Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте! Втора година съм в майчинство. Въпросът ми е някой получил ли си е майчинството за този месец, по принцип го превеждат около 15 число от месеца , а още го няма .

Зависи кога са ти пуснати осигуровките(с тези празници), но по скоро ги чакай другата седмица щом до сега е нямало.  Peace

# 151
Благодаря ! Дано другата седмица да ги преведат наистина!

# 152
  • Пловдив
Здравейте и от мен!Аз искам да попитам вярно ли е това че за да си ползвам платения отпуск след свършването на майчинството трябва да се върна на работа за 1 месец ? Може веднага след майчинството да излезеш в пл отпуск
На 8.02.2013г. ми свършва майчинството,искам да си ползвам полагащия ми се платен отпуск и чак тогава да се върна на работа.Днес ми сервираха че трябва да се върна на работа за 1 месец и тогава имам право да си пусна платения отпуск.А миналата седмица ми казаха че ако се върна за 10 дни  И 10 дни не е имало условие,за да се ползва платения отпуск няма проблем да си пусна платената отпуска.Това ме озадачава и не съм сигурна дали не ме лъжат.Не може ли да не се връщам на работа а направо след изтичане на майчинството да се ползва отпуската? да,може.идеята с връщането на работа за 1 месеца е да ти се увеличи заплатата,ако през времето на твоето отсъствие е имало такова увеличение
И още един въпрос-как е по-добре първо да се пусне платения отпуск или първо неплатения,който се полага?-Няма значение.Ако обаче те върнат на работа за 1 м и ти намалят заплатата,тогава вече е неизгодно за теб да ползваш платения отпуск след този 1 отработен месец.Защото той се смята според последния ти отработен месец

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 18:38 от ♥Elfita♥

# 153
Имам следният въпрос - работила съм 1 година след като ми изтече майчинството през втората година, от средата на февруари съм съкратена. Разбрах, че ще получавам 8 месеца обезщетение за безработица от бюрото по труда, като се вземе осигурителният ми доход 24 месеца назад. Какъв ми е осигурителният доход за втората година от майчинството, когато съм взимала 240 лв?

# 154
 steff741 осигурителният ти доход си е 240лв.

# 155
Имам следният въпрос - работила съм 1 година след като ми изтече майчинството през втората година, от средата на февруари съм съкратена. Разбрах, че ще получавам 8 месеца обезщетение за безработица от бюрото по труда, като се вземе осигурителният ми доход 24 месеца назад. Какъв ми е осигурителният доход за втората година от майчинството, когато съм взимала 240 лв?
Взима се минимална работна заплата за съответния период.

# 156
  • Добрич
Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще попитам: В момента съм в 6-месечен неплатен отпуск, който ми се полага за отглеждане на дете до 8-г. възраст,(ползвам го за детето ми което е на 2,6 г.) след като изтече мога ли да ползвам 6-м. неплатен отпуск, който се полага и на мъжа ми. Не съм запозната с последните промени, но преди 6 години ползвах от името на мъжа ми за първото ни дете, сега не знам как е  Thinking

# 157
  • Пловдив
Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще попитам: В момента съм в 6-месечен неплатен отпуск, който ми се полага за отглеждане на дете до 8-г. възраст,(ползвам го за детето ми което е на 2,6 г.) след като изтече мога ли да ползвам 6-м. неплатен отпуск, който се полага и на мъжа ми. Не съм запозната с последните промени, но преди 6 години ползвах от името на мъжа ми за първото ни дете, сега не знам как е  Thinking

Бащата може да ти прехвърли 5 м неплатен отпуск за гл на дете до 8 години

# 158
Здравейте, не успях да намеря ясен отговор - на граждански договор съм, т.е самоосигуряващо лице. Доколкото съм разбрала имам право на обезщетение за бременност и раждане, но не ми изплащат болничен през бременността? А имам ли право на обезщетения 45 дни преди термина? И още нещо - документите по постоянен адрес ли се подават? Благодаря ви предварително!  Hug

# 159
  • Пловдив
Здравейте, не успях да намеря ясен отговор - на граждански договор съм, т.е самоосигуряващо лице. Доколкото съм разбрала имам право на обезщетение за бременност и раждане, но не ми изплащат болничен през бременността? А имам ли право на обезщетения 45 дни преди термина? И още нещо - документите по постоянен адрес ли се подават? Благодаря ви предварително!  Hug

Щом си на граждански договор нямаш право на майчинство 2 години.Ориентираш се към социалните помощи,ако отговаряш на дохода 350 лв бруто на човек.Вместваш ли се ?Документите в социалните се подават по постоянен адрес

Колко осигурителен стаж имаш през живота си?Можеш ли да започнеш работа на трудов договор?

# 160

Уточни първо как точно се осигуряваш. Да си самоосигуряваща се означава да си подала в НАП декларация, че ще се самоосигуряваш и всеки месец сама да си внасяш осигуровките. Те са определена сума независимо колко са ти платили през месеца и 1 път с данъчната декларация на края на годината изравняваш осигуровките за цялата година.

Можеш да си на граждански договори и да не си самоосигуряваща се - тогава предприятието, което ти плаща, внася осигуровките от твое име точно върху изплатеният ти доход и ти нищо не доплащаш сама.

Ако си наистина самоосигуряваща се (първият вариант) дали имаш право на болничен зависи от 2 неща- първо да си подала в срок в НАП попълнена декларация образец ОКД 5 с отбелязано в нея ,че искаш да се осигуряваш и за общо заболяване и майчинство и второ всеки месец да си си внасяла осигуровките и за този фонд. Ако си изпълнила тези 2 неща имаш право на всички видове болнични и обезщетения както по трудов договор. Ако не си подала декларация ОКД 5 с попълнен фонд 'общо заболяване и майчинство' можеш да го направиш сега до края на януари, но ако термина ти е скоро това ще да де отражение върху правата ти за болнични.

Ако не си наистина самоосигуряваща се, а работиш само на граждански договор (вторият вариант) нямаш право на болнични и обезщетение за гледане на дете до 2 години.

# 161
  • Емаесесаесесапипиа
Здравейте,
Въпросът ми е дали мога да не ползвам болнични (135 дни или поне 45 дни преди термина) и може ли направо да изляза в отпуск по майчинство след това. Причините са комплексни, най вече с цел увеличаване на базата и работа, която позволявя в този период да работя от вкъщи. Може ли да изляза в платен годишен отпуск навместо болнични непосредствено преди и след термина?
Друг въпрос е дали мога да работя на граждански договор преди навършване на годинка на детето и да получавам майчински през това време?
Терминът ми е 17.05.2013

# 162
Не можеш да не ползваш болнични и да получаваш майчинство след тях. След изтичането на времето в болнични можеш да работиш спокойно на граждански договор.

# 163
Здравейте,
Бих желала да задам следния въпрос: В момента ползвам втория болничен за раждане на дете, на 25 януари ще ми издадат третия. Проблема е, че горе-долу когато изтече третия болничен предстои да бъда съкратена по чл. 328 (тъй като ще се закрива фирмата където работя). Та въпроса е: Какво се случва в този случай с обезщетението за  отпуск по майчинство. Ако излезна в отпуск и ме съкратят какво може да се направи за да го получавам. Евентуално назначаване в друга фирма ли, и ако да има ли срок в който да бъда назначена. Интересуват ме всички опции, за да знам как да реагирам.  Примерно ако не ме назначат в друга фирма ще получавам ли някакви пари и какви и т.н.
Предполагам, че много е писано по темата, но си позволявам да я задам отново, тъй като не съм наясно дали има някакви промени в закона в това отношение в последните години, а и защото по форумите срещнах доста различаващи се отговори по въпроса.

# 164
  • Пловдив
Здравейте,
Въпросът ми е дали мога да не ползвам болнични (135 дни или поне 45 дни преди термина) и може ли направо да изляза в отпуск по майчинство след това. Причините са комплексни, най вече с цел увеличаване на базата и работа, която позволявя в този период да работя от вкъщи. Може ли да изляза в платен годишен отпуск навместо болнични непосредствено преди и след термина?
Друг въпрос е дали мога да работя на граждански договор преди навършване на годинка на детето и да получавам майчински през това време?
Терминът ми е 17.05.2013

Може да не ползваш 45 дневния преди термин.Но тези 45 дни ги губиш и вместо 410 дни ще ползваш 365 дни обезщетение за бр и раждане
Като родиш от болницата задължително ще ти издадат болничен

Здравейте,
Бих желала да задам следния въпрос: В момента ползвам втория болничен за раждане на дете, на 25 януари ще ми издадат третия. Проблема е, че горе-долу когато изтече третия болничен предстои да бъда съкратена по чл. 328 (тъй като ще се закрива фирмата където работя). Та въпроса е: Какво се случва в този случай с обезщетението за  отпуск по майчинство. Ако излезна в отпуск и ме съкратят какво може да се направи за да го получавам. Евентуално назначаване в друга фирма ли, и ако да има ли срок в който да бъда назначена. Интересуват ме всички опции, за да знам как да реагирам.  Примерно ако не ме назначат в друга фирма ще получавам ли някакви пари и какви и т.н.
Предполагам, че много е писано по темата, но си позволявам да я задам отново, тъй като не съм наясно дали има някакви промени в закона в това отношение в последните години, а и защото по форумите срещнах доста различаващи се отговори по въпроса.

Няма нужда да те назначават сега в друга фирма.От НОИ ще ти превеждат обезщетението докрая на 410 те дни,независимо,че ще те съкратят.От последната ти фирма ще ти предвижват декларациите и болничните
Като изтекат 410 те дни намери да те назначат някъде,за да взимаш 240 те лв втората година

Общи условия

Активация на акаунт