Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте,преди два дни разбрах че съм бременна и по мой изчисления и тези от страхотния калкулатор тук в сайта разбрах че съм във 4-тата седмица.Проблемът е че от 6 месеца съм на ТД и щом работодателя ми разбере директно си ме съкращава.Преди да постъпя на работа при него бях безработна доста дълго време и много се притеснявам в моя случай дали мога да ползва майчинство след като ме съкрати и в какъв размер ще бъде и за колко време?Както и искам да попитам ако ме съкрати сега дали ще мога да изляза на борсата за да ми се натрупа още малко стаж?Въобще много съм объркана и ще ви бъда много благодарна ако можете да ми помогнете с малко информация.

# 31
  • София-Младост
Здравейте,преди два дни разбрах че съм бременна и по мой изчисления и тези от страхотния калкулатор тук в сайта разбрах че съм във 4-тата седмица.Проблемът е че от 6 месеца съм на ТД и щом работодателя ми разбере директно си ме съкращава.Преди да постъпя на работа при него бях безработна доста дълго време и много се притеснявам в моя случай дали мога да ползва майчинство след като ме съкрати и в какъв размер ще бъде и за колко време?Както и искам да попитам ако ме съкрати сега дали ще мога да изляза на борсата за да ми се натрупа още малко стаж?Въобще много съм объркана и ще ви бъда много благодарна ако можете да ми помогнете с малко информация.
Как така директо те съкращава? Като безработна ще вземеш евент. някакви пари от Соц. позпомагане, при определен доход на член от семейството, но далеч не това, което може да получаваш като работеща.
Стаж като безработна в БТ не се трупа.

# 32
Ами малко е сложно за обяснение... смисъл работодател е бъдещия дядо на детето който не иска с приятелят ми да го задържим по ред причини,че сме студенти (задочно) че ние рано и т.н. и щом разбра постави ултиматум ако задържим бебето което ние искаме ще ни съкрати и двамата и да се оправяме както можем... и затова питах ако ме съкрати сега какви са ни опциите за напред (които не са никак добри) Дори и приятелят ми да си намери работа без да мога да взимам майчинство си е жива мъка.

# 33
Здравейте,
Върнах няколко теми назад, но не открих това, което ме интересува, затова питам.
Работя на постоянен трудов договор и на такъв по съвместителство на 4 часа. В началото на май ми е термина. Мога ли да продължа да работя по съвмесителство и по време на майчинството?
Има много текстове, че по време на майчинство може да се сключва договор по външно съвместителство, но не намерих такъв за продължаване на работата по такъв.
Колежка, която е била в моята ситуация, е зимала майчинство от основната рабоа, а по съвместителство заплатата просто й я спрели. Но не съм сигурна, че това е правилно.
Майчинство е втората година, тогава може да се сключи договор с друг работодател, стига детето да не опсещава ясла. Не мисля, че в периода до 410-тия ден можеш да ходиш на работа по втория ТД, а да си в отпуск и обезщетение по първия...още повече ако са при един работодател.

Благодаря, Ала-Бала! Simple Smile Въпросът ми беше за първата година, когато тече обезщетението при бременност и раждане (защото втората сигурно ще се върна на работа). Работодателите са двама и са различни. Трудовият договор по съвместителство е за 4 часа, но си работя от вкъщи. От там ми изплащат вноските по един заем, които не искам да прекъсвам и затова питам дали мога да си продължа работата там.

# 34
  • София-Младост
Здравейте,
Върнах няколко теми назад, но не открих това, което ме интересува, затова питам.
Работя на постоянен трудов договор и на такъв по съвместителство на 4 часа. В началото на май ми е термина. Мога ли да продължа да работя по съвмесителство и по време на майчинството?
Има много текстове, че по време на майчинство може да се сключва договор по външно съвместителство, но не намерих такъв за продължаване на работата по такъв.
Колежка, която е била в моята ситуация, е зимала майчинство от основната рабоа, а по съвместителство заплатата просто й я спрели. Но не съм сигурна, че това е правилно.
Майчинство е втората година, тогава може да се сключи договор с друг работодател, стига детето да не опсещава ясла. Не мисля, че в периода до 410-тия ден можеш да ходиш на работа по втория ТД, а да си в отпуск и обезщетение по първия...още повече ако са при един работодател.

Благодаря, Ала-Бала! Simple Smile Въпросът ми беше за първата година, когато тече обезщетението при бременност и раждане (защото втората сигурно ще се върна на работа). Работодателите са двама и са различни. Трудовият договор по съвместителство е за 4 часа, но си работя от вкъщи. От там ми изплащат вноските по един заем, които не искам да прекъсвам и затова питам дали мога да си продължа работата там.
Според мен не, но нека и другите кажат.

# 35
Здравейте!
Имам един въпрос относно изчисляването на майчинските.
Аз съм в 6 г.с., но все пак ме интересува евентуално каква сума ще бъдат те. Обаче на фиша, който получавам за заплатата си всеки месец, има написано следното:
101 Заплата  -- 600
102 ДТВ за стаж и проф опит -- 7,20
115 ИРЗ (т.е. индивидуална раб. заплата) -- 210,00
Основната заплата ми е вписана 600,00 лв.
Облагаема сума 711,78

По-надолу в бележката обаче има:
Всичко начисления 817,20лв.

Коя сума трябва да взема като база за изчисляване на майчинските?
Благодаря предварително, надявам се се е разбрало нещо и ми помогнете, че съм доста боса в това отношение.   bouquet

# 36
  • София-Младост
Здравейте!
Имам един въпрос относно изчисляването на майчинските.
Аз съм в 6 г.с., но все пак ме интересува евентуално каква сума ще бъдат те. Обаче на фиша, който получавам за заплатата си всеки месец, има написано следното:
101 Заплата  -- 600
102 ДТВ за стаж и проф опит -- 7,20
115 ИРЗ (т.е. индивидуална раб. заплата) -- 210,00
Основната заплата ми е вписана 600,00 лв.
Облагаема сума 711,78

По-надолу в бележката обаче има:
Всичко начисления 817,20лв.

Коя сума трябва да взема като база за изчисляване на майчинските?
Благодаря предварително, надявам се се е разбрало нещо и ми помогнете, че съм доста боса в това отношение.   bouquet
817.20

# 37
Благодаря ти много, Ала-Бала   bouquet

# 38
  • София-Младост
Благодаря ти много, Ала-Бала   bouquet
Ако имаш персонален код за сайта на НОИ, можеш сама да си провериш колко ти е осигурителния доход.

# 39
  • В полите на Пирин планина
Привет!

Имам въпрос. В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете между 2-3 години. Има ли промяна на срока от една година? Счетоводителката ни твърди, че вече е 6 месеца, а не година, тоест - до навършване на две години и половина на детето. Сега приятелка ми написа, че срокът е по 6 месеца за родител и ако майката иска да ползва месеците вместо бащата - той и ги "прехвърля" с заявление свободен текст. Ако е така - какво трябва да пише вътре и в коя институция да се покаже/внесе? - Бащата може да ти прехвърли 5 от своите полагаеми 6 месеца. Този отпуск се ползва до навършване на 8 години от детето. Декларацията от бащата се представя с твоите документи за ползване на неплатен отпуск при твоя работодател.

Как стоят нещата с борсата - имам ли право да напускам или да ме съкратят по време на неплатения отпуск между 2-3 година и да мина на борсата/ за колко време и при какви условия? Съответно - къде какви документи внасям? Или трябва да изчакам да свърши неплатения и да мина на борсата? Това, което разбрах е, че ако напусна по собствено желание имам право на 4 месеца на борсата, а ако ме съкратят - на 6-8 /според колкото ми е трудовия стаж, аз самата не знам дали имам 5 години/. Но - имат ли право да ме съкратят и на какви основания /съответно какво къде да се подаде/впише/, ако детето ми не е навършило три години? /счетоводителката ни не е работила  с майки и има някакви предположения, но ме помоли да проверя и аз допълнително/ - http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso
И още един въпрос - как се променят нещата, ако стана студент към момента, в който вече съм на борсата - спират ли да ми се изплащат пари от бюрото по труда../ интересува ме, за да знам дали има значение дали ще напусна сама или ще ме съкратят - тоест дали ще мога изобщо да ползвам повече от 4 месеца на борсата? - Може да си студент и да си получаваш обезщетение за безработица, нещата нямат връзка.

# 40
  • ВАРНА
Здравейте,момичета,искам да благодаря първо на всички,които отделят от времето си за да помагат на нас - неосведомените и лутащи се в тази сложна материя като болнични,документи,Нап,НОИ и т.н.   bouquet   bouquet   bouquet Това ми е втора бременност и досега винаги са ми давали съвет и отговор,з акоето огромно благодаря  Hug

Пак имам едно въпросче  Blush - сега ми е издаден първичен болничен за общо заболяване ( бременна съм в 5-тия месец),който на 16-ти трябва да продължа във вторичен  newsm78 Първият съм го предала вече на работодателя,като за мен всъщност неостава нищо като екземпляр.Като ми издадат живот и здраве и втория ведната ли трябва да го занеса или може до края на месеца? Счетоводителката е доста разсеята и се чудя ако ги забута някъде (случвало се е с документи на колежки) могат ли да се издадат копие на екземпляр или да си ги снимам за всеки случай,аккво бихте ме посъветвали,благодаря предварително   bouquet

# 41
  • София-Младост
Здравейте,момичета,искам да благодаря първо на всички,които отделят от времето си за да помагат на нас - неосведомените и лутащи се в тази сложна материя като болнични,документи,Нап,НОИ и т.н.   bouquet   bouquet   bouquet Това ми е втора бременност и досега винаги са ми давали съвет и отговор,з акоето огромно благодаря  Hug

Пак имам едно въпросче  Blush - сега ми е издаден първичен болничен за общо заболяване ( бременна съм в 5-тия месец),който на 16-ти трябва да продължа във вторичен  newsm78 Първият съм го предала вече на работодателя,като за мен всъщност неостава нищо като екземпляр.Като ми издадат живот и здраве и втория ведната ли трябва да го занеса или може до края на месеца? Счетоводителката е доста разсеята и се чудя ако ги забута някъде (случвало се е с документи на колежки) могат ли да се издадат копие на екземпляр или да си ги снимам за всеки случай,аккво бихте ме посъветвали,благодаря предварително   bouquet
Не пречи да си го снимаш, но ако се загуби оригинала, ще трябва да ходиш за дубликат до лекаря предполагам...
Болничните се предават на работодателря в срок от 2-3 работни дни, ако нямаш тази възможност поне си длъжна да го уведомиш за продължението.

# 42
Здравейте появявам се с един бърз въпрос. За детските надбавки, коя сума ще вземат за изчисление 1 година назад - Осн.мес.заплата или Всичко начислено. Според мен би трябвало да е основната месечна заплата, тъй като в сумата на всичко начислено не са махнати осигурителните вноски.
И другия ми въпрос през отминалата 2012 год. 6 месеца бях на борсата, с право на обезщетение от НОИ, този стаж ще ми го вземат ли при изчисляване на майчинство или го прескачат и взимат по назад, където съм била работеща? Както и за детските надбавки трябва им дохода за една календарна година назад или една година като работеща? Благодаря предварително

# 43
  • София-Младост
Здравейте появявам се с един бърз въпрос. За детските надбавки, коя сума ще вземат за изчисление 1 година назад - Осн.мес.заплата или Всичко начислено. Според мен би трябвало да е основната месечна заплата, тъй като в сумата на всичко начислено не са махнати осигурителните вноски.
И другия ми въпрос през отминалата 2012 год. 6 месеца бях на борсата, с право на обезщетение от НОИ, този стаж ще ми го вземат ли при изчисляване на майчинство или го прескачат и взимат по назад, където съм била работеща? Както и за детските надбавки трябва им дохода за една календарна година назад или една година като работеща? Благодаря предварително
За детските се гледа брутният доход, т.е. това което е преди да се "махнат" осигуровки и данък. Не е честно...знам. Една календарна година назад, без значение работила или не.
За времето на борсата с и без обезщетение се смята МРЗ за страната. Нищо не прескачат Simple Smile

# 44
T.e. от графа  Всичко начислено  Shocked  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт