Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 120
  • В полите на Пирин планина
Благодаря много за рязясненията! Надявам се НОИ да изплащат месец за месец и да мога да схвана сметките им после Simple Smile
Изникна ми още един въпрос- на 10.03.2013 се пада са изляза в 45-дневния болничен по майчинство преди термина. Освен болничния лист от ЛЛ/ЖК гинеколог, нужно ли е да предоставя друго на работодателя?

Не е нужно друго, само болничен лист се представя и сл. бележка за банкова сметка, ако не е декларирана такава до сега.
Обезщетенията се изплащат в зависимост от подаването им в НОИ. Най-добре е да си извадиш ПИК, за да проверяваш плащанията.

# 121
Момичета, здравните осигуровки по време на двете години майчинство от работодателя ли се поемат или аз трябва да си ги плащам?

# 122
  • Пловдив
Момичета, здравните осигуровки по време на двете години майчинство от работодателя ли се поемат или аз трябва да си ги плащам?

от работодателят се поемат

# 123
  • София
ЧНГ и от мен Simple Smile

Имам следния въпрос - ако по време на отпуск за отглеждане на дете до 2г закрият фирмата, в която се водя на работа, но незабавно ме назначат в друга фирма, оставам ли си в отпуск за отглеждане на дете до 2г. и, ако да, мога ли да се възползвам от чл за застъпване на майчинството, в случай, че родя второ дете преди първото да стане на 2г.?
Да и на двата въпроса.

Мерси, а ако се върна на работа мога ли после пак да изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2г.
и важи ли схемата със застъпването?

май не видяхте, че питам още нещо, благодаря предварително за отговор   bouquet

# 124
  • Пловдив

Мерси, а ако се върна на работа мога ли после пак да изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2г.
и важи ли схемата със застъпването?

Да,ще важи схемата на застъпване,ако в момента на издаване на 45 дневния за второто дете си в отпуск за гл на дете до 2 г за първото ти дете

# 125
Искам да попитам следното:
Аз съм с термин 25 май. На 10 април трябва да изляза в 45 дневния. Някъде през месец март очаквам да ни се дадат пари за дрехи. Питането ми е - за цялата календарна година ли ще ми дадат или само полагащите се до 10 април? Четох наредбата и там пише че е пропорционално само при напускане или при излизане в неплатен отпуск. През годините назад са ми давали цялата полагаща се сума за годината, нищо че съм излизала в болнични. Юрист съм и съгласно нормите на правото, считам че трябва да ми се даде цялата сума за тази година. Но имам притеснения, защото съм в лек конфликт с шефа и си мисля , че може да извърти някакъв номер. А може и някъде да пише, че трябва да се дават пропорционално. Интересува ме, защото ако ми се даде за цялата година сумата ще е около 1400 лв., а ако е пропорционално - ще е около 400 лв., а разликата е голяма. Знам че ДМС са свързани с болничните, но парите за дрехите??? И ако ми дадат за тази година цялата сума, за следващата година, при положение че мисля да съм си с бебче само година у дома и да се върна на работа, за догодина как ще е? Доколкото аз разбирам, за втората година трябва да е пропорционално само за времето след завръщането. Но знам ли и аз? Предварително благодаря за отговора!

# 126
  • Sofia
Здравейте, имам следния въпрос:Мога ли след изтичането на 3тия болничен да не подавам молба за майчинство и да не го ползвам, а да го прехвърля на съпруга ми. Ще работя от вкъщи и реално ще се върна на работа веднага след третия болничен. Благодаря предварително!

# 127
  • София-Младост
Здравейте, имам следния въпрос:Мога ли след изтичането на 3тия болничен да не подавам молба за майчинство и да не го ползвам, а да го прехвърля на съпруга ми. Ще работя от вкъщи и реално ще се върна на работа веднага след третия болничен. Благодаря предварително!
На този въпрос вече ти отговориха в другата тема, ако не бъркам. Може, но връщайки се на работа няма да получаваш обезщетение до 6-тия месец, когато имаш право да го прехвърлиш на бащата, той ще получава обезщетение докато гледа бебето.

# 128
Момичета,
Възможно ли е вече трети ден декларацията, която е от 135 до 410 дена да не излиза в системата?
Лично бях на подаването й, досега всичко е излизало максимум до ден-два.

# 129
  • София-Младост
Момичета,
Възможно ли е вече трети ден декларацията, която е от 135 до 410 дена да не излиза в системата?

Всичко е възможно, виж датата, която е най-горе ...№ на актуална банкова сметка:BG========= с дата на последно представяне ========= , тя ако е актуалната няма проблем, нещата се обработват.

# 130
Момичета,

Всичко е възможно, виж датата, която е най-горе ...№ на актуална банкова сметка:BG========= с дата на последно представяне ========= , тя ако е актуалната няма проблем, нещата се обработват.

Да, актуална е, деня на представянето на декларацията, значи може би е въпрос на време да излезе. Благодаря

# 131
Здравейте на всички Simple Smile Нова съм във форума и имам няколко въпроса, на които не можах да намеря отговор.. Бременна съм и терминът ми е юни месец. Работодателят ме осигурява на 390 лв. Един от въпросите ми е дали ако изляза от сега до края на бременността в болничен ще ме осигуряват на същата сума, или тя ще намалее? Това от Работодателя ли зависи или има някакъв начин да се изчисли?
Искам да питам още няколко неща, но едно по едно. Ще бъда много благодарна, ако някой ми отговори Simple Smile

# 132
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички Simple Smile Нова съм във форума и имам няколко въпроса, на които не можах да намеря отговор.. Бременна съм и терминът ми е юни месец. Работодателят ме осигурява на 390 лв. Един от въпросите ми е дали ако изляза от сега до края на бременността в болничен ще ме осигуряват на същата сума, или тя ще намалее? Това от Работодателя ли зависи или има някакъв начин да се изчисли? - не зависи от работодателя, а от осигурителния ти доход за предходните 18 месеца; може и да намалее, ако през тези предходни месеци си имала такива с по-нисък или нулев осигурителен доход.
Искам да питам още няколко неща, но едно по едно. Ще бъда много благодарна, ако някой ми отговори Simple Smile

# 133
Имам 15 месеца, в които съм на работа, включае този месец.За тези месеци, които нямам стаж знам, че се взема предвид минималната работна заплата - 310 лв. Ако изляза и в оставащите 3 месеца в болничен в последствие майчинството ще ми се смята на основа 390 лв. или на тези пари, които са ми изплащали като болничен?
За тези месеци, които нямам стаж знам, че се взема предвид минималната работна заплата - 310 лв.

# 134
Здравейте дами   bouquet
Искам да ви питам дали знаете, какво се случва ако закрият предприятието в което работиш по време на болничен (не този 45 дни преди термина)?

Общи условия

Активация на акаунт