Ще върне ли парите Митьо Пайнера?

• 9 728
  • 203
  •   1
Отговори
# 135
Азис ще е гост в предаването "Лице в лице" след малко по БТВ!
Ще го гледам.

Нерде Ямбол, нерде Стамбул?  newsm78

# 136
Избори идват, медиите са напазарувани вече. А както знаем, още от времето на Захари Стоянов "кючеците привлачат"  Joy Joy Joy

# 137
Вярата на богата Европа, че с малко финансови стимули ще цивилизова ускорено парцаливите си предградия е наивна и погрешна. Изобщо всяка идея, че е възможно общност се цивилизова с пари и закони, е погрешна

Според мен това е същественият проблем, да, но не "богата" Европа е виновна. Европа е наивна, а това не е грях. Откъде да знае Европа, че съществуват хора, които са способни да опорочат всичко, до което се докоснат? Как да им хрумне на тези наивни люде, свикнали на съвсем друг ментален стандарт, че когато подариш тухли на бездомния, той няма да си вдигне с тях дом, ами ще ги мята по останалите за удоволствие?

И да, "Пайнер" е бизнес като всеки друг. Във всеки случай телевизия "Планета" не е по-деструктивна за обществения морал от Нова, да кажем, с всичките й безсмислени програми, бигбрадъри, черни хроники и манипулирани новини. Ах, да... и с постоянното присъствие на чалга. "Пайнер" не крие нищо - той произвежда и продава чалга на тези, които я искат. На никого не може да се пробута чалга насила, на никого. Хората искат Гергана и Петкана, слушат ги, харесват ги. Други медии и други бизнесмени обаче са по-страшни, защото пак са чалга, ама преоблечена, а чалгата с културни претенции е далеч по-вредна в дългосрочна перспектива.

# 138
Aма естествено, Европа има само граждани, които почват деня си с Рахманинов и Сартр и го завършват с Вагнер и Ницше. А в събота си махат главите със скъпо уиски и Дийп пърпъл.

# 139
Aма естествено, Европа има само граждани, които почват деня си с Рахманинов и Сартр и го завършват с Вагнер и Ницше. А в събота си махат главите със скъпо уиски и Дийп пърпъл.

И идват хорицата в Слънчев бряг да ни научат на култура, обноски, стил и вкус, а ние ги разваляме и разкултуряваме!  Crossing Arms

# 140
И никъде в Европа няма корупция, източване на европари и назначаване на служби по партийна линия или пък печелене на конкурси по роднинска връзка. Нито в Италия, нито в Гърция, нито във Франция се случват тези работи ..... hahaha

# 141
  • Пазете Гор
Не за наивността си е виновна богатата Европа, а за сляпата си вяра в кохезионните политики и масовото субсидиране. Това я обезкървява финансово, развращава икономически и обезсилва в конкурентна среда.
А тя не е наивна, никак даже. Отдавна са направени калкулациите, че дори  страните нетни донори в европейския бюджет генерират икономически ръст благодарение и на потреблението на финансово позамогналите се покрай фондовете източни и южни покрайнини. В това няма нищо лошо. Лошото е в развращаването на и без това склонния към лентяйство източен и средиземноморски типаж.
Между другото примерът с Гърция е показателен - как за няма и две поколения усвояване на фондове предприемчивият, хитър и работлив грък се превърна в инертен и неориентиран чиновник, дремещ на дебела сянка под чадър на синдикалната безотговорност. Вървим по тоя път, като ще родим естествено свой, ендемичен подвид на предприемача с общи пари. Дано поне не се гордеем с това.

Чалгата, като и гореказаното не са причина за нищо. Тя е следствие - разголено, цицесто и гласовито, но само следствие на ценностно опустошените ни души и неособено изискания ни музикален вкус.

Е, никой не твърди, че всички почват деня си с Рахманинов, Рокси, но със сигурност са повече от тук. Но Рахманинов е само символ.
Ползвайки символи, аз бих казал, че може би повече почват деня си молитва или милувка, съдейки по резултатите на общностите им, не от наблюдения.

# 142

Това в каква връзка навлиза в разговора? Някой по-назад го твърди или просто споделяш съня си от снощи? Защо каквато и тема да се захване, се стига до "ма то и те са така"? Ми не са така, не са били и няма да бъдат. В Европа все още можеш да си оставиш вратата отключена и да декларираш разход без документ, докато в България не може. За мен с тези разлики въпросът се изчерпва, колкото и елементарно да звучи.

Намирам идеята за обща Европа пропита най-вече от наивност и утопични въжделения, и после от икономически интерес. Просто такова е моето мнение, с което никого не задължавам да се съгласи. Simple Smile

# 143
  • Пазете Гор
Дискусията ни ще бъде по-полезна, ако се въздържаме от остроумия, на които има майстори, признавам. Сблъсъкът на тези и аргументи, вярно, не е така зрелищен и емоционално разтоварващ, но аз поне го намирам за по-смислен.

Аз смятам, че ЕС греши, като иска да възстанови изгубената си конкурентоспособност, прилагайки в по-голяма доза същото лекарство, което всъщност я погуби - с финансиране на икономически нефелни програми.

# 144
В Европа все още можеш да си оставиш вратата отключена и да декларираш разход без документ, докато в България не може. За мен с тези разлики въпросът се изчерпва, колкото и елементарно да звучи.
Освен елементарно не отговаря никак на истината, но естествено, всеки е свободен да вижда и твърди каквото му хрумне.
Опитват(м)е се да обясните столетия , че и хилядолетие различно развитие с последиците, което би било чудесно ако се правеше със самоирония. Това тук обаче прилича на самобичуване. а и знаете, сто пъти повторената лъжа става истина.

пп. в най добрият град за живот в Европа преди три седмици стана изнасилване в 18 00 часа във вагон на метрото. От чист бял ариец. Така че позволете да имаме и малко по друг поглед върху Европа, отдавна сме видели туй онуй и сме си свалили розовите очила.

# 145
  • Пазете Гор
Не познавам живота в Западна Европа, но нито за секунда не съм имал илюзията, че там няма престъпност, и то често пъти шокираща. Не твърдя обратното никъде.

Имаме сравнително лошия късмет да обсъждаме настоящето и бъдещето на нацията ни в момент, в който европейския цивилизационен модел изживява сериозна криза.

# 146
каквито и девиации да има обикновено по перифериите на обществата, европейското съзнание го има и то е именно столетия развивано. Не знам какво ни носи отричането на този факт, но на мен 'това навсякъде го има' не ми носи никаква утеха.

# 147
  • Пазете Гор
Отговорно твърдя, че Западно-християнската цивилизация (заемам тоя термин от А. Тойнби, за да прибавя към обобщението си С. Америка и Австралия) е върхово постижение като общностен проект на човечеството засега. Затова ми е тройно по-тъжно, че Европа е на път да се  провали, опитвайки се да се излекува от болестите си, приемайки още от причинителя им.

Между другото, понеже споменах Тойнби, той причислява нашего брата към православната цивилизация, която, според него е преминала зенита си. Аз не съм съгласен с него, просто давам още един поглед.

Някъде бях чел, че субсидиите (национални и европейски) за една британска крава са къмто 14 000 паунда годишно. Ако това е вярно, няма начин да бъдем конкурентни.

# 148
А самобичуването и повтарянето като мантра колко сме прости носи ли нещо?
Как беше онази мъдрост, да променя нещата, които мога, и да приема тези, които не мога да променя.
Какъв смисъл да повтаряме стотици пъти колко елементарна музика е ча;гата и колко са прости тези, които я харесват ( опростено, понякога невярно, деструктивно).

# 149
  • гр. Шумен
Може ли да се върна на проблема за креативността на проектите, финансирани с евросредства (иначе всеки може да си разсъждава на темата кой колко е културен колкото си иска) с нещо простичко. Вчера, на Антоновден, ме черпиха с луканкови бонбони от български производител. Иде реч за една пуча въшка луканка, надлеждно завита в книжка като бонбон. Забавно. Не знам дали е оригинална идеята, но определено такива щуравщини си струва да се финансират повече от псевдофолклора на Планета фолк (вчера си направих добрината да я гледам, мога да й направя откровено обхождане и в ширина и в дълбочина, но хайде да замълча). НЯкой спомена тука, че нямало значение дали ще се финансира Пайнера или Пешо Металурга. МИ има. В полза на Пешо. Сори, но това ми е мнението.
Иначе другото е само чесане на езици на тема колко сме очалгарени и прости и че щом ядем шкембе чорба няма как да слушаме "Рози от юг".

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 20:24 от Sessilly

Общи условия

Активация на акаунт