Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 268
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
От март 2012 съм безработна и искам да попитам, дали ще имам право на нормално майчинство - 2 г ако намеря познат ,който да ме води на работа фиктивно.Имам нужните 24 месеца стаж в живота си ,но разни "познати"  ми казват, че няма как да стане при положение, че съм прекъснала работа от толкова време.Имам съмнения ,че не им се занимава и ме размотават.Ще съм много благодарна ако някой ми отговори.

# 76
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
От март 2012 съм безработна и искам да попитам, дали ще имам право на нормално майчинство - 2 г ако намеря познат ,който да ме води на работа фиктивно.Имам нужните 24 месеца стаж в живота си ,но разни "познати"  ми казват, че няма как да стане при положение, че съм прекъснала работа от толкова време.Имам съмнения ,че не им се занимава и ме размотават.Ще съм много благодарна ако някой ми отговори.

Щом имаш нужните 12 месеца осигурителен стаж, не е проблем да те назначат и да получаваш
минималното майчинство 2 години, без значение че си безработна от март.

# 77
моля за помощ! има ли изискване за 6 или 9 месеца непрекъснат стаж и то в една фирма ,за да се изплати обезщетение за майчинство?....безработна съм от 2010г.,сега искам да започна работа и евентуално да получавам майчинство 2години, но имало промяна от2013г .имам трудов стаж 12-13години,сега очаквам дете с термин 26.06.2013г(майчинство 12.05.2013)стана много объркано ...но се надявам да е ясен въпроса ми? благодаря предварително!!!

# 78
Здравейте мами! Впечатлена съм от компетентните отговори в тази тема и искам да споделя и моя случай.
Работих в България на постоянен трудов договор до 01.11.2012, когато излязох в 45 дневен болничен. Имам 3 години стаж при последния работодател. Родих детето си в Германия на 10.12.2012. Не съм получавала болничните следващи 45 дневния болничен, защото съм в Германия. Някой знае ли какви документи трябва да представя на моя работодател, за да мога да изляза в майчинство.
На този въпрос работодателят ми отговори - вземи от Германия каквото можеш и имай готовност от НОИ да кажат, че не е това. До момента имам само акт за раждане на детето.
Надявам се някой да може да ми помогне.
Поискай документ от болницата в Германия, където си родила. Този документ се легализира от лицензиран преводач към МВнР. Работодателя ги представя в НОИ с придружително писмо. Нали към датата на раждане се водиш на работа при български работодател?

да, водя се на работа при български работодател. Днес ме уведомиха от човешки ресурси, че НОИ връщат документите ми и искат бг лекар да ми издаде липсващите болнични. Бях изпратила акт за раждане на детето и писмо от германската болница, двата документа преведени и легализирани. На мейла ми до НОИ все още няма отговор.
Сега не знам какво да правя.
Благодаря за отговорите!
Поздрави на всички мами!

# 79
  • Пловдив
моля за помощ! има ли изискване за 6 или 9 месеца непрекъснат стаж и то в една фирма ,за да се изплати обезщетение за майчинство? НЕ ....безработна съм от 2010г.,сега искам да започна работа и евентуално да получавам майчинство 2години, но имало промяна от2013г . НЯМА такава промяна имам трудов стаж 12-13години,сега очаквам дете с термин 26.06.2013г(майчинство 12.05.2013)стана много объркано ...но се надявам да е ясен въпроса ми? благодаря предварително!!!

Започни работа преди 45 дневния ти и ще взимаш 2 г майчинство

# 80
Здравейте!Искам да попитам:за втората година майчинство пак работодателя ли плаща здравните осигуровки,за да знам,че си ги плащам аз.

# 81
  • Пловдив
Здравейте!Искам да попитам:за втората година майчинство пак работодателя ли плаща здравните осигуровки,за да знам,че си ги плащам аз.

Да,отново работодателя

# 82
Цитат

Да,отново работодателя
А за минимално майчинство ,колко се плаща от работодателя (в случая аз) всеки месец ?

# 83
  • Пловдив
А за минимално майчинство ,колко се плаща от работодателя (в случая аз) всеки месец ?

Независимо от сумата на обезщетението работодателят плаща само здравна всеки месец 20.16 лв

# 84
Здравейте и от мен! При мен ситуацията е малко объркана. Имам дете на година и 4 месеца работя от както сина ми навърши 7 месеца (неофициално разбира се) Официално съм на трудов договор от 04.10.2012,като това е първия ми трудов стаж(законен) през живота. Разбрах че съм бременна и след цялата еуфория че ще си имаме друго бебче ме обзеха и тревоги........ Осъзнах че макар че съм на работа пак няма да мога да получавам майчинство а с онези 100 лева социална помощ няма да мога да се оправям. Въпроса ми е ако родя преди навършването на 12-те задължителни месеца трудов стаж дали след като съм на трудов договор ще мога да ползвам майчинство когато направя месеците макар и вече родила???? Ох съвсем се оплетох дано да ме разберете и да ми отговорите Simple Smile 
Забравих да вметна че бебето се очаква към средата на октомври

# 85
  • Пловдив
Забравих да вметна че бебето се очаква към средата на октомври

Кога ти започва 45 дневния?
Друг осигурителен стаж преди 12 ти октомври 2012 нямаш,нали?
За първото дете сега се водиш в майчинство,нали?То кога прави 2 години?

# 86
здравейте,мамчета-моля отговорете ми,мога ли да си плащам сама осигуровките в нои и ако-ДА -какви данни са нужни за това?Имам проблем с счет.,а не с работодателя,но той от януари прекъсна временно дейността на фирмата си,като мен не ме уволнява и аз съм още по майчинство-това засяга ли и мен,че счет.толкова много се ядосва,че аз още съм в майчинство

# 87
Здравейте,
искам да попитам следното:
Предстои ми да сключа допълнително споразумение с работодателя ми, защото ми възложиха да изпълнявам още една дейност. В същото време скоро разбрах, че съм бременна. Интересува ме парите от това допълнително споразумение ще се вземат ли в предвид при пресмятането на майчинството ми?

# 88
Здравейте,
искам да попитам следното:
Предстои ми да сключа допълнително споразумение с работодателя ми, защото ми възложиха да изпълнявам още една дейност. В същото време скоро разбрах, че съм бременна. Интересува ме парите от това допълнително споразумение ще се вземат ли в предвид при пресмятането на майчинството ми?
Сумите от втори труд. договор влизат при изчислението.

здравейте,мамчета-моля отговорете ми,мога ли да си плащам сама осигуровките в нои и ако-ДА -какви данни са нужни за това?Имам проблем с счет.,а не с работодателя,но той от януари прекъсна временно дейността на фирмата си,като мен не ме уволнява и аз съм още по майчинство-това засяга ли и мен,че счет.толкова много се ядосва,че аз още съм в майчинство
Няма как сама да си внасяте щом имате работодател.

# 89
А има ли вероятност да ме карат да връщам майчинство поради временното прекратяване на дейността на фирмата или трябва да ме уволнят заради това?

Общи условия

Активация на акаунт