Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 288
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте!В момента съм в отпуска за гледане на дете до 2г.Дали ,ако работя сезонно в чужбина(страна от ЕС) това лято,ще се отрази негативно по някакъв начин на майчинството ми тук.

# 121
  • Sofia
Цитат
Цитат на: milagena в Вт., 12 Март 2013, 15:04
Здравейте! ...
б) при временна неработоспособност и трудоустрояване има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО;
в) при бременност и раждане има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - НЕ и придобива изискуемия се осигурителен стаж по т. в) към дата 0.0.0 г.
...

Ако стажа се придобива по време на болничния трябва да има дата, ако се придобива по-късно не е необходимо да се посочва датата.

Viva_123, благодаря много за отговора!
Да, стажа ще го придобия по време на болничния. Счетоводителката на фирмата ми искаше само болнични и снощи след като говорих с една позната, се оказа че май е трябвало и някакви декларации да подавам, но тя не ми ги е искала или да е споменавала за това Rolling Eyes И сега какво трябва да направя, за да се променят данните в НОИ, имам и 6м осиг. стаж, но и там не е отбелязано нищо.   bouquet

# 122
Здравейте, имам въпрос и се надявам да ми помогнете.
В момента съм в майчинство с първото си дете което на 29.09 навършва 2 годинки. Бременна съм и на 22.03 трябва да ми издадът болничния за 45 дена преди раждането.
Въпроса ми е следния- имам ли право на 120 лв до навършване на 2 год на първото дете и освен болничния и приложение 12 трябва ли да се подават други документи към НОИ?

Много ви благодаря предварително Simple Smile

# 123
  • Пловдив
Въпроса ми е следния- имам ли право на 120 лв до навършване на 2 год на първото дете ДА и освен болничния и приложение 12 трябва ли да се подават други документи към НОИ?-да,прил 4 за 120 те лв

# 124
♥Elfita♥- страхотна си Simple Smile много много ти благодаря Simple Smile

# 125
Здравейте!
Моя близка има бебе на 5 месеца и се налага да се върне на работа,  за да довърши една започната дейност,която само тя може за около 2 седмици. Възможно ли е да работи 2 седмици и след това пак да излезе в майчинство до 1 г.От работата  са й казали,че това е болничен и не може да се прекъсва. Аз доколкото знам болничния е само 135 дни, след това е отпуск.Затова се допитвам до вас.

# 126
Здравейте!
Мисля, че не ми е точно за тук въпроса но знам че има вещи хора които ще ми отговорят.
накратко ако съм си прехвърлила някакви дни от стара отпуска с молба в новата година има ли закон според който да ме задължават да я ползвам до края на март? 

# 127
  • София
Здравейте,
Хоп и в тази темичка с едно питане  Blush
Знам, че преди да изтекат 410-те календарни дни трябва да подам следните документи :
При социалните:
1.МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО
2.Копие от акта за раждане на детето;
3.Заявление, че желая да получавам обезщетение за отглеждане на малко дете ( виждам, че Заявления-декларации по чл. 50 и 51, която съм подала на времето е до 9.04.2013г, в това Заявление сега като дати трябва да напиша 10.04.2013-28.03.2104г когато Дария навършва 2годинки ли  newsm78 )

И до работодателя Молба за отпуск свободен текст.

Hug И благодарности на Елфи, че се отзова бързо и в темата за детските.

# 128
  • Пловдив
Възможно ли е да работи 2 седмици

Да го направи по граждански договор

има ли закон според който да ме задължават да я ползвам до края на март? 

Не

в това Заявление сега като дати трябва да напиша 10.04.2013-28.03.2104г когато Дария навършва 2годинки ли  newsm78 )

да,пишеш от 10 ти,а крайната дата е втория РД на детето
документите,които попълваш виж тук https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 129
  • Русе
Здравейте!!!! ИЗВИНЯВАМ се аз пак не разбрах ....аз съм бремена в 4 месец с моя мъж не сме женени....но ще си припознае детето ни:)
 Аз,съм безработна съкратиха ме и бях бремена на непостоянен трудов договор  в 6 седмица
имам стаж около 9 месеца ще имам ли право на еднократна помощ след раждането ми...притеснява ме,че моя взема над 350 лв на месец...като не сме женени трябва ли да му декларирам дохода newsm78 newsm78 newsm78 или само моя стаж ....
И една фирма ми предлага да ме запише както съм бремена на работа ...но условието ми е да си плащам осигуровките...не съм говорила още с него,защото една позната ще ме свърже с него...но се притеснявам дали ще са посилни тези усигоровки за на ,защото ако са над 50 лв  Confused Tired Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

# 130
  • Русе
Моля,някоя мама която е минала през това ...да сподели и да ми пише
благодаря ,ви предварително
аз много се тревожа,защото незнам дали ще ни стигат паричките .. с моя ..много неприятно ,че ме махнаха от работа аз нямам трудна бременост и щях да си работя поне до 4-5 месец
сега само с една заплата на моя ни е доста друдно да си поемаме къщните нужди Sad
особедно с този ток които всеки месец се вдига със светлинна скорост

# 131
  • Пловдив
harikliq_222,спри се!Пусна 4 ри поста за 10 минути.Така няма да ти отговорим по-бързо  Crossing Arms

Друг стаж през живота си нямаш ли?
Запиши се в тази фирма и излез в болничен докрая.На месец ще плащаш 20.16 лв

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 13:36 от ♥Elfita♥

# 132
  • Русе
.gif].gif]
harikliq_222,спри се!Пусна 4 ри поста за 10 минути.Така няма да ти отговорим по-бързо  Crossing Arms

Не мен ме нямаше 4 години в България НА 25 години съм
къде да го натрупам този стаж? smile3506

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 16:11 от harikliq_222

# 133
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
.gif].gif]

Не мен ме нямаше 4 години в България НА 25 години съм
къде да го натрупам този стаж? smile3506

Нека да те пускат на договор в тази нова фирма на 8часа.Щом имаш 6 месеца стаж значи имаш право на болничен.Излизаш в постоянен болничен и плащаш по 20,16лв. на месец за осигуровки,а ще получаваш и обезщетение от НОИ.През това време стажа ти ще стане 12 месеца и ще имаш право на майчинство за 2 години.

# 134
  • ПЛОВДИВ
Моето дете сега на 26 април ще навърши 1г, от мой ли ще почнат ди ми изплащат 240лв. за гледане на дете до 2г. и кога горе-долу ги плащат/на кое число от месеца/ аз не мога да ги разбера сега март/за февруари ли плащат/ или за март, за април кото и почти цял месец май ли ще ми платят по-високото мойченство? 

Общи условия

Активация на акаунт