Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 656
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
Имам въпрос, дано някой може да даде поне предположение! Излязох в болничен за 4 дни. НОИ ми изплати 1 ден, както си е редно, но ми преведоха само 18 лева, а средно-дневното ми възнаграждение, на което ме осигуряват от работа, е 38 лева. Някой може ли да ми каже защо е това разминаване? Не е ли редно да ми изплатят 80 % от тези 38 лева и къде може да е проблемът?

# 541
  • Пловдив
Имам въпрос, дано някой може да даде поне предположение! Излязох в болничен за 4 дни. НОИ ми изплати 1 ден, както си е редно, но ми преведоха само 18 лева, а средно-дневното ми възнаграждение, на което ме осигуряват от работа, е 38 лева. Някой може ли да ми каже защо е това разминаване? Не е ли редно да ми изплатят 80 % от тези 38 лева и къде може да е проблемът?

Болничните за общо заболяване ги изплащат на база осигуровките ти 18 м назад.Предполагам имаш месеци с ниски осигуровки в базата,нали?И от работата не те осигуряват на ден,а месечно

# 542
♥Elfita♥ , много ти благодаря за разкриването на тази мистерия  Joy Не знаех, че се гледат осигуровките за такъв дълъг период от време... този болничен ми беше за "общо заболяване" юни месец. Сега съм втора седмица в болничен, заради бременност, и ще карам така до края... не искам да си мисля какви болнични ще взимам  #Crazy

# 543
  • Пловдив
♥Elfita♥ , много ти благодаря за разкриването на тази мистерия  Joy Не знаех, че се гледат осигуровките за такъв дълъг период от време... този болничен ми беше за "общо заболяване" юни месец. Сега съм втора седмица в болничен, заради бременност, и ще карам така до края... не искам да си мисля какви болнични ще взимам  #Crazy

Цялата бременност ще ти изплащат 18 лв на работен ден.От 45 дневния нататък гледат 24 м назад и ще ти правят нова база.Обезщетението за бр и раждане първата година не може да е по-малко от 310 лв

# 544
Мале, и за майчинството няма да ми гледат осигурителния доход 827 лева, а примерно 400 лева, които са ми изплащали 6 месеца за болничен...  Shocked УЖАС !

# 545
Мале, и за майчинството няма да ми гледат осигурителния доход 827 лева, а примерно 400 лева, които са ми изплащали 6 месеца за болничен...  Shocked УЖАС !

Еми, то докато си в болничен работодателят ти плаща само здравни осигуровки. 827те лева ти остават само на хартия, при условие, че болничния ти е с друга сума. Може да се върнеш на работа /ако има възможност/ и тогава после ще ти вземат друга сума.

# 546
Няма как... с тази бременност  Crazy Какво да се прави, бебето е по-важно... изчислих, че около 520 лева ще ми е майчинството, живот и здраве... ще е забавно  Joy

# 547
Здравейте!

На 03.09.2013 дъщеря ми навършва 1 годинка, мислех по-рано да започна работа, но ми казаха, че преди детето да навърши годинка това с плащането на половината от майчинството /до изтичане на 2рата година/ не е възможно, и за периода от както съм започнала работа до навършване на годинката не ми се полага майчинство, наистина ли е така  newsm78

# 548
  • Пловдив
Здравейте!

На 03.09.2013 дъщеря ми навършва 1 годинка, мислех по-рано да започна работа, но ми казаха, че преди детето да навърши годинка това с плащането на половината от майчинството /до изтичане на 2рата година/ не е възможно, и за периода от както съм започнала работа до навършване на годинката не ми се полага майчинство, наистина ли е така  newsm78

Да,до края на 410 те дни е така

# 549
  • Варна
Elfita, да те питам на 700 лв. осигурителен доход, колко се падат здравните осигуровки? Изобщо те как се изчисляват? Наскоро разбрах,че на мин. залата са около 16лв. А аз си плащах по 20,16лв. (осигуряваха ме на 700лв.).

# 550
Аз си мисля, че здравните са си еднакви не зависят от заплатата, 16,80 са, когато си ги внасяш сам, а 20,16 е от фирмата, когато си на фиктивен договор т.е толкова им даваш на тях. Малко не го обясних като хората, тя Елфита ще каже права ли съм или не  Grinning

# 551
  • Пловдив
Аз си мисля, че здравните са си еднакви не зависят от заплатата, 16,80 са, когато си ги внасяш сам, а 20,16 е от фирмата, когато си на фиктивен договор т.е толкова им даваш на тях.

Да.
Това е ако си в болничен или майчинство.Тогава месечно фирмата плаща за теб само здравните 20.16 лв

galinche,16.80 е за безработните лица

# 552
Здравейте, имам следния въпрос. Работя, на ТД, но нямам 12-те месеца. Ще ги направя, 2 месеца след, като родя, до тогава разбрах, че ще взимам от социалните тези стоте и след, като навърша 12-те месеца, ще почна да взимам минималното, което е 310лв. Но въпроса ми е, понеже от някъде 5-я месец съм в болнични и, като си проверявах стажа в НОИ, видях, че осиг. доход всеки месец ми е различен, спрямо сумата, която съм получавала, като обещетение. Та, ако те се вземат предвид, променя ли се сумата, която ще взимам, като навърша 12-те месеца или пак ще си взимам 310 лева. Дано, съм обеснила горе-долу разбрано. Мерси! 
newsm78

# 553
  • Пловдив
Здравейте, имам следния въпрос. Работя, на ТД, но нямам 12-те месеца. Ще ги направя, 2 месеца след, като родя, до тогава разбрах, че ще взимам от социалните тези стоте и след, като навърша 12-те месеца, ще почна да взимам минималното, което е 310лв. Но въпроса ми е, понеже от някъде 5-я месец съм в болнични и, като си проверявах стажа в НОИ, видях, че осиг. доход всеки месец ми е различен, спрямо сумата, която съм получавала, като обещетение. Та, ако те се вземат предвид, променя ли се сумата, която ще взимам, като навърша 12-те месеца или пак ще си взимам 310 лева. Дано, съм обеснила горе-долу разбрано. Мерси! 

Не се разбира какво точно питаш.Болничните по време на бременността ти влизат в базата.След 45 дневния са ти направили нова 24 месечна база.Вземи си пик код от нои,за да видиш как ще ти изчислят обезщетението

# 554

Не се разбира какво точно питаш.Болничните по време на бременността ти влизат в базата.След 45 дневния са ти направили нова 24 месечна база.Вземи си пик код от нои,за да видиш как ще ти изчислят обезщетението
Имам ПИК код, имам предвид, че и първата година ще взимам 310 лв понеже нямам доход 24 месеца назад, който да се вземе в предвид. Но, въпроса ми е, като се вземат болничните в предвид, нали няма да се промени сумата, а пак ще си е 310лв?

Общи условия

Активация на акаунт