Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 60

• 51 750
  • 723
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Ех,Лидче и аз и аз... newsm44

Инересувам се от Кадията извън филма,ама тук мисля ,че си е побоядисал косичката лекинко,та може и да е роля.
Щях да предложа да се съберем всички и да го посрещнем заедно, но като гледам колко сме Флюбени, накрая сбирката може да прерасне в масов бой, за този така любим мустак!  Joy
А за Кадията, не само косичката е боядисана, ами и вратовръзката му е набор.  hahaha

# 271
За джамия на името на Ибрахим паша  в Истанбул,много се зачудих.Има  джамия на Ибрахим паша в Истанбул,но това не е нашия паша.Във филма самия той си казва къде се строят постройки с негови средства,разбирай на негово име.Произнесе и Разград-дали тогава градът е носил това име-май не? newsm78,ама карай разбрахме за какво иде реч.
Още от първите серии се чудя, че има дворец но не и джамия на пашата-СС ,си построил,Рустем ,Михримах,Шах султан,само Ибрахим -не.За това ми е интересно от къде излезе това?

Това е Магбул Ибрахим паша джамията - построена е от Сюлейман през 1536 в памет на Великият му везир

съжалявам  за малкият размер,  не мога да намеря големите в момента

Ибрахим паша е дал лични средства за много постройки, но предимно с друго соцалино значение, не за джамии. Построените джамии от него не носят името му. Той наистина е действал на принципа - Направи добро и го хвърли в морето.

Големите строежи на джамии са през по-късните години на Сюлейман.  Синан все още не е почнал делата си ...
Живота на държавата се изменя и е по-силно концентриран към вътрешните дела, делата в Истанбул,  докато по времето на Ибрахим е насочено навън - към областите и към другите държави.  Затова и сградите на хюррем са в Истанбул, а строежите на Ибрахим са из цялата територия на ОИ.
Джамиите на името на Михримах - са паметник на любовта й със Синан. Синан дори е дръзнал да поиска ръката на Михримах от Сюлейман
За Сюлейман - ясно, не може  прадедите му да имат, а той да няма ... а периода е на богатство и логично, неговата е опит за съперничество на Св. София.
Рустем и другите паши -- те строят джамии , тъй като едно такъв е реда, а от друга страна само така пашите могат да подсигурят потомството си.  Нито един паша, не може да остави богатството си на децата си ... Винаги всичко се отнема в полза на държавата и султана. Но като построи джамия, наследниците могат да получават от там заплата.

# 272
  • до най слънчевия бряг
[

Нека всенародните празненства да започнат СЕГА!  bigdance2
Аз в сряда мисля да отида на фризьор, маникюр, педикюр и кола маска. След което ще приготвя локма и шербет и ще се настаня на диванчето в поза тип Хюррем, да си чакам Бали Бея.  Two Hearts

Късно ,късно ,   Weary smile3518  според  материала   на Ани , Бали бей е минал през нашите земи , ама сме   го проспали , хем от дни говорим за това

# 273
http://wowturkey.com/tr453/k_deniztumer_makbulibrpasacamii.jpg
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.484091444976151.142319 … 103342&type=3
Това са линкове на джамията на Макбул Ибрахим паша-доста семпла,но щом наследниците са очаквали рента от нея-пона Хатиджето и близнаците да не умрат от глад.Пък Есма Нур -не знам.
Първият етаж са били и са дюкяни-явно под наем.

Последна редакция: нд, 20 яну 2013, 22:15 от Sause baus!

# 274
Доре Ми,
не съм съгласна с това за отнемането на имуществото.

На Рустем е наследено от Михримах, а джамиите са строени в повечето случаи след смъртта на тези, в чиято чест са построени.
Не става въпрос за тези джамии, които са построили през живота си, а за тези които са възхвалявали даден човек.
Михримах строи джамия на Рустем, Селим на Мустафа, Сюлейман на Мехмет и Джиганхир и т.н.
Сюлейман си я строи сам, но той е Султан, той има право на това.
Това което са строили през живота си са наричали религиозна обител или религиозно училище- не Джамия.
Такива къщи с по едно минаре.

Между другото Ибрахим е единствения, който е живял в дворец Laughing
Никой от другите не е имал правото да нарича мястото, където живее- дворец.
И това е бил прецедент- и после защо се самозабравил, защо се нарекъл Султан.
Е след като само Султана и Принцовете са могли да живеят в дворец- Ибо какъв е  newsm78

# 275
  • до най слънчевия бряг
Сцена от новия трейлър  hahaha  Joy  Laughing Бали бей е подкарал българските овце и ги води на сгляда при Султана  Laughing Току що са минали границата на Капитан Андреево. Тъй кат гледам Султана доволен шЪ остане  Laughing
Какво му трябва на един Султан...ядене, пиене и някоя сгодна оФчица  Laughing hahaha

Когато  станах овчарче
и овцете карах ,
бях много благодарен ,
че върнаха ме пак .
Щом свирна ми Султана ,
преметнах  гега аз
и хукнах към Стамбула
там чакат ме в захлас
 Hug

Последна редакция: пн, 21 яну 2013, 03:02 от siren62

# 276
Сцена от новия трейлър  hahaha  Joy  Laughing Бали бей е подкарал българските овце и ги води на сгляда при Султана  Laughing Току що са минали границата на Капитан Андреево. Тъй кат гледам Султана доволен шЪ остане  Laughing
Какво му трябва на един Султан...ядене, пиене и някоя сгодна оФчица  Laughing hahaha

Когато  станах овчарче
и овцете карах ,
бях много благодарен ,
че върнаха ме пак .
Щом свирна ми Султана ,
преметнах  гега аз
и хукнах към Стамбула
там чакат ме в захлас
 Hug

Hug Hug Hug  Joy Joy Joy

# 277
Честит Бабинден на всички,които днес празнуват!  Hug Hug Hug

На акушерки ако има сред нас и гинеколози,Честит професионален празник!   bouquet

На всички баби,да са живи и здрави и внучетата им да ги радват!  Hug  Heart Eyes

А на всички останали: Дай Боже всекиму да стане баба!  Hug

# 278
нормално е, когато великия везир е убит по заповед на султана да му се изземе имуществото....
а доход от джамия не виждам как може едно частно лице да получава, пък ако ще и той да я е построил, това е вече дом на Аллах...
все едно нашите първенци които са плащали да се строят църкви да се издържат от доходите на църквите????

народа подивя с този Ибрахим...
водил походи, ами води, султана и армията му дава и парите му дава.... и решението е взел султана...
другите паши не били водили толкова мнгоо завоевателни походи, ами къде и какво да завладяват и най-вече с какво???
всеки един период си има отделни цели и стремежи, всеки е велик за себе си.
за мен Ибрахим не се отличава с нищо от останалите велики везири на империята, е може би с факта че се е възгордял дотолкова че се сравнява със султана....
другите просто са крали повече от необходимото...

# 279
Добро утро и честит празник на всички!
Относно издръжките от имотите-който знае да пише.Понятието вакъфи-има ли нещо общо и принципно какво означава.
За джамията на Макбул Ибрахм паша-ами скромна,много скромна,от всяка гледна точка.За мен просто построена от "кумова срама"-ей тъй да не е без хич.Това ме разколебава относно отношението на СС към пашата в исторически ,не филмов смисъл.Приятелство,уважение,привързаност-приживе да,но след това не мисля.Дори угризения се съмнявам СС да е изпитвал.Все пак в сравнение с днес-такъв край за везир не е бил необичаен или прецедент.Ако за всеки погинал СС се терзае,къде ще му иде края.По скоро околните така са приемали и разпространявали историите.
Лек и хубав ден!

# 280
Точно така!
Отнемано е имуществото на е екзекутираните- не на всички.
И не само в ОИ- във всички монархии е било така,  много преди ОИ.
В европейските Кралства и Царства, титлите и замъците са се давали по залуги-за неща извършени от даден човек за Краля.
Нормално е ако този човек извърши нещо лошо спрямо Краля- привилегиите  да му се
отнемат.

За Ибрахим си права донякъде.

Ибрахим съвсем не е ВОДИЛ много походи- реално само два: флотилията към Родос и Похода към Персия.

Родос се предава след като, Сюлейман им обещава, че ще могат да си тръгнат свободно, а Персия - Шах на Персия се оттегля и дава един град без бой. Но това не е победа, реално ОИ никога не побеждава Персия.
Велик пълководец Ибрахим е само в очите на нашите съфорумки Laughing
Добър стратег- да, но пълководец е бил Сюлейман.

За което не си права е това, че Ибрахим е бил един от всичките Велики Везири.

Нито един Велик Везир не е имал привилегиите, които е имал той.

Нито един не е бил- Приятел на Султана, не е живял в Собствен Дворец, не е станал толкова млад Велик Везир и то от управител на покоите, не е имал правото да решава самостоятелно и поради много други причини той е останал в историята.
Ако се поразровиш в уикито, ще видиш, че информация има само за него и още 2-3 Велики Везири на ОИ.
Всички други- а те не са малко били, са само имена с дати  в кой период са били Велики Везири.

ПП. За Джамиите си права, те вече принадлежат на религията и дивидентите, които всъщност са от дарения или отпуснати от държавата са за даденото религиозно общество- не за този който ги е строил.

# 281
Ако наистина е тази розовата- че, тя моята къща е по- голяма, да не говорим, че тази сграда си е къща. поне на мен не ми прилича на джамия newsm78

# 282
Съгласна съм,че Ибрахим паша не е бил очикновен велик везир-ползвал се е превилегии необичйни за предшествениците му.
За джамията-освен ,че е на хубаво място други достойнства не виждам.Мисля,даже че първоначално е била дървена постройка.Самия и  вид ме разколебава доста в решението СС въобще да я строи-допускам че е било традиция по-скоро отколкото признателност.

# 283
Здравейте, в първия пост има линк на някакъв френски документален филм, обаче  не се отваря – може ли да се гледа някъде другаде този филм?

# 284
Е, как да не казаха, какво стана с Фирузе.Ясно казаха/даже пред СС.мисля/, че не е стигнала там, за където беше тръгнала, а била "отвлечена" от хора на Тахмасп ли беше.
За Елена какво смятам.Смятам, че нарочно беше вкаран този персонаж и то, точно с това име Елена.
Реално същинските съмния на СС, започнаха след срещата на Мустафа и Ибо, която между впрочем беше заради "хубавата Елена".

Общи условия

Активация на акаунт