Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 105
  • София
ЧНГ и от мен Simple Smile

Имам следния въпрос - ако по време на отпуск за отглеждане на дете до 2г закрият фирмата, в която се водя на работа, но незабавно ме назначат в друга фирма, оставам ли си в отпуск за отглеждане на дете до 2г. и, ако да, мога ли да се възползвам от чл за застъпване на майчинството, в случай, че родя второ дете преди първото да стане на 2г.?
Да и на двата въпроса.

Мерси, а ако се върна на работа мога ли после пак да изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2г.
и важи ли схемата със застъпването?

# 106

Здравейте!
Пиша поста си с голяма надежда,че някой тук може да ми даде съвет. Аз съм по майчинство,като първата година изтича сега в началото на март.Междувременно аз разбрах(не съм уведомена официално),че фирмата в която работех е препродадена на някакъв "субект" с цел фалит и ликвидация.Сега изплуват доста въпроси -кой и как ще трябва да ми подаде втората декларация за майчинството?Вярно ли е,че през втората година взимането на тези 240лв. е обвързано с плащането от работодателя на осигуровките,защото ако е така аз автоматично няма да получа и стотинка?
Може ли да бъда преназначена в друга фирма и ако да това означава ли да си прекъсна майчинството?
Моля ако някой се е сблъсквал с нещо подобно или има яснота-давайте идеи,защото аз съм безсилна.
Благодаря предварително!

# 107
Здравейте имам един въпрос, как седи въпроса с майчинството през втората година ако майката започне работа и детето посещава детско заведение?
Доколкото аз знам ако започна работа през 2-та година се изплащат 50% от майчинството, но ако детето започне да посещава ясла, майчинството се спира.Да но току що чух по новините, че не е така и дори и детето да посещава ясла пак се изплащат 50% от майчинството. Кое е вярното?  newsm78

# 108
  • Пловдив
Здравейте имам един въпрос, как седи въпроса с майчинството през втората година ако майката започне работа и детето посещава детско заведение?
Доколкото аз знам ако започна работа през 2-та година се изплащат 50% от майчинството, но ако детето започне да посещава ясла, майчинството се спира.Да но току що чух по новините, че не е така и дори и детето да посещава ясла пак се изплащат 50% от майчинството. Кое е вярното?  newsm78

Да,така е

# 109
Здравейте, момичета! Имам отново въпрос и се надявам да можете да ми отговорите - освен да имам 1 година осигурителен стаж и да съм на трудов договор преди да изляза в 45 дневен болничен преди раждане, има ли други условия за получаване на мин.майчинство? От всичко в тази тема и отговорите, които получих от вас и от всички документи и закони, които изчетох, знам че няма други условия, но вече няколко дни се боря с "вятърни мелници" - счетоводители, които твърдят, че има и още едно условие: през последните 18 месеца  да съм имала трудов договор. А такава информация не намирам никъде  newsm78. Вие какво знаете по този въпрос?

# 110
Здравейте на всички.
Изведнъж ми изникна един въпрос, не се бях замисляла и не си спомням дали съм питала тук, или не.
Става въпрос за следното. Работя по основен трудов договор (8ч), но от м. октомври съм в непрекъснат болничен.
Имам граждански договор, по който работя средно по 3ч. на ден.
Сега изведнъж фирмата с гражданския договор се сетиха, дали това нямало да бъде проблем за болничния ми, или за тях.

Въпроса ми е, има ли проблем и имам ли право да работя по граждански договор, след като съм в болничен?

# 111
Здравейте на всички.
Изведнъж ми изникна един въпрос, не се бях замисляла и не си спомням дали съм питала тук, или не.
Става въпрос за следното. Работя по основен трудов договор (8ч), но от м. октомври съм в непрекъснат болничен.
Имам граждански договор, по който работя средно по 3ч. на ден.
Сега изведнъж фирмата с гражданския договор се сетиха, дали това нямало да бъде проблем за болничния ми, или за тях.

Въпроса ми е, има ли проблем и имам ли право да работя по граждански договор, след като съм в болничен?

Не, няма проблем.

# 112
Viva_123, и аз така знам по принцип, но днес ми звънят от фирмата да ме питат как работя по трудовия си договор и като казах, че там съм болнични и почнаха да кършат ръце, щели да им направят проблем и т.н.
А то ако има проблем, просто на мен ще ми спрат изплащането на болничния предполагам.
А къде точно мога да прочета за това, закон, наредба? Че ако трябва да им го занеса (то пък и техния счетоводител явно е един...)

# 113
  • Пловдив
Здравейте, момичета! Имам отново въпрос и се надявам да можете да ми отговорите - освен да имам 1 година осигурителен стаж и да съм на трудов договор преди да изляза в 45 дневен болничен преди раждане, има ли други условия за получаване на мин.майчинство? От всичко в тази тема и отговорите, които получих от вас и от всички документи и закони, които изчетох, знам че няма други условия, но вече няколко дни се боря с "вятърни мелници" - счетоводители, които твърдят, че има и още едно условие: през последните 18 месеца  да съм имала трудов договор. А такава информация не намирам никъде  newsm78. Вие какво знаете по този въпрос?

Няма такова условие.Условията са двете,които си писала в началото

# 114
  • Пловдив
Здравейте! И аз имам нужда от вашата помощ - 45те дена болничен преди раждането на 80% процента ли се изплащат? А останалите дни? Всъщност не ми е ясно от кога се изплащат 90% от брутната заплата?
Благодаря предварително.

# 115
  • Пловдив
Здравейте! И аз имам нужда от вашата помощ - 45те дена болничен преди раждането на 80% процента ли се изплащат? А останалите дни? Всъщност не ми е ясно от кога се изплащат 90% от брутната заплата?
Благодаря предварително.

Почти никога  Laughing

От първия ден на 45 дневния обезщетението ти е 90 процента от брутото,но не повече от нетото ти

# 116
  • Пловдив
Почти никога  Laughing

От първия ден на 45 дневния обезщетението ти е 90 процента от брутото,но не повече от нетото ти

♥Elfita♥, значи ако брутото ми е 700лв (90% от него са около 630лв), нетото някъде около 550лв. не мога да вземам повече от 550лв., правилно ли разсъждавам? 

# 117
  • В полите на Пирин планина
Почти никога  Laughing

♥Elfita♥, значи ако брутото ми е 700лв (90% от него са около 630лв), нетото някъде около 550лв. не мога да вземам повече от 550лв., правилно ли разсъждавам? 

Да, така е, но осреднено, в смисъл, че зависи от работните дни в месеца.

# 118
  • Пловдив
Благодаря много за рязясненията! Надявам се НОИ да изплащат месец за месец и да мога да схвана сметките им после Simple Smile
Изникна ми още един въпрос- на 10.03.2013 се пада са изляза в 45-дневния болничен по майчинство преди термина. Освен болничния лист от ЛЛ/ЖК гинеколог, нужно ли е да предоставя друго на работодателя?

# 119
  • София-Младост
Благодаря много за рязясненията! Надявам се НОИ да изплащат месец за месец и да мога да схвана сметките им после Simple Smile
Изникна ми още един въпрос- на 10.03.2013 се пада са изляза в 45-дневния болничен по майчинство преди термина. Освен болничния лист от ЛЛ/ЖК гинеколог, нужно ли е да предоставя друго на работодателя?
Четете поне първият пост, доста неща са написани там.
Ако до сега не си ползвала болничен, ще трябва и удост. от банката за банковата сметка, както и Приложение № 7   Д Е К Л А Р А Ц И Я за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО

Общи условия

Активация на акаунт