Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 285
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
нямам нищо на против за болничен. не предполагах,че ще получа такъв отговор от работодателите, подхварлиха ми ултиматум или излизам на болнични или уволнена по несъстоярелност на фирмата, но когато съм в болнични не ме касае състоянието на фирмата ли?

# 106
  • Пловдив
нямам нищо на против за болничен. не предполагах,че ще получа такъв отговор от работодателите, подхварлиха ми ултиматум или излизам на болнични или уволнена по несъстоярелност на фирмата, но когато съм в болнични не ме касае състоянието на фирмата ли?

Ако фирмата обяви фалит /процедурата е дълга/ и прекрати дейност ти оставаш без работа,съответно без болнични и майчинство.Единствено ако това стане по време на 410 те дин обезщетение за бр и раждане,ще получаваш обезщетението от НОИ докрая на 410 те дни.След това втората година няма да получаваш 240 те лв.

# 107
  • Добрич
Здравейте!
Имам следният казус и моля за компетентен отговор.  Simple Smile
В момента съм в майчинство - втората година, което ще изтече през юни месец, но фирмата, в която работих закри магазина в моят град. Колегите ги съкратиха и отидоха на ТБ. Въпросът ми е - при мен се очаква да стане следното - след като ми изтече майчинството, да ползвам отпуските, натрупани през него и след това да ме съкратят и мен и да имам право да отида на борсата. В този случай как се определя сумата, която би следвало да получавам? Интересува ме, за да съм наясно ориентировъчно с какви доходи бих разполагала тогава.
Благодаря ви!

# 108
Здравейте, да попитам сега минималното майчинство 290 ли е или 310, не че е много голяма разликата, но да знам колко да очаквам да ми преведат. Благодаря предварително

# 109
  • Пловдив
Здравейте, да попитам сега минималното майчинство 290 ли е или 310, не че е много голяма разликата, но да знам колко да очаквам да ми преведат. Благодаря предварително

Минималното обезщетение първата година е 310 лв

# 110
Имаме ли право на детски добавки,ако родителите нямат брак,но  бащата е припознал детето
доходите надвишават 350лв,  bouquet но с тези на бащата

Последна редакция: чт, 28 фев 2013, 17:47 от desi_aia

# 111
  • Пловдив
Имаме ли право на детски добавки,ако родителите нямат брак,но  бащата е припознал детето
доходите надвишават 350лв  bouquet

Кои доходи?Трябва да гледаш САМО твоя доход

# 112
Редактирах горния пост,а това че живеем на един адрес не е ли проблем
 bouquet

# 113
  • Пловдив
Не Simple Smile
Делиш твоя доход на броя на децата ти + 1 и ако е под 350 - честито, сред печелившите си Mr. Green

# 114
След изтичане на майчинството, бащата има ли право на болнични за детето?А за майката има ли някакъв лимит за болничните?

# 115
След изтичане на майчинството, бащата има ли право на болнични за детето? даА за майката има ли някакъв лимит за болничните? няма ограничение в издаването, има в изплащането - до 60 кал. дни в година общо за бащата и майката

# 116
  • София
Здравейте, имам следния въпрос:
Бъдеща мама към момента на раждането ще има стаж 1 год и 6 мес. Доплатила си е здравните осигуровки за още 3 мес, а останалите 3 мес е била още ученичка. Как ще се изчислява майчинството в този случай?
Благодаря Ви  Simple Smile

# 117
  • Пловдив
Здравейте, имам следния въпрос:
Бъдеща мама към момента на раждането ще има стаж 1 год и 6 мес. Доплатила си е здравните осигуровки за още 3 мес, а останалите 3 мес е била още ученичка. Как ще се изчислява майчинството в този случай?
Благодаря Ви  Simple Smile

базата е 24 м назад от 45 дневния
За 6 те месеца,през които не е работила ще й вземат МРЗ за периода

# 118
  • Sofia
Здравейте! До сега не ми се е налагало да се ползвам от тези болнични и не съм много наясно с нещата. Нямам още необходимия осиг. стаж от 12м(някъде след около 3м ще стане). Направих справка в с-мата на НОИ за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО и ми излиза следното нещо, което не знам дали трябва да е така:

б) при временна неработоспособност и трудоустрояване има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО;
в) при бременност и раждане има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - НЕ и придобива изискуемия се осигурителен стаж по т. в) към дата 0.0.0 г.

Не трябва ли да пише към коя дата придобивам необходимия стаж.  Thinking
Благодаря!  Hug

# 119
Здравейте! До сега не ми се е налагало да се ползвам от тези болнични и не съм много наясно с нещата. Нямам още необходимия осиг. стаж от 12м(някъде след около 3м ще стане). Направих справка в с-мата на НОИ за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО и ми излиза следното нещо, което не знам дали трябва да е така:

б) при временна неработоспособност и трудоустрояване има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО;
в) при бременност и раждане има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - НЕ и придобива изискуемия се осигурителен стаж по т. в) към дата 0.0.0 г.

Не трябва ли да пише към коя дата придобивам необходимия стаж.  Thinking
Благодаря!  Hug
Ако стажа се придобива по време на болничния трябва да има дата, ако се придобива по-късно не е необходимо да се посочва датата.

Общи условия

Активация на акаунт