ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 17

• 38 231
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Дж е един звук, две букви. Останалото - буква=звук.
Мерси, само за "дж" знаех със сигурност, че е един звук. Ще си припомням българския език, благодарение на детето.

"дз" също е един звук, да го имаш предвид Simple Smile

# 631
  • Някъде на път....
Сега гледах буквара - още 5-6 букви и ще са взели цялата азбука нашите първолаци....  Heart Eyes

# 632
  • Петрич
Дж е един звук, две букви. Останалото - буква=звук.
Мерси, само за "дж" знаех със сигурност, че е един звук. Ще си припомням българския език, благодарение на детето.

"дз" също е един звук, да го имаш предвид Simple Smile
Да, да, имам някакъв спомен и за дз, също че Я и Ю  пък бяха 1 буква, но два звука. Благодаря, малко ме беше страх, да не ме помислите за абсолютно неграмотна и да ми се скарате как мога аз да уча с детето, като не знам елементарни неща.

# 633
# 634
Сиси, ние също сме в ОУ, но и тази година и догодина ще учат целодневно. После май минават на смени.
За мен също е правилно децата от начален курс да са само сутрин, но по рез причини това не винаги е възможно.

По повод на буквите и звуковете дъщеря ми вчера ужасно ме разсмя. Тя още от детската градина знае, че не винаги има равенство между буква и звук, както и че ДЖ е две букви, но един звук. Въпреки това, по инерция вчера зачете от буквара, по начина по който са го правили досега. Преди да преминат към текста, прочитат например "главната печатна буква Г, малката печатна буква г, главаната ръкописна ....и т.н." Досега все така го правят, та снощи тя "прочете" следното: "Голямата печатна буква ДЖ, малката печатна буква дж...."  Joy Joy Joy Е, като избухнах в смях, се усети!  Laughing

Та май не винаги повторението е толкоз полезно!  Joy

# 635
Лалуни, не се отваря линка, ще го напиша направо, ако нямаш против Peace

Така съм го обяснила и на малката, и ме разбра:

Правилото е, че "ю" и "я" след съгласен се броят за 1 звук, а в началото на думата и след гласен - като два звука!

Последна редакция: вт, 05 фев 2013, 20:48 от Небесна

# 636
  • Петрич
Правилото е, че "ю" и "я" след съгласен се броят за 1 звук, а в началото на думата и след гласен - като два звука!
Ето това също съм го забравила, дано го запомня сега. Добре де, вие как си спомняте тези неща, само аз ли помня като кокошка?

# 637
  • Ку-куландия
Сега гледах буквара - още 5-6 букви и ще са взели цялата азбука нашите първолаци....  Heart Eyes
А ние ги взехме, голямо препускане голямо чудо, за какво беше това бързане. Другата седмица ще правят тържество на буквите.

# 638
А ние ги взехме, голямо препускане голямо чудо, за какво беше това бързане. Другата седмица ще правят тържество на буквите.

О, много бързо, наистина!  Simple Smile
Ние сме на дж и днес са взели 9+4

# 639
  • София
Нашите са на ДЗ, но като гледам им давам още поне 3 седмици т.е. до края на месеца. Имат Ц, пък после обобщение, чак след това Х, Ц, Ю, Я, ЙО, ьо.
До колкото помня някъде март месец си е класика да е празникът на буквите.

# 640
Ние сме на "Ч". По учебен план до края на март ще вземат цялата азбука и тогава ще е тържеството на буквите.

# 641

Ето това също съм го забравила, дано го запомня сега. Добре де, вие как си спомняте тези неща, само аз ли помня като кокошка?

Българската граматика ми беше слабост, но разбира се доста неща съм позабравила...Чета в интернет когато трябва да обяснявам нещо на детето, за да не я науча погрешно Mr. Green

# 642
  • София
Аз днес предъвквах на ум синтаксиса Laughing
Ще "уча" с малката, ясно е.

# 643
И ние сме на ДЗ.

Моята дъщеря не иска вече да остава на занималня,тъй като трябвало да изчаква по бавните и й било скучно.Вчера дори ми се обади на обяд за да ми каже че я боли глава и замалко не е повърнала.... Прибрах си я, но се оказа че нищо й няма,просто не иска да остава.

# 644
  • Някъде на път....
jmoto, голям сценарий е измислила дъщеря ти...  Wink

Общи условия

Активация на акаунт