СЕДМИ клас - първи срок - 7 тема

• 32 290
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Без да претендирам за безпогрешност, но така ми звучи логично:

От условието, че са се настигнали след 1 час,и ако означим скоростта на автобуса с х то тази на колата е х+20, следва че пътя до мястото на настигането е еднакъв, а времето на атобуса е с 15 минути повече от това на колата, следователно изравнявайки двата пътя се получава, че пътя на автобуса който е времето 1 ч. по скоростта му х трябва да е равен на пътя на колата, който на свой ред е времето - 45 мин или 3/4 по скоростта х+20 оттук х = 60 км/ч (скоростта на автобуса ) а скоростта на колата е с 20 повече - 80 км/ч
след това пак изравняваме пътищата им, но вече от А до Б през времето и ако времето на автобуса е х, то времето на колата е същото, намалено със закъснението 15 мин отначало, плюс почивката 10 мин плюс 5-те мин по-ранно пристигане или уравнвнието става
60х = 80 (х - 3/4-1/6-1/12)  оттук х=4 часа, това е времето на автобуса, значи той е пристигнал в Б 4 часа след тръгването си, тоест в 13 часа, а пътят излиза, че е 4х60 = 240 км.

Сбъркал съм -  автомобилът тръгва 15 минути след автобуса и го настига 1 час след собственото си тръгване, значи дотогава автобусът е пътувал вече час и петнадесет минути, а не час, както съм го писла горе, а автомобилът съответно е пътувал час. 
Иначе логиката е същата, просто трябва да се сменят стойностите.
Не съм го прочел правилно, съжалявам.

# 691
  • София
Без да претендирам за безпогрешност, но така ми звучи логично:

От условието, че са се настигнали след 1 час,и ако означим скоростта на автобуса с х то тази на колата е х+20, следва че пътя до мястото на настигането е еднакъв, а времето на атобуса е с 15 минути повече от това на колата, следователно изравнявайки двата пътя се получава, че пътя на автобуса който е времето 1 ч. по скоростта му х трябва да е равен на пътя на колата, който на свой ред е времето - 45 мин или 3/4 по скоростта х+20 оттук х = 60 км/ч (скоростта на автобуса ) а скоростта на колата е с 20 повече - 80 км/ч
след това пак изравняваме пътищата им, но вече от А до Б през времето и ако времето на автобуса е х, то времето на колата е същото, намалено със закъснението 15 мин отначало, плюс почивката 10 мин плюс 5-те мин по-ранно пристигане или уравнвнието става
60х = 80 (х - 3/4-1/6-1/12)  оттук х=4 часа, това е времето на автобуса, значи той е пристигнал в Б 4 часа след тръгването си, тоест в 13 часа, а пътят излиза, че е 4х60 = 240 км.
 Hug

Точно такъв тип беше задачата по мат през 2010 година, когато дъщерята на Русалката кандидастваше. Задача, която трябва да се раздели на две части. Условието на такива задачи е тежко и за много деца е препъни камък. Ако се раздели на две отделни подзадачи, повечето деца ще решат задачата.

# 692
  • в полите на Балкана
Свърши срока и тъкмо си мислех, че ще се отдъхне , е НЕ. Опълченците за утре на изуст  Mr. Green
Бележниците в петък. Според него само четири петици ще има. Ще поживеем, ще видим в петък. Wink

Интересни задачки сте пуснали, но няма да го натоварвам сега и с тях. Опълченците ще го довършат и без туй. Joy

# 693
  • София
Ехаа, пробен на Софроний. Grinning Винаги, лично за мен, пробните на Софроний по математика са били много добри, с премерен 1 модул и добре замислен втори. Обхващат всичко взето до момента, а и имат капани и моменти на досещане. Peace И това го казвам не с рекламна цел, защото дъщеря ми ходеше там на курс в 7 клас, а защото наистина го вярвам. Живка Андреевска (собственичката на школата) твърдеше, че оценките от пробните й са ориентир и оценката на изпита се предполага да е много близка до тези от пробните. И позна. Grinning

# 694
  • София
Моля,може ли да дадете цялото усл.на тази зад.за движение от Софроний т.к. нямам достъп до пощата.Благодаря

# 695
  • 1st floor
Живка Андреевска (собственичката на школата) твърдеше, че оценките от пробните й са ориентир и оценката на изпита се предполага да е много близка до тези от пробните. И позна. Grinning
E, този път била казала, че са по-трудни. А според вас? newsm78

Отчитам се с пълно шест на щерката по всичко за първи срок!!!  bowuu
...и с много неверни задачи от първи модул на ПИ в Софроний...Моля за решение на зад. 3, 4, 6, 9 и 16 !  Praynig

Последна редакция: вт, 05 фев 2013, 20:33 от НеПоКоРнА

# 696
  • София
Непокорна - на части  ще пусна решенията.

16.
АBC - равнобедрен =><A=<B=(180-36)/2= 72 градуса.
AL - ъглополовяща =><CAL=<BAL=72:2=36 градуса
Oт тр.ABL=>36+72+<ALB=180 , <ALB=72 градуса=>тр. ABL е равнобедрен; AL=AB=x
Tр. ALC - pавнобедрен =>AL=CL=x
нека LB=y => AC=BC=x+y
P(ALC)=22 <=> 22=x+x+x+y <=> 3x+y=22 <=> y=22-3x
P(ABL)=16 <=>16=x+x+y <=> 2x+y=16 <=> y=16-2x
22-3x=16-2x
x=6 cm =AB
y=16-2.6=4 cm=LB
=>AC=BC=x+y=6+4=10 cm
P(ABC)=10+10+6=26 cm

Oтговор В.
След малко и другите. Ще ги пускам в същия пост.

На 3 верният отговор е Г, а не даденият от детето в теста  А. Не всеки два равностранни са еднакви. Равенството на ъгли само по себе си  доказва само подобие, но не и еднаквост.Трябва и равна страна.

4.
|3(x-1)-2x|=2
|3x-3-2x|=2
|x-3|=2
x-3=2 И x-3=-2
x1=5 И x2=1
Oтговор А

9.
Тук се използва една от толкова коментираните назад ОЗ.
По ОЗ <ALB=90 +  гама/2.  Ъгълът , за който питат , е съседният на   ALB.
=> < BLL1=180 - ( 90 + гама/2) = 180 - 90 -  гама/2  = 90 - гама/2

6.
2x+(x+a)^2- (a-x)(a+x)-2a(1-x)=
=2x+x^2+2ax+a^2 - (a^2-x^2)-2a+2ax=
=2x+x^2+2ax+a^2-a^2+x^2-2a+2ax=
=2.x^2 +2x +4ax -2a=
=2.x^2+(2+4a).x-2a
=> 2+4a=0
4a=-2
a=-0,5

Наистина  е хубав тестът. Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 фев 2013, 21:41 от eine in Rente gegangene Nixe

# 697
Браво на отличничките на Непокорна и Рая-Никол.А болните бързо да оздравяват!

Деска, качи ги моля задачите,когато имаш възможност!  bouquet

# 698
  • 1st floor
Непокорна - на части  ще пусна решенията.
Hug Hug Hug
Благодаря ти много!!! Това са ни сгрешените задачи от първи модул.  Embarassed Embarassed Embarassed

# 699
  • София
danien, виждам сега молбата за условието на задачата за път. След малко ще го напиша. Peace

Ето го:

Автобус тръгва по магистрала от град А за град В в 9 часа и без да спира пристига в В. Лек автомобил тръгва 15 минути по-късно, също от град А за град В и успява да задмине автобуса 1 час след тръгването си. Известно време след това колата почива 10 минути  и пристига в  град В 5 минути преди автобуса. Двете превозни средства се движат  с постоянни скорости, като скоростта на колата е с 20 км/ч по-висока . Да се намери в колко часа автобусът пристига в  град В и  разстоянието между А и В.

Последна редакция: вт, 05 фев 2013, 22:51 от eine in Rente gegangene Nixe

# 700
Тази вечер десерта след спагетките на моя хиииич няма да му хареса. hahaha
  bouquetза отговорите

Направо бих отказала десерта  Mr. Green

Може ли ангина без температура? Снощи забелязах нещо като бели мехурчета по гърлото и, но температура имаше само в понеделник, сега нищо и няма, само леко я наболявало гърлото  newsm78
Никога не сме карали ангина, но съм чувала, че се кара тежко....Ще взема пак да я пратя на преглед днес, но като знам сестрата как ги мотае като самички  #2gunfire

# 701
  • Вече на светло в София
Може ли ангина без температура? Снощи забелязах нещо като бели мехурчета по гърлото и, но температура имаше само в понеделник, сега нищо и няма, само леко я наболявало гърлото  newsm78
Никога не сме карали ангина, но съм чувала, че се кара тежко....Ще взема пак да я пратя на преглед днес, но като знам сестрата как ги мотае като самички  #2gunfire
От горчивия ми опит с ангините - не може. Поне моя докато има налепи в гърлото има яка температура. Ако мехурчетата са гнойни би трябвало да има тем, но знам ли не съм лекар и може би си е до организъм. При нас темпер. обикновено е 3, 4 дни и то над 38

# 702
  • Варна
Тази вечер десерта след спагетките на моя хиииич няма да му хареса. hahaha
  bouquetза отговорите

Направо бих отказала десерта  Mr. Green

Не отказа,реши ги до 13та,след малко продължава. Simple Smile

Това на херп ангина ми мяза,щом има мехурчета.Щом няма температура на оздравяване е ,супер! Hug
Браво на пълните ни отличнички!Аз бележник още не съм видяла!

slon,тези дни ще ги кача,само да ги взема от дружката ми! Peace

# 703
  • 1st floor
Да не карате някоя шарка? Или сте завъдили някоя бактерийка, или просто вирусче? Може би е последното, но не е зле все пак да я види доктор.
И да - може да е херп ангина - сега се сетих, че малчо я е карал. Същите мехури по сривиците, без тепмпература, даже не се оплака, че боли. Зъболекарката го видя...

# 704
eine in Rente gegangene Nixe, вчера ни пусна една задачка за триъгълник. Е, не успяхме да я решим. Опитахме и с разни построения, но ..........нищо като резултат. Дали може жокер?

Общи условия

Активация на акаунт