Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се прехвърля майчинството от майката към бащата?
Какви са условията за получаване на майчинство, ако не съм била на трудов договор през последните 3 години?
Какви са условията за получаване на обезщетение за майчинство, ако съм на трудов договор и компанията ми не извършва дейност или временно спира дейността си?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се прехвърля майчинството от майката към бащата?
-
Какви са условията за получаване на майчинство, ако не съм била на трудов договор през последните 3 години?
-
Какви са условията за получаване на обезщетение за майчинство, ако съм на трудов договор и компанията ми не извършва дейност или временно спира дейността си?
Ако компанията не извършва дейност и не внася осигуровки там, можете да бъдете назначени на трудов договор в друга компания. Дните за изплащане на втората година от обезщетението за майчинство зависят от датата, до която работодателят предоставя данни в НОИ. Ако вашата компания временно спре дейността си, може да бъдете съкратени и да се регистрирате в бюрото по труда. Можете да бъдете съкратени въз основа на различни разпоредби на закона, като например член 328, параграф 1, буква б) от Кодекса на труда.
-
Какви са изискванията за получаване на обезщетение за майчинство, ако съм безработен и бременна?
-
Кога и как НОИ изплаща остатъка от неизплатено майчинство поради несъответствия в изчисленията на НОИ и работодателя?

От момента на оставане без работа до раждането мога ли да се самоосигурявам на максималния доход без да имам реални доходи? Другият ми въпрос е, ако имам граждански договор през тези месеци, то доходът от него взема ли се предвид при изчисляване базата за майчинство? Мога ли да се доосигурявам на максималният доход, за да вземам по-голямо майчинство?