Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 224
  • 756
  •   1
Отговори
# 60
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте момичета,
ако може да помогнете и на мен по следния въпрос:
От 10 години работя на трудов договор над МРЗ. В момента ме включиха в 24 месечен Европейски проект и имам възможност да избера на какъв договор. Счетоводителката иска да ни пише всички на граждански договор, но аз искам да попитам, парите които ще получа допълнително по този договор ще ми вдигнат ли парите при евентуално майчинство?
Ако имам възможност по-добре ли е да съм по проекта на втори трудов договор?

Ако е на граждански д-р няма да ти увеличи майчинството...при трудов с осигуровки за общо заболяване и майчинство ще го увеличи.

# 61
Благодаря за бързата реакция, още утре ще реагирам.
Случайно да знаете какъв е процента на осигуровките по трудов договор на 4 часа?

# 62
Благодаря за бързата реакция, още утре ще реагирам.
Случайно да знаете какъв е процента на осигуровките по трудов договор на 4 часа?

Гледаш за вид осигурен 01
http://www.kik-info.com/useful_info/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1% … B7%D0%B0-2013.php

# 63
Елфита, благодаря!
Писах до НОИ, дано ми отговорят!
Докато бях в България ходих в централата на НОИ два пъти, за да питам лично. Различни служителки ме отпратиха с обяснението, че е работа на работодателя да се занимава с това.
Явно никой не е наясно. Да видим какво ще отговорят този път.
Поздрави на всички!

# 64
         Здравейте!
  От скоро съм бременна (в 8 г.с.) В момента имам много добро предложение за работа от солидна чуждестранна фирма, която работи в България, а хората естествено дори и не подозират  за бременността ми.  Проблемът  ми е не толкова в това, че може да ме уволнят след като научат,  а че изобщо не фигурирам в регистрите на НОИ.  Имам почти 3 години трудов стаж от преди  16 години(вписани в трудовата ми книжка), след което заминах за чужбина.  Сега вече сме решили окончателно да се завърнем и установим в България.
    Та въпросите ми са:
 1. За да ме регистрират в НОИ трябва ли да да платя някаква сума за осигуровки със задна дата, след като до 30.06.2012 съм била на трудов договор в страната в която пребивавах, а след това регистрирана като безработна с покрити здравно осигурителни права до 28.02.2013?
 2. Ако сега започна работа  ще имам ли право да получавам майчинство и в какъв размер? А ако ме уволнят  (защото най-вероятно ще съм на изпитателен срок и няма да имат проблем да го направят) ще мога ли да продължа да се самоосигурявам, за да получавам майчинство?
  Предварително благодаря и желая хубав ден на всички!

# 65
  • Пловдив
         Здравейте!
  От скоро съм бременна (в 8 г.с.) В момента имам много добро предложение за работа от солидна чуждестранна фирма, която работи в България, а хората естествено дори и не подозират  за бременността ми.  Проблемът  ми е не толкова в това, че може да ме уволнят след като научат,  а че изобщо не фигурирам в регистрите на НОИ.  Имам почти 3 години трудов стаж от преди  16 години(вписани в трудовата ми книжка), след което заминах за чужбина.  Сега вече сме решили окончателно да се завърнем и установим в България.
    Та въпросите ми са:
 1. За да ме регистрират в НОИ трябва ли да да платя някаква сума за осигуровки със задна дата, след като до 30.06.2012 съм била на трудов договор в страната в която пребивавах, а след това регистрирана като безработна с покрити здравно осигурителни права до 28.02.2013?
 2. Ако сега започна работа  ще имам ли право да получавам майчинство и в какъв размер? А ако ме уволнят  (защото най-вероятно ще съм на изпитателен срок и няма да имат проблем да го направят) ще мога ли да продължа да се самоосигурявам, за да получавам майчинство?
  Предварително благодаря и желая хубав ден на всички!

Рег в НОИ не се плаща и е задължение на работодателя ти.След като подпишеш ТД ще те рег в НОИ.Не трябва да плащаш осиг по тази причина или да се рег като безработна
Ако в моментна на издаване на 45 дневния болничен рпаботиш,ще имаш право на 2 г майчинство.Ако не,ще имаш право на социал при определени условия
Вариант ти е да намериш фирма на познати,ако те освободят от сегашната ти работа

# 66
Здравейте майчета...имам един въпрос на който много бих се радвала а ми дадете отговор.Та така  до сега изобщо не съм работила(и един ден нямам) На 05.01.2013г родих за втори път,други ден ще ходя да подавам документи за детски и майчинство да взимам,та мисълта ми е  колко ще получавам,

# 67
Здравейте майчета...имам един въпрос на който много бих се радвала а ми дадете отговор.Та така  до сега изобщо не съм работила(и един ден нямам) На 05.01.2013г родих за втори път,други ден ще ходя да подавам документи за детски и майчинство да взимам,та мисълта ми е  колко ще получавам,

Детски - 35лв на дете.
Социално майчинство - 100лв на месец за една година
и двете се получават ако брутния доход на член от семейството е под 350лв.

# 68

Детски - 35лв на дете.

Ами когато няма брак с таткото(живеем на семейни начела и двете деца са признати от него) аз нямам никакъв доход освен 35лв от първото дете

# 69

Детски - 35лв на дете.

Ами когато няма брак с таткото(живеем на семейни начела и двете деца са признати от него) аз нямам никакъв доход освен 35лв от първото дете

Гледа се само твоя доход, щом нямате брак...

# 70
Здравейте мами! Впечатлена съм от компетентните отговори в тази тема и искам да споделя и моя случай.
Работих в България на постоянен трудов договор до 01.11.2012, когато излязох в 45 дневен болничен. Имам 3 години стаж при последния работодател. Родих детето си в Германия на 10.12.2012. Не съм получавала болничните следващи 45 дневния болничен, защото съм в Германия. Някой знае ли какви документи трябва да представя на моя работодател, за да мога да изляза в майчинство.
На този въпрос работодателят ми отговори - вземи от Германия каквото можеш и имай готовност от НОИ да кажат, че не е това. До момента имам само акт за раждане на детето.
Надявам се някой да може да ми помогне.
Поискай документ от болницата в Германия, където си родила. Този документ се легализира от лицензиран преводач към МВнР. Работодателя ги представя в НОИ с придружително писмо. Нали към датата на раждане се водиш на работа при български работодател?

# 71
Здравейте!
В момента съм в следната ситуация и имам нужда от съвет.
На 16.02.2013 г ми свършва втората година по майчинство.Във фирмата не мога да продължа да работя,защото вече не практикува никаква дейност (имам общо 6 г трудов стаж).Предложих им да се разберем по между си по въпроса със ползването на отпуските за тези 2 години (да ми го изплатят,а да не го ползвам),след което да ме съкратят за да отида в бюрото по труда.
Счетоводителката ми каза,че нямало значение дали съм напуснала по взаимно съгласие  или съм съкратена,пак мога да отида.Но от предишен пост на 1 дама по подобен въпрос,разбрах че ако напусна по взаимно съгласие вместо 8 мес в бюрото,ще съм само 4 и на по-малко пари.Правилно ли съм разбрала?
По какъв член мога да искам да ме съкратят?
И какви документи трябва да ми дадат,за да отида в бюрото (важи ли все още този 7 дневен срок за подаването им)?
И последното,което ми казаха е,че преди да приключим трудовите право отношения,трябва да имам поне няколко работни дни,макар и фиктивни?
Предварително благодаря!

# 72
Здравейте!
В момента съм в следната ситуация и имам нужда от съвет.
На 16.02.2013 г ми свършва втората година по майчинство.Във фирмата не мога да продължа да работя,защото вече не практикува никаква дейност (имам общо 6 г трудов стаж).Предложих им да се разберем по между си по въпроса със ползването на отпуските за тези 2 години (да ми го изплатят,а да не го ползвам),след което да ме съкратят за да отида в бюрото по труда.
Счетоводителката ми каза,че нямало значение дали съм напуснала по взаимно съгласие  или съм съкратена,пак мога да отида.Но от предишен пост на 1 дама по подобен въпрос,разбрах че ако напусна по взаимно съгласие вместо 8 мес в бюрото,ще съм само 4 и на по-малко пари.Правилно ли съм разбрала? Да, правилно си разбрала
По какъв член мога да искам да ме съкратят?
И какви документи трябва да ми дадат,за да отида в бюрото (важи ли все още този 7 дневен срок за подаването им)? Попълнена трудова книжка, заповед за прекратяване на трудовия д-р ; важи срока - 7 работни дни от датата на прекратяване
И последното,което ми казаха е,че преди да приключим трудовите право отношения,трябва да имам поне няколко работни дни,макар и фиктивни? Не е нужно...
Предварително благодаря!

Може да те съкратят по следните членове:
     чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
               1. при закриване на предприятието;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;

6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
               7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
               8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) при навършване на 65-годишна възраст за професори, доценти и доктори на науките;
               10а. (нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;
               12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

# 73
Трябва ли изчакам да изтече 30-дневния срок,за да подам документите (след като съм съкратена)?
В бюрото по труда на какъв период от време изчисляват спрямо брутното възнаграждение (напр 6,12,24 месеца назад)  60%?

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 16:21 от Стани~87

# 74
Извинявам се ,ако е коментирано скоро ,но нямам интернет достъп редовно и за това ще помоля за мнение:
-синът ми е на 1,8 г.
Подадох  през февруари заявление за записване в ясла ,като директорката ми обясни ,че това е ,за да се предвиди и му се запази място ,а ще тръгне ,когато решим-планираме да е след месец.
Сега не сме носили нито мед.документи ,нито изследвания ,нито сме плащали такса.

---Води ли се с това заявление,че вече посещава ясла  и трябва да го декларирам пред работодателя и нои или ,когато реално постъпи и тръгне ?

---Когато тръгне на ясла ( за периода преди да е навършил 2) ,колко ще получавам  майчинство ,ако се върна на работа и ако не се върна до 2г-има ли разлика в сумата ?
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт