Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 4 ДИСЛЕКСИЯ

• 62 870
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html

Чели ли сте за тази диета ЧИПС? Интересно, но не и лесно.

# 121
  • София
Здравейте мами,

Имам един въпрос.
Облекченията за дислектици при матури, изпити и други подобни важи ли при шофьорски курсове.
Въобще има ли някакви облекчения, които могат да ползват дислектиците при каране на шофьорски курсове.

# 122
  • София и там където не се пуши
Не и не е редно да имат, но се справят по-добре от всички.

# 123
Здравейте, грижовни мами! Аз също се присъединявам към всички вас. Много неща прочетох и всички за мен са поучителни, дори още от утре започваме да упражняваме методите за учене на таблицата за умножение. От няколко часа чета и вече дори се чувствам  по-спокойна, и не чак толкова самотна в грижата си за детето. Имам дъщеря на 9 години и син на 19 години. Аз също като част от вас направих грешка в началото с обиди и ругатни подходих към дъщеричката, може би я сравнявах с батко й. Синът ми завърши тази година математическа гимназия с отличен успех. Беше перфектния ученик за който си е мечтала всяка мама. Ох, за дъщеря ми Сиси- и трактати да напиша - ще е малко да я опиша. Първи клас започна в най- близкото до дома училище. Обиди от всякакъв тип се започнаха върху нея- включително и от учителката. Стигна се до там , че дори Сиси бягаше от часове и си играеше на двора в училище, а госпожата дори не забелязваше, че я няма в клас.........преместихме я в друго училище след пролетната ваканция и там госпожата се оказа разбрана, добра и най-вече стриктна в дисциплина и учебен материал. Е, какво учение започнах следобедите със Сиска...... Продължавам и сега да уча с нея. Математиката и английския са й най - трудни, да не кажа и , че въобще не й се отдават. В началото все не можех да се примиря , как баткото ни има куп златни медали от национални и международни олимпиади и състезания по математика, а тя е пълен тъпчо. Дори не бях чувала за дислексия. Рових се за статии и форуми как да я науча да се облича сутрин сама, при положение че всяка сутрин преди училище - аз свършвах това. Случайно попаднах на статии за дислексията. Реших да посетим и Русе. Намерих координатите на центъра и си записах ден и час. Посетихме го!!! Сиска като разбра, че ще я тестват нещо на компютър и дори не поиска аз да присъствам, понеже се притесни , че ако обърка нещо и има вероятност да й правя забележки и да не я изложа. С нея остана батко й. С две думи- потвърдиха дислексията. После след известно време ходихме на гости в Разград и там научих за добра психоложка . Тя проведе доста тестове и ме увери, че големият ни проблем е от очилата. Забравих да спомена , че Сиска е с очила. Не вижда на далеко. Дори и не предполагахме в началото , че не вижда. Никога от нищо не се е оплаквала. На една родителска среща една баба на нейн съученик ни посъветва да я заведем на очен лекар като чу как класната разказва, че дъщеря ми не работи в клас и лежи на чина. Е, тая баба -позна. Оказа се , че е за 5 диоптъра. три дни ходих в шок и ужас. Сложихме очила, но сега е на 2,75 диоптъра, наесен ще ги увеличим още малко и до нова година ще достигне диоптъра, който й е нужен. Май, много писах и ще ви омръзна. Само да спомена, че сме от Велико Търново и , че от две години Сиска ходи на уроци по цигулка и има няколко концерта/понеже по-горе видях зачекната и музикална тема./ Свири перфектно без дори да познава нотите. Засега е това от мен , а за напред ще следя темата и аз ще се включвам с въпроси или мнения.

# 124
  • Пловдив
teti_ добре дошла. Разказа ти ми беше много интересен. И у нас са един батко и един малчо. Само дето баткото ми си пада влюбен в компа и с уверението, че от 10-ти клас ще се стеегне. Да видим.
Но какво друго исках да те питам, а сигурно ще е интересно и за другите майки - как открихте музикалния талант на Сиска, и веднага ли се насочихте към цигулката или имаше и други инструменти. Питам, защото напоследък моят мълчоган споменава, че иска да свири на пиано, но....милото, дори не си даваме сметка на тях какво им е, като разбере, че ще ходим на"уроци" и веднага се отказва. Толкова са стресирани от това ходене по терапии, че се отказва, преди да е пробвал.

# 125
Да, като чуят урок - много са стресирани.

# 126
Оле, миличка, щом има и най- малкия намек за музика или изкуство- ДЕЙСТВАЙ! От Русе ни поздравиха дори за ходене на цигулка и споменаха, че за дислексията помага пиано, цигулка и флейта. Дори било препоръчително да се пробват децата с един от тези три инструмента , само ни укориха , че не учи нотите и ни посъветваха под нотите да пишем с цветни химикали имената им. Сиска ходеше от 3 годишна на класически балет, но на 6 години си счупи кутрито на кракът и имаше забрана от една година да танцува. И точно преди първи клас тя в една прекрасна сутрин ме събужда с думите " От днес съм решила , че ще свиря на цигулка" . С баща й само я погледнахме и отново си заспахме. Да , ама започнаха едни кошмарни дни в които си правеше цигулки от картон и тем подобни . Близо два месеца ми говори за цигулка , а ние се чудим как да отделим толкова пари и да "постърже" на нея 5 пъти и да я захвърли. В Търново си имаме музикална школа към младежкия дом и реших да отида и да се примоля да й дадат една цигулка за един урок и тя ще се откаже. Оказа се , че младежкия дом подсигорява музикалните инструменти за децата си. Връчиха ни една цигулка и се почна ходене три пъти в седмицата. Тя не ги наричаше УРОЦИ, а " отивам да посвиря и да се позабавлявам" Тогава още не знаех че има дислексия. Господина все ми казваше че тя е различна в обучението, ама и двамата не сме го отдавали на нещо , било то пък на дислексия. Постоянно ми повтаряше че солфеж не провеждат, понеже тя не й е интересно. Научи я да свири по китайския метод. /Преподавал е в китай/  Когато й покаже нота и например не й казва , че това е нотата Ми , а директно й показва с кой пръст на коя струна се свири. И тя сега като види нота си знае как да я изсвири. Логично е и за пияното. Показваш нотата и показваш с кой пръст - кой клавиш натискаш и детето го възприема без да си пълни главата с допълнителни "отегчения". След две изсвирвания на даден етюд, които в началото са от 2-3 реда, тя го запомня на изуст и не следи редове и ноти , понеже й е трудно/направо невъзможно/. Сега не знам как , но запомня по цели страници. С две думи -не се колебай! Щом детето има желание, то поне пробвайте. Според мен си заслужава. С баща й поне сме си казали , че щом не се учи , то няма да я правим "светило на науката" затова и я преместихме в спортно училище. Спортовете са залегнати като часове по-вече от математиката. Ходи с желание на училище . Ако беше в Търново, щях да ти препоръчам учителка по пиано. През лятото младежкия дом е във ваканция , но Сиска ходи на частно и господинът й ми взема само по 5 лв. на час, и я вика по веднъж в седмицата. Тоест не излиза и скъпо.  Дано си намерите най-добрата учителка.

# 127
  • София
Дори благодаря  Hug

Добре дошла teti_.
Две неща - опитваш се да не викаш на детето, да не го обиждаш и най-вече да не чустваш вътрешно неудовлетворение. Не го сравнявай с никой друг, особено с баткото отличник. Тя е уникална и индивидуална - повторение на хора няма.
И второто - открила си "ключът от бараката" - музиката. Тези деца имат своите силни страни и е много важно да ги открием. Ти си успяла. Другото - училището и уроците гледай да са на "санитарния" минимум - да е грамотно детето. Наблягайте на музиката.

# 128
Мноооооооооого благодаря за топлото и радушно приемане . Само това със крясъците и избухването нещо все ме мъчи. Всеки път си казвам, че ще броя до 10 и тогава ще говоря. Ама си го казвам когато вече съм изригнала като ураган и съм заляла детето отвсякъде. И така до следващия път. Сега на моменти се усещам и млъквам. Трябва ми обучение на мен, а не на детето ми. И то обучение с репетиции. А за свиренето , тя няма да продължи още дълго понеже както споменах преди, тя не следи ноти и учи на изуст, а господина й е казал , че това е до време и в момента когато тя започне да й е трудно да свири по памет 5-10 страници с ноти и ще се предаде сама. Днес до обяд й обяснявах някой методи на таблицата за умножение , които ги видях тук от форума. Направо отчайващи резултати......Аз обяснявам , обяснявам и показвам с моите пръсти , а Сиска се е подпряла с ръце главата в масата и уж ме гледа. Ама УЖ. Като млъквам и се заслушвам- тя спи. Спи седнала от скука и мъка, че й се играе. Е, как да не се развика човек?! После се сетих и направих показно с нейните пръсти на ръцете , ама тя вече беше блокирала от крещенето ми.Понякога имам чувство, че имам пришка на езика да повтарям едно и също и да обяснявам , и затова не се усещам кога повишавам тон. Дори се замислям за успокоителни таблетки и да не ми пука от нищо.

# 129
Относно свиренето, ако може направете така , че да продължава да свири без ноти!Да и е приятно свиренето!Нека сама поиска ноти! / може този момент да е далеч във времето/Тук е много важно учителят да подходи с разбиране и вяра в нея! Дано този човек е  широко скроен!Но най-важното е
тя да има вяра в себи си!Да е убедена ,че може да прави дадено нещо!

# 130
Благодаря за съвета! Аз много се надявам преподавателя по цигулка да продължи наистина да се занимава с нея , така  както и до сега. Само се притеснявам от това , че той повтаря все , че така без ноти се свири до време и след което започва да се тъпчи на едно място. Моля се докато стигне момента да тъпче на едно място и да й стане скучно, дано се сбъднат Вашите думи и тя да усвои нотите. Явно вариантите са два- или отказваме цигулката , или трябва да се случи чудо.  Не смея в къщи много да натискам , понеже да не се получи обратен ефект - да намрази цигулката , така се получи при математиката. Никой от семейството ни , а дори и в рода ни не се занимава с музика, т.е. не можем тактично и у дома да помагаме , понеже не сме толкова на ТИ с музиката. Много си права , че зависи и от учителя и тайничко се надявам да не му се изчерпи търпението и да продължи с метода на преподаване .

# 131
  • Пловдив
Някой знае ли подробности за метода на "глобалното четене"? и дали е подходящ за нашите деца??? Копирам от една много стара тема на мамите на дечица с Даун
Цитат
Следващият обнадеждаващ материал е за едно момиче, което от 6 месечно е учено да чете по методиката Whole Word Approach (глобално четене, четене на цели думи):
http://www.youtube.com/watch?v=ojeNIdrLpHg&NR=1

# 132
  • Пловдив
Много ни е изостанала темичката, та реших да я подбутна малко, пък и това, което ще питам, няма къде другаде да задам като въпрос - тази тема е най-подходяща.
Та на въпроса - моят син не хваща много добре химикала, та си мисля за някакъв уплътнител, който да позиционира правилно пръстите. Като този

Само че в страницата на Алтерко има такова разнообразие, че се чудя кой точно да избера  newsm78 http://www.alterco.bg/?%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B5,16
Някое детенце ползвало ли е подобен уплътнител и евентуално има ли положителен ефект върху захвата, умората при писане, и въобще ще се радвам на всякакви споделени впечатления.

# 133
Има едни гумени върху моливи в Джъмбо и също по-дебели химикалки, захвата си е и инат.

# 134
Много ни е изостанала темичката, та реших да я подбутна малко, пък и това, което ще питам, няма къде другаде да задам като въпрос - тази тема е най-подходяща.
Та на въпроса - моят син не хваща много добре химикала, та си мисля за някакъв уплътнител, който да позиционира правилно пръстите. Като този

Само че в страницата на Алтерко има такова разнообразие, че се чудя кой точно да избера  newsm78 http://www.alterco.bg/?%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B5,16
Някое детенце ползвало ли е подобен уплътнител и евентуално има ли положителен ефект върху захвата, умората при писане, и въобще ще се радвам на всякакви споделени впечатления.

Това го ползва моето дете.( Има ги в Карфур - за дясна или лява ръка.) Има голяма полза от този тренажор. оправи захвата, не се уморява ръката.
Имаме и този молив. От фантастико, за по-малко пари, но аз предпочитам рибката.

Общи условия

Активация на акаунт