Откъде да започна?

• 6 233
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте,

Нова съм в този подфорум и ще ви помоля за търпение, ако въпросите ми звучат неадекватно, но наистина не знам откъде да започна.

С мъжа ми имаме репродуктивен проблем, с който се опитваме да се преборим. В момента съм бременна в 13 г.с. след ин витро, но за съжаление с огромен риск за генетични аномалии за плода. Лекарите ме съветват да абортирам незабавно, което най-вероятно ще направя, колкото и да ми е трудно да го реша. Но още преди ин витрото сме обмисляли и възможността и за осиновяване. Попадала съм на някои теми от този подфорум и ми направи силно впечатление изказването на една съфорумка, че толкова жени правят безбройни опити да заченат и когато вече решат да осиновят, се оказва прекалено късно и за това. Не знам дали ще имам сили да пробвам отново и отново, а много искаме да имаме дете и мисля, че може би е настъпил момента да предприемем някакви действия в посока осиновяване.
Само че наистина нямам никаква идея как се постъпва в такъв случай. Ние сме от Стара Загора, и двамата на 35, нямаме брак. Към кого или кое учреждение трябва да се обърнем в желанието си да осиновим дете? За документите четох, че явно има различни изисквания, които се променят.
Но ми липсват главни насоки откъде да започна.

Ще се радвам да ме ориентирате по някакъв начин.

# 1
  • v. turnovo
Здравей! Съжалявам да прочета,че диагнозата за твоето бебче е лоша,следях те в проблемното , тъй като и аз съм пациентка на Стаменов,за съжаление без настъпила бременност. За моя радост съм мама на момченце,което осиновихме със съпруга ми преди 7 месеца.Това ,което като съвет мога да ти дам е - първо много добре си помислете готови ли сте на тази стъпка.Това е изключително сериозно решение и двамата трябва да сте напълно убедени,че за вас няма значение дали детето ви е биологично или не. Иначе по формалната част.Отивате в местното РДСП,при разговор със соц.работник се изясняват необходимите документи, щом нямате брак само ти можеш да кандидатстваш, ако искате да сте двамата ви трябва сключен граждански брак. После тече 3 месечен срок на проучване и изготвяне на доклад,след което ви вписват в регистрите за осиновители.Оттам насетне започва чакането,което според зададените от вас критерии може да е кратко,а може и да е по-дълго.Има доста теми в този подфорум,които може да са ти от полза, на мен поне ми бяха.Успех !

# 2
Здравей!Може да осинови само единият, ако нямате брак.Отиваш в Отдел „Закрила на детето” на ул.”Стефан Караджа”8.Там ще се срещнеш със социален работник, който ще ти даде лист, на който са посочени необходимите за кандидат-осиновител документи.Набавят се за около 10 дни и ще ти струват около стотина лева.Правиш изследваия за СПИН, хепатит В и Сифилис в ХЕИ или Българо-германския център. От тубдиспансера в Окръжна болница взимаш документ, че не страдаш от туберколоза, а от психодоспансера- че не се водиш на отчет –голяма бланка. Личният лекар ти дава медицинско свидетелство за физическо здраве.От Районния съд си вадиш свидетелство за съдимост и документ,че срещу теб няма наказателно производство за умишлено престъпление.Същият документ за наказателно производство взимаш и от Окръжна прокуратура- до магазин „Бебе”. До съда са „Местни данъци и такси”, а оттам ти издават удостоверение за декларирани данни. В НАП искаш удостоверение за наличие или липса на задължения-само то е безплатно.Накрая-с всички документи-отиваш във фоайето на Общината и искаш документ,че не си лишена от родителски права. От работодателя  си искаш бележка за получени доходи 6 месеца назад. Направи си копие на нотариален акт или договор за наем.От двама приятели искаш писмена препоръка- има примерни в Интернет.Всички документи подаваш пак при социалния си работник.После 3 дни –сряда,четвъртък и петък-посещаваш курс за осиновители в „Самаряни”.Правите няколко срещи със социалната и след 3 месеца те вписват в регистъра за осиновяване.Започва чакането...Успех!

# 3
А този договор за наем за какво е? В смисъл, за да докажеш, че не си бездомен ли?
Защото при нас ситуацията е следната: живеем в апартамент, който се води на името на родителите ми, но аз съм единствена наследничка. Отделно имаме и къща, която е на името на майка ми и в момента се опитваме да стегнем, за да има повече място и за деца.

# 4
  • v. turnovo
Ние също живеем в жилище ,което е собственост на свекърите,само нотариалния акт показах,нищо друго не са ми искали

# 5
А ако само аз кандидатствам за осиновител, тъй като нямаме брак с мъжа ми, той може ли да присъства на срещите с консултанта и после с детето, или трябва да бъда само аз?
Не го знам мъжът ми какво толкова се запъва за този брак. Аз мисля, че като сме двама и като  сме законно семейство имаме повече шансове, но не знам дали има някаква разлика всъщност.
Освен това той има много повече опит с деца, харесват го децата и няма да се чувствам комфортно, ако нещата бъдат оценяни само по моите показатели Rolling Eyes

# 6
  • Пловдив
Ние също нямахме брак.Сключихме точно заради решението ни да осиновим дете.Така ни посъветва социалната.

# 7
Съжалявам за лошите новини, познавам те виртуално от най-ведрите теми, особено за плагиатите ми беше любима Hug

Повечето подробности са вече написани .
Относно наличие/ липса на брак- не е пречка, още повече партньорът и да не е в брак участва в проучването ако желае.Но доколкото формулата е търси се семейство за дете и на съветите по осиновявания се разглеждат досиета на децата, при равни условия винаги имат по-голям шанс сключилите брак пред самотния родител, както и
-по-младите пред по-възрастните
-по-обезпечените  финансово пред тези с по-скромни възможности и др.

Разбира се, имат значение всички фактори, включително и личните впечатления на социалния работник при водене на проучването.

При подаване на документи се попълва въпросник с някакви критерии, отразяващи вашите очаквания за бъдещото дете- пол, възраст, здравословно състояние и др.Тук съвет не може да се даде, много е индивидуално, но стеснените критерии водят до по-продължително чакане.Отворените критерии -до по-кратко.За целта може да прочетеш темата "Статистика"

Вие с партньора сте млади имате абсолютния шанс да осиновите бебче на месеци, защото много от осиновителите са над 40г.

За препоръките от близки - нека да е от хора, които имат готовност да се срещнат лично със социалния работник, защото често такива срещи се налагат и се води личен разговор с написалите препоръката./изключение са случаите, при които това изискване не се спазва/

Стиснати палци и нещо важно- тук , в този подфорум всички истории имат щастлив, ама много щастлив завършек-не исках да казвам край, а завършек на започнатото.Защото оттам нататък е само началото на  едно безмерно щастие!

Не се притеснявай да питаш, така и времето ще минава по-бързо и чакането ще е по-леко.

# 8
Светкавица,

Благодаря ти за изчерпателния отговор и куража.  bouquet

# 9
НАПРАВО СЪМ ИЗУМЕНА , КАК ТАКА ИМА АНОМАЛИИ ПЛОДА, НАЛИ ПРАВЯТ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЕМБРИОНИТЕ ПРЕДИ ДА ГИ ИМПЛАНТИРАТ! НАЛИ С СЕ ТУПАХА В ГЪРДИТЕ С НОВИТЕ СИ УРЕДИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ- ЕЙ БЯСНА  СЪМ  КОГАТО ТОЛКОВА УСИЛИЯ СЕ ПРОВАЛЯТ

# 10
Те с тези уреди проследяват дали се развива ембриона без той да се изважда всеки път, но генетични аномалии не могат да засекат. Аз гледах едно предаване с Росен Петров, във което той от невежество доста заблуди публиката и после се наложи докторът да хвърля яснота, но явно зрителите са се хванали на глупостите на Росен, който явно хал хабер си няма.

# 11
Здравейте, момичета,
Първо да се извиня на авторката, че нахлувам в темата и, но реших тук да задам въпросите си понеже и ние сега започваме.Днес ходих до ОЗД и ми дадоха списък с исканите документи.Забелязах обаче, че освен СПИН и васерман искат и изследвания за венерически заболявания.Интересува ме дали и какви точно трябва да си направим и само аз или и двамата.Ние имаме СПИН и васерман правени края на октомври и ще ми свършат работа, но за венерическите нямаме, освен аз за хламидии.И още нещо правят ли се по каса или просто трябва да идем в лаборатория и да ги направим там.
Ще имам още доста въпроси със сигурност, но се надявам че винаги ще сте насреща с отговори.Аз сега чета подробно, но все изникват въпроси, знаете как е  Hug

# 12
Здравей! Не знам, в кой град ще кандидатствате, но на нас ни изискваха изследвания за:
- СПИН, васерман, хепатит;
- документ от ТУБ диспансера, че нямаме туберкулоза;
- документ от психдиспансер, че не се "водим на УЧЕТ "Laughing и психологически преглед;
С всички тези документи и с една бланка медицинско свидетелство (за встъпване в брак или за започване на работа) отидохме при личния лекар и си спомням, че беше важно в констатацията да бъде отбелязано от него освен че сме здрави и, че: "лицето е годно да стане осиновител"...

Доколкото си спомням, кръвните изследвания се правят в частна лаборатория и не се поемат от Касата. В ТУБ болницата мантуто не беше скъпо, но документите от психиатъра излязоха поне 50 - 60лв... Изследвания за хламидии или подобни не са ви необходими. Медицински свидетелства ще трябва да си направите и двамата...

Успех! Simple Smile

# 13
Всички кръвни тестове се поемат от здравната касата  - включително и СПИН, също така не сме плащали и в туб диспансера и психото. Явно във всеки град имат различни практики. След като събереш всички документи се отива при личния лекар да напише заключение на бланката която са ти дали социалните Simple Smile  Simple Smile Успех!

# 14
Да разбирам значи, че изследвания за сифилис и тем подобни не са ни необходими така ли?
Ние сме от София, район Илинден и тук ще кандидатстваме  Peace
А манту до колкото разбирам ще ни правят задължително.Охх имам хиляди въпроси и въпреки, че чета из темите тук, пак напират да ги задам.Всъщност едно не ми ства ясно - говорите за някакви курсове за осиновители.Те са някакво ново изискване и са задължителни или аз нещо не съм дочела както трябва  newsm78
И още нещо се сетих - с какви доходи трябва да разполагаме месечно и те дали са решаващи за одобрението от социалните.Питам понеже мъжът ми изкарва доста повече отколкото се води на хартия.

Последна редакция: сб, 09 фев 2013, 16:01 от vilkoni

Общи условия

Активация на акаунт