Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 135
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Имам 15 месеца, в които съм на работа, включае този месец.За тези месеци, които нямам стаж знам, че се взема предвид минималната работна заплата - 310 лв. Ако изляза и в оставащите 3 месеца в болничен в последствие майчинството ще ми се смята на основа 390 лв. или на тези пари, които са ми изплащали като болничен?
За тези месеци, които нямам стаж знам, че се взема предвид минималната работна заплата - 310 лв.

За месеците в болничен ще се взема предвид базата от която е изчислен, а не сумата която ти изплащат като обезщетение.
Месеците , в които си нямала доход се вземат предвид МРЗ , който е бил тогава.
Пример - ако месеците са били 07-08,2011 - МРЗ е била 240лв.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B … D0%B0%D1%82%D0%B0
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

# 136
Здравейте.
Един въпрос за отпуската, извинявам се ако е задаван преди това.
Та: терминът ми е Юни. За годината имам 24 работни дни платен отпуск. Ще мога ли да прехвърля повече от 10 дни за следващата година или само 10? Благодаря.

# 137
  • В полите на Пирин планина
Здравейте дами   bouquet
Искам да ви питам дали знаете, какво се случва ако закрият предприятието в което работиш по време на болничен (не този 45 дни преди термина)?

Трудовият договор се прекратява, независимо, че ползваш болничен.

Здравейте.
Един въпрос за отпуската, извинявам се ако е задаван преди това.
Та: терминът ми е Юни. За годината имам 24 работни дни платен отпуск. Ще мога ли да прехвърля повече от 10 дни за следващата година или само 10? Благодаря.

Можеш, щом си ползвала друг вид отпуск и е нямало как да ползваш полагаемия платен.

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 21:49 от AnMary

# 138
Предстои ми връщане на работа, уговорихме с работодателят намален работен ден това ще даде ли отражение на броя дни от годишният платен отпуск?

# 139
Предстои ми връщане на работа, уговорихме с работодателят намален работен ден това ще даде ли отражение на броя дни от годишният платен отпуск?

На дните отпуск - не...Минимума е 20 дни, без значение на 4/8 часов д-р.

# 140
Здравейте дами   bouquet
Искам да ви питам дали знаете, какво се случва ако закрият предприятието в което работиш по време на болничен (не този 45 дни преди термина)?

Т.е. ще трябва сама да си внасям осигуровки или просто няма да има къде да се върна на работа?
Извини ме за невежеството   Embarassed

# 141
Здравейте дами   bouquet

Т.е. ще трябва сама да си внасям осигуровки или просто няма да има къде да се върна на работа?

Няма да има къде се върнеш на работа.

# 142
Здравейте, момичета! Имам отново въпрос и се надявам да можете да ми отговорите - освен да имам 1 година осигурителен стаж и да съм на трудов договор преди да изляза в 45 дневен болничен преди раждане, има ли други условия за получаване на мин.майчинство? От всичко в тази тема и отговорите, които получих от вас и от всички документи и закони, които изчетох, знам че няма други условия, но вече няколко дни се боря с "вятърни мелници" - счетоводители, които твърдят, че има и още едно условие: през последните 18 месеца  да съм имала трудов договор. А такава информация не намирам никъде  newsm78. Вие какво знаете по този въпрос?

Няма такова условие.Условията са двете,които си писала в началото

♥Elfita♥, благодаря ти много bouquet Притесняваше ме, да няма нещо ново от 2013, което не знам Simple Smile

# 143
  • Пловдив

След като това се случи си търсиш фирма на приятел,който да те назначи и пак излизаш в болничен.Така ще взимаш майчинство 2 години

# 144
Добро утро!В болничен съм от 3.01.13-19.01.13.След това от 20.01.13 започва 45-дневния болничен.Искам да попитам кога най-рано и кога най-късно ще ми бъде изплатен този от 3.01-19.01,предвид,че това е първият ми болничен?!Предадох го на работодателя още на 3.01.13,предполагам,че вече е представен в НОИ(все още нямам ПИК код).Заплата получавах между 25то-28мо число,ако това има значение.Благодаря ви,предварително!

# 145
  • Пловдив
Добро утро!В болничен съм от 3.01.13-19.01.13.След това от 20.01.13 започва 45-дневния болничен.Искам да попитам кога най-рано и кога най-късно ще ми бъде изплатен този от 3.01-19.01,предвид,че това е първият ми болничен?!Предадох го на работодателя още на 3.01.13,предполагам,че вече е представен в НОИ(все още нямам ПИК код).Заплата получавах между 25то-28мо число,ако това има значение.Благодаря ви,предварително!

Не,още не е представен в НОИ.Това трябва да ще стане най-късно до 15 ти февруари.Очаквай плащане февруари или март.Зависи вашите кога точно ще внесат болничния

# 146

След като това се случи си търсиш фирма на приятел,който да те назначи и пак излизаш в болничен.Така ще взимаш майчинство 2 години

Да обясня подробно... въпреки, че каквото и да избера ще съм все "прецакана", до този извод стигнах. Работя, в началото на бременността съм. Служителите от фирмата ни прехвърлят към друга, това ще се случи и с мен до седмица. Ако остана да се водя в старата фирма т.е. сега изляза в болничен, може да ликвидират това дружество, инъче защо ни прехвърлят newsm78 То е АД, не знам дали ще могат хм...Ако ме назначат към новото и следващия ден изляза в болничен, ще съм на изпитателен срок, т.е. ще ме махнат когато си поискат...
Сега не знам кое е по-добре, дали да остана в старата фирма и от там в болничен, или в новата и пак болничен. Мисълта ми е, да си получавам майчинството и преди това болничните, а дали ще се върна на работа... да сме живи и здрави, ще търся друга.

Искам да благодаря на всички, които отговарят   bouquet

# 147
Добър ден!
Имам следния въпрос.Съкратиха ме от работа на 01.10.2012 г.Дотогава съм осигурявана на 1500 лв.
Понеже имам фирма, веднага след съкращаването ми от работа започнах да се самосигурявам пак на 1500 лв.Питането ми е, докога трябва да внасям месечните си вноски в НОИ?И трябва ли да ми се издава 45 дневен болничен?

# 148
Здравейте и от мен!Аз искам да попитам вярно ли е това че за да си ползвам платения отпуск след свършването на майчинството трябва да се върна на работа за 1 месец ?
На 8.02.2013г. ми свършва майчинството,искам да си ползвам полагащия ми се платен отпуск и чак тогава да се върна на работа.Днес ми сервираха че трябва да се върна на работа за 1 месец и тогава имам право да си пусна платения отпуск.А миналата седмица ми казаха че ако се върна за 10 дни няма проблем да си пусна платената отпуска.Това ме озадачава и не съм сигурна дали не ме лъжат.Не може ли да не се връщам на работа а направо след изтичане на майчинството да се ползва отпуската?
И още един въпрос-как е по-добре първо да се пусне платения отпуск или първо неплатения,който се полага?

# 149
Здравейте! Втора година съм в майчинство. Въпросът ми е някой получил ли си е майчинството за този месец, по принцип го превеждат около 15 число от месеца , а още го няма .

Общи условия

Активация на акаунт