Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 420
Много благодаря за бързия отговор!  Simple Smile

# 421
Lady Brinne , благодаря!
Не разбрах еднократната сума, която беше равна на 4 заплати, включва ли се като доход в рамките на тази една година назад? Защото иначе като месечно обезщетение сме под изискването 350 на човек, но ако се включва и компенсацията...?

# 422
  • София-Младост
Lady Brinne , благодаря!
Не разбрах еднократната сума, която беше равна на 4 заплати, включва ли се като доход в рамките на тази една година назад? Защото иначе като месечно обезщетение сме под изискването 350 на човек, но ако се включва и компенсацията...?
Не виждям първоначалното питане, но да, включва се, това е доход.

# 423
Здравейте! Имам въпрос към Вас, дами? Каква е сумата на майчинството,ако имам  1 година трудов стаж? И трябва ли да имам минимум 2 г. трудов стаж за да бъде майчинството ми - минималната РЗ? Не съм запозната много с това, моля някой ако знае нещо по въпрода да пише!
Благодаря предварително.

# 424
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Имам въпрос към Вас, дами? Каква е сумата на майчинството,ако имам  1 година трудов стаж? И трябва ли да имам минимум 2 г. трудов стаж за да бъде майчинството ми - минималната РЗ? - не, нужно е да имаш поне 12 месеца осигурителен стаж Какъв ще е размерът на обезщетението зависи от осиг. доходи през предходните 24 месеца, като времето без осигуряване се взема на МРЗ. Ако имаш изискуемия стаж ще вземаш поне минимална заплата . Не съм запозната много с това, моля някой ако знае нещо по въпрода да пише!
Благодаря предварително.

# 425
Здравейте!
Детето ми е на 1.8 месеца (2-ро дете) и съм на работа по постоянен трудов договор. Мога ли да си възстановя майчинството до  навършване на 2 години на детето? Ако ДА - Може ли работодателят да ми откаже и ако днес подам документите от коя дада се счита за възобновено? Искам да си прекратя трудовия договор, но ако е с предизвестие ще трябва да стоя 30 дни за срока на предизвестието, нали...а изобщо не искам да остана и 1 секунда повече в скапаната й фирма. Всякакви човешки договорки с шефката са немислими.
Моля ви, кажете какви документи трябва да подам!!

# 426
Здравейте,и аз с въпрос. Simple Smile
Сега съм в майчинство до навършване на 2 години на детето,след това смятам да си взема цялата отпуска,която ми се е натрупала.
Въпросът ми е следния,отпуската на каква база ще ми се изчислява,на база работна заплата или на 240  лева?
Благодаря предварително!

# 427
Здравейте!
Детето ми е на 1.8 месеца (2-ро дете) и съм на работа по постоянен трудов договор. Мога ли да си възстановя майчинството до  навършване на 2 години на детето? - да, ако детето не посещава ясла или детска градина Ако ДА - Може ли работодателят да ми откаже - не може и ако днес подам документите от коя дада се счита за възобновено? - от деня следващ този на подаване на документите - заявление за ползване на отпуск + декларацията за НОИ - Приложение 3 Искам да си прекратя трудовия договор, но ако е с предизвестие ще трябва да стоя 30 дни за срока на предизвестието, нали...а изобщо не искам да остана и 1 секунда повече в скапаната й фирма. Всякакви човешки договорки с шефката са немислими.

Здравейте,и аз с въпрос. Simple Smile
Сега съм в майчинство до навършване на 2 години на детето,след това смятам да си взема цялата отпуска,която ми се е натрупала.
Въпросът ми е следния,отпуската на каква база ще ми се изчислява,на база работна заплата или на 240  лева?
Благодаря предварително!

На база месеца, в който имаш отработени поне 10 дни, а не върху 240 лева.

Последна редакция: сб, 09 фев 2013, 01:13 от AnMary

# 428
Здравейте!
Детето ми е на 1.8 месеца (2-ро дете) и съм на работа по постоянен трудов договор. Мога ли да си възстановя майчинството до  навършване на 2 години на детето? - да, ако детето не посещава ясла или детска градина Ако ДА - Може ли работодателят да ми откаже - не може и ако днес подам документите от коя дада се счита за възобновено? - от деня следващ този на подаване на документите - заявление за ползване на отпуск + декларацията за НОИ - Приложение 3 Искам да си прекратя трудовия договор, но ако е с предизвестие ще трябва да стоя 30 дни за срока на предизвестието, нали...а изобщо не искам да остана и 1 секунда повече в скапаната й фирма. Всякакви човешки договорки с шефката са немислими.

Hug благодаря ти. Заявлението за отпуск +декларацията ги давам на управителката, а Приложение 3 аз ли го подавам в НОИ?

# 429
Здравейте!Бременна съм във 2-ри месец и съм на 6 месечен изпитателен срок на работа.Ако разберат,че съм бременна ще ме освободят веднага,защото не им е рентабилно да ме държат на работа.Въпросът ми е дали имат право да ме освободят при връчване на болничен лист /идеята е да изляза в болничен приблизително април /? На каква база ще ми се изчислява болничният ?

# 430
Здравейте на всички!Аз съм съвсем в началото на своята бременност и ми се налага да взема доста важно решение-дали да напусна.От 15 месеца работя в една фирма и се осигурявам на 4 часов работен ден-235лв,от ноември 2012 година ги смятам,до сега.Преди това работех в един магазин,който е на две фирми и се водех в двете фирми на 4 часа пак,на 250лв,там съм работила от 08.04.2011-12.08.2012,също така в една от тези фирми преди това от 14.03.2011-07.04.2011-на 8 часов на 500лв,след тове ме преназначиха.Въпроса ми е,ако напусна фирмата,в която в момента работя,понеже средата е рискова,а немога да разчитам на шефа си ,че ще ми бъдат внасяни осигуровки и изплащани болнични и се осигурявам в друга фирма на 4 часа,ще имам ли право на майчинство  newsm78 ?Извинявайте с тези въпроси,но ми е много сложна цялата ситуация и ще съм благодарна ако накой може да ме посъветва .

# 431
Здравейте!
Детето ми е на 1.8 месеца (2-ро дете) и съм на работа по постоянен трудов договор. Мога ли да си възстановя майчинството до  навършване на 2 години на детето? - да, ако детето не посещава ясла или детска градина Ако ДА - Може ли работодателят да ми откаже - не може и ако днес подам документите от коя дада се счита за възобновено? - от деня следващ този на подаване на документите - заявление за ползване на отпуск + декларацията за НОИ - Приложение 3 Искам да си прекратя трудовия договор, но ако е с предизвестие ще трябва да стоя 30 дни за срока на предизвестието, нали...а изобщо не искам да остана и 1 секунда повече в скапаната й фирма. Всякакви човешки договорки с шефката са немислими.

Hug благодаря ти. Заявлението за отпуск +декларацията ги давам на управителката, а Приложение 3 аз ли го подавам в НОИ?

Приложение 3 е декларацията, която се подава в НОИ. Подава я работодателя, след като ти му я представиш. Също се изисква декларция за поредността на децата, Декларация по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и Заявление за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда.

# 432
Здравейте на всички!Аз съм съвсем в началото на своята бременност и ми се налага да взема доста важно решение-дали да напусна.От 15 месеца работя в една фирма и се осигурявам на 4 часов работен ден-235лв,от ноември 2012 година ги смятам,до сега.Преди това работех в един магазин,който е на две фирми и се водех в двете фирми на 4 часа пак,на 250лв,там съм работила от 08.04.2011-12.08.2012,също така в една от тези фирми преди това от 14.03.2011-07.04.2011-на 8 часов на 500лв,след тове ме преназначиха.Въпроса ми е,ако напусна фирмата,в която в момента работя,понеже средата е рискова,а немога да разчитам на шефа си ,че ще ми бъдат внасяни осигуровки и изплащани болнични и се осигурявам в друга фирма на 4 часа,ще имам ли право на майчинство  newsm78 ?Извинявайте с тези въпроси,но ми е много сложна цялата ситуация и ще съм благодарна ако накой може да ме посъветва .

Забравих да вмъкна,че от12.08.2011 до 04.11.2011 не съм работила и не съм била на борсата,но са ми платени здравните осигуровки.

# 433
Здравейте!Бременна съм във 2-ри месец и съм на 6 месечен изпитателен срок на работа.Ако разберат,че съм бременна ще ме освободят веднага,защото не им е рентабилно да ме държат на работа.Въпросът ми е дали имат право да ме освободят при връчване на болничен лист /идеята е да изляза в болничен приблизително април /? На каква база ще ми се изчислява болничният ?

В рамките на изпитателния срок могат да те освободят по всяко време по чл.71 от КТ. Това, че си в болничен няма значение. Самото обезщетение се изчислява на база предходните 18 месеца.

Здравейте на всички!Аз съм съвсем в началото на своята бременност и ми се налага да взема доста важно решение-дали да напусна.От 15 месеца работя в една фирма и се осигурявам на 4 часов работен ден-235лв,от ноември 2012 година ги смятам,до сега.Преди това работех в един магазин,който е на две фирми и се водех в двете фирми на 4 часа пак,на 250лв,там съм работила от 08.04.2011-12.08.2012,също така в една от тези фирми преди това от 14.03.2011-07.04.2011-на 8 часов на 500лв,след тове ме преназначиха.Въпроса ми е,ако напусна фирмата,в която в момента работя,понеже средата е рискова,а немога да разчитам на шефа си ,че ще ми бъдат внасяни осигуровки и изплащани болнични и се осигурявам в друга фирма на 4 часа,ще имам ли право на майчинство  newsm78 ?Извинявайте с тези въпроси,но ми е много сложна цялата . ситуация и ще съм благодарна ако накой може да ме посъветва .

Забравих да вмъкна,че от12.08.2011 до 04.11.2011 не съм работила и не съм била на борсата,но са ми платени здравните осигуровки.

За мен е по-логично щом работата ти е тежка да ползваш отпуск по болест по време на бременността, дори и в друга фирма. Какава е идеята на осигуряване на 4 часа по време на бременността? В общия случай имаш право на обезщетение за бременност и раждане и размерът му не може да е по-малко от МРЗ.

Последна редакция: сб, 09 фев 2013, 01:13 от AnMary

# 434
ами ако до сега съм се осигурявала толкова време на 4 часа,на 235 лв има ли въобще смисъл да се осигурявам на по-висока сума,ще се отрази ли на майчинството?

ами ако до сега съм се осигурявала толкова време на 4 часа,на 235 лв има ли въобще смисъл да се осигурявам на по-висока сума,ще се отрази ли на майчинството?

също така в новата фирма,колко време трябва да мине преди да мога да си пусна болничен,а и може ли АГ-то да ми издаде такъв по болест?Извинявам се,но съм крайно не запозната с тези неща.

Последна редакция: сб, 09 фев 2013, 01:14 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт