Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 308
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте!Имам нужда от разеснение,защото малко се обърках.Синът е роден на 19.04.2011г,работя и получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2 год.Винаги са ми изплащали майчинството в края на календарния месец,но в началото на февруари ми беше преведено на 05.02.2013г.Този месец все още нямам превод и днес проверих в сайта на НОИ и останах учудена от прочететото:"Заявления-декларация по чл. 54
Дата на отпускане на обезщетението, определена от системата: 06.8.2012 г.
Дата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата: 05.2.2013 г.
Актуален статус на документа: Изплатен  

Извършени плащания до момента (общо 716,35 лв.):
за м.8/2012г.: 104,35 лв. ; за м.9/2012г.: 120,00 лв. ; за м.10/2012г.: 120,00 лв. ; за м.11/2012г.: 120,00 лв. ; за м.12/2012г.: 120,00 лв. ; за м.1/2013г.: 120,00 лв. ; за м.2/2013г.: 12,00 лв. "                   Въпроса ми е защо крайната дата за прекратяване изплащане на обезщетението е 05.02.2013г като детето е родено на 19.04.2011г.Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 08:51 от mamadesita

# 136
  • Пловдив
mamadesita ,явно е грешка.Пиши мейл до НОИ и коментирай това със счетоводството

Julia78,месец за месец се плаща.Обикновено в началото на месеца

# 137
Здравейте мамачета! Пиша ви ако може само да ми кажете дали това,което съм разбрала и намислила е възможно. Бременна съм в 10 г.с.
Имам 4м и 10 дни стаж на 4 часа за периода март-август 2008.
После 6м 5д отново на 4часа за периода септември 2012-до 29 март (утре) 2013.
Понеже са на 4 часа трябва да ги разделя на 2 и се получава че до момента имам към 5м осигурителен стаж,нали?
През останалото време бях студентка редовно и ходих 2 лета на бригада в САЩ. Това не ми оказва влияние на стажа май.
Имам възможност да започна да се осигурявам на 8 и на 4 часа и за тези оставащи 5 месеца прeди 45 дневния болничен да направя 12м задължителния стаж. Имаше един линк за таблица за изчисляване на майчинството и съответно месеците в у-нито ги пиша 0 и пак ми излиза че ще взимам 310 първата и 240 втората година?
Моля да ми кажете дали това не са само мой фантазии и ще стане ли да взимам майчинството за 2 години. Благодаря ви предварително!  Hug

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 13:18 от Black_Queen

# 138
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте мамачета! Пиша ви ако може само да ми кажете дали това,което съм разбрала и намислила е възможно. Бременна съм в 10 г.с.
Имам 4м и 10 дни стаж на 4 часа за периода март-август 2008.
После 6м 5д отново на 4часа за периода септември 2012-до 29 март (утре) 2013.
Понеже са на 4 часа трябва да ги разделя на 2 и се получава че до момента имам към 5м осигурителен стаж,нали? Да
През останалото време бях студентка редовно и ходих 2 лета на бригада в САЩ. Това не ми оказва влияние на стажа май.  Да
Имам възможност да започна да се осигурявам на 8 и на 4 часа и за тези оставащи 5 месеца прeди 45 дневния болничен да направя 12м задължителния стаж. Имаше един линк за таблица за изчисляване на майчинството и съответно месеците в у-нито ги пиша 0 и пак ми излиза че ще взимам 310 първата и 240 втората година?
Моля да ми кажете дали това не са само мой фантазии и ще стане ли да взимам майчинството за 2 години. Благодаря ви предварително!  Hug

Започни да се осигуряваш на 8 часа,за да направиш 12 месеца осигурителен стаж.Като ти станат общо 6м ще може да вземаш болничен и да плащаш само здравно осигуровки, ако лекаря ти дава. Месеците, в които си без осигуряване в калкулатора ги слагаш не 0, а МРЗ за периода.В крайна сметка наистина пак ще получаваш МРЗ -310лв минимум и 240лв. втората година.

# 139
Много благодаря за отговора !   bouquet

Значи записвам се на 8 часа, тъй като до момента имам 5м осигурителен,работя/осигурявам се за месец на пълните после излизам болничен и плащам само здравни. Даже е и по-добре от колкото си мислех.  Simple Smile  Хайде мамчета леко бременеене и/или отглеждане на малките съкровища.

# 140
Здравейте.Аз имам няколко въпроса.Дано не се повтарям,но изчетох всичко назад и не срещнах отговор.След няколко дни ми предстои раждане на първото ми дете.В момента съм в 45-дневен болничен.Въпросите ми са:
1.Кой и къде ще ми издаде акта за раждане?
2.Трябва ли аз да подавам някакви документи след раждането на детето и къде?
3.След като педиатъра ми издаде последният болничен трябва ли да попълвам нещо?Какво?И до кого?
4.Какви документи трябва да подам и къде за получаване на еднократна парична помощ за раждане на дете?
5.След навършване на 1годинка на детето трябва ли да подавам някакви документи?Какви?До кого?
Ами,мисля,че с това достатъчно ви засипах с въпроси.Ще съм благодарна,ако ми дадете отговори,които да разбера,защото четох няколко статии и абсолютно нищо не разбрах!!!
Благодаря предварително!  bouquet

# 141
  • Пловдив
Здравейте.Аз имам няколко въпроса.Дано не се повтарям,но изчетох всичко назад и не срещнах отговор.След няколко дни ми предстои раждане на първото ми дете.В момента съм в 45-дневен болничен.Въпросите ми са:
1.Кой и къде ще ми издаде акта за раждане?общината към която се водиш ти по ЛК
2.Трябва ли аз да подавам някакви документи след раждането на детето и къде? относно обезщетението за бр и раждане всички документи подаваш при твоя работодател https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4
3.След като педиатъра ми издаде последният болничен трябва ли да попълвам нещо?Какво?И до кого?относно обезщетението за бр и раждане всички документи подаваш при твоя работодател https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4
4.Какви документи трябва да подам и къде за получаване на еднократна парична помощ за раждане на дете? подаваш в социалните по адрес на твоята ЛК-удостоверение за родените от теб деца,бележка за ваксините,акта за раждане,двете ЛК,молба по образец
5.След навършване на 1годинка на детето трябва ли да подавам някакви документи?Какви?До кого?относно обезщетението за бр и раждане всички документи подаваш при твоя работодател https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 142
Здравейте, момичета! Не знам дали тук е правилното място за този въпрос, но все пак. Имам дъщеря на 10 месеца и все още си получавам болничния. Освен това съм бременна в 3 месец с термин 17 октомври. Въпросът ми е как и какво ще ми се изплаща след като родя и второто си дете? Ще се промени ли болничният и как по точно? Всъщност тогава голямата ми дъщеря ще е на година и 5 месеца и вече ще получавам отредените 250 лв., а дали ще ми се изплаща отделно и болничен?
Ако някой има информация ще съм благодарна ако ми я сподели.
Хубав ден. Simple Smile

# 143
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, момичета! Не знам дали тук е правилното място за този въпрос, но все пак. Имам дъщеря на 10 месеца и все още си получавам болничния. Освен това съм бременна в 3 месец с термин 17 октомври. Въпросът ми е как и какво ще ми се изплаща след като родя и второто си дете? Ще се промени ли болничният и как по точно? Всъщност тогава голямата ми дъщеря ще е на година и 5 месеца и вече ще получавам отредените 250 лв., а дали ще ми се изплаща отделно и болничен?
Ако някой има информация ще съм благодарна ако ми я сподели.
Хубав ден. Simple Smile

Тогава ще получаваш въпросните 240 лв. Peace ,не са 250. Ще си вземеш пак 45-дневен болничен за бременност и раждане и ще започнеш да получаваш обезщетение + 1/2 от 240-то лева за първото дете.За второто дете щом има застъпване на майчинството ще получаваш колкото си получавала за първото през първата година, ако сумата е по-благоприятна.
https://docs.google.com/document/pub?id=1dk43F4wY7aCzeeDP3hVX0J0 … aJ2Nr3MBChOJ5M5qw

# 144
  • Софиянка в Пазарджик :)
Здравейте
На граждански договор съм и съм бременна,тъй като карам кофти бременност и не мога да работя въобще в момента се замислих дали не е по добре да се запиша във фирмата на сестра ми фиктивно още от сега.Доколкото разбрах от отговорите ви към harikliq_222 ако взема болничен до края на бременността ще плащам само 20лв.Другите за осигуровките от кой ще се поемат,тъй като договорът ми все пак ще е фиктивен и ако има друго което е за плащане от работодател трябва да си го поема аз.И другото което ме интересува като е толкова дълъг периода на болничния трябва ли да минавам комисия(на база на какво е болничния и може ли да се издаде от джи-пи-то или от този който ми води ЖК,тъй като от джи пи-то бих взела по лесно болничния.)?Сега съм почти в 4-ти месец .
Благодаря ви предварително   bouquet

# 145
  • Пловдив
Здравейте
На граждански договор съм и съм бременна,тъй като карам кофти бременност и не мога да работя въобще в момента се замислих дали не е по добре да се запиша във фирмата на сестра ми фиктивно още от сега.Доколкото разбрах от отговорите ви към harikliq_222 ако взема болничен до края на бременността ще плащам само 20лв.Другите за осигуровките от кой ще се поемат,тъй като договорът ми все пак ще е фиктивен и ако има друго което е за плащане от работодател няма друго трябва да си го поема аз.И другото което ме интересува като е толкова дълъг периода на болничния трябва ли да минавам комисия ако искаш 30 дневни болнични без прекъсване ще минаваш комисия,да.ако искаш 14 дни-могат да ти ги издадат без комисия ЛЛ или АГ то.(на база на какво е болничния причина/болест поради,която си неработоспособна  и може ли да се издаде от джи-пи-то или от този който ми води ЖК могат и двамата,но в случая АГ то ще е по-лесно.иначе може и ЛЛ,но му трябва нещо,заради което да те прати на комисия за дълги болнични.говори и с двамата.след като караш тежка бременност,АГ то трябва да ти даде.ти питала ли си го? ,тъй като от джи пи-то бих взела по лесно болничния.)?Сега съм почти в 4-ти месец .
Благодаря ви предварително   bouquet

# 146
  • София
Цитат

да,пишеш от 10 ти,а крайната дата е втория РД на детето
документите,които попълваш виж тук https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4
Елфи, от тези документи само 1. МОЛБА_ДЕКЛАРАЦИЯ е до социалните нали? Имам в предвид тези Заявление и Декларация до работодателя ли са  newsm78 , заедно с молбата за отпуск.
Питам, защото една приятелка ме обърка и каза, че била подала само молба за отпуск до работодателя, а те дали копие в НОИ

# 147
  • Пловдив
Елфи, от тези документи само 1. МОЛБА_ДЕКЛАРАЦИЯ е до социалните нали? Имам в предвид тези Заявление и Декларация до работодателя ли са  newsm78 , заедно с молбата за отпуск.
Питам, защото една приятелка ме обърка и каза, че била подала само молба за отпуск до работодателя, а те дали копие в НОИ

Лизи,това са документи за работещи мами.Те какво общо имат със социалното?Работещите имат отношения със своя работодател.
Попълни си всичко,което е посочени и го даваш в работата

# 148
Здравейте на всички, ако има кой да ме посъветва ще съм благодарна. имам следния проблем 1.03.-30.03 бях в болнични (бременна съм),днеска звъня на работодателя си ,за да му дам продължение на болнични за 2 рия месец. и получавам отговор. Вече няма фирма Shocked фалирахме. Аз не получих никакво известие нито, когато подавах болничния лист,служебния телефон беше отворен постоянно и личния. следкато го питам, защо не съм информирана. той ми каза аз ти изпратих документите на адрес,и ми ги върнаха,че няма никой на този адрес Shocked всеки божи ден бях вкъщи проверявам си пощата всеки ден.след като го питах за телефоните отговора беше емиии моя телефон блокира нямам никакви номера,но нали ми има документите където пише личния #2gunfire #2gunfire и сега мили дами дайтеми съвет какво да правя за изход от този проблем, какви документи трябва да ми даде следкато е фалирал,дължи ми една заплата за февруари,която не съм я получавала,дължили някакви общетенеия затова,че оставам без работа,май по този начин оставам и без майчинство термина ми е август края.всеки съвет ще е ценен   bouquet

# 149
zdraveite sega mi svarshva mai4instvoto ta vaprosat mi e kolko platena otposka mi se polaga i dali rabotodatelq ili noi trqbva da mi q platqt

Общи условия

Активация на акаунт