Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 288
  • 756
  •   1
Отговори
# 150
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте на всички, ако има кой да ме посъветва ще съм благодарна. имам следния проблем 1.03.-30.03 бях в болнични (бременна съм),днеска звъня на работодателя си ,за да му дам продължение на болнични за 2 рия месец. и получавам отговор. Вече няма фирма Shocked фалирахме. Аз не получих никакво известие нито, когато подавах болничния лист,служебния телефон беше отворен постоянно и личния. следкато го питам, защо не съм информирана. той ми каза аз ти изпратих документите на адрес,и ми ги върнаха,че няма никой на този адрес Shocked всеки божи ден бях вкъщи проверявам си пощата всеки ден.след като го питах за телефоните отговора беше емиии моя телефон блокира нямам никакви номера,но нали ми има документите където пише личния #2gunfire #2gunfire и сега мили дами дайтеми съвет какво да правя за изход от този проблем, какви документи трябва да ми даде следкато е фалирал,дължи ми една заплата за февруари,която не съм я получавала,дължили някакви общетенеия затова,че оставам без работа,май по този начин оставам и без майчинство термина ми е август края.всеки съвет ще е ценен   bouquet

Щом има разписка, че не те е намерил на адрес значи си тече предизвестието.В тоя случай имаш право на обезщетение в размер на 1 брутна заплата.Щом си взела болничен дори при прекратен д-р те трябва да го представят в НОИ и от там ще ти го платят (максимум за 30 дни от болничния)...Заплатата също си ти  дължи.Може да се запишеш в БТ и да получаваш обезщетение от там за определено  време.Друг вариант е да се водиш фиктивно на работа във фирмата на познат, за да получаваш майчинството.

zdraveite sega mi svarshva mai4instvoto ta vaprosat mi e kolko platena otposka mi se polaga i dali rabotodatelq ili noi trqbva da mi q platqt

Полага ти се отпуска за двето години майчинство - минимум 2*20 = 40дни.
Трябва или да я използваш, или работодателя да ти я изплати при прекратяване на трудовия д-р.НОИ няма общо с изплащането на платения годишен отпуск...

# 151
Zdr mami..za vtorata godina ot mai4instvoto razbrah 4e se izpla6tat otnovo parite v na4aloto na meseca.Ako vlqza v saita na NOI 6te ima li danni kakto purvata na koq data da gi o4akvam ili ne?

# 152
  • Пловдив
Zdr mami..za vtorata godina ot mai4instvoto razbrah 4e se izpla6tat otnovo parite v na4aloto na meseca.Ako vlqza v saita na NOI 6te ima li danni kakto purvata na koq data da gi o4akvam ili ne?

да,отново ще ти излиза същата информация

# 153
Да ви питам, казаха ми, че щели да отпуснат по 50 лв. еднократно към майчинството, има ли такова нещо?

# 154
  • Пловдив
Да ви питам, казаха ми, че щели да отпуснат по 50 лв. еднократно към майчинството, има ли такова нещо?

има такъв проект,да
не е сигурно още

# 155

Здравейте, имам един-два уточняващи въпроса относно документите за втората година на майчинството.(
- Молбата-заявление се подава до работодателя, това е ясно. А до кого се адресира ЗАЯВЛЕНИЕТО? Виждам такава бланка, но без адресат. До директора на НОИ ли?
- Отпуската се пуска до деня, в който детето навърши две години, включително, нали?

https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 156
  • Пловдив

Виждам такава бланка, но без адресат. До директора на НОИ ли? остави го празно.от работата ще попълнят съответното поделение на НОИ
- Отпуската се пуска до деня, в който детето навърши две години, включително, нали? да

# 157
dilbertiti, направо отивай в ИТ.И му пиши писмо с обратна разписка на седалището на фирмата, че си искаш документите, така и ти ще имаш доказателство.Кажи му, че ще пуснеш жалба в ИТ и за болничния включително.Цитирам

КСО 2013
чл.42 ал.2 ) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., бр. 1 от 2002 г.; доп., бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.; изм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.; изм. и доп., бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, определено съгласно нормативен акт. Изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия или им е изплатено обезщетение за оставане без работа.

Бившият вече работодател е длъжен да го представи в НОИ, заедно с копие от заповедта за прекратяване.

# 158
pantera666 информацията,която получих е безценна,сега разбирам защо се опитва да спечели време.още уте рано сутрин съм пред ИТ.БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО

# 159
  • София
Здравейте, искам и аз да попитам нещо макар, че е свързано с детските надбавки се надявам някой да ми отговори.

От този месец вече съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. За получаване на детски какъв доход ми вземат? Детските, които съм получавала първата година или сумата на която се осигурявана 1 година назад?

Благодаря предварително!

# 160
Здравейте, искам и аз да попитам нещо макар, че е свързано с детските надбавки се надявам някой да ми отговори.

От този месец вече съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. За получаване на детски какъв доход ми вземат? Детските, които съм получавала първата година или сумата на която се осигурявана 1 година назад?

Благодаря предварително!

Вземат се сумите, които си получавала от НОИ.

# 161
  • София
А защо тогава отново искат бележка от работодателя с доходите за 1 година назад??

# 162
А защо тогава отново искат бележка от работодателя с доходите за 1 година назад??

Защото се водиш/водила на работа там и това е задължително.В тази бележка за доходи ще ти е посочено 0.00 лева

# 163
  • София
Разбрах. Добре, много благодаря:)

# 164
Здравейте и от мен.Имам въпрос,дано да успеете да ми помогнете.
От три години имам ТЕЛК и взимам инвалидна пенсия.Не работя.
Бременна съм в момента.
Интересуваме когато живот и здраве родя, ще получавам ли майчинство и ако получавам ще ми спрат ли пенсията по време на майчинството?Къде мога да получа тази информация?

Общи условия

Активация на акаунт