Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 4 ДИСЛЕКСИЯ

• 62 918
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Офффф - с това забравяне - ние още дъвчем таблицата за умножение - стигнахме я до 4. С две и три горе долу ги е запомнил. В четвъртък бях на родителска на големия и таткото остана да се занимава с дребния и математиката . Връщам се - и двамата начумерени. Дребния сърдит, таткото - най-най-кроткия и незлоблив мъж на планетата без майтап, два пъти ударил по масата, докато се опитвал да обясни задачите  Sick до къде сме я докарали.
Относно таланта - моят рисува и то доста раздвижени и подробни рисунки като за 10-годишно, но като чуе думата "урок", "кръжок по..." и веднага отсича - А, не, не, не....
Днес взех поредната хранителна добавка - много ми го похвали моя приятелка, майка на проблемно дете - "Биокалций за мозъка", притеснява ме, че е китайско, но ще го пробваме, пък да видим....

# 166
  • sofia
Базово - да може да смята и да пише що-годе грамотно.
Определени географски и исторически неща - като му ги обясня по-подробно и по няколко пъти - запомня, но не за дълго. Трябва си опресняване.
По човек и природа знае всичко, но това се дължи на многото научно-популярни филми, които гледа.
Много е сръчен. В смисъл обича да работи с ръцете си. С брат си ходят "на рисуване" или "да рисуват".

Синът на моята приятелка има проблем с ориентацията във времето - знае кои са Левски и Паисий, но тотално бърка кога са живели.

Проблем ни е времето - просто не можем да смогнем с училищното темпо. Винаги някой предмет изостава, пък и не може нон-стоп над учебниците. Сега отиде да поиграе със съученици, след часовете се събират няколко деца и си играят.

# 167
  • София

За ресурсно подпомагане[/b] съм категорично против, проучила съм го много добре.
И аз съм твърдо против и то най- вече заради подигравките. И без ресурсен учител и се подиграват, а с него си представям какво ще е. Преди малко пак ми се обади, че и хвърляли нещата, а като казала на госпожата, децата започнали да и викат, че е порта Cry
Иска да се мести в ново училище, а аз не искам понеже поне в това знаят какъв е проблема и подхождат с разбиране. Трудно им е много на децата, не стига, че са различни, а и подигравки да търпят.

# 168
  • sofia

За ресурсно подпомагане[/b] съм категорично против, проучила съм го много добре.
И аз съм твърдо против и то най- вече заради подигравките. И без ресурсен учител и се подиграват, а с него си представям какво ще е. Преди малко пак ми се обади, че и хвърляли нещата, а като казала на госпожата, децата започнали да и викат, че е порта Cry

На Борис са му се подигравали за килограмите, но това няма нищо общо с другия проблем. Т.е., ако някой реши да се заяде, винаги ще намери за какво.

# 169
  • Варна
Поне подигравки не го тормозят. Класа е толкова слаб по успех и дисциплина, че той дори изпъква понякога:) . Има деца, които се подиграват с останалите, но Петър се е сприятелил с тях и по-скоро ме притеснява да не сипе подигравки и той в следствие на това. Въпросните деца му хвърляха нещата и все го закачаха от 1 до 4 клас, в 5 имаше затишие, лятото се сближиха покрай игрите навън и сега са все заедно. Не одобрявам, ама кой ме чува...

За запомнянето и при Петьо е така, не се ли примомня - изчезва някъде. Географските понятия са му най-трудни. Не може да разбере и запомни град-държава, море-река-езеро, вдлъбнато-изпъкнало-равно и т.н. Голяма мъка. Рисувам, онагледявам по всякакъв начин и пак... Английския също. По Човекът и природата учи с най-голям интерес от разказвателните.

Последна редакция: пн, 21 окт 2013, 22:28 от mar4ela5

# 170
Защо съм против ресурсното подпомагане
1. Качеството на ресурсното подпомагане е ниско- не научават нищо- просто ресурсната ги научава на определени задачи  и после учителката в клас ги изпитва на същите. Ефективно усвояване на материала няма. Но когато са на ресурсно подпомагане - нямат право да им пишат двойки.
2. Самият факт, че е на ресурсно  понижава самочувствието на детето
3. Подигравките- ако има такива
4. Когато полага усилия  да учи детето все пак развива мозъка си.
5. Ако не покрие нормативите за съответния клас получава оценка със звездичка. С такава диплома после не може нищо да направи. По- добре 3 без звездичка, отколкото 6 със звездичка.

За мен важи максимата- Няма начин да няма начин. Мисля си да опитам още няколко неща:
1.Някой от вас пробвал ли е с хомеопатия? Ама сериозно. С класическа хомеопатия.
2. Ментешев не съм пробвала.
3. ЕЕГ правила ли е някоя от вас?

# 171
  • sofia
Личното ми мнение е, че смисъл от ресурсно подпомагане има до 4 клас. После не ми изглежда приложимо.
От трите изброени - нищо не съм пробвала, а не го и обмислям.

На мен лично идеята ми е да мина през процедурата единствено за ползване на удължено време за изпити. Примерно външни оценявания и подобни.

# 172
  • София и там където не се пуши
.

1.Някой от вас пробвал ли е с хомеопатия? Ама сериозно. С класическа хомеопатия.

3. ЕЕГ правила ли е някоя от вас?

С Боаронска и Хиилска . има резултати и продължаваме - споделяла съм май, да не повтарям  newsm78 . Ползуваме лекарството Церебрум Компостум NM от Германия ми го носят.
ЕЕГ - няколко пъти - нищо му няма . Най съм доволна от св Наум - доц Божинова - наистина си гледат работата. И скенер има.

# 173
  • София
Здравейте мили момичета,

Ще Ви напиша какво показва моят опит с дислектик вече в 12 клас.
На прав път сте относно проблемите. Хубаво е, че знаете какво им е на децата от малки, аз за съжаление разбрах доста късно. Но в общи линии опитът ми е следния:
1. Децата трябва да имат наистина базови знания. Това означава да са грамотни за света. Да могат да пишат и четат, да знаят общите и важни неща по история, география ... и другите предмети. Да могат да смятат и да познават основните понятия в математиката. Аз също съм учила с детето години наред - къде с по-голям успех къде с по-малък. Но после забравя - или по-точно обърква нещата. Затова само най-основното.
2. Всеки урок се учи с основните неща. В никакъв случай детайли и подробности. Това една учителка ми каза. Избирате 3 до 5 основни неща за урока и му ги обясняявате по възможност с картини и снимки (от интернет). И ако успеете да го направете интересно (с примери и опити) детето ще ги запомни. НО само най-основните. В училище ако го изпитат или направи тест - ще се справи с няколко неща и ще получи средно добра оценка, но хем детето няма да го тормозите с излишно и безполезно заизустяване, хем ще остане нещо в главата, хем няма да има 2. И това по всеки предмет. Всеки път ще Ви се струва, че не е достатъчно това което учите (най-важното в урока) но помнете ми думата това е единствения практичен начин.
3. За езика - тук при всеки е различно. Дороти казва, че нейното дете много добре се справя, но това е по-скоро изключение. На нас ни е много трудно. В осми клас беше подготвителна английска паралелка и доста научи - но с непосилни усилия. След това почти спря да учи езика. Така че английския трябва да е с алтернативни решения, които и аз не съм намерила все още.
4. българският език - там е голямата издънка - правописни грешки и много лош изказ. Преразказите са зле. Но тя пък обича есета - там трябва да изложиш своите мисли. Но и там не натискайте прекалено, повтаряйте си, че детето трябва да е грамотно, а не филолог. Произведенията не ги чете, радко чете, но донякъде (все пак е дислектик Simple Smile ). Карам я да гледа филмите, обаче не й харесват: филм от 1969 година "Иконостас" по Железният светилник или Под игото и Чичовци (бил ужасен). Но все пак е наясно за сюжета. Обича тестовете, да се упражнява, но ги запомня по-скоро фотографски, отколкото смислово.
5. Таланти - няма. Години наред и аз ги търсих. И тогава разбрах, че таланта при всички хора, независимо дислектик или не - не е закономерност, а природна дарба. Това, което всъщност е важно - да намерите "интереса" на детето. Този интерес не е задължително да е талант. Просто там където проявява интерес там трябва да се натисне. При моето дете е фотография и компютърна графика (това е и специалността й в паралелката). Другото, което ми прави впечатление е много силната й социална ангажираност - към деца, хора в неравностойно положение, животни. Това означава, че един ден може да се занимава и със социални дейности.

Но най-важното е да запомните, че всяко дете ще стигне до 12 клас. Те зреят и се развиват, но по свой начин. Никога не ги сравнявайте с другите деца около тях (ако можете!). Сравнявайте ги само с това, което са били, и с това което са постигнали. Насърчавайте ги, много ги насърчавайте. За всяка постигнато нещо, всеки ден и всеки час. Те са силно подтиснати деца с ниско самочуствие, затова не спирайте да ги насърчавате. Обяснявайте им всеки път, че са деца като другите, но възприемат света по различен начин, който ние не можем да разберем. Както далтонистите не виждат цветовете, които другите виждат. Това не е болест. Трудно ще е за вас, мими мами. Винаги ще се терзаете и обвинявате. Но най-вече ще боли, че на детето му е трудно, а не успявате да му помогнете.
Плуването и на нея много й харесва, но спря, защото не иска да ходи сама...
Ние ходихме при Ментешев миналата година, но човекът ни каза, че не сме за него, а за логопед. Така че и тази насока отпадна.

Сега започвам да действам за документи в Рио, за матурите.

Много дълго стана, но искам да ви дам обективна картина, и да разберете че всички минаваме през това. Но се минава. Бъдещето не е толкова черно.
Много неща мога да ви напиша, но по нататък.

Желая кураж и късмет на всички деца и майките им.

Последна редакция: ср, 23 окт 2013, 10:28 от Margeli

# 174
  • София
Моята приятелка ми разказа за процедурата за осигуряване на по-дълго време за изпитване.
Необходим е документ от логопед - най-общо наречено "обследване", в който се обяснява какви са трудностите на детето. Другият документ е от за "психично здрав". Тя е ходила в някакъв младежки център за психично здраве. Записването ставало за месеци напред.
Тези документи, придружени с молба се подават в РИО. Ето линк към софийския, има и бланки на документите (молби и подобни).
http://www.rio-sofia-grad.com/web_folders/integrirano/integr_main.html
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … 2009_deca_SOP.pdf - това е наредбата, в чл.17 и в чл. 21 (с хронични заболявания) са изрбоени всички възможни документи.
Това всъщност е и процедурата за искане за ресурсно подпомагане. И тъй като в нашето у-ще няма ресурсен учител, явно това е начина да про-има. В класа на Боби има и едно момиченце, което също има трудности с ученето.

Децата, освен удължено време, са в отделна стая с учител, който трябва да следи дали детето е разбрало правилно изпитния въпрос. Това при моя юнак е ключово. Когато аз му прочета условието - схваща какво го питат, но когато той чете.....олеле-малеле.

vesi1 - благодаря много!  Hug Hug Hug

# 175
MargeliHug!
Много благодаря за твоя пост! Много си права за всичко! newsm10
Относно Ментешев- ние ще ходим утре. Искам да отида, защото освен дислексия, при нас има и някаква инфантилност, детето все още играе детски игри и си е по-дечко от другите, разсъждава много по-детски от останалите.
Някой от вас сбъсквал ли се е с такова нещо?

# 176
  • sofia
Margeli, и аз благодаря  Hug
Твоите думи винаги действат добре на родителската психика  Laughing

# 177
Моля препоръчайте им добър специалист или ми дайте насоки къде да отида за най-добра диагностика/установяване на дислексия.

# 178

darena и моето дете е така - вече е 6-ти клас, а се занимава със скуби ду и изобщо не се интересува от нещата, които интересуват момичетата на нейната възраст. тя е и много стеснителна и в училище почти не говори - само ако някой я пита нещо.
Ходихме до русе за четенето - още в 1-ви клас и след това за английския - защото не пишеше по англ. а само драскаше едни чертички.
слава богу научи се да пише и на български, и на английски - много грозно, но математиката е тъмна индия. нито таблицата за умножение знае, нито събирането и изваждането на числата до 20. Смята на пръсти, но сега тези сложни задачи, които учат е пълна трагедия. Няма приятелки - имаше една, но тя се премести в друго училище в друг град и сега е напълно самотна. тя съзнава, че е по-детска, но нали Margeli беше казала, че по-бавно порастват тези деца.
по български - също не знае какво е подлог, глагол, съществително прилагателно и изобщо не желае да научи.
аз ви чета редовно, но досега не съм писала.
снощи просто се обезсърчих тотално, защото имаше да направи разбор морфологичен и синтактичен и сума други трудни неща по български. 2 часа ни отне като тя по едно време вече изобщо не мислеше и не иска да вникне в нищо от това, което обяснявам, а сякаш блокира и само ме гледа и се прозява и това е. е не можах да издържа и се развиках така че ме заболя гърлото.

# 179
Ако децата имат оценки със звездички от 5 ДО 7 клас не фатално.В 8 клас когато вземат дипломи, трябва да направите всичко възможно оценките да са без звездички,за да имат нормална диплома.Учителите са склони да правят компромиси.От 9 до 12 клас не трябва да имат оценки със звездички ,защото оценките от всички класове влизат в дипломата.

Общи условия

Активация на акаунт