Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 277
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
Момичета моля помагайте. От август се върнах на работа и всичко беше ок до Януари. Наложи се смяна на счетоводителят. Съответно ми е сбъркал декларацията 1. Беше сбъркал сумите, сега се оказва, че вместо на високия процент е писал ниския, т.е. че не съм осигурена за бременност и майчинство, а аз по Декларазия за регистрация съм и съм внесла вноски на висок процент. Спрели са ми мизерните 120 лв. от РУСО-то заради тази декларция. Сега ще пуска корекция, НО се чудя това после при определяне на новите ми майчински ще има ли последици? Страшно ми е притеснено да не стане така, че заради тази глупост да изгоря  #Cussing out #Cussing out #Cussing out, а се осигурявам на тавана...

# 91
Здравейте! Искам да попитам нещо, ако някой от вас е наясно да ми каже! На 03.01.2013 ми изтече изравнителния болничен и от тогава не съм получавала  никакви пари. Документите са ми предадени в нои на 14.02.2013. Кога трябва да се очаква да получа майчинство?

# 92
Здравейте, въпросът ми е чисто практически как и кога изплаща НОИ остатък от неизплатено майчинство, поради разминаване на изчисленията на НОИ и на работодателя?
Случаят е следния:
Излязох в 45 дневен болничен преди раждане на 01.12.2011 г. Този болничен беше по-кратък, 38 дни, тъй като терминът ми беше 08.01 по документи. Наложи се да изляза няколко дни по-късно, заради работата ми, но ми казаха, че няма проблем. Родих преди термин на 02.01.2012 г. Вторият ми болничен е издаден от болницата, считано от термина ми. Последният болничен ми изтича на 06.04.2012 г. включително.  НОИ изчислява, че ще ми изплаща обезщетение до края на 410 дни за периода 07.04.2012 - 07.01.2013 г. След изтичането на този период съм подала декларация за майчинство до 2 години. Но 410 календарни дни всъщност ми изтичат до 14.01.2013 включително. Аз така си ги смятам, работодателят така ми е подал данните в НОИ също. Днес са ми изплатили майчинството за януари, включително това за втората година, но без разликата от 7 дни, която според мен ми се дължи. Разминаването идва от застъпването на болничните след раждането и от по-краткия ми болничен, издаден от следящият лекар преди раждането.
Ще ми изплати ли НОИ тази разлика, защото реално така са ми изплатени 5 работни дни по-малко?
За момента на сайта им нищо не е отразено, следя си данните с ПИК.

# 93
  • Пловдив
Днес са ми изплатили майчинството за януари, включително това за втората година, но без разликата от 7 дни, която според мен ми се дължи.

Грешиш.Няма да ти ги изплатят,защото ти по твое желание не си ги взела с 45 дневния болничен.НОИ специално за изчисляването до кога си в обезщетение за бр и раждане не грешат

Здравейте! Искам да попитам нещо, ако някой от вас е наясно да ми каже! На 03.01.2013 ми изтече изравнителния болничен и от тогава не съм получавала  никакви пари. Документите са ми предадени в нои на 14.02.2013. Кога трябва да се очаква да получа майчинство?

Много бързаш,моме.Имат 15 работни дни,но ще ти ги пуснат по-рано

# 94
Днес са ми изплатили майчинството за януари, включително това за втората година, но без разликата от 7 дни, която според мен ми се дължи.

Грешиш.Няма да ти ги изплатят,защото ти по твое желание не си ги взела с 45 дневния болничен.НОИ специално за изчисляването до кога си в обезщетение за бр и раждане не грешат

А не трябва ли да ми се преизчислят болничните, защото те реално не са 135, а 128 дни? Когато излизах в по-късен болничен, заради работодателя ми, защото той пожела, не съм предполагала, че ще загубя тези 5 работни дни, иначе нямаше да се съглася. Според мен всичко е трябвало да се преизчисли с третия болничен, а не е направено от личния лекар. Както и да е, отнесох въпроса до НОИ, да видим те какво ще кажат.

# 95

А не трябва ли да ми се преизчислят болничните, защото те реално не са 135, а 128 дни? Когато излизах в по-късен болничен, заради работодателя ми, защото той пожела, не съм предполагала, че ще загубя тези 5 работни дни, иначе нямаше да се съглася. Според мен всичко е трябвало да се преизчисли с третия болничен, а не е направено от личния лекар. Както и да е, отнесох въпроса до НОИ, да видим те какво ще кажат.
Каквото е писала Елфита това ще кажат и от НОИ. Губиш 7 кал. дни. Ти си се съгласила навремето да работиш и си получила заплата за тогава, няма как сега да ти платят повторно.

# 96
Е, наистина ме отчаяхте. Честно казано, ако знаех, че е така нямаше да се съглася.
Но сте прави, сега се зачетох в разни счетоводни форуми.
С първото майчинство също излязох в болничен по-късно, но бяха само 2 дни и ми изместиха термина документално. Сега просто не стана така.

Последна редакция: чт, 21 фев 2013, 19:18 от Анонимен

# 97
  • Пловдив
и ми изместиха термина документално

Ако и сега беше така,нямаше да загубиш.
Както е писала Вива няма как за тези дни да вземеш и болничен,и заплата,нали така?

# 98
  • София
ЗДравейте, искам и аз да попитам нещо... съжалям но нямам възможност да изчета всичко, за да намеря отговор на моя въпрос.

Той сигурно е много прост, но така и не ми се изясниха нещата.

Дъщеря ми е родена на 15.03.2012г.  От кога трябва да започна да вземам 240-те лв за втората година майчинство???
В НОИ пише, че от 16.06.2012г. съм излязла в отпуск по чл.50-51 (поне доколкото разбрах)....
от 16.06 ли трябва да започна да вземам 240 лв или от 15.03?

# 99
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
ЗДравейте, искам и аз да попитам нещо... съжалям но нямам възможност да изчета всичко, за да намеря отговор на моя въпрос.

Той сигурно е много прост, но така и не ми се изясниха нещата.

Дъщеря ми е родена на 15.03.2012г.  От кога трябва да започна да вземам 240-те лв за втората година майчинство???
В НОИ пише, че от 16.06.2012г. съм излязла в отпуск по чл.50-51 (поне доколкото разбрах)....
от 16.06 ли трябва да започна да вземам 240 лв или от 15.03?

Започвате да получавате 240лв. от навършването на годинка на детето (около 15.03 зависи кога ви е бил термина и кога свършват 410-те дни)
Така че част от март получавате част от обезщетението, а другата част пропорционално от 240лв.

# 100
  • София
еххх... жалко:) все се надявах да е юни!
Благодаря много!

# 101
Здравейте.

Регистрирана съм като земеделски производител и съм самоосигуряващо се лице, в майчинство.
След консултации, дори с експерти от НОИ, стана ясно,че няма пречка да работя и на трудов договор, без да ми се спира майчинството, защото ЗП е свободна професия.
Проблемът е при мен, че фирмата вече е във финансова криза и се бавят заплати, а скоро може и да спрат да ни плащат. На едно майчинство от 240 лева да разчитам е много трудно.
Искам да попитам, ако ме съкратят мога ли да отида на борсата и кога? Имам  8 месеца стаж във фирмата, а преди това още 7 години. Много е сложен казусът, но се моля за отговор. С регистрацията ми като ЗП аз не получавам доходи. Не извършвам дейност, а само си внасям осигуровките.

# 102
имам спешна нужда от отговор. преди малко подадох уведомлението за бременност по чл. 313а от кодекса на труда на работодателя. знам, че няма право да ме уволнява но един негов приятел до него ми каза "вземи си болнични по рискова бременност ", а аз им отговорих, че искам да работя до края. след моя отговор работодателят ми каза, евентуално ще обяви фалит и ще затвори магазина. работя на постоянен трудов договор от 20.06.2012 година. за да имам право на майчинство трябва да съм работила 12 месеца, което ще стане тази година юни. термина ми е на 05.09.2013 година. и сега какво трябва да правя аз? да изляза на болнични до края ли, или евентуално ако обявят несъстоятелност да ме пратят  на борсата ли? при какви условия ще имам право на отпуск по майчинство

# 103
  • Пловдив
dilbertiti ,защо не искаш да излезеш в болничен?По време на болничен също трупаш стаж.А едва ли това ти е единствения стаж през живота ти

Мама на двe слънчица,а в БТ попита ли?

# 104
dilbertiti ,защо не искаш да излезеш в болничен?По време на болничен също трупаш стаж.А едва ли това ти е единствения стаж през живота ти

Мама на двe слънчица,а в БТ попита ли?

не съм попитала.
Имам и друг въпрос. Знаете ли дали е променен срока за плащане на майчинство през втората година. Чух, че до пето число на месеца ще се плаща, както при първата година. Аз получих превод този месец на 5 февруари за януари, въпреки, че не бях си внесла осигуровките.

Общи условия

Активация на акаунт