Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 220
  • 756
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, отскоро съм бременна но понеже бях в чужбина последните 3г не съм била на трудов договор но пък си оправих ЗО, и доколкото разбрах малко преди 45двевен болничен за раждане трябва да съм назначена на трудов договор за да получавам някакво майчинство. Въпроса ми е ако след месец примерно бъда назначена на трудов договор мога ли да изляза болничен или няма смисъл за тая врътка и да си чакам болничния преди раждането. И евентуално колко майчинство бих получавала

# 46
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, отскоро съм бременна но понеже бях в чужбина последните 3г не съм била на трудов договор но пък си оправих ЗО, и доколкото разбрах малко преди 45двевен болничен за раждане трябва да съм назначена на трудов договор за да получавам някакво майчинство. Въпроса ми е ако след месец примерно бъда назначена на трудов договор мога ли да изляза болничен или няма смисъл за тая врътка и да си чакам болничния преди раждането. И евентуално колко майчинство бих получавала

Имаш ли 12 месеца осигурителен стаж в България през целия си живот, може и разпокъсано?
Ако имаш дори 6 няма да е проблем да получаваш болнични, стига лекаря да ти дава.Майчинство ще получаваш МРЗ - 310лв първата година и 240лв втората (засега)

# 47
имам стажа, даже две майчинства съм взимала преди това, значи да се пусна някъде на трудов договор. Имам още едно въпросче, имам фирма която няма дейност в нея мога ли да се назнача, по принцип съм управител но в момента тя е без дейност и не внасям осигуровки там, или по добре в друга фирма?

# 48
До колкото разбрах дните за превеждане на парите за 2рата година от маичинството зависят кога работодателя носи данните в НОИ.Въпроса ми е:моя работоател ги носи към10то число.Та колко дни са нужни за обработка и кога ще ги превеждат?? newsm78 Благодая предварително за отговора ви

# 49
  • Кукуландия

Много неприятно. Значи по един или друг начин няма светлина в тунела и ще трябва да затягаме коланите яко  Confused

Много ви благодаря за отговорите и отзивчивостта!

Колко дни ти е разликата между втория РД на първото дете и 45 дневния?

Може да си пуснеш платен/неплатен отпуск до 45 дневния.Няма значение на колко те осигуряват.Пак ще е по-добре,отколкото да се окажеш безработна

Вторият РД е на 21.03, платен отпуск съм си пуснала вече до 05.06, а разликата след това до 45 дневния е поне 2 месеца (все още не знам кога ми е терминът).
Ако все пак се съгласят да ме оставят на работа мисля да си пусна болнични за разликата от 2 месеца, но ще видим, може работодателят да ми постави някакви условия... които ще приема, в крайна сметка наистина е по-добре малко пари, отколкото без пари Simple Smile
А ако все пак не се съгласят да ме оставят на работа мога да се регистрирам като самоосигуряваща се и да си платя осигуровките, тогава пак би трябвало да взема майчинство, нали?

# 50
Здравейте!
След навършване на 1 г. на детето, трябва ли отново да се подават документи в НОИ?

# 51
  • Пловдив
Здравейте!
След навършване на 1 г. на детето, трябва ли отново да се подават документи в НОИ?

да

А ако все пак не се съгласят да ме оставят на работа мога да се регистрирам като самоосигуряваща се и да си платя осигуровките, тогава пак би трябвало да взема майчинство, нали?

Можеш,да,на високия процент

# 52
Здравейте момичета!Знам,че сигурно много се е обсъждал въпрос като моя,но вече нищо не мога да разбера!Ето какво ме мъчи-имам 5г. и 4 месеца непрекъснат трудов стаж,от септември миналата година (2012г.)съм безработна.Ако започна работа и след няколко месеца забременея(да речем след 3-6 месеца),какво майчинство ще взимам-2 години или 1 година социално майчинство?Въпроса е дали този стаж от 5 години ще ми се признае,при положение че е имало прекъсване на стажа от няколко месеца,когато съм била безработна?Много ще се радвам ако някой ми отговори и моля да ме извините,ако това се е обсъждало!Благодаря предварително!

# 53
  • Пловдив
Здравейте момичета!Знам,че сигурно много се е обсъждал въпрос като моя,но вече нищо не мога да разбера!Ето какво ме мъчи-имам 5г. и 4 месеца непрекъснат трудов стаж,от септември миналата година (2012г.)съм безработна.Ако започна работа и след няколко месеца забременея(да речем след 3-6 месеца),какво майчинство ще взимам-2 години или 1 година социално майчинство?Въпроса е дали този стаж от 5 години ще ми се признае,при положение че е имало прекъсване на стажа от няколко месеца,когато съм била безработна?Много ще се радвам ако някой ми отговори и моля да ме извините,ако това се е обсъждало!Благодаря предварително!

Разбира се,че две години ще ти е майчинството.Гледа се общия стаж,а не без прекъсване

# 54
Елфита,мерси много!Бяха ми казали(познати),че заради прекъсването ще взимам 1 година социално майчинство и се бях попретиснила  Embarassed!

# 55
Здравейте!Ако се върна на работа през втората година от майчинството и ако свекървата(пенсионерка)гледа детето какъв е реда и по колко изобщо се получава за отглеждане на дете ?
Предварително благодаря!

# 56
  • Пловдив
Здравейте!Ако се върна на работа през втората година от майчинството и ако свекървата(пенсионерка)гледа детето какъв е реда и по колко изобщо се получава за отглеждане на дете ?
Предварително благодаря!

Тя ще получава 240 лв месечно и трябва да работи,за да й прехвърлиш майчинството

# 57
Здравейте мами! Впечатлена съм от компетентните отговори в тази тема и искам да споделя и моя случай.
Работих в България на постоянен трудов договор до 01.11.2012, когато излязох в 45 дневен болничен. Имам 3 години стаж при последния работодател. Родих детето си в Германия на 10.12.2012. Не съм получавала болничните следващи 45 дневния болничен, защото съм в Германия. Някой знае ли какви документи трябва да представя на моя работодател, за да мога да изляза в майчинство.
На този въпрос работодателят ми отговори - вземи от Германия каквото можеш и имай готовност от НОИ да кажат, че не е това. До момента имам само акт за раждане на детето.
Надявам се някой да може да ми помогне.

# 58
  • Пловдив
Някой знае ли какви документи трябва да представя на моя работодател, за да мога да изляза в майчинство.

Пишеш мейл до НОИ с въпроса ти и ще ти отговарят какъв е набора от документи,които изискват за страни в ЕС

# 59
Здравейте момичета,
ако може да помогнете и на мен по следния въпрос:
От 10 години работя на трудов договор над МРЗ. В момента ме включиха в 24 месечен Европейски проект и имам възможност да избера на какъв договор. Счетоводителката иска да ни пише всички на граждански договор, но аз искам да попитам, парите които ще получа допълнително по този договор ще ми вдигнат ли парите при евентуално майчинство?
Ако имам възможност по-добре ли е да съм по проекта на втори трудов договор?

Общи условия

Активация на акаунт