с ЛК+14 дни от АГ-то.Близо 2 години назад съм осигурявана на 4 часа и от началото на тази година съм на 8 часа.Въпросът ми е:
-Ако болничните ги бях продължила,докато родя (без прекъсвания) за 9-те месеца щеше ли да ми се отрази на майчинството или се отразява само при прекъсвания??? По-добре ли е сега да се водя на работа или да съм в болнични?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

# 176
kakvo da pravq rabotodatelq otkazva da mi plati platenata otposka

# 177
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
kakvo da pravq rabotodatelq otkazva da mi plati platenata otposka

Надявам се не си подписала никъде, че ти е платена.Ако е така, отивай в Инспекцията по труда да пускаш жалба.

# 178
Здравейте,

Имам следния въпрос: Миналата година съм била
- втора година майчинство от януари до септември
- неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г от септември до декември

В същото време съм работила за немска фирма по отделни проекти. Там сумите са отчетени.
Осигурителни вноски от тяхна страна, естествено не са правени.

Искам да платя данък на тези суми, но не зная как стои въпросът с осигуровките върху тях.
Не съм регистрирана като свободна професия или нещо друго.

Питах на друго място и ме изплашиха че ще трябва да връщам обезщетението, но после потърсих и видях, че при граждански договор не се спира обезщетението.

Общо взето на 1000 лв получени по този начин колко трябва да внеса сега?

Благодаря ви предварително... отдавна се лутам с този казус Sad

Редакция: Май се преборих с декларацията (автоматичната ПДФ), но ми дава само 10%-ния данък върху сумата, без никакви осигуровки. И не приспада нормативно-признати разходи.
Ако съм намерила вярна информация: Норм.признати разходи 25%, Осигуровки 12.8%, Здравна вноска 8%, данък 10%, то сумарно се получават удръжки от 23.1% върху първоначалната сума.
Близо ли съм до истината??

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 01:27 от aaa73

# 179
  • Русе
Здравейте,мами приятно ми е Вики!!!!!
Искам да попитам защото съм заблудена от НОИ
за майчинството аз съм съкратена от 6 седмица бях на непостоянен трудов договор Sad няма занчение .От НОИ не ми дават информация за стажа по трудова книжка и в статистиката на НОИ има разминаване  в трудовата ми книжка месеците ми са 10 а в НОИ изкарвам повече,защото имам ненанесен стаж Confused Confused
Ходих в НОИ и ги питах дали ще имам право на майчинство или не....и дали съм събрала 1 година стаж ...точно защото аз го броих и ги изкарах 12 месеца служителката на гишето ми каза да отида в соцялно подпомагане а там ми казаха че трябва да съм на работа за да ми кажат стажа странна работа newsm78 newsm78 newsm78
бяха доста не любезни с мен при положение че ме виждат че съм бремена със стомах Naughty
въпроса ми е ???????????
за да получа майчинство трябва ли да съм работеща и да имам назад 1 година
Или трябва да имам стаж 1 година и не съм на работа ще имам ли право на майчинство минимално за страната
или ще получавам социална помощ от там 120 лв
аз не съм омъжена чудя се и се мая с тази държава и институции направо си противоречат един пат едно казват друг път друго много съм разочарована от тях се едно бях боклук там и се държат ....съжалително с мен се едно някой ще умира а няма да се ражда човешки живот
аз какво съм виновна ,че ме съкратиха от работа ....и нямам работа  Close

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 16:03 от harikliq_222

Общи условия

Активация на акаунт