Оскотяването - приоритет на държавата

• 6 567
  • 135
  •   1
Отговори
# 15
Зачудих се и аз  Rolling Eyes- ми пълно е с училища в България, да кандидатстват тези учители за частните школа, като са толкова кадърни, какъв им е проблемът да си намерят добра работа - да преподават само на класове с умни и интелигентни българчета.
....много повърхностно ,драга.

Не съм изумена от ситуацията ,в която са попаднали учителите.Има го и на други места.
Тук пак опираме до поведението ни на нация....до търпимостта ни и приемането на абсурда!
И съм 100 процента сигурна ,че в съответното РИО са запознати с обстановката,но не действат поради не наличие на писмен сигнал.....

# 16
Доколкото съм чула по места самото съществуване на определени училища е поставено под заплаха. Липсват ли ученици - няма училище. Няма директорка, няма учители, няма финансиране, няма заплати. Чувала съм, че учителки като апостоли обикалят ромски махали и записват деца или водят фиктивни бройки само и само да запазят работата си. Може би това е причината за поведението на директорката.

# 17
Но едното,не предполага криене на другото...резултата е налице,а причината Thinking

# 18
  • Варна
Реакция от полицията последвала ли е? Предполагам, че не.
Така ще е като на една огромна група от населението е осигурено правото безнаказано да правят каквото намерят за добре. Ред трябва да се въведе, да усетят, че правилата важат и за тях, иначе няма оправия. Но докато са послушни гласоподаватели съм скептична за резултата.
Много е сложен казусът с ромите и се усложнява още повече от липсата на политическа воля за решаването му- всяко правителство се надява следващите след него да се заемат.

# 19
  Чакайте сега, става въпрос за училище в някакъв ужасен квартал, нали така. И за това, че учителите , работещи в него нямат сигурност на работното си място, понеже простаци от етнически произход, който не е решаващ в случая, във всеки един момент могат да решат да прибегнат към саморазправа.
  За учителите в циганските махали е трудно, нима някой е очаквал всичко да е като в елитно училище?
  Аз виждам проблем основно в директорката, охранителната фирма и инспектората. Хората правилно са написали писмо до министерството, но трябва да подадат и жалба. Защото циганетата няма да станат по-ученолюбиви, нито родителите им по малко агресивни и това, което трябва да се потърси като възможност е осигуряване на някакъв що годе приличен учебен процес, при който никой не може да влезе да те души.

# 20
Розмариня, извинявай, под достойнството ми е, воденето на подобен диалог.

Добре де, разбрах те. Освобождавам теб и останалите твои другарки по оръжие от присъствието си Simple Smile.

По-силно от простотата ненавиждам набеждаването.

# 21
  • Варна
Душенето в час може и да им се размине на учителите, но на улицата кой ще ги пази?
Хватката е никой да не си помисля и за миг, че след нападение на учителка ще си тръгне необезпокояван.

# 22
  • София
Проблемни в ниските класове са ромчетата, но във високите - българчета. Етническият подход не би следвало да е определящ в случая. По-скоро всичко се корени в орязаните възможности за ответна реакция от страна на учителите. В някои райони те са притиснати в ъгъла да си мълчат и да понасят стоически всякакви грубости, за да не изгубят и без това малката бройка ученици.

# 23
Не е точно по темата, но изобщо не ми се иска България да има нов АЕЦ
поради факта, че в последните 20 години станахме абсолютни шматки, без
виждане и въображение, без адекватна реакция. Само понатрупахме малко
умнват жаргон от чужди консултанти, но реално въобще не виждаме какво
става.

Сега ще направя най-расисткото си изказване във форума. Циганите са
непреодолимо различни и то не защото са с малко по-различен цвят на кожата.
Това е група хора с много специфично, различно от масовото виждане за реалността.
ТЕ не са като НАС. Не че някой е по-прав или по-крив, но просто има различни версии.

Но освен че версиите са различни, някои са по-добри. Някои хора виждат и действат
в света така, че да стане по-приятно, по-грациозно място. Други действат така, че
не само поради липса на пари да превръщат света в по-неприятно място. Съжалявам, но
циганите не са открили най-добрия начин, по който може да живее човек. Дори не са се доближили до него. С времето и този начин на живот не само мисленето, езикът и поведението им
ще се променят, ще се промени и физиката им. Само не ми казвайте, че не изглеждат...
изродени. Като орки.

Само че и българите заприличват на орки малко по малко. Щото докато
мислим за заплата на дребно, за някой отвън да помогне- няма да измислим
как да се живее. Повече от 20 години слушаме външни експерти да ни казват
какво да правим, къде да инвестираме и толкова примамливо звучаха, че доста хора
позабравиха (и аз самата до известна степен) че животът не е регулации,
глобализация и писмени жалби, а най-вече е въпрос на това дали ежедневието ни е
стилно или гнусно.

За нещастие клони към гнусното, а когато нещо почне да клони, след
време стига до това състояние.

И не ми казвайте, че е въпрос на пари как се държиш.

# 24
  За какво говорим сега ,за рискови квартали, или за какво?

Не били циганите като нас... еми не са, но все пак на много места в училищата където учат циганета никой никого не души.
   Много хора приличат на орки и без да са цигани, я се качи в някой рейс към определени региони на страната.

# 25
 Чакайте сега, става въпрос за училище в някакъв ужасен квартал, нали така. И за това, че учителите , работещи в него нямат сигурност на работното си място, понеже простаци от етнически произход, който не е решаващ в случая, във всеки един момент могат да решат да прибегнат към саморазправа.
  ...
За мен проблемът е повсеместен и не е наличен само във въпросното училище и квартал. Просто тук е избило в един момент на повърхността, защото е в особено грозни измерения.

# 26
,,Ето защо ви молим да направите необходимото да бъдем защитени по време на работа! На практика училището ни е разграден двор и всеки който поиска може да влиза, когато си поиска и да се саморазпрява с нас.,,

Проблемът е защо се допуска едно училище /държавна, общинска институция/ да бъде разграден неохраняван двор.
Промяна в основните характеристики на който и да било етнос не чакам близка.
Обаче държавата дължи защита на институцията- работещите в нея, посещаващите я.
Какво е направено от задължените субекти във връзка със случая?
Каква превенция е предприета от задължените органи и институции за избягване за в бъдеще на подобни инциденти?

Проблемни в ниските класове са ромчетата, но във високите - българчета. Етническият подход не би следвало да е определящ в случая. По-скоро всичко се корени в орязаните възможности за ответна реакция от страна на учителите. В някои райони те са притиснати в ъгъла да си мълчат и да понасят стоически всякакви грубости, за да не изгубят и без това малката бройка ученици.
Peace

Проблемът е и в негласната забрана да се практикуват справедливи и законни отговори.

# 27
Дали в гето, дали в село, дали на пъпа на София училища трябва да има. И освен да съществуват, трябва да произвеждат и що годе грамотни ученици. Е, в някои от тях просто не става. На училище се ходи, щото е топло, дават за ядене, иначе не получаваш детски и разни от сорта.... А родителите на децата се карат с учителите за всяка казана дума. И не го правят защото им е зор, че някой прави забележка на детето им, а защото обичат да става джумбуш.
Просто по-тихо и малко по-елеганто действат и мнозина родители от български произход.
А училища на много места съществуват, за да може учители да не остават без работа и "български" училища да не пропищят от ромските ученици.

Първи клас учих с една тумба ромчета, настанени временно със семействата си в столичния Младост 1А. И хем беше още комунизъм, хем, все се чуваха викове по коридорите. Явно не демокрацията ги е направила някой такъв.

Последна редакция: пн, 14 яну 2013, 16:54 от Касита

# 28
Много ми хареса заглавието на темата. За жалост това е положението в цялата държава, във всичко, и все по-зле става  smile3516

# 29
Не говорим за рискови квартали.

Говорим за хора, българи и цигани, които са поели път, в
който ще има още много такива ситуации.

Няма да сработи прогресивната идея, че всички са еднакви
и отгоре с правила и регулации ще се преодолее това,
което е вътре в хората. Просто някои хора ще трябва да се натиснат,
ако може да се променят вътрешно и може и да излезе нещо.

С външна помощ резултатът е времене и ще избие на друго място.

Общи условия

Активация на акаунт