Цветолечението на д-р Бах-7

• 122 312
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
не е грешка,1към 240 е написано ,наистина
аз имах преди време, нужда спешно от пост-бахов бъз и така си правих от тиктура-майка-броих на капки,но до колко е точна пропорцията... Thinking

# 106
Мимулусът е невероятен. Само за два ме балансира.
През лятото ще отида на вилата и ще си направя тинктура от поне едно цвете. В постинг 400 на 4-та тема пише, че пропорцията е 1 част тинктура и 240 части бренди. Много ми се вижда. Дали не е техническа грешка, брендито да е 24 части?

Не разбирам,не е ли  1:1- вода ( в която е стояло/вряло цветето ) : бренди?

# 107
  • на брега на морето
Не. От тинктурата, т.е. водата, в която е престояло цветето на слънце, се взема 1 част и се долива с 250 части бренди. Поне така го разбирам.

# 108
1:1 цък

от други места съм го чела,това ми попадна на първо търсене

# 109
  • на брега на морето
Трапезица  Hug. Лятото ще пада варене   Grinning

# 110
Как се правят лековете?
Лековете се правят по два метода. По-деликатните растения се обработват чрез слънчевия метод. Цветовете се остават да плуват в чиста вода за три часа, под директната слънчева светлина. Дървесните растение и тези, които цъфтят, когато слънцето е по-слабо, се приготвят чрез метода на варенето. Варят се цветовете за половин час в чиста вода. И в двата случая топлината предава енергията на цветовете на водата, след което енергизираната вода се смесва с равни количества бренди. Тази смес се нарича „тинктура майка”. Тази тинктура допълнително се разрежда в бренди (две капки майка тинктура на 30 мл бренди), за да се получат шишенцата, които купувате от магазините.

Бах събирал росата и я запазвал, добавайки равни количества бренди, за да се получи „тинктурата майка”, която се разтваря допълнително преди употреба. С течение на времето установява, че количеството роса не е достатъчно и за това поставял цветовете в изворна вода и я оставял на слънце, за да преминават слънчевите лъчи през нея. А когато нямало и достатъчно светлина, той варял цветовете.

от тук http://www.-spam112-/portal/statii/tsvetoterapiya-dr-bach-677.html,но сигурно го има и из книгите  newsm78

така,както аз го разбирам,първо се приготвя тинктура майка,след което се прави разреждане 2 капки в 30 мл/именно него се коментира като 1 към 240/ и така се стига до концентрата ,който познаваме в оригиналните/купени шишенца  Peace
след това вече се разрежда за прием

# 111
  • на брега на морето
така,както аз го разбирам,първо се приготвя тинктура майка,след което се прави разреждане 2 капки в 30 мл/именно него се коментира като 1 към 240/ и така се стига до концентрата ,който познаваме в оригиналните/купени шишенца  Peace
след това вече се разрежда за прием

И аз така го разбирам.
А имаш ли идея как се "работи" с есенциите и чакрите и есенциите и минералите? Имам таблички, взети от линковете на 1-ва стр., гледах, гледах и   33uu

# 112
Начини за  приготовление

Два начина се употребяват за приготовляване на лекарствата:

Слънчев начин

Взема се тънък стъклен съд и почти се напълва с чиста вода, ако е възможно от някое намиращо се наблизо изворче.
Откъсват се цветовете на растението и веднага се поставят по повърхността на водата, така че да я покри ят и след това се оставят под силното слънце за три или четири часа или по-малко време, докато цветовете започват да дават признаци на увяхване. Тогава цветчетата внимателно се изваждат и водата се изсипва в стъкла, като се напълват до половина. Шишетата след това се допълват с бренди (ракия, коняк), за да се запази лекарството. Тези шишета са запас и от тях не се дава направо като дози. От тези шишета се пресипват няколко капки в други шишета, долива се вода и от тях се дават дози на пациента, така че запасът е доста голям. Лекарствата, купени от аптекарите, трябва да се употребяват по същия начин.
Следните лекарства бяха приготвени по горния начин: агримония, кантарион, серато, цикория, клематис (повит), тинтява, Ulex Europaeus,Саlluna Vulgaris,Impatiens,Mimulus, дъб, маслина, Неlianthemum Vulgare, Scleranthus annuus, скална вода, дива кощрава, върбинка, лоза, воден хилядолистник (плавеш), бели кестенови цветове.
Скална (лековита) вода. От дълго време е известно, че някои кладенци и изворни води са имали силата да лекуват и такива извори са ставали прочути със своето свойство. Може да се употреби всеки извор, който е известен или бил известен със целебната си сила и който все още е оставен в естествено състояние и не е издигната сграда над него.

Врящият начин
Останалите лекарства бяха приготвени чрез възвиране, както следва:
Въпросните растения, както ще се опишат, се варят около половин час в чиста вода.
Прецедената течност се изсипва в шишета, които се напълват наполовина и след това, когато изстинат, се допълват с ракия, както преди, за запазване.
Кестенови пъпки. За това лекарство пъпките на белия кестен се взимат точно преди да се развият в листа.
При другите да се употребяват цветовете с късички дръжчици или клончета и, когато има, съвсем млади листенца.

от книгата Дванадесетте  лечители и други лекарства   на д-р Едуард Бах
(има я в Спиралата http://www.spiralata.net/kn_bul/bach2.zip )

# 113
Аз го разбирам точно така-1:1 с бренди,което е базовата есенция ( такава купуваме в шишенцата-концентрат) и после от нея приготвяме готов за употреба разтвор-1 к. на 10-15 мл.вода с консервант.

Нима има и друго разреждане между тези?

# 114
да,написаното от есме,дава такъв извод,но това означава,че има двусмислие между авторите  Thinking

# 115
Да обърнем поглед към оригинала ( Др Бах)  Peace

# 116
аз не се съмнявам в Д-р Бах,а в преводите  Peace
ще отделя време да прочета /попрегледам всичките книги,които имам,за да видя от къде е тръгнало това допълнително разреждане на първоначалната тинктура
не защото съм Тома Неверни,а защото не помня навремето къде го четох и дали не е в книгите точно  newsm78

Edit : Preparation

Step 1:  Mother tinctures are prepared from plant material and
natural spring water by using the sun or boiling method (following Dr Bach's precise instructions)

Step 2:    The mother tincture is made up of the energized spring
water [as per Step 1] mixed with an equal quantity of brandy (acts as a preservative)

Step 3:    Two drops of mother tincture are added to 30ml of brandy to make the stock bottle

http://www.globalherbalsupplies.com/bfr/information.htm

Последна редакция: нд, 24 фев 2013, 18:50 от Mamagemelar

# 117
Method of preparation

Two methods are used to prepare these remedies.

Sunshine method

A thin glass bowl is taken and almost filled with the purest water obtainable, if possible from a spring nearby.

The blooms of the plant are picked and immediately floated on the surface of the water, so as to cover it, and then left in the bright sunshine for three or four hours, or less time if the blooms begin to show signs of fading. The blossoms are then carefully lifted out and the water poured into bottles so as to half fill them. The bottles are then filled up with brandy to preserve the remedy. These bottles are stock, and are not used direct for giving doses. A few drops are taken from these to another bottle, from which the patient is treated, so that the stocks contain a large supply. The supplies from the chemists should be used in the same way.

The following remedies were prepared as above:

Agrimony, Centaury, Cerato, Chicory, Clematis, Gentian, Gorse, Heather, Impatiens, Mimulus, Oak, Olive, Rock Rose, Rock Water, Scleranthus, the Wild Oat, Vervain, Vine, Water Violet, White Chestnut Blossom.

Rock Water. It has long been known that certain wells and spring waters have had the power to heal some people, and such wells or springs have become renowned for this property. Any well or any spring which has been known to have had healing power and which is still left free in its natural state, unhampered by the shrines of man, may be used.

The boiling method

The remaining remedies were prepared by boiling as follows:

The specimens, as about to be described, were boiled for half an hour in clean pure water.

The fluid strained off, poured into bottles until half filled, and then, when cold, brandy added as before to fill up and preserve.

Chestnut Bud. For this remedy the buds are gathered from the White Chestnut tree, just before bursting into leaf.

In others the blossom should be used together with small pieces of stem or stalk and, when present, young fresh leaves.

http://www.edwardbach.org/Library/CollectedWorks/12Healers1936/1 … 1936_frameset.htm

# 118
ОК, есме,повтарям се,но явно сме „изгубени в превода“ Peace-всеки да си избере метода,аз все още не съм избрала за себе си правилния -опитвам се да намеря източник,възможно най-близко до оригинала  Rolling Eyes

edit:сега ми се зареди линка  Peace  bouquet

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 16:45 от Mamagemelar

# 119
  • на брега на морето
Какво разбирате под "кратко лечение", т.е. метода с чаша вода? Дни, седмица-две?

При Метхилд Шефер срещнах бутрак и горчивка. Не можах да открия съответствието им при д-р Бах.

Последна редакция: ср, 27 фев 2013, 12:27 от Котьо Тръмп

Общи условия

Активация на акаунт