Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 689
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, искам да ви попитам в момента ползвам 45-те дни преди раждане,работя и имам общо около 22-23 месеца,извинете ме за глупавия въпрос,но не мога да разбера полагат ли ми се 2-те години майчинство или мога да ползвам само 1 г. и ако трябват 24 м. може ли да се направи нещо по въпроса относно този 1 липсващ месец. Благодаря предварително!

# 346
  • Пловдив
Здравейте, искам да ви попитам в момента ползвам 45-те дни преди раждане,работя и имам общо около 22-23 месеца,извинете ме за глупавия въпрос,но не мога да разбера полагат ли ми се 2-те години майчинство или мога да ползвам само 1 г. и ако трябват 24 м. може ли да се направи нещо по въпроса относно този 1 липсващ месец. Благодаря предварително!

Да,полагат ти се,защото имаш 12 м осигурителен стаж

# 347
Здравейте мами, родих на 5ти юни и в момента съм в болнични в размер 42 дни, което се води за моето възтановяване след раждането. Дали някоя от вас знае какъв е реда за остатъка от майчинството. Някъде бях чела, че педиатър издава болничен лист за отглеждане на дете, а на други места, че се подава молба за отпуск към работодателя, за отглеждане на дете до навършване на 2 години. Малко се обърках, понеже намирам разнородна информация.
Много благодаря предварително за времето да ме изчетете Simple Smile

# 348
Здравейте нова съм тук . Понеже нещата никак не са ми ясни искам да попитам .В момента имам 3 месеца трудов стаж и съм на трудов договор , ако забременея сега 9-те месеца считат ли се за стаж и ще мога ли да получавам майчинство?

# 349
  • Пловдив
Здравейте нова съм тук . Понеже нещата никак не са ми ясни искам да попитам .В момента имам 3 месеца трудов стаж и съм на трудов договор , ако забременея сега 9-те месеца считат ли се за стаж да  и ще мога ли да получавам майчинство? да 

Здравейте мами, родих на 5ти юни и в момента съм в болнични в размер 42 дни, което се води за моето възтановяване след раждането. Дали някоя от вас знае какъв е реда за остатъка от майчинството. Някъде бях чела, че педиатър издава болничен лист за отглеждане на дете, а на други места, че се подава молба за отпуск към работодателя, за отглеждане на дете до навършване на 2 години. Малко се обърках, понеже намирам разнородна информация.
Много благодаря предварително за времето да ме изчетете Simple Smile

https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 350
Имам още един въпрос. Първия ми болничен е 45 дни преди раждането и сега 42 дни след раждането, имам само 3 дни за израняване. А отпуска е от 135 до 410 дни. От 87те до 135те дни трябва ли да имам някакъв болничен/отпуск или нещо друго?

# 351
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Имам още един въпрос. Първия ми болничен е 45 дни преди раждането и сега 42 дни след раждането, имам само 3 дни за израняване. А отпуска е от 135 до 410 дни. От 87те до 135те дни трябва ли да имам някакъв болничен/отпуск или нещо друго?

Прочети линка на Елфита точно над последния ти пост.Написано е точно и ясно кое след кое е.След болничния от болницата за раждането, се издава болничен от педиатъра.След него е приложение 2 за периода 135-410 дни и т.н.

# 352
Здравейте, точно защото четох линка задавам въпроса си. Все пак много благодаря за отделеното време да се занимавате с моите питания Simple Smile

# 353
Здравейте, искам да попитам за компетентно мнение. Аз съм докторант на степендия(450лв) - трета година(срока ми е до края на септември). През тези три години университета ми внася  здравни осигуровки, но нямам социални осигуровки. Имам 8 години трудов стаж,но до 2010г. Имам едно дете на 7 год.,нямам брак и съм бременна във втория месец. Какво майчинство ми се полага да получавам.
Трябва ли да започна някъде на трудов договор, за да получавам 310лв.? Благодаря предварително.

# 354
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, искам да попитам за компетентно мнение. Аз съм докторант на степендия(450лв) - трета година(срока ми е до края на септември). През тези три години университета ми внася  здравни осигуровки, но нямам социални осигуровки. Имам 8 години трудов стаж,но до 2010г. Имам едно дете на 7 год.,нямам брак и съм бременна във втория месец. Какво майчинство ми се полага да получавам.
Трябва ли да започна някъде на трудов договор, за да получавам 310лв.? Благодаря предварително.

За да получаваш двете години майчинство трябва да си на трудов договор.Може няколко дни преди 45-дневния да те назначат фиктивно и да си плащаш осигуровките по време на майчинството - 20.16лв. на месец...Така ще получаваш минималното за 2 години.
Друг вариант е социалното по 100лв. за една година ако отговаряш на критерия за доход..
Специално за докторантите не съм сигурна дали може да получиш помощ за майки-студентки от 2880лв...мисля че в темата за майките-студентки се коментираше, че важи и за докторанти.Виж в нея..

# 355
Zdraveite momi4eta.Nova sam i ne sum siguna 4e vaprosa mi e za tuk no iskam da popitam.Deteto mi e na 1 god i 6 meseca i onazi sutrin 4uh po novinite 4e ot 1 iuli pomo6tite za otglejdane na dete ot 1 do 2 godini stava ot 240 na 310.Da raz4itram li na tova? 4e 6te stane?

# 356
  • София
Здравейте,
в отпуск по майчинство съм от 20.06, вече ми изплатиха болничния от педиатъра. Очаквах оставащите дни за юни да ми изплатят в първия възможен вторник или четвъртък на юли, но още нямам превод. В сайта нище не пише, с пик-а гледам. Кога изплащат майчинството, явно не е в първите дни на месеца?

# 357
  • Пловдив
Здравейте,
в отпуск по майчинство съм от 20.06, вече ми изплатиха болничния от педиатъра. Очаквах оставащите дни за юни да ми изплатят в първия възможен вторник или четвъртък на юли, но още нямам превод. В сайта нище не пише, с пик-а гледам. Кога изплащат майчинството, явно не е в първите дни на месеца?

С пика гледай първо да ти излезе декларацията 135-410 дни и тогава ще имаш плащане.От август ще ги получаваш в началото на месеца

да,стана

# 358
blagodarq za burzia otgovor...nai -nakraq nqkakvo razvitie i za maikite.. Simple Smile

# 359
  • Пловдив
blagodarq za burzia otgovor...nai -nakraq nqkakvo razvitie i za maikite.. Simple Smile

То на това му си вика предсмъртно развитие,но хайде.Да се радваме преди да плачем  Wink

Общи условия

Активация на акаунт